دانلود و خرید کتاب آمریکا و شاه استفن مک گلینچی ترجمه محمد شمس‌الدین عبداللهی‌نژاد
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.

معرفی کتاب آمریکا و شاه

کتاب آمریکا و شاه نوشتهٔ استفن مک گلینچی و ترجمهٔ محمد شمس‌ الدین عبداللهی‌نژاد است. گروه انتشاراتی ققنوس این کتاب را منتشر کرده است. نویسنده در این اثر از سی سال رابطهٔ تسلیحاتی سخن گفته است.

درباره کتاب آمریکا و شاه

استفن مک گلینچی در کتاب آمریکا و شاه بیان کرده است که برای داشتن تحلیلی واقع‌بینانه‌تر از روابط دو کشور در آن برهه و بلکه امروز، گریزی از پرداختن به این موضوع نیست؛ اثر پیشِ‌رو از نادرترین کوشش‌های دانشورانه در این حوزه به شمار می‌آید. مک‌گلینچی، که مدرس روابط بین‌الملل در دانشگاه غرب لندن است، در این اثر نشان داده است که چگونه فضای عمومی جنگ سرد تعیین‌کنندهٔ بسیاری از جنبه‌های رابطهٔ تسلیحاتی تهران و واشینگتن بوده است. این اثر در شش فصل به عناوین «سال‌های شکل‌گیری رابطه تسلیحاتی آمریکاـ ایران»، «دوران بازسازی: مسلح ساختن ایران در دوره کندی»، «از کمک بلاعوض تا فروش اعتباری: سال‌های ریاست‌جمهوری لیندون جانسون»، «انقلاب ریچارد نیکسون در فروش تسلیحات به ایران»، «تداوم روابط در فضایی مبهم: جرالد فورد و ایران» و «جیمی کارتر و مرحله پایانی روابط تسلیحاتی آمریکا و ایران» نگاشته شده است.

خواندن کتاب آمریکا و شاه را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این کتاب را به دوستداران علوم سیاسی و علاقه‌مندان به مطالعه در باب روابط ایران و آمریکا در دوران پهلوی دوم پیشنهاد می‌کنیم.

بخشی از کتاب آمریکا و شاه

«ادامه ارزیابی از رابطه تسلیحاتی ایالات متحده و ایران در دوران فورد کار آسانی نیست. تاریخ‌نگاری نسبتا اندک درباره این برهه عمدتا سیاست خارجی را نادیده می‌گیرد. این موضوع در خاطرات فورد نیز دیده می‌شود که در آن گهگاه و به طور مختصر به سیاست خارجی پرداخته شده است. وانگهی، در آثار موجود به‌ندرت نامی از ایران برده می‌شود. به همین ترتیب، بیشتر پژوهش‌هایی که به ایرانِ دهه ۱۹۷۰ می‌پردازند یا اشاره‌ای گذرا به دوران فورد دارند یا به‌کلّی دو سال و نیم زمامداری او را نادیده می‌گیرند و تحلیلشان مستقیم از نیکسون به جانشین فورد یعنی جیمی کارتر می‌پرد. دلیل این الگو آن است که در دوران کوتاه ریاست‌جمهوری فورد هیچ دکترین یا بینش عمده‌ای ارائه نشد. اساسا سیاست خارجی این دولت بی‌آن‌که از دولت نیکسون متمایز باشد تداوم یافت. افزون بر این، با توجه به نقش مسلط کیسینجر، که در فصل چهارم بررسی شد، ساختار سیاست خارجی دست‌نخورده ماند.

