دانلود و خرید کتاب از جوامع ابتدایی تا ذن میرچا الیاده ترجمه سجاد دهقان‌زاده
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.

معرفی کتاب از جوامع ابتدایی تا ذن

از جوامع ابتدایی تا ذن؛ منبع موضوعی در تاریخ ادیان اثری از میرچا الیاده اسطوره‌شناس و دین‌پژوه رومانیایی است. الیاده در این کتاب نگاهی دارد به  امر مقدس از جمله اسطوره‌ها و بارورهای انسان از جوامع ابتدایی تا خداباوری انسان امروزی.

 درباره کتاب از جوامع ابتدایی تا ذن

الیاده درباره انگیزه‌اش از نگارش این کتاب در پیش‌گفتار می‌گوید:

«انگیزهٔ تألیف این گزیدهٔ متون دینی، در نخستین سال‌های تدریس تاریخ ادیان در دانشگاه شیکاگو برای من حاصل شد. وقتی درحال بحث دربارهٔ مسئلهٔ خاصی بودیم، از دانشجویانم خواستم دست‌کم شماری از متون اصلی و بنیادین را مطالعه کنند، اما خیلی زود متوجه شدم که نمی‌توانم برای آن‌ها هیچ کتاب واحدی را معرفی کنم که بتوانند در آن برخی از متون اصلی مربوط به مثلاً، ایزدان متعال، اساطیر کیهان‌زایی، مفاهیم مرگ و دنیای پس از مرگ و غیره را بیابند. به‌رغم آنکه ما درباره مشهورترین ادیان، آثار و مآخذ بسیاری را در اختیار داریم ـ که البته برخی از این مآخذ عالی‌اند ـ اما در زبان انگلیسی هیچ گزیدهٔ جامعی وجود ندارد که نمایشگر اسناد دینی برمبنای موضوعات و عناوین باشد. من اعتقاد دارم که یک دانشجو تنها با مطالعهٔ شمار مشخصی از متون دینی مرتبط با موضوعات مذکور (یعنی کیهان‌زایی، تشرف، اساطیر خاستگاه، مرگ و غیره) می‌تواند شباهت‌ها و تفاوت‌های ساختاری آن‌ها را دریابد.»

 الیاده در این کتاب ابتدا به سراغ ایزدان، ایزدبانوان و موجودات فراطبیعی می‌رود و آنها را در چهار دسته مختلف ایزدان مردم ابتدایی جوامع فاقد الفبا، خدایان خاور نزدیک باستان، هند باستان و ژاپن، خدایان و قهرمانان یونانی و وجود متعال ایرانی، اهورامزدا و اسلام: الله و پیامبر او بررسی می‌کند. فصل دوم کتاب به اساطیر مربوط به آفرینش و خاستگاه آنها می‌پردازد که شامل اساطیر آفرینش جهان، اسطورهٔ آغاز و فرجام، آفرینش انسان، اساطیر خاستگاه مرگ و اساطیر سیل و توفان است. 

پس از آن الیاده به سراغ انسان و امر مقدس می‌رود. جهان مقدس، حیات مقدس، زمان مقدس، خاستگاه و سرنوشت روح و نیروهای مانا، انواع قربانی‌ها، مناسک، پیشگویی‌ها، تجویزها و سرسپاری، دعاها و سرودهای ستایشی و الگوهای تشرف مباحثی هستند که او در فصل سوم کتابش به آنها پرداخته است.

 مرگ، پس از مرگ و فرجام‌شناسی موضوع فصل چهارم این کتاب است. آیین‌های تدفین، مسیر جهان مردگان، تصورات یونانی‌ها، رومی ها و مصری‌ها درباره مرگ و مرگ در جهان اساطیر و ایزدان و قهرمانان از موضوعات مهم این فصل‌اند.

 فصل پنجم بحث جالبی را دنبال می‌کند؛ متخصصان امر مقدس: از درمانگران تا عرفا و بانیان ادیان. در این فصل ایاده به سراغ متخصصان امر قدسی می‌رود. شمن ها و درمانگران، شخصیت‌های مقدس، شکل‌های ریاضت، پیامبران و بانیان ادیان، و فنون معنوی و تجارب عرفانی در این فصل بررسی می‌شوند.

