معرفی کتاب تاملات
کتاب تاملات (Meditations)، نوشته مارکوس اورلیوس و ترجمه عرفان ثابتی، یادداشتهایی دربارهی زندگی، قدرت، مرگ، خشم، وظیفه و نسبت انسان با جهان است و گروه انتشاراتی ققنوس در سال ۱۳۸۴ آن را منتشر کرده است. این اثر بهجای پرداختن به بحثهای انتزاعی، از مراقبت از ذهن، مهار واکنشها، پذیرش ناپایداری و حفظ عدالت در میان آشوب سخن میگوید. در این یادداشتها، امپراتوری را میبینیم که بیش از هر چیز میکوشد خود را تربیت کند و از یاد نبرد که انسان در برابر جهان، دیگران و خویشتن چه مسئولیتی دارد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تاملات اثر مارکوس اورلیوس
کتاب تاملات، نوشتهی مارکوس اورلیوس، مجموعهای از یادداشتهای کوتاه و فشرده است که نویسنده در آنها پیوسته به خود یادآوری میکند چگونه باید زندگی کند، با رنج، مرگ، بیعدالتی، شهرت، خشم و ناپایداری جهان روبهرو شود و ذهنش را از آشفتگی دور نگه دارد. کتاب با فهرستی از آموختههای او از پدربزرگ، مادر، آموزگاران و نزدیکانش آغاز میشود و نشان میدهد که اخلاق در این اثر نه مفهومی انتزاعی، بلکه حاصل تربیت، مشاهده و تمرین روزانه است. در ادامه نیز موضوعهایی مانند خویشتنداری، عدالت، وظیفه، نسبت انسان با طبیعت، محدودیت عمر و مراقبت از روح بارها از زاویههای مختلف بررسی میشوند.
کتاب تاملات، علاوهبر طرح این موضوعها، حالوهوایی درونی و مراقبهوار نیز دارد. نویسنده بهجای آنکه برای دیگران نسخه بپیچد، پیوسته با خود گفتوگو میکند و از خود میخواهد در برابر توهین، رنج جسمانی، وسوسهی شهرت و ترس از مرگ استوار بماند. در این میان، تصویری روشن از جهانبینی او شکل میگیرد: جهان پیوسته در حال تغییر است، انسان سهم کوچکی از کل هستی دارد و آنچه واقعاً در اختیار او قرار دارد، داوری، نیت و کردار اوست. متن بارها به این نکته بازمیگردد که امور بیرونی بهخودیخود روح انسان را تباه نمیکنند، بلکه این قضاوت انسان است که به آنها معنا میدهد.
کتاب تاملات از بندهای کوتاه، جملههای هشداردهنده، پرسشهای درونی و یادآوریهای پیاپی تشکیل شده و همین ویژگی باعث میشود هم حالوهوای اعترافی و شخصی داشته باشد هم به دفترچهای برای سنجش اخلاقی تبدیل شود. ناپایداری شهرت، کوتاهی عمر، ضرورت خدمت به جمع، پرهیز از دخالت در کار دیگران و حفظ آرامش در میان بیثباتی از مهمترین درونمایههایی این اثر هستند. مارکوس اورلیوس بیش از هر چیز، خواننده را به پرورش انضباط ذهنی و اندیشیدن به جایگاه انسان در جهانی فراتر از خواستهها و ترسهای روزمره دعوت میکند.
خلاصه کتاب تاملات
کتاب تاملات مجموعهای از یادداشتهای شخصی مارکوس اورلیوس است که نویسنده در آن میکوشد اصول زیستن درست را پیوسته به خود یادآوری کند. او با آموختههایش از خانواده و آموزگاران آغاز میکند و سپس به موضوعهایی مانند مرگ، گذر زمان، خشم، رنج، وظیفه، عدالت و نسبت انسان با طبیعت میپردازد. مارکوس اورلیوس نشان میدهد که انسان نمیتواند جهان را مطابق میل خود سامان دهد، اما میتواند بر داوریها، واکنشها و کردار خویش مسلط باشد. دغدغهی اصلی کتاب این است که انسان در جهانی ناپایدار چگونه شرافت، آرامش و تعادل درونی خود را حفظ کند و درعینحال از مسئولیتش در برابر دیگران غافل نماند.
چرا باید کتاب تاملات را بخوانیم؟
دلایل خواندن کتاب تاملات را میتوان اینطور خلاصه کرد:
- این کتاب تصویری از کشمکش درونی انسانی ارائه میدهد که میخواهد میان قدرت، مسئولیت و اخلاق تعادل برقرار کند.
