دانلود و خرید کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه شهلا زرلکی
تصویر جلد کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه

کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه

نویسنده:شهلا زرلکی
انتشارات:نشر چرخ
امتیاز:
۳.۸از ۲۲ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه

کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه نوشتۀ شهلا زرلکی است. نشر چشمه در سال ۱۳۹۵ این کتاب را روانۀ بازار کرده است. این اثر، پژوهشی اسطوره‌شناختی و تاریخی دربارۀ «قاعدگی» و نشانه‌های پیش از آن است. این اثر پژوهشی، قاعدگی و همۀ مسائل و موضوعات مربوط به آن را در تاریخ و اسطوره دنبال می‌کند و در پی یافتن پاسخی به این پرسش است که «چرا قاعدگی همواره مسئله‌ای پنهان و مذموم در فرهنگ‌ها و باورهای کهن و امروزی بوده است».

درباره کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه

کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه، پرسش را مطرح می‌کند که درواقع، پاسخ تقریباً روشنی دارد؛ پاسخی که ردّپای آن در متون دینی و حتی اسطوره‌های جهانی نیز دیده می‌شود و ریشه در فرهنگی چندهزارساله دارد.

شهلا زرلکی در این کتاب، به نگاه منفی نسبت به پدیدۀ قاعدگی و طبعاً نادیده گرفتن آن که وجه‌مشترک بسیاری از فرهنگ‌ها است، نگاه می‌کند و می‌کوشد علت‌های این وضعیت را بررسی کند. او همچنین، ریشه‌های اعتقادی و تاریخی دربارۀ پدیدۀ قاعدگی را واکاوی کرده تا تصویر روشنی از پیشینۀ تاریخی این پدیده و راز پنهان ماندن آن به ما ارائه بدهد.

بخش‌های اصلی این کتاب از دریچۀ فرهنگ به قاعدگی می‌نگرد. درواقع، ریشۀ مغفول ماندن قاعدگی و اختلالات پیش از آن، باورهای کهنی است که در پس‌زمینۀ ذهن انسان امروزی وجود دارد. به‌همین‌دلیل، در این اثر، در دو بخش مجزا به موضوع دین و اسطوره و باورهای بومی پرداخته شده است.

این نویسنده، کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه را به چند دلیل یا بهانه نوشته که آنها را در پیش‌درآمد اثر شرح داده است. شهلا زرلکی این کتاب را نوشته است چون:

پیش از این، مقاله‌ای پژوهشی با عنوان «جنون ماهانه و زنان نویسنده» نوشته بود. او در آن مقاله کوشید به این پرسش، پاسخ دهد که چرا در آثار داستانی زنان نویسنده، عادت ماهانه و نشانگان فراگیر پیش از آن، به‌عنوان یک ویژگی زیستی روزمره، در توصیفات زنانۀ شخصیت‌های داستانی به‌کار نمی‌آید؟

پس از نگارش مقالۀ یادشده، زنان نویسنده در نامه‌ها، پیام‌های اینترنتی و تماس‌های تلفنی، از درگیری‌شان با این پدیده با زرلکی حرف می‌زدند.

آثار فارسی‌زبان با موضوع پی‌ام‌اس کم بوده است.

مفصل‌ترین مطالب دربارۀ قاعدگی را در «وندیداد» اوستا یافته و همچنین دریافته که این واژۀ فارسی پهلوی «دَشتان» است. زرلکی توضیح می‌دهد که دشتان واژه‌ای است که در ایران باستان برای خون‌ریزی ماهانۀ زنان به‌کار می‌رفت.

و آخرین دلیل یا بهانه برای نگارش این کتاب، جرقه‌ای بود که در ذهن سعید طباطبایی، دوست نویسندۀ کتاب حاضر و نویسنده و منتقد، زده شد. استدلال‌های سعید طباطبائی مبنی بر جای خالی چنین پژوهشی در آثار ایرانی، شهلا زرلکی را به نگارش این کتاب تشویق کرد.