 آخرین فصل کتاب؛ تاملاتی درباره انسان و خدا نام دارد. الیاده در این فصل به سراغ متون کهن و آیینی گوناگونی رفته است که رابطه انسان و خدا (امر قدسی)  را نشان می‌دهند، او متونی از آیین‌ها و ادیان گوناگون را از باورهای مصری و یونانی و چینی و بودایی گرفته تا چند سوره از از قرآن کریم با موضوعات گوناگون، کاویده است.

به گفته خود الیاده، کتاب پیشِ رو چنان طراحی شده که نخست باید از ابتدا تا انتها خوانده شود و تنها پس از آن مورد بحث و نظر قرار گیرد.

 پی‌نوشت نمایه‌شده به خواننده کمک خواهد کرد تا اگر خواست، بتواند اسناد مربوط به هر دین خاص یا نواحی جغرافیایی‌ـ فرهنگی خاصی مثل بین‌النهرین، یونان باستان، هند (و یا یکی از شاخه‌های دین هندی: ودایی، برهمنیسم، بودیسم و غیره)، یا دین مردمان ابتدایی (بلکه همچنین، فقط استرالیا، اقیانوسیه، آفریقا، آسیا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی) را به‌طور متوالی مطالعه کند.

خواندن کتاب از جوامع ابتدایی تا ذن را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

 علاقه‌مندان و پژوهشگران حوزه اساطیر و ادیان و الهیات مخاطبان این کتاب‌اند.

 درباره میرچا الیاده

میرچا الیاده در سال ۱۹۰۷ میلادی در بخارست رومانی به دنیا آمد. او از اسطوره‌شناسان و دین‌پژوهان نامدار معاصر است الیاده در دبیرستان شیمی و زیست‌شناسی را بسیار دوست داشت. در ۱۷ سالگی ترغیب شد برای مطالعه کتاب شاخه زرین اثر جیمز فریزر زبان انگلیسی را یادبگیرد. سپس زبان‌های ایتالیایی و فارسی را آموخت. پس از گرفتن مدرک کارشناسی‌اش از دانشگاه بخارست به هند رفت و در دانشگاه کلکته زبان سانسکریت فراگرفت و مطالعه آثار شرقی، دین‌شناسی و اسطورهرا آغاز نمود. در ان دانشگاه  دکترایش را گرفت و برای تدریس به دانشگاه سوربن دعوت شد. میرچا الیاده در سال ۱۹۸۶ چشم از جهان بست.

الیاده در کنفرانس‌های زیادی شرکت و سخنرانی کرد که برخی از آن‌ها عبارتند از: کنفرانس در کلژ فرانسه دربارهٔ ساختار اسطوره در دنیای مدرن (ژانویه ۱۹۵۰)، کنفرانس در رم دربارهٔ شمنیزم و در انستیتو اورینتال بنا به دعوت توچی راجع به تانتریسم و شمنیزم (مارس ۱۹۵۰) کنفرانس ارانوس در آسکونا، شرکت در کنگره بین‌المللی تاریخ ادیان در آمستردام (سپتامبر ۱۹۵۰)، شرکت در کنگره بین‌المللی شرق‌شناسی مونیخ (۱۹۵۵)، کنفرانس دیدارهای بین‌المللی در ژنو (۱۹۵۳)، شرکت در کنگره تاریخ ادیان در شیکاگو، ایلینوی (آوریل ۱۹۵۵)، شرکت در کنگره تاریخ ادیان در توکیو (۱۹۵۸) و ماربورگ (۱۹۶۰).

او افتخارات علمی زیادی نیز به دست آورد که از آن میان می‌توان به عنوان استاد خدمات ممتاز سیول ال. آیوری  از طرف دانشگاه شیکاگو، دکترای افتخاری دانشگاه ییل، دریافت مدال طلای جایزه فرهنگ مسیحی از طرف دانشگاه ویندسور کانادا، دریافت دکترای افتخاری از ریپون کالج و  عضویت در آکادمی بریتانیا اشاره کرد.

برخی از آثار الیاده عبارتند از : سیاحت معنوی، منشا عرفان هندی، رویاها و رمزها، ولادت عارفانه، اسطوره و نماد، مقدس و نامقدس، باورها و عقاید دینی و یک مرد بزرگ و دوازده هزار راس گاو.