- مارکوس اورلیوس به موضوعهایی مانند خشم، ترس از مرگ، رنج، شهرت و بیثباتی از زاویهی تأمل شخصی میپردازد، نه از موضع اندرز یا خطابه.
- خواندن این کتاب کمک میکند مرز میان امور بیرونی و آنچه واقعاً در اختیار انسان است، روشنتر دیده شود.
- بندهای کوتاه و مستقل کتاب این امکان را فراهم میکنند که مفاهیم اصلی آن بهتدریج و با تأمل دنبال شوند.
- این اثر برای اندیشیدن به وظیفه، عدالت، خویشتنداری و نسبت فرد با جمع زمینهی مناسبی فراهم میکند.
- این کتاب، علاوهبر پرداختن به آرامش درونی، بر تمرین مداوم ذهن و بازبینی پیوستهی رفتار و نیت نیز تأکید دارد.
خواندن کتاب تاملات را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن کتاب تاملات به این گروهها پیشنهاد میشود:
- علاقهمندان به کتاب های فلسفه قدیم و فلسفه رواقی و نوشتههایی که بر انضباط ذهنی و اخلاق فردی تمرکز دارند.
- خوانندگانی که میخواهند دربارهی مرگ، گذر زمان و ناپایداری جهان تأمل بیشتری داشته باشند.
- کسانی که با خشم، اضطراب، رنج یا آشفتگی ذهنی دستوپنجه نرم میکنند و بهدنبال متنی برای مکث و بازاندیشی هستند.
- مخاطبانی که از یادداشتهای کوتاه، جملههای فشرده و متنهای تأملبرانگیز لذت میبرند.
- کسانی که میخواهند نسبت میان مسئولیت فردی، خیر جمعی و شیوهی درستزیستن را بررسی کنند.
- اگر از خواندن کتابهایی مثل مسخ (فرانتس کافکا)، یادداشتهای زیرزمینی (فئودور داستایفسکی) و رنجهای ورتر جوان (گوته) لذت بردید، این اثر را نیز دوست خواهید داشت.
درباره مارکوس اورلیوس
مارکوس اورلیوس (۱۲۱ـ۱۸۰ میلادی) از سال ۱۶۱ تا ۱۸۰ میلادی امپراتور روم و از برجستهترین فیلسوفان رواقی بود. او از دودمان آنتونیـنِرِوایی به شمار میرفت؛ سلسلهای که آخرین فرمانروایان آن بعدها با عنوان «پنج امپراتور نیک» شناخته شدند. دوران حکومت او همچنین پایانبخش «صلح رومی» (Pax Romana) بود؛ دورهای نزدیک به دو قرن که امپراتوری روم از ثبات، امنیت و شکوفایی نسبی برخوردار بود. مارکوس اورلیوس پیش از رسیدن به امپراتوری، در سالهای ۱۴۰، ۱۴۵ و ۱۶۱ میلادی منصب کنسولی روم را بر عهده داشت.
او از طریق پیوندهای خانوادگی با امپراتوران تراژان و هادریان نسبت داشت. پدرش زمانی که او تنها سه سال داشت، درگذشت و مارکوس زیر نظر مادر و پدربزرگ پدریاش پرورش یافت.
دوران حکومت او با جنگهای گسترده همراه بود. در شرق، رومیان با امپراتوری اشکانی و پادشاهی ارمنستان وارد نبرد شدند و در مرزهای شمالی نیز مارکوس در جنگهای مارکومانی با قبایل ژرمنی میجنگید.
با وجود موفقیتهای سیاسی و نظامی، شهرت پایدار او بیش از هر چیز به اندیشههای فلسفیاش بازمیگردد. کتاب تأملات که مجموعهای از یادداشتهای شخصی اوست، از مهمترین آثار فلسفهی رواقی به شمار میرود و تا امروز الهامبخش فیلسوفان، نویسندگان، سیاستمداران و رهبران بسیاری در سراسر جهان بوده است.
نظر افراد یا مجلههای مشهور درباره این کتاب چیست؟
کتاب تأملات مارکوس اورلیوس طی قرنها تحسین بسیاری از اندیشمندان، نویسندگان و رسانههای معتبر را برانگیخته است. مجلهی تایم آن را اثری ماندگار و راهنمایی عملی برای مواجهه با چالشهای زندگی میداند، انتشارات دانشگاه کمبریج از آن بهعنوان یکی از مهمترین و پرفروشترین آثار فلسفی جهان یاد میکند و نشنال جئوگرافیک نیز این کتاب را مجموعهای از یادداشتهای شخصی میخواند که با وجود آنکه هرگز برای انتشار نوشته نشده بود، امروز الهامبخش میلیونها خواننده در سراسر جهان است. این تحسینها نشان میدهد که تأملات نهفقط یک اثر کلاسیک فلسفی، بلکه کتابی زنده و کاربردی برای زندگی امروز است.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
نشر نی با ترجمهی مهدی باقی و شیرین مختاریان، نشر میلکان با ترجمهی حسام شیخحسنی و... در سالهای مختلف این کتاب را منتشر کردهاند.