خواندن کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

خواندن این کتاب را به زنان و همۀ افرادی که مایل‌اند درمورد عادت ماهانۀ زنان و نگاه دین، تاریخ و اساطیر به آن بدانند، پیشنهاد می‌کنیم.

درباره شهلا زرلکی

شهلا زرلکی در ۲۲ مرداد ۱۳۵۵ در تهران به دنیا آمد. وی نویسنده، منتقد ادبی و پژوهشگر ایرانی و دانش‌آموختۀ رشته زبان و ادبیات فارسی است. این نویسنده، جایزۀ «نقد ادب و هنر» را در حوزۀ نقد ادبی و از سوی بنیاد نویسندگان و هنرمندان وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، در سال ۱۳۸۵ به‌خاطر «آثار دارای ارزش کیفی و قدرت تاثیرگذاری بر جامعه» دریافت کرد.

زرلکی فعالیت مطبوعاتی را با نوشتن یادداشت و نقد سینمایی در سال ۱۳۷۷ در روزنامه سلام آغاز کرد. او از سال ۱۳۷۸ پیوسته، به نگارش مقاله و نقد ادبی در ماهنامه‌های فرهنگی گوناگونی همچون نقد سینما، بیدار، کتاب ماه ادبیات و فلسفه پرداخت. زرلکی، همچنین سابقۀ همکاری با روزنامه‌های همشهری، صبح امروز، شرق را هم دارد. عضویت در شورای سردبیری فصلنامه نگره از دیگر سوابق فعالیت و همکاری او به نشریات و رسانه‌ها به‌عنوان نویسنده و منتقد است. از دیگر فعالیت های او می‌توان به ویراستاری فصلنامۀ رسانه در فاصلۀ سال‌های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۵ اشاره کرد.

از شهلا زرلکی، مجموعه‌داستان و پژوهش‌های ادبی گوناگونی منتشر شده است. پژوهش در حوزۀ زنان نیز یکی از مشغولیت‌های او بوده است:

«در خدمت و خیانت زنان» (گفتارهایی دربارهٔ زنان)، در سال ۱۳۹۲ چاپ شد و نقد و بررسی زیادی دریافت کرد. این کتاب، با موضوع زن و رویکرد روان‌شناسی و جامعه‌شناسی نوشته شده است. مقولات و موضوعاتی که در این اثر در ارتباط با زن مورد بررسی قرار می‏‌گیرند، عبارت‌اند از: ضرورت یا عدم ضرورت ازدواج، مسائل مربوط به قاعدگی و هستی زنانه، دشمنی و دوستی زنان با یکدیگر، فمینیسم، ریشه‏‌های تاریخی پسرخواهی، وضعیت خانگی و اجتماعی زن، چهل‏‌سالگی و یائسگی.

«زنان، دشتان و جنون ماهانه» (پژوهشی تاریخی، اسطوره ای درباره قاعدگی و نشانگان پیش از آن) نیز یک اثر پژوهشی است و به مسالۀ قاعدگی زنان در دین، تاریخ و اسطوره پرداخته است.

زرلکی، در دهۀ ۸۰، در زمینۀ داوری جوایز ادبی و هنری بسیار فعال بود؛ از جمله جایزه ادبی یلدا، جایزه ادبی مهرگان، جایزه روزی روزگاری، جایزه ادبی پروین اعتصامی، جشنواره ادبی صلح و دوستی، جشنواره هنر مسیحی ایران، جشنواره مشارکت ادبی اصفهان، جشنواره بین المللی کودکان و نوجوانان و جایزه ادبی والس.

شهلا زرلکی، جوایز ادبی متعددی نیز دریافت کرده است.

بخشی از کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه

«از دین گذشتیم. حالا نوبت اسطوره است. اگر بنا بر تقدم تاریخی هم باشد، باید از اسطوره آغاز می‌کردیم. اما دین و سیطره‌ی فرهنگ و الگوهای مذهبی چنان بر زندگی آدمی سایه افکنده که مصلحت آن بود دین را در آغاز بگذاریم. اسناد و مکتوبات دینی هم مزید بر علت است. منابع مکتوب و رسمیت‌یافته‌ی ادیان، بسیار و آسان‌یاب‌اند. پس بهتر بود بدانیم دین که دستورالعمل‌های زندگی انسان امروز همچنان بر پایه‌ی آن استوار است، درباره‌ی دشتان چه می‌گوید و چه دستور می‌دهد.