 بخشی از کتاب از جوامع ابتدایی تا ذن

 خداوند داستان ابراهیم را به محمد بازگو می‌کند

(قرآن، سورهٔ مریم، ۴۱ ـ ۴۹)

۴۱. و در این کتاب ابراهیم را یاد کن؛ که او پیامبری راستگو بود.

۴۲. آن‌گاه که پدرش را گفت: ای پدر، چرا چیزی را که نه می‌شنود و نه می‌بیند و نه هیچ نیازی از تو برمی‌آورد، می‌پرستی؟

۴۳. ای پدر، مرا دانشی داده‌اند که به تو نداده‌اند. پس از من پیروی کن تا تو را به راه راست هدایت کنم.

۴۴. ای پدر شیطان را مپرست،‌ زیرا شیطان خدای رحمان را نافرمان بود.

۴۵. ای پدر می‌ترسم عذابی از جانب خدای رحمان به تو می‌رسد و تو دوستدار شیطان باشی.

۴۶. گفت: ای ابراهیم، آیا از خدایان من بیزار هستی؟ اگر بازنایستی سنگسارت می‌کنم. اکنون زمانی دراز از من دورباش.

۴۷. گفت، تو را سلامت باد. از پروردگارم برایت آمرزش خواهم خواست. زیرا او بر من مهربان است.

۴۸. از شما و از آن‌چیزهایی که به جای خدای یکتا می‌خوانید کناره می‌گیرم و پروردگار خود را می‌خوانم،‌ باشد که چون پروردگارم را بخوانم محروم نشوم.

چون از آن‌ها و آنچه جز خدای یکتا می‌پرستیدند کناره گرفت، اسحاق و یعقوب را به او بخشیدیم و او را هم پیامبری دادیم،

۴۹. و رحمت خویش را به آن‌ها ارزانی داشتیم و سخن نیکو و آوازه بلند دادیم.

azimi
۱۴۰۱/۰۹/۰۴

واقعا چرا انقدر قیمت نسخهٔ الکترونیک بالاست؟ تو همه جای دنیا قیمت کتاب الکترونیکی، یک‌دهم کتاب چاپیه. متأسفم واقعا.

farnaz3000
۱۴۰۱/۰۹/۰۷

قیمت های نجومی برای فایل الکترونیک واقعا!

کاربر ۴۰۸۸۳۷۴
۱۴۰۱/۰۹/۰۶

چرا اینقدر گرون !؟

ar_man
۱۴۰۱/۱۲/۲۹

کتاب که بی نظیره اما چیزی که بهترش میکنه، موضوعی بودن اونه. مثلا شما برای درک مثلا طوفان در اساطیر، نیازی نیست بحث منجی رو دنبال کنی. این بهترین چیزیه که من از این کتاب دیدم. و در کنار این،