بخشی از کتاب تاملات
«۱. صبحگاهان که از خواب برمیخیزی، با خود بگو: امروز با فضولی، ناسپاسی، گستاخی، بیوفایی، سوءنیت و خودخواهی روبرو خواهم شد تمام اینها ناشی از آن است که خطاکاران نمیتوانند خوب را از بد تمیز دهند ولی من مدتهاست که به طبیعت خوبی و شرافتش، طبیعت بدی و رذالتش، و طبیعت شخص خطاکار پی بردهام، خطاکاری که برادرم است (نه به این معنی که از یکگوشت و خون هستیم، بلکه از این رو که هر دو از موهبت عقل برخورداریم و از امر الهی بهره و نصیب بردهایم)؛ بنابراین، هیچ یک از این چیزها نمیتوانند به من آسیب رسانند، زیرا کسی نمیتواند مرا در زشتی و تباهی شریک و سهیم سازد. من هم نمیتوانم به برادرم غضب کنم یا از او متنفر باشم؛ زیرا ما آفریده شدهایم تا همچون پاها، دستها، چشمها و دو ردیف دندانهای بالا و پایین با یکدیگر همکاری کنیم، ایجاد مانع در برابر یکدیگر خلاف قانون طبیعت است و مگر غضب و نفرت نوعی ایجاد مانع نیست؟»
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب تاملات و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
| نام کتاب | تاملات |
| حجم فایل کتاب | ۱.۲۲ مگابایت |
| شابک | ۹۷۸۶۲۲۰۴۰۲۹۱۶ |
| تعداد صفحهها | ۱۹۲ صفحه |
| قیمت کتاب | ۸۵۵۰۰ تومان |
ذهن تب دار مرا آرامتر کرد. این مدل فلسفه زندگی واقعا جای تامل دارد.
من بااین کتاب از طریق آقای اروین دی یالومآشنا شدمکه در یکی از آثارشون از آقای اورلیوس نقل قول آورده بودن و خوشحالمکه خوندمش. یک حسی داشت مثل حسی که مسلمونا قرآن رو میخونن. البته بنظرم یک سری تفکرات آقای اورلیوس...بیشتر
بهترین کتابی که تو زندگیتون میخونید شک نکنید البته که خیلی حوصله میخواد خوندنش چند درجه تو زندگیتون تغییر خواهید کرد
بهترین کتابی بود که تا حالا خوندم روش درست زیستن رو آموزش داده
در عین اینکه خنثی ترین کتاب فلسفی بود که خوندم ولی یه طوری خنثی بود که انگار به سمت مثبت میل داشت یعنی دچار پوچ گرایی نمیشی بعد این کتاب
وقتی میخونمش به این فکر میکنم که پشت این همه حرف آدم معتدل و آرومی وجود داره که فکر میکنه. و همه چیز رو با مرگ تمام میکنه به نوعی مرگ آرامش فلسفی
خوب بود. این جمله از کتاب رو دوست داشتم:"آیا اگر زمرد را ستایش نکنند، زیباییاش را از دست ﻣﻰﺩهد؟".
عالی
خیلی کتاب خوب در جهت خودشناسی هست و تک تک مسائل جزیی رو به مدد قلم با زیباترین طریق بیان شده و راهکارش رو هم گفته .
مالامال از اندیشههای رواقیون. قواعدی ساده برای داشتن زندگی آسوده.🌱 با ترجمهای عالی👏🏻 پینوشت(۱۲ مرداد ۱۴۰۵): این کتاب را با اشتراک بینهایت میخواندم و اواسطش بودم که دسترسیام به کتاب قطع شد. کاشف با عمل آمد که ناشر محترم تصمیم گرفتهاند کتاب...بیشتر
در وصفش کلمهای پیدا نکردم. انسان را متحول میسازد. همین.
۳/۵ از ۵
برای کسانی که به آزادی اختیار و حق انتخاب انسان باور دارند کتاب توصیه های خوبی دارد در غیر اینصورت از نظر شناخت افکار شخصیتی تاریخی میتواند مفید باشد
کتاب رو به دوستانی که در دوراهی های اخلاقی زیادی سرگردان هستن توصیه میکنم؛ البته به توصیه دکتر ملکیان.