اسطوره، دینِ جوامع ابتدایی است. باورهای دینی و بینش شهودی انسان‌های نخستین در نمادهایی ظاهر شده که جنبه‌ی علمی و تعقلی ندارد. دین شکل تکامل‌یافته، کاربردی و معقولِ اسطوره است. پیوند میان دین و اسطوره انکارناپذیر است. این دو مرزهایی جداشونده و گاه درهم‌آمیخته دارند. پس توجیه‌پذیر است که موضوع دشتان را نخست در دین و اینک در اسطوره‌ها پی بگیریم. موضوع اسطوره همچون دین مسائلی از این قبیل است: انسان، جنسیت، مرگ و زایش. پس دشتان به عنوان یک پدیده‌ی جنسیتی مربوط به زایش و جنسیت، جایگاهی خاص در اسطوره‌ها دارد. دشتان وضعیتی انسانی است و جوامع نخستین با شدت و ضعف‌های متفاوت، مقررات و بینش‌های نمادین خود را پیرامون آن تبیین کرده‌اند. پس اسطوره و دشتان در متون کهنِ اسطوره‌ای نسبتی دیرینه دارند. در بسیاری از اسطوره‌های ملل مختلف داستانی هست که از ماهیت پیدایش دشتان می‌گوید. در بخش اسطوره همچون بخش دین، باز با توجه به فارسی بودن این نوشتارِ پژوهشی و همچنین اهمیتی که دشتان در اسطوره‌شناسی ایران باستان دارد، از اسطوره‌ی ایرانی آغاز می‌کنم.»

Amin D
۱۳۹۷/۱۰/۲۳

این اثر را میشد سختگیرانه تر نقد کرد، اما به نظرم وجود چنین پژوهش هایی آن هم بر روی موضوعاتی حساس و دست نخورده لازم است و باید به قصد پژوهشگر ارج نهاد و فرصت را در اختیار پژوهش های

- بیشتر
fazi a
۱۳۹۸/۰۹/۲۹

کتاب یه سری اطلاعات راجع به برخورد جوامع مختلف با این پدیده از قدیم ارائه میده.ریشه این واکنش ها یا تحت تاثیر دین بوده یا متاثر از اسطوره ها و داستان هایی که دهن به دهن چرخیده نکته مثبت کتاب اینه

- بیشتر
ડꫀꪶꫀꪀꪮρꫝⅈꪶꫀ
۱۳۹۸/۰۵/۲۲

یکی از حساس‌ترین موضوعاتی که درباره‌ی زنان وجود دارد، موضوع قاعدگی یا دشتان است. شهلا زرلکی در کتاب زنان، دشتان و جنون ماهانه، این موضوع را به‌طور کامل بررسی کرده است.خواندن این کتاب برای زنان بسیار مفید خواهد بود، زیرا

- بیشتر
seza68
۱۳۹۹/۰۱/۱۱

بیشتر تاریخ نگاری بود. کاش در این موضوع در حوزه‌های دیگه هم کتاب بود

Azar
۱۴۰۰/۰۷/۳۰

چقدر برام عجیبه که پیرامون یک مسئله ساده فیزیولوژیک اینقدر افسانه و اسطوره و حرف و حدیث و جنجال وجود داشته.از ربط دادنش به مار و ماه بگیر تا نسبت دادنش به گناه و نجس دانستن و دور کردن خانم

- بیشتر
me
۱۴۰۲/۰۹/۲۶

هدف نویسنده از انتخاب این اسم رو نمی دونم. زنان و جنون ماهانه؟ از بیسوادی نویسنده است که نمیدونه آقایون هم سیکل دارن و به اصطلاح ایشون ماهی یک بار دچار جنون میشن؟😆 البته شاید بعدا یه کتاب هم راجع

- بیشتر
روشنک
۱۳۹۹/۰۱/۱۲

درباره روایات و احکام دینی مربوط به پریود در ادیان مختلف و تاثیر اون در عرف جامعه، افسانه‌هایی که در این باره از گذشته وجود داشته و برخوردهای متفاوتی که در نقاط مختلف دنیا در مواجهه با قاعدگی رخ‌ می‌داده.