- بیشتر
کاربر 3671899
۱۴۰۰/۰۸/۰۶

عالی بود

باورهای قبایل جنوب شرقِ استرالیا دراینجا به باورهای مردم قبیلهٔ کولین می‌پردازیم که بازماندگان آن‌ها در قبیلهٔ وُرونجری و آن‌گونه که در افسانه‌های آن‌ها آمده، تعریف کرده‌اند. براساس آنچه خود آن‌ها می‌گویند، ظاهراً بانجیل یک پیرمرد و یک نگورون‌گائتایِ، یک رئیس قبیلهٔ خوش‌قلب بود با دو همسر که گاناوارّا، یعنی قوهای سیاه، بودند، و یک پسر به‌نام بین‌بیل، یعنی رنگین‌کمان، که همسر بین‌بیل رنگین‌کمان ثانی است که گاه‌گاهی ظاهرمی‌شود. بانجیل به مردم کولین مهارت‌های زیستن را آموخت و یکی از افسانه‌ها می‌گوید که در آن زمان کولین‌ها بدون توجه به قواعد محرمیت به نکاح هم در می‌آمدند. دو مرد طبیب (ویراراپ) از طریق درخت تاران‌گالک ـ بِک نزد بانجیل عروج کردند و او در پاسخ به درخواست ایشان دستور داد تا کولین‌ها به دو گروه تقسیم شوند «مردم بانجیل در یک طرف و قوم واآنگ در طرف دیگر. قبیلهٔ بانجیل باید از واآنگ و قبیلهٔ واآنگ از مردم بانجیل همسرگزینی کنند.»
محمد طاهر پسران افشاریان
افسانهٔ دیگری می‌گوید که او [بانجیل] بالاخره به‌همراه مردمش [به تعبیر این افسانه، «پسرانش»] در قالب گردبادی به آسمان عروج کرد و این گردباد را بِلین‌بِلین (کلاغ مُشکین) بنابه دستور بانجیل، از کیسهٔ پوستین خود بیرون آورده بود. آن‌گونه که پیرمردان برای فرزندان‌شان نقل می‌کنند، بانجیل همواره در آسمان باقی می‌ماند و از آنجا بر مردم کولین فرومی‌نگرد. یکی از نشانه‌های این باور، رسم براک است؛ روزی پسری «پیش از رویش موهای پشت لبش» توسط کان‌گون(دایی‌اش) شبانه از قرارگاه بیرون برده شد؛ دایی او با نوک نیزه‌اش به ستارهٔ الطایر اشاره کرد و گفت: «نگاه کن! آن یکی ستاره، بانجیل است؛ تو او را می‌بینی و او تو را می‌نگرد.» این باور، به پیش از زمان اسکان بَتمن در سواحل رودخانهٔ یارّا مربوط می‌شود و ماهیت ابتدایی آن قطعی و مسلم است...
محمد طاهر پسران افشاریان
در میان قبیلهٔ کورنای،در سایهٔ آیین‌های تشرف، دانش مربوط به موجودی همتراز با بانجیل، غالباً در انحصار تشرف‌یافتگان است. پیرزنان می‌دانند که موجودی فراطبیعی در آسمان وجود دارد، اما او را صرفاً با نام مانگان‌نگوا، «یعنی پدر ما» می‌شناسند. تنها در آخرین و سرّی‌ترین بخش از آیین‌های تشرف است که نوآموز از تعالیم مربوط به مانگان‌نگوا آگاهانیده می‌شود و البته مانگان‌نگوا نامی برای این موجود است که تنها قبیلهٔ کورنای این‌گونه آن را می‌نامند...
محمد طاهر پسران افشاریان
«چون چیزها همان‌طوری که من اراده کرده‌ام، هستند، موجودی شبیه به خودم را ایجاد خواهم کرد.» سپس او به مشتی خاک نگریست و آن را شبیه خودش ساخت. آن‌گاه او خطاب به این نوآفریده سخن گفت، اما خاک پاسخی نداد. وی بر آن نوآفریده دوباره نگاه کرد و دانست که او روح ندارد. به همین سبب برای آن روحی آفرید. او دوباره خطاب به این نوآفریده سخن گفت، و نزدیک بود که لب به سخن بگشاید. اما نتوانست منظورش را برساند. ازاین‌رو، زمین‌ساز بر دهان نوآفریده دمید و با او سخن گفت و پاسخ شنید.
محمد طاهر پسران افشاریان
۳. سپس سوشیانت مردگان را دوباره زنده خواهد کرد، چنان‌که (دین) می‌گوید: زردشت از اورمزد سوال کرد: «چگونه ممکن است این جسم که باد آن را با خود برده و آب آن را روبیده است، دوباره گرد هم آورده شود؟ رستاخیز چگونه خواهد بود؟» و اورمزد (با این گفته) پاسخ داد: «آن هنگام که من آسمان را بدون ستونی که بر پایه‌ای نامرئی (مینوک) استوار باشد [بنا نهادم] وکرانه‌های آن تا دوردست‌ها گسترانده شد و با جوهر فلز، نورانی گشت؛ و وقتی من زمین را آفریدم تا به‌رغم نابرخورداری از هرگونه حمایتی، خود حامی همهٔ آفریده‌های مادی باشد، و زمانی‌که من خورشید، ماه، ستارگان، اجرام نورانی را در مسیرهایشان در فضا قرار دادم،
