کتاب حکایت بانوی آزرده
معرفی کتاب حکایت بانوی آزرده
کتاب حکایت بانوی آزرده نوشتهی جاناتان سوئیفت و با ترجمهی فرزانه دوستی، مجموعهای از نوشتههای کوتاه، رسالهها و داستانهای تمثیلی است که بخشی از مهمترین آثار این نویسندهی ایرلندی را در بر میگیرد. این کتاب توسط بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه منتشر شده است. سوئیفت، که بیشتر با سفرهای گالیور شناخته میشود، در این مجموعه با نگاهی تیزبین و طنزی گزنده به مسائل اجتماعی، سیاسی و انسانی میپردازد. متن کتاب شامل رسالههایی چون «تأملی بر چوب جارو»، «چشماندازی کوتاه به مُلک ایرلند»، «پیشنهاد متواضعانه» و داستان تمثیلی «حکایت بانوی آزرده» است. این آثار، تصویری از دغدغههای سوئیفت دربارهی جامعهی ایرلند، روابط قدرت، فقر، فساد و بیعدالتی ارائه میدهند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب حکایت بانوی آزرده
حکایت بانوی آزرده مجموعهای از نوشتههای جاناتان سوئیفت است که با ترجمهی فرزانه دوستی در اختیار فارسیزبانان قرار گرفته است. این کتاب، منتخبی از رسالهها، مقالات و داستانهای کوتاه سوئیفت را گردآوری کرده و بهویژه بر جنبههای انتقادی و طنزآمیز آثار او تمرکز دارد. ساختار کتاب به گونهای است که هر بخش، دریچهای به یکی از دغدغههای فکری و اجتماعی سوئیفت میگشاید؛ از نقد سیاستهای استعماری انگلستان در ایرلند تا هجو زندگی شهری و روابط انسانی. در کنار رسالههای جدی و انتقادی، نمونههایی از شعر و داستان تمثیلی نیز آمده که نشاندهندهی تنوع قلم سوئیفت است. این مجموعه، نهتنها برای آشنایی با اندیشههای سوئیفت، بلکه برای درک فضای اجتماعی و سیاسی قرن هجدهم اروپا نیز ارزشمند است. ترجمهی کتاب با مقدمهای مفصل همراه شده که زندگی و آثار سوئیفت را در بستر تاریخی و ادبی زمانهاش معرفی میکند.
خلاصه داستان حکایت بانوی آزرده
حکایت بانوی آزرده مجموعهای است از پنج متن کلیدی جاناتان سوئیفت که هرکدام بهنوعی با طنز، هجو و تمثیل به مسائل اجتماعی و سیاسی زمانهی او میپردازند. در رسالهی «تأملی بر چوب جارو»، سوئیفت با نگاهی فلسفی و طنزآمیز، سرنوشت یک چوب جارو را به زندگی انسان تشبیه میکند و از طریق این تمثیل، به پوچی، فرسودگی و بیثمر بودن تلاشهای انسانی اشاره دارد. او با وارونهکردن نگاه معنوی به اشیاء، نقدی بر خودبزرگبینی و بیهودگی انسانها ارائه میدهد. در شعر «توصیف رگبار شهری»، فضای لندن در آستانهی باران و آشفتگیهای اجتماعی و سیاسی شهر به تصویر کشیده میشود. سوئیفت با زبانی هجوآمیز، زندگی روزمره، طبقات مختلف جامعه و حتی نزاعهای حزبی را در قالب بارش باران و سیلاب به طنز میکشد. رسالهی «چشماندازی کوتاه به مُلک ایرلند» نقدی تند بر سیاستهای اقتصادی و اجتماعی انگلستان نسبت به ایرلند است. سوئیفت با برشمردن عوامل رونق و فقر یک کشور، نشان میدهد که چگونه ایرلند با وجود منابع طبیعی و مردمی سختکوش، به دلیل قوانین و سیاستهای تحمیلی، در فقر و عقبماندگی نگه داشته شده است. او با زبانی صریح و گاه تلخ، وضعیت فلاکتبار مردم ایرلند را شرح میدهد و به بیعدالتیهای ساختاری اعتراض میکند. در رسالهی «پیشنهاد متواضعانه»، سوئیفت با طنزی سیاه و گزنده، راهحلی عجیب برای فقر و گرسنگی مردم ایرلند ارائه میدهد: فروش و مصرف کودکان فقیر بهعنوان غذا! این متن، نمونهای درخشان از هجو اجتماعی است که با اغراق و وارونهنمایی، بیرحمی و بیتفاوتی طبقات مرفه و سیاستگذاران را افشا میکند. در نهایت، داستان تمثیلی «حکایت بانوی آزرده» با زبانی استعاری، روابط انگلستان، ایرلند و اسکاتلند را به مثلثی عاشقانه و پرتنش تشبیه میکند. بانوی آزرده، نماد ایرلند، از ستمها و بیمهریهای مرد اشرافی (انگلستان) شکایت میکند و در نامهای به دوستش، خواستار راهنمایی برای رهایی از این وضعیت میشود. پاسخ دوست، دعوت به مقاومت و اتحاد است. این داستان، تصویری از روابط قدرت، سوءاستفاده و امید به تغییر را در قالبی روایی و نمادین ارائه میدهد.