- بیشتر
reyhanesalahi
۱۳۹۸/۰۶/۲۶

خیلییی عالی با بررسی اسطوره ها و افسانه ها واقعا جالب شده بود

mahdis
۱۴۰۲/۱۱/۱۸

من از این کتاب برای کنفرانس مدرسه ایده گرفتم و به من خیلی کمک کرد ،برای مطالعه تفننی پیشنهاد نمیشه ،اما اگر راجب تابوی این قضیه کنجکاوید و به این موضوعات علاقه دارید میتونه راضیتون کنه کاش به نظر خود نویسنده

- بیشتر
faezeh
۱۴۰۱/۰۶/۱۸

الکی وقتمو هدر دادم واسه یه مشت داستان و مستندات خرافات که اونم تو ویکی‌پدیا میشد خوند.

«اگر زنانی که به سندرم پیش از عادت ماهانه مبتلایند، برای مدت زیادی گرسنه بمانند، قند خون‌شان کاهش می‌یابد، آدرنالین بسیار ترشح می‌کنند و کنترل رفتارشان را از دست می‌دهند.
کاربر ۵۱۵۶۸۶۵
پی‌ام‌اس برای اکثر آن‌ها دیوی آشنا بود که مجبور بودند ماهی یک‌بار ملاقاتش کنند.
فرزاد.م
در خانم‌هایی که زندگی پُراسترسی دارند، pms شایع‌تر و نشانه‌های آن شدیدترند.»
کاربر ۵۱۵۶۸۶۵
اگر زنانی که به سندرم پیش از عادت ماهانه مبتلایند، برای مدت زیادی گرسنه بمانند، قند خون‌شان کاهش می‌یابد، آدرنالین بسیار ترشح می‌کنند و کنترل رفتارشان را از دست می‌دهند.
پیمان محمدی
کیفر مرگ برای زنانی که در هنگام دشتان به چیزها و عناصر مقدس نگاه کنند یا لمس کنند تعیین شده. به موجب این روایات، باید جایی ویژه و کاملاً دور از خانه و آبادی و آبادانی برای این زنان تعیین نمود. به موجب این احکام که نمونه‌ای از آن در سد در گذشت، هر گاه زن دشتانی چشم باز نموده و اطراف را بنگرد، تا شعاع فرسنگ‌ها، هر چه را که نظرش بر آن افتاده پلید و نجس کرده است.
Mina
یکی از شروط چهارگانه‌ی طلاق در عصر ساسانی پنهان کردن دشتان بوده است. در آن‌جا آمده است «و به دین مزدیسنان نشاید که زن رها کنند و طلاق نیفتد مگر به چهار چیز: یکی این‌که بستره‌ی شوهر خویش ببرد و بی‌رسمی کند. دوم آن‌که دشتان پنهان کند و شوهر نداند. سوم جادویی کند و بیاموزد. چهارم فرزند ازش نزاید.»
Maral
«این‌که از زن دشتان سخت باید پرهیز کردن، و نان خورش و آب به پیمانه و اندازه دادن تا بتوان خوردن و آشامیدن و بیش از اندازه نباید دادن، زیرا هر چه از زن دشتان بماند (نجس است و) به هیچ کار نیاید. چون خوراک خورند باید دستکش نازک دست کنند یا چیزی بر بالای آستین نهند، می‌باید که دست برهنه‌ی او به هیچ جا بازنیاید، چه هر قطره آب که بر اندام زن دشتان چکد، سه سد استیر گناه باشد و هر پادیاو که باشد از پانزده گام (فاصله از) زن دشتان بباید پرهیزیدن. از مرد اشوسه گام دور باید بودن و چشم او در هر چه نگاه کند خوره (روشنی، طهارت) و پاکی از آن بکاهد.
Mina
