کتاب داستان کودکانه صوتی
خیلی از ما به عنوان پدر و مادر دغدغهها و نگرانیهای زیادی برای آینده فرزندانمان داریم و به دنبال روشهای صحیح تربیت و انتقال ارزشهایمان به آنها هستیم. خوب است به این نکته توجه کنیم که سالهای کودکی نقش پررنگی در شکلگیری شخصیت و علایق فرزندانمان دارند. اگر میخواهیم فرزند خود را به قصه خواندن علاقهمند کنیم باید از سنین پایین دست به کار شویم. در سالهای اول زندگی کودک کتاب پارچهای و پلاستیکی بهترین گزینهها هستند. بعد از آن کودک کم کم به داستانهای آهنگین و شعرهای کودکانه علاقه نشان میدهد، سپس آرام آرام با قصه ارتباط برقرار میکند. از زمانی که کودک توانست شعر و داستانهای طولانیتر را دنبال کند میتوانیم علاوه بر خواندن کتاب، کتاب صوتی کودکان هم برای او پخش کنیم.
وقتی کودک به قثه و داستان صوتی گوش میدهد در ذهنش صحنههایی از داستان را خلق میکند، رفتار شخصیتها را پیشبینی میکند و گاهی پایان داستان را به میل خود در ذهنش تغییر میدهد. او خودش را به جای شخصیتهای داستان قرار میدهد و رفتارها و واکنشهای آنها را تجزیه و تحلیل میکند و از خودش میپرسد اگر او به جای قهرمان قصه بود چه میکرد؟ اگر واژه جدیدی را در داستان بشنود علاوه بر اینکه دایره واژگانش گسترش مییاید، تلاش میکند تا معنی درست آن کلمه را تشخیص بدهد.
با توجه به تاثیر عمیقی که قصه ها بر ذهن کودک میگذارند، انتخاب درست کتاب اهمیت ویژهای دارد. کتاب مناسب کودک کتابی است که در خلال داستان، ارزشهای اخلاقی را بیان کند، دغدغهای اجتماعی متناسب با سن کودک را مطرح کند، کودک را به فکر وادارد، و نتیجه بد حاصل از یک رفتار غلط را نشان بدهد. در ادامه چند کتاب داستان کودکانه پیشنهاد میکنیم که شنیدنشان میتواند لذتبخش باشد.
پیشنهاد چند کتاب صوتی برای کودکان
مجموعه شهر آیقصه
شهر آی قصه داستان یک شهر خیالی است به نویسندگی پوریا عالمی که شخصیتهای بامزهای دارد. کاراکترها و شخصیتهای شهر آی قصه صداهای بامزه و دوستداشتنیای دارند که به سرپرستی الکا هدایت ضبط میشود. راوی شهر آیقصه هم لیلی رشیدی است که با صدای مهربان و شیرین خود باعث شده قصه صوتی شهر آی قصه و قصه شب در دل کودکان و نوجوانان و حتی خانوادهها و بزرگترها هم جا باز کند. طراح کاراکترها سلمان طاهری است و مجتبا حیدرپناه هم تصویرگر این شهر خیالانگیز است. آزاده مؤیدی فرد، بهادر مالکی، پیمان فاطمی و یاشار ابراهیمی صداهای داینا ماینا، کرگدنی به نام کرگدن، آدام فاضایا، هاپ هاپ، گربه شماره شش، سینا و مینا را میگویند.
پنج تا انگشت بودن که...
مجموعه کتابهای «پنج انگشت» مصطفی رحماندوست را بیشتر کودکان ایرانی میشناسند. شعرقصههای این اثر، به صورت ترانه و در مورد غذاها، مراسم، شغلها و بازیها است. ترانههایی بسیار شاد که ناخودآگاه کودک و پدر و مادرش را به حرکت وا میدارد تا نمایشی از داستان پنج انگشت اجرا کنند. مصطفی رحماندوست با صدای آشنا و گرم خود روایتگر پنج انگشت است. ویِژگی مهم این کتاب صوتی، موسیقی بینظیر و سنتی آن است که با آهنگسازی و تنظیم مهدی زارع تهیه و با همخوانی جمعی از کودکان ایرانی اجرا شده است.
تیستو سبز انگشتی
کتاب صوتی تیستو سبز انگشتی، داستان پسربچهای با انگشتان جادویی است که میتواند هر گلی را رشد دهد و یکی از بهترین کتابهای قصه در زمینهی صلح برای کودکان و نوجوانان است. موریس دروئون نویسندهی این کتاب است و لیلی گلستان، آن را به فارسی برگردانده است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان این کتاب را منتشر کرده است.
خداحافظ راکون پیر
خداحافظ راکون پیر، یکی از داستان های زیبا دربارهی مفهوم مرگ و از دنیا رفتن و مناسب برای کودکان است. کلر ژوبرت نویسندهی این داستان و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ناشر آن است.
کتاب خداحافظ راکون پیر با یک مثال ساده و بدون اضافه کردن حواشی که ممکن است برای کودکان آزارنده باشد، دربارهی مفهوم مرگ صحبت میکند و آن را به کودکان آموزش میدهد.
ماجراهای سیاره گردو
کتاب صوتی ماجراهای سیاره گردو - فصل اول نوشته فریناز مختاری است و با صدای الهام پاوهنژاد در موسسه فرهنگی آی قصه منتشر شده است.
سیاره گردو یک سیاره جدید و بازیگوش است. در آسمانها جایی به اسم کهکشان وجود دارد، ساکنان کهکشان گرد و تپلی است. تعداد زیادی سیاره گرد و تپل در آسمان وجود دارد. هرکدام ازین سیارهها اسم دارند و همیشه در حال قل خوردن و خوشحالی کردن هستند. خورشید هم در وسط این کهکشان با مهربانی همه سیارهها را گرم میکند. تا اینکه یک روز همه متوجه یک گردوخاک عجیب و رنگارنگ در گوشه آسمان میشوند...