کتاب ترجیح میدهم که نه (بارتلبی محرّر و سه جستار فلسفی)
نویسنده:هرمان ملویل
مترجم:گروه مترجمان نیکا
ویراستار:پویا رفویی
انتشارات:کتاب نشر نیکا
دستهبندی:
امتیاز:
از ۴۵ رأیخواندن نظرات
خواندن نظراتمعرفی کتاب ترجیح میدهم که نه (بارتلبی محرّر و سه جستار فلسفی)
کتاب «ترجیح میدهم که نه» دربردارندۀ داستان «بارتلبی محرّرِ» هرمان ملویل و سه جستار فلسفی دربارۀ آن است.
ژیل دلوز، فیلسوف فرانسوی در مقاله خود با عنوان «بارتلبی، یا یک فرمول» به این داستان هرمان ملویل پرداختهاست.
«ژاک رانسیر» در مقالهدوم با عنوان «دلوز، بارتلبی و فرمول» به بررسی و تشریح بیشتر نظر دلوز دربارۀ این داستان پرداختهاست.
مقالۀ سوم این کتاب، «بارتلبی، یا در باب حدوث» است که در آن جورجو آگامبن وجوه دیگری از این داستان را بررسی کردهاست.
«بارتلبی محرر» داستان مردی است که میتواند بهراحتی و باخونسردی «نه» بگوید. او فردی است که برای کار تحریر یا رونویسی در یک دفتر ثبت اسناد استخدام شدهاست و رفتاری متفاوت و خاص دارد. او در برابر بسیاری از درخواستهایی که از او میشود تنها یک پاسخ دارد: «ترجیح میدهم که نکنم.»
ژیل دلوز دربارۀ این داستان نوشتهاست:
«معنای این داستان صرفاً آن چیزی است که میگوید. همان چیزی که تحتاللفظی میگوید و تکرارش میکند: «ترجیح میدهم نکنم.» این فرمولِ شوکتِ این داستان است که هر خوانندۀ شیدایی، به نوبۀ خود، تکرارش میکند. مردی تکیده و رنگپریده فرمولی را بیان کردهاست که هر کسی را به جنون میکشاند.»
دلوز در بخش دیگری از مقالهای که در همین کتاب منتشر شدهاست، مینویسند: «بارتلبی، نه استعارهای برای نویسنده است و نه، به هیچ وجهی، نمادی از چیزی دیگر. بارتلبی متن است به شکلی خشونتآمیز کُمیک و امر کُمیک همیشه عینی یا تحتاللفظی است. این داستان مانند نوولتها یا داستانهای بلندِ کلایست، داستایفسکی، کافکا یا بکت است همراه با این داستانها، تباری زیرزمینی و متشخص را شکل میدهد.»
هرمان ملویل در یکم اوت ۱۸۱۹ به دنیا آمد و در ۲۸ سپتامبر ۱۸۹۱ در گذشت. رمان «موبی دیک» یا «نهنگ سفید» او از مهمترین رمانهای قرن نوزدهم به شمار میرود.
ایوانف
یک رمانک لمپنروبرتو بولانیو
ملویساموئل بکت
مردگانجیمز جویس
۳۰,۰۰۰۵۰%
به قول آقای دلوز، ملویل زبانی ابداع میکند زیر زبان انگلیسی با منطق "ترجیح" که هر شخصی را به جنون می کشاند و به شدت تکثیر میشود. برای من رنگ و بویی از دیوانگی در انتظار گودوی بکت رو داشت
خیلی وحشتناکه این لعنتی
فوق العادست...
داستان فوقالعاده است به شدت جذبت میکنه و تمام بنیادهای عقلانی که در سَرِت داشتی رو زیرورو میکنه. داستانی کوتاه اما بنیاد برافکن تحلیلهای فلسفی داستان برای خوانندهی عادی مثل من به غایت مشکلن و مقالاتی که در انتهای کتاب قرار
فوق العاده بود... آه بارتلبی!آه بشریت!
یک شاهکار گمنام داستان در مورد مردیه که سندرم «نه گفتن»داره و مظهر بی تحرکیه یک رمان فلسفی و چند لایه ست و از وقتی شروع کردم به خوندن نتونستم زمین بذارمش و یه نفس خوندم.
ساده، روان، خواندنی؛ اما پیچیده و لایهلایه و عمیق. داستانی که دهها تفسیر را برمیتابد و هر کس به میزان توان خود، از آن توشهای برخواهد بست.
شاهکاری کوتاه و بُنیانکَن از ملویل.
بیتردید بازتلبی محرر از منحصربفردترین شخصیتهای خلق شدهی جهان ادبیاته و این داستان کوتاه از سرپاترین داستان کوتاههای تاریخ ادبیات جهان.
ترجمه عااااالی 👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