این پدیده را به یک فرایند فیزیکی، که با یک تعریف ساده‌ی بیولوژیک قابل‌تعریف است، تنزل داده و به آن بی‌اعتناست. این بی‌اعتنایی که به معنای انکار هر نوع نشانه‌ی ضعف و فروتری است، سبب شده زن امروز بیشتر از پیشینیانش از پیامدهای دشتان و پیش‌دشتان آسیب ببیند. در واقع به‌گونه‌ای دیگر می‌توان چنین گفت که هر اندازه زن بیشتر به مراقبت‌های دشتانی بپردازد از گزند آسیب‌های روان‌تنی آن بیشتر در امان خواهد بود و هر اندازه همچون زن امروز در صدد انکار ــ از نوع فمینیستی آن ــ باشد، بیشتر گرفتار آن می‌شود.
Nika
این‌جاست که به بُعد مثبت دوره‌های انزوای دشتان پی می‌بریم. انزوایی که در آن زن از مشغله‌ها و مسئولیت‌های سنگین روزمره معاف است و در عوض آن می‌تواند در مکانی خلوت و آرام، فعل و انفعالات و جریانات اندام زنانه‌ی خود را نظاره کند. این تأمل و سکوت و نظاره همان رفتاری است که مردمان شرق دور در بیشتر وجوه زندگی‌شان به کار می‌گیرند.
seza68
زن بیش از همه‌ی پدیده‌ها در تیررس جزمیت احکام است.
Ghazal
یادم نمی‌آید کدام اندیشمند این کلام زیبا را گفته «یافتن نیکوست، جُستن نیکوتر است.»
Fatima khoshpeiman
ـ مصرف کربوهیدرات‌های منسجم (مثل غلات سبوس‌دار و نان‌های سبوس‌دار، ماکارونی و غلات)، فیبر و پروتئین، کنترل و کاهش مصرف قند و چربی. ـ پرهیز از نمک در این دوران برای کاهش نفخ و احتباس مایعات (پف کردن به دلیل تجمع مایعات زیر پوست). ـ قطع مصرف کافئین برای کاهش احساس تنش، تحریک‌پذیری و درد پستان. ـ قطع مصرف الکل؛ نوشیدن الکل قبل از دوره باعث افزایش احساس افسردگی می‌شود. ـ افزایش غذا خوردن تا شش وعده‌ی غذایی کوچک در روز به جای سه وعده‌ی بزرگ‌تر. ـ ورزش‌های هوازی. تا سی دقیقه، چهار تا شش‌بار در هفته. ـ خواب کافی؛ حدود هشت ساعت در شب. ـ دوری از حوادث استرس‌زا تا هفته‌ی بعد از دوره.
Astronaut
pms در بیشتر بیماران، بین سی تا چهل‌سالگی تشخیص داده می‌شود و به همین علت در سال ۱۹۶۳ دکتر استیسی نام "نشانگان دهه‌ی سوم زندگی" را روی این اختلال گذاشت. اما در واقع این بیماری در بسیاری از دخترهای جوان خجالتی که مشکل‌شان را تحمل می‌کردند و چیزی از آن به کسی نمی‌گفتند، تشخیص داده نمی‌شد و در نتیجه آن‌ها را با بی‌رحمی افرادی بدخُلق، معذب و تنبل تصور می‌کردند.
Mina
تعریف pms شامل سه اصل مهم است: ۱. عود نشانه‌ها باید حداقل در دو تا سه دوره‌ی متوالی مشاهده شود؛ ۲. نشانه‌ها نباید بیش از چهارده روز پیش از شروع عادت ماهانه آغاز شوند؛ ۳. نشانه‌ها دست‌کم تا هفت روز پس از عادت ماهانه نباید وجود داشته باشند. آن‌طور که در تعریف ذکر شد، نشانه‌ها ممکن است حداکثر دو هفته پیش از عادت ماهانه آغاز شوند؛ اما اغلب موارد شروع آن‌ها هفت تا ده روز پیش از عادت ماهانه است... تابه‌حال بیش از ۱۵۰ نشانه‌ی متفاوت برای آن گزارش شده است که برخی از موارد مهم آن عبارت‌اند از: نفخ شکم، سردرد، سرگیجه، تشویش و اضطراب، دردناک شدن پستان‌ها، گریه‌های بی‌دلیل، افسردگی، خستگی، بی‌حالی، عصبانیت بی‌دلیل، تحریک‌پذیری، حواس‌پرتی، تشنگی، تمایل شدید به خوردن مواد قندی و تورم دست‌وپاها...
