از زمانی که روزنامههای غیر دولتی فارسیزبان پا گرفتند، ارتباطشان با مردم طبقه متوسط به ویژه بازرگانان و روحانیون و قشر اندک تحصیلکرده ایرانی در داخل و خارج، روز به روز بیشتر شد. در این میان، زنان سهم خیلی کمی داشتند چون بیشتر آنها اجازه تحصیل حتی در حد خواندن و نوشتن نداشتند، چه برسد به این که بخواهند برای روزنامهها نامهای بنویسند و در آن از مشکلات جامعه و مسایل مهم مملکتی حرف بزنند. خیلی از آنها که سواد کمی داشتند، دزدکی و به دور از چشم شوهرانشان روزنامه میخواندند و زنانی که آزادانه و بدون ترس بتوانند این کار را بکنند، انگشتشمار بودند. بعد از انقلاب مشروطه که آن هم انقلابی مردانه بود، زنان ایرانی هم کمکم شروع به فعالیتهایی برای احقاق حقوق خود کردند. حق تحصیل، حق تاسیس مدرسههای دخترانه و برابری اجتماعی. حقوقی که هنوز هم بسیاری از زنان در جوامع گوناگون در حال مبارزه برای بدست آوردنشاناند.
زنان عصر مشروطه که خود را با زنان کشورهای ژاپن، فرانسه، انگلستان و آمریکا مقایسه میکردند، میدانستند که وضعشان هیچ شباهتی به آنها ندارد، پس با استفاده از انواع دستاویزهای فرهنگی و مذهبی و حتی آیات و روایات، شروع به نقد فرهنگ مردمحور کردند و تا اندازه زیادی توانستند جامعه مردسالار قاجاری را دگرگون کنند. مهمترین دستاورد آنان هم گرفتن حق مسلم تحصیل برای دختران بود.
کتاب «نامههای زنان ایرانی» مجموع ۶۲ نامه خواندنی و تاثیرگذار از زنان فعال است که در روزنامه ایران نو به چاپ میرسید؛ روزنامهای که در سالهای ۱۲۸۸ تا ۱۲۹۰ هجری شمسی برابر با ۱۹۰۹ تا ۱۹۱۱ هجری قمری منتشر میشد. این روزنامه نوگرا در کنار روزنامههای دیگر همچون «تجدد» فعالیت میکرد و در نشان دادن سیمای حقیقی زن ایرانی و مطالبات او پیشرو بود.
در این نامهها، زنان به مسائلی چون تظلمخواهی، طرح درخواست ایجاد عدالتخانه، ایجاد دگرگونی در زبان مردمحورِ عصر مشروطه، بهکارگیری واژگانی چون زنان و خواهران به جای کلماتی چون مخدرات، کمینه و ضعیفه، لغو مسألهٔ تعدد زوجات، حق تحصیل و تأسیس دبستان دخترانه پرداختهاند. در میان مباحث مطرح شده در نامهها، مسألهٔ حق تحصیل و دریافت مجوز برای ایجاد مدارس زنانه، مهمترین و پرتکرارترین موضوع مد نظر زنان ایرانی است.
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب نامه های زنان ایرانی و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
گمان میفرمائید که: ما بیخبر و بیصبر بودیم! آیا انسان نبودیم! و عرق حمیت نداشتیم! که در عالم بشریت بیحقوق ماندیم! اگر چه نسوان هستیم ولی نسیان نداریم؛ تمامی نوع پرستان و وطن خواهان هر خدمتی که مینمایند و هر زحمتی که میکشند میبینیم و با کمال افتخار میگوییم:
برومند باد آن همایون درخت
که در سایهاش میتوان برد رخت
mary.sa
چون طایفهٔ اناثیه حکم تاریخ دارند ممکن است که چندین زن اختیار نمائیم محتمل است که یکی از آنها مطبوع اتفاق افتد سبحان الله از این غفلت و جهالت و ظلم نسبت به نوع آیا هیچ مردی بر خود میپسندد که زن او شوهر متعدد اختیار کند (حاشا و کلا). بقیهٔ دارد.
محسن
با تغییرات سیاسی اجتماعی، گسترش تجارت، پیدایی صنایع ابتدایی دیگر خانه واحد تولید به شمار نمیآمد بلکه کارخانه واحد تولید شد و در نتیجه فاصلهٔ بین خانه و کارخانه سبب شد که دیگر زنان عامل تولید به حساب نیایند به عبارتی میتوان گفت که پس از این تغییرات است که برای اولین بار مفهوم زن خانهدار به وجود میآید و به جرأت میتوان گفت ظهور نظام سرمایهداری در غرب منجر به افزایش نابرابرایهای اجتماعی زنان شد و در اینجا است که تغییر هستی اجتماعی بر آگاهی زنان تأثیر میگذارد که در نهایت منجر به اعتراضهای زنان میگردد.
در اروپا زن معلمه، مدرسه باز میکند ده نفر دیگر زنهای معلمه را در مدرسه آورده مواجب میدهد، زنهای بیسواد را به کارهای مدرسه وا میدارد از کفایت یک نفر زن چندین (نفر از) زنها اموراتشان به خوشی میگذرد. لیکن خانم ایرانی از بیکاری به قول خودمان حوصلهاش سر میرود این قدر کلفت خود را کتک میزند که بیچاره تریاک میخورد خودش را بکشد، این استبداد تماماً از بیعلمی است.
کتاب خوبیه چه بسیار زنانی که در این سرزمین خاستار برابری بودند و شاید به اندک حق رضایت دادند