چرا باید کتاب حکایت بانوی آزرده را بخوانیم؟
این کتاب با گردآوری نمونههایی از طنز، هجو و نقد اجتماعی جاناتان سوئیفت، فرصتی کمنظیر برای آشنایی با یکی از مهمترین نویسندگان قرن هجدهم فراهم میکند. ویژگی شاخص این مجموعه، تنوع سبکها و موضوعات است؛ از رسالههای فلسفی و انتقادی تا داستان تمثیلی و شعر. خواننده با مطالعهی این کتاب، نهتنها با نگاه تیزبین و زبان گزندهی سوئیفت آشنا میشود، بلکه میتواند ریشههای بسیاری از مسائل اجتماعی و سیاسی مدرن را در بستر تاریخی آنها جستوجو کند. طنز سیاه و نگاه انتقادی سوئیفت، همچنان تازگی و قدرت خود را حفظ کرده و میتواند ذهن را به پرسش وادارد. همچنین، ترجمهی دقیق و مقدمهی روشنگر کتاب، درک بهتری از زمینههای تاریخی و ادبی آثار سوئیفت به دست میدهد.
خواندن این کتاب به علاقهمندان ادبیات کلاسیک، پژوهشگران تاریخ اجتماعی و سیاسی، دوستداران طنز و هجو، و کسانی که دغدغهی شناخت ریشههای نابرابری و نقد قدرت را دارند پیشنهاد میشود. همچنین برای دانشجویان رشتههای ادبیات، علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مناسب است.
بخشی از کتاب حکایت بانوی آزرده
«امیدوارم قصۀ تباهی من به دست عاشقی بیوفا و نامهربان و شرح بدبختیهایی که بر سرم آمده، درس عبرت و هشداری برای دوشیزگان خوشباور باشد تا هرگز به مردانی چنین دغلکار اعتماد نکنند. اشرافزادهای در همسایگی ماست که دو معشوقه دارد، یکی من و یکی دیگر، و برای هر دوِ ما لاف عشقی راستین زده. خانههای ما سه تن کنار یکدیگر واقع است. بین خانۀ او و من رودی واقع است و بین خانۀ او و رقیب، دیوار قدیمی خرابهای. اما پیش از آنکه حرفی از سوءاستفادههای آن آقا بر زبان بیاورم، مایلم کمی از خصوصیات خود و رقیبم سخن بگویم. او زنی است لاغر و بالابلند ولی بدقواره. اندام کژ و صورتی کریه دارد، بدنفس و بویناک است و از کنارش بیست جور بوی گند میآید و بس که ذاتش سلیطه و شلخته است، تحملکردنی نیست. کثیف و شپشو است و دائم خودش را میخاراند. از صفات دیگرش بگویم، بدنام است. هیچ بویی از فضیلت و صداقت و حقیقت و نزاکت نبرده و ناگفته پیداست که چه تربیت و تحصیلاتی داشته. لقلقۀ دهانش لعن و ناسزاست. خلاصه بگویم، بدبخت و گداصفت است و هرجا که دستش برسد دلهدزدی میکند تا روزگارش بگذرد. حالا این آقا عاشق او شده، با اینکه زن سخت از او متنفر است و تو روی خودش فحش میدهد و در هر محفلی ناسزا نثارش میکند. خانهاش پاتوق دستۀ دزدان و ناکسان و جیببرهاست که دایم تشویقشان میکند به مرغدانی آقا دستبرد بزنند، گاو و غلهاش را سرقت کنند و هرجور بلایی سرش بیاورند. میگویند خودش سردستۀ اوباش است و آنقدر با آنها آقای عاشق را به باد کتک میگیرند که از سر تا به پا زخم و کبود شود و بعد مجبورش میکنند بابت زحمتی که به آنها داده، غرامتی هم بپردازد.»