محمد طاهر پسران افشاریان
۷. سپس مجمع ایسَتواسَتران برپا خواهد گشت،‌ یعنی جایی که همهٔ انسان‌ها در آن حاضر خواهند بود؛ هر انسانی کردار نیک و بد خود را خواهد داشت و همان‌طور گوسفند سفید از گوسفند سیاه قابل تمییز است، بهشتیان نیز به‌وضوح از دوزخیان متمایز خواهند بود. ۸. و در آن مجمع، دوزخیان که در زمین دوستانی داشتند، به عتاب کسانی خواهند پرداخت که در زمرهٔ بهشتیان قرار گرفته‌اند و خواهند گفت: چرا شما مرا از کردار پسندیده‌ای که انجام می‌دادید، آگاه نساختید؟ و اگر کسی از بهشتیان به‌واقع این‌چنین او را آگاه نساخته باشد، باید در آن محفل شرمسار و خجالت‌زده گردد.
محمد طاهر پسران افشاریان
۱۰. زیرا گفته می‌شود که در آن روزِ جدایی دوزخیان از بهشتیان و جداسازی بهشتیان از دوزخیان از (چشم‌های) همهٔ انسان‌ها تا پاهای‌شان اشک بسیاری جاری خواهد شد. هنگامی‌که پسر از همراهی پدر، برادر از همراهی برادر و دوست از همراهی دوست جدا می‌شود، آن‌گاه همهٔ انسان‌ها به‌خاطر سوء رفتارهایی که مرتکب شده‌اند، سوگواری خواهند کرد؛ اما بهشتیان نیز به‌حال دوزخی‌ها خواهند گریست و گریهٔ دوزخیان به حال خودشان خواهد بود. ممکن است پدر بهشتی شود، اما پسر دوزخی، یا احتمال دارد که یک برادر بهشتی باشد و برادر دیگر دوزخی ...
محمد طاهر پسران افشاریان
«آری، تو باید نهایت تلاشت را انجام دهی و اطمینان داشته باشی که تو تنها از نظر جسمی میرا هستی؛ و همین‌طور تو آن‌چیزی نیستی که در هیئت ظاهری‌ات نمایان است. خود حقیقی تو، روح توست نه آن صورت جسمانی که با انگشت می‌توان به آن اشاره کرد. بنابراین، خود را به‌عنوان یک ایزد بشناس! اگر به‌واقع ایزد، آن موجودی است که حیات دارد، احساس می‌کند، به‌خاطر می‌آورد، پیش‌بینی می‌کند، پس روح تو نیز حکمرانی و حکومت می‌کند و بدن را روی آنچه تعبیه شده است، به حرکت درمی‌آورد، درست همان‌طور که خدای بزرگ متعال بر این جهان حکم می‌راند. و درست همان‌طور که آن خدای جاودانه کیهان را ــ که تا حدی فانی است ــ به‌حرکت درمی‌آورد، روح ابدی تو نیز بدن ضعیف و فانی را به فعالیت درمی‌آورد...»
Javad Azar
مفهوم یک خدا. مردم کیکویو به خدای یگانه، نگای، آفریدگار و بخشندهٔ تمام چیزها، ایمان دارند. او پدر، مادر، یا ملازمی ندارد و مردم را بنابر کردارشان دوست می‌دارد یا از آن‌ها منزجر می‌شود. این آفریدگار در آسمان‌ها زندگی می‌کند، اما او همچنین منازلی موقت روی زمین دارد که بالای کوه‌ها مستقرند و او ممکن است به‌هنگام بازدیدهایش در این منزلگاه‌ها استراحت کند. بازدیدهای او از زمین به‌منظور انجام نوعی بازرسی عمومی، کوروراتی، و برای ثواب یا عقاب مردم صورت می‌گیرد... نگای با چشمان فانی قادر به دیدن نیست. او موجودی دست‌نیافتنی است و ارتباط اندکی با اشخاص در جریان روزمرهٔ زندگی‌شان دارد. با وجود این، او در مواقع بحرانی زندگی افراد فراخوانده می‌شود. در هنگام تولد، تشرف، ازدواج و مرگ، هر یک از افراد کیکویو ارتباطی با نگای برقرار می‌کنند
محمد طاهر پسران افشاریان
اعتقاد بر آن است که صاعقه نمونهٔ بارزی از حربه‌های این خداوندگار است که همواره از آن استفاده می‌کند تا مردم را از آمدنش، آماده‌سازی و تطهیر جاده آگاه کند. نزدیک شدن او تنها با مقدماتِ منحصر به‌فرد او معلوم می‌شود. صاعقه نرمش مفصل‌های اوست، همان‌طور که یک مبارز برای مبارزه ابتدا نرمش می‌کند.
محمد طاهر پسران افشاریان

حجم

۱٫۰ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۷۸۴ صفحه

حجم

۱٫۰ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۷

تعداد صفحه‌ها

۷۸۴ صفحه

قیمت:
۳۶۰,۰۰۰
تومان