کتاب بوطیقای فضا
نویسنده:گاستن باشلار
مترجم:مریم کمالی، محمد شیربچه
انتشارات:روشنگران و مطالعات زنان
دستهبندی:
امتیاز:
از ۹ رأیخواندن نظرات
۳٫۹
(۹)
خواندن نظراتمعرفی کتاب بوطیقای فضا
«بوطیقای فضا» کتابی به قلم گاستن باشلار (۱۹۶۲- ۱۸۸۴)، فیلسوف، ریاضیدان، شاعر و معرفتشناس فرانسوی است. باشلار که امروزه برای بسیاری به عنوان یکی از چند چهره شاخص پدیدارشناسی معاصر شناخته میشود پیشتر به جهت فعالیتهای فکریش در حوزه «تاریخ» و «فلسفه علم» شهرت داشت؛ دو رشتهای که برای سالیان متمادی، کرسی استادیشان را در دانشگاه سوربن به او سپرده بودند. او درخصوص عقل و علیت و علم و روش علمی مینوشت تا اینکه به یکباره کتاب «روانکاوی آتش» را منتشر کرد و پس از آن، «آب و رویا»، «هوا و حرمت»، «زمین و نقدیس تقدیر» و «زمین و تقدیس قرار»؛ کتابهایی که بیش از هر چیز به مقوله شعر و خیال تعلق داشتند. بوطیقای فضا را نیز باید اثری از همین جنس دانست، کتابی که محصول «خیال شاعرانه» است و «از علیت، گریزان». این کتاب جزء آخرین مراحل کار فلسفی او؛ کتابی ثقیل و به لحاظ مفهومی، دیرهضم که به ادبیات خود باشلار شاید باید گفت: «کتابی خوب» است. چرا که او معتقد است «هر کتاب خوبی به محض آنکه تمام شد باید از نو خوانده شود. پس از خوانش اول است که خواندن خلاقانه آغاز میشود.» مخاطب این کتاب، قطعا برای فهمیدنش نیازمند رجوع مکرر و دوباره خواندن آنست. او معتقد است که تخیل برای فعال شدن، نیازمند شرایطی است که یکی از مهمترین آنها داشتن فضایی مناسب است. باشلار میگوید: «تخیل، به مانند آدمی، ناچیزترین پناهها را جستجو میکند.» بنابراین، اگر از او پرسیده شود که مهمترین فایده خانه چیست؟ پاسخ خواهد داد: «خانه، پناهگاه رویاپردازی است.». «خانه، گهوارهایست بزرگ.» به همینجهت، او معتقد است که انسانها مدیون خانههایشان هستند چرا که آنها بسیاری از خاطرات را در خود جای میدهند، اگر که استادانه بنا شده و ماواهایی برای سکونت خاطرات داشته باشند.
خانه از نظر او «یکی از بزرگترین قدرتهای ترکیبکننده اندیشه، خاطره و رویای آدمی است. او خانه را اولین جهان هر کس میداند و اهمیتی ویژه برای خانه دوران کودگی قائل است، جایی که هر فرد در آن زاده میشود. جایی که حتی اگر به لحاظ فیزیکی محو شود ما در رویاهای شبانهمان به آن بازمیگردیم.
فصلهای کتاب به این شرح هستند: «خانه»، «خانه و جهان»، »کشوها، قفسهها و گنجهها»، «آشیانها»، «صدف»، «گوشهها»، «مینیاتورها»، «بیکرانگی درون»، «دیالکتیک درون و برون» و «پدیدارشناسی تدور».
نامکان ها
مارک اژه
بدن تکه تکه شدهلیندا ناکلین
علیه تفسیرسوزان سانتاگ
بازیابی امر محسوسمجید اخگر
آنچه هنر استآرتور سی دانتو
فرمهای فروپاشیدهالن وایس
درباره عکاسیسوزان سانتاگ
درآمدی بر نظریه و اندیشه انتقادی در تاریخ هنرحمید کشمیرشکن
چشمان پوستیوهان پالاسما
کافکا؛ به سوی ادبیات اقلیتژیل دلوز
تاریخ طبیعی زوالبارانه عمادیان
فرشتگان پاول کلهبوریس فریدوالد
عقل سادموریس بلانشو
مکتوباتی در باب شهرآنری لوفور
برگسونیسمژیل دلوز
نظریههای هنر (جلد اول)موشه باراش
کافکا و عکاسیکارولین داتلینگر
برگزیده مقالات والتر بنیامینوالتر بنیامین
نشانه شناسی هنرحمیدرضا شعیری
چیزهای ضروری
استیفن کینگ
افسانه های بی زمانادیت هامیلتون
فاتحان آگاه بازارنوید سهامی
انقلاب مجارستان، مقاومت مردمی علیه توتالیتاریسمهانا آرنت
روانکاوجان کاتزن باخ
احساس تنهایی و توتالیتاریسمداریوش محمدی مجد
غزال، آهوی باغ زعفرانیهشرویندخت ایازی
حکیمنووا گوردون
نگاهی به تجارب زنان کارآفرین در ایران (۲)انجمن زنان مدیر کارآفرین
چهلمسپیده سادات محمدیان ماسوله
حجم
۲۹۶٫۹ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۲۸۷ صفحه
حجم
۲۹۶٫۹ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۲۸۷ صفحه
قیمت:
۷۵,۰۰۰
تومان
نظرات کاربران
در حال مطالعه کتاب هستم. خوندن کتاب کمی پیش نیاز فهم فلسفه، هنر و روانشناسی داره. ولی میشه گفت خود کتاب یک اثر هنریه که انسان را به وجد میاره، ترجمهی خوبیه ولی مترجم برای معنی کردن واژه های تخصصیتر باید
این اثر را نه آن طور که یک متن نظری را میخوانیم باید خواند و نه آن طور که یک شعر را میخوانیم. بلکه چیزی میان این دو ... با این همه ترجمه گاهی ناگویا و مطالب خود کتاب بعضاً پراکنده است.
کتاب عالی، ترجمه ضعیف.
به نام خدا کتاب به شدت تخصصی است و بیشتر مناسب مخاطب فلسفهخوانده، ادبیاتی و آشنا به پدیدارشناسی میخورد. کار نویسنده هم در این اثر پدیدار شناسی فضا و اماکن است. بعضی مقاطع کتاب به شدت برایم جذاب و بعضی مقاطع