گرچه ادبیات موجود عمدتا به ایران در سال‌های ریاست‌جمهوری فورد نپرداخته‌اند، چیزهای زیادی برای گفتن وجود دارد. بین سال‌های ۱۹۷۴ و ۱۹۷۶ تحولات مهمی در رابطه تسلیحاتی آمریکا و ایران روی داد. این تحولات عمدتا در راستای میراث به‌جامانده از نیکسون قرار داشت. ضمن آن‌که روابط دو کشور روزبه‌روز عمیق‌تر و پیچیده‌تر می‌شد. عمیق‌تر شدن رابطه برای دولت فورد چالش‌هایی پدید آورد. از این گذشته، جهش از انقلاب نیکسون در رابطه تسلیحاتی با ایران در ۱۹۷۲ به مواجهه به‌شدت رویدادمحورِ کارتر موجب می‌شود دوره‌ای از گسترش مخالفت کنگره با فروش تسلیحات نادیده گرفته شود. اگرچه این مخالفت در دوران فورد مشهود نبود، در ۱۹۷۶ کنگره در جایگاهی قرار گرفت که آگاه، مایل و بالقوه قادر بود تا نقشی فعال در سیاست تسلیحاتی دو کشور ایفا کند.»

نظری برای کتاب ثبت نشده است
به گزارش ستاد مشترک ارتش در تاریخ ۲۶ ژانویه ۱۹۶۱، ایران «نقطه ضعف» اتحاد دفاعی سنتو بود (۳۳) ــ به‌ویژه به دلیل ناتوانی دیرینه نظامی و سیاسی‌اش. (۳۴) طبق نتیجه‌گیری برآورد اطلاعات ملی (اِن‌آی‌ای) در فوریه ۱۹۶۱، احتمال وقوع تغییراتناگهانی در ایران با سرشتی انقلابی بالا بود. (۳۵) به بیان ساده، چند عامل خارجی در حال پیوستن به یکدیگر و به مخاطره افکندن شاه بودند. شاه مخالفان سیاسی‌ای داشت که می‌خواستند او را به حاشیه برانند، همان‌گونه که مصدق چنین کرد. به دلیل گرایش‌های مدرنیستی شاه و حمایتش از اسرائیل، روحانیون شیعه دست به کار تشکیل جبهه‌ای علیه او شده بودند؛ ضمن آن‌که وضعیت وخیم اقتصادی بخش‌های بزرگی از کارگران را علیه رژیم بسیج کرده بود.
مهدی
نگرانی‌های آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا تا پیش از آن همواره در واشینگتن وجود داشت. به عبارت دیگر، شاه بیشترِ پول ایران را خرج توسعه نظامی کرد، [پس] ناگزیر بود پول کمتری را به نوسازی اقتصاد ایران اختصاص دهد و خیلی کمتر از آن را صرف نابرابری‌های گسترده‌ای کند که گریبانگیر جامعه ایران بود.
مهدی
همان‌طور که این کتاب شرح می‌دهد، مسلح ساختن ایران هیچ‌گاه یک موضوع حزبی نبود. این ادعا هم برای کنگره و هم برای دولت‌های مختلفی که در آمریکا به قدرت رسیدند صدق می‌کرد.
مهدی
در زمان آغاز ریاست‌جمهوری ریچارد نیکسون در ژانویه ۱۹۶۹، ایران به‌تنهایی بزرگ‌ترین مشتری تسلیحات آمریکا بود.
مهدی
جیمی کارتر کم و بیش، با شعار افزایش نظارت بر قراردادهای تسلیحاتی و وارد ساختن ملاحظات حقوق‌بشری در سیاست خارجی ایالات متحده، در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۹۷۶ به پیروزی رسید. اگرچه خودکامگی شاه و باورهای حقوق‌بشری کارتر به شکلی ناخوشایند با یکدیگر تلاقی یافتند و ایران نمونه شاخصی از خط‌مشی تسلیحاتی نامتعارف به شمار می‌رفت، روابطی که از سال ۱۹۷۲ با ایران شکل گرفته بود عمدتا ادامه پیدا کرد. در عمل، کارتر در سال ۱۹۷۷ بیش از هر سال دیگری به ایران جنگ‌افزار فروخت.
مهدی
در اکتبر ۱۹۴۶، پس از پایان بحران آذربایجان، ستاد مشترک ارتش نخستین ارزیابی استراتژیک ایالات متحده از ایران را انجام داد. طبق این گزارش، هم منابع نفتی و هم جایگاه استراتژیک ایران، که «زمینه‌ای برای عملیات‌های پدافندی و آفندی علیه اتحاد شوروی» فراهم می‌آورد، «این کشور را واجد اهمