گروه انتشاراتی ققنوس
شاید پربیراه نباشد اگر برای نشر ققنوس دو تاریخ تولد در نظر بگیریم. یکی زمانی که با نام ققنوس متولد شد و دیگری روزگاری که امیر حسینزادگان در سال ۱۳۵۰ کتابفروشی خود را با نام «امیر» راهاندازی کرد. مغازهای که در یکی از محلات جنوب غربی تهران قرار داشت، ابتدای داستان تولد ققنوس بود. حسینزادگان، مؤسس انتشارات ققنوس، بعد از چهار سال انتشارات امیر را در خیابان بینالحرمین تهران راهاندازی کرد. اما این برایش کافی نبود. او رؤیای بزرگتری در سر داشت. اوایل سال ۱۳۵۶ بود که تصمیم گرفت نام انتشارات را تغییر دهد. «امیر» به «ققنوس» تبدیل شد.
گروه انتشاراتی ققنوس اولین کتاب را با نام «توراندخت» منتشر کرد. حالا دیگر وقتش رسیده بود تا به مرکز بازار نشر نقل مکان کند. جایی که اصطلاحاً به نام «روبهروی دانشگاه» معروف بود. برای رسیدن به این بازار تلاشهای فروانی کرد و سرانجام با مساعدت و پیگیریهای محمد کاشیچی، مدیر انتشارات گوتنبرگ، نشر ققنوس در کنار همصنفیهای دیگرش قرار گرفت.
ققنوس در طول سالهایی که از تولدش میگذرد کتابهای زیادی را به بازار عرضه کرده است. این تعداد به بیش از هزار عنوان کتاب میرسد که در حوزههای مختلفی مانند ادبیات، داستان، تاریخ، فلسفه، روانشناسی و... منتشر شدهاند.
اولین کتابهایی که از ققنوس منتشر شد «توراندخت» اثر برتولت برشت با ترجمهی زندهیاد رضا کرمرضایی، «منظومه خاک» اثر محمدعلی سپانلو و «شازده احتجاب» اثر زندهیاد هوشنگ گلشیری بود.
این نشر در طول فعایت خود افتخارات گوناگونی کسب کرده است. در سال ۱۳۸۰ بهعنوان ناشر برگزیده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب شد و همچنین این عنوان را در دوازدهمین و چهاردهمین نمایشگاه بینالملی کتاب نیز از آن خود کرد.