Mina
زنان شاغل بیشتر از زنان خانه‌دار به این اختلال مبتلایند. همچنین در همین مقاله آمار زنان مبتلا به این سندرم در میان متأهلان و مطلقه‌ها بیشتر است.
کاربر ۵۱۵۶۸۶۵
نفخ شکم، سردرد، سرگیجه، تشویش و اضطراب، دردناک شدن پستان‌ها، گریه‌های بی‌دلیل، افسردگی، خستگی، بی‌حالی، عصبانیت بی‌دلیل، تحریک‌پذیری، حواس‌پرتی، تشنگی، تمایل شدید به خوردن مواد قندی و تورم دست‌وپاها... شدت pms در زنان بسیار متفاوت است
کاربر ۵۱۵۶۸۶۵
چه اندازه خوراک و چه اندازه نان باید برای او ببرند؟ تنها به اندازه‌ی دو دینار نان و به اندازه‌ی یک دینار شیربا تا مبادا نیرو بگیرد. اگر کودکی با وی برخورد یافته باشد، باید نخست دست‌ها و پس از آن تن کودک را بشویند.
کاربر ۷۴۹۸۲۰۰
کهکشان راه شیری هم دم یا بدن یک مار غول‌آساست.
پیمان محمدی
توصیف سیمون دوبوار از بحران وضعیت جسمانی زن در هر ماه نیز قابل‌تأمل است؛ «اعضای زنانه آسیب‌پذیرترند. کارشان ظریف است. نیروی عضلانی، تحمل و چابکی زن کمتر از مرد است. نبود تعادل ناشی از ترشح هورمون‌ها سبب ایجاد بی‌ثباتی عصبی و انقباض و انبساط عروق می‌شود. بحران قاعدگی دردناک است: سردردها، کوفتگی و درد نواحی شکم، فعالیت‌های عادی را دشوار و حتا غیرممکن می‌کند. غالباً آشوب‌های روانی نیز به این ناراحتی‌ها افزوده می‌شود؛ زن عصبی و زودخشم می‌شود، این‌که زن هر ماه از حالت نیمه‌بیگانه بودن با خود گذر کند امری رایج است؛ از آن هنگام کنترل سیستم عصبی و سیستم سمپاتیک از طریق مراکز مربوط تأمین نمی‌شود؛ اختلال در گردش خون و بعضی خودمسموم‌سازی‌ها، سبب می‌شود که پیکر به پرده‌ای بدل شود که بین زن و جهان قرار می‌گیرد، مِهی سوزان که بر زن سنگینی کرده، خفه و جدایش می‌کند. در خلال این تن غم‌آلود و منفعل، سراسر جهان وزنه‌ای بسیار سنگین است. زن ستم‌دیده و غرقه، از خود بیگانه می‌شود، زیرا با بقیه‌ی دنیا هم بیگانه شده است.»(۱۳) نشانه‌هایی که دوبوار برمی‌شمارد ــ بی‌آن‌که به وجود چنین نشانگانی اشاره کند ــ همسان با نشانه‌های مرحله‌ی پیش‌دشتان است.
Astronaut
برخی کاتبان مسیحی دردهای قاعدگی را هم مانند درد زایمان به نفرین الهی نسبت می‌دادند؛ نفرین حوا به خاطر نافرمانی. اما در سال ۶۰۴ میلادی پاپ گریگوری کبیر، دشتان را یک رویداد طبیعی نامید که تنها نشانه‌ی ضعف اندام زنانه است و نه نشانه‌ی گناهکاری.
Mina

حجم

۱۵۷٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۳

تعداد صفحه‌ها

۱۴۱ صفحه

حجم

۱۵۷٫۲ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۳

تعداد صفحه‌ها

۱۴۱ صفحه

قیمت:
۴۰,۰۰۰
۲۰,۰۰۰
۵۰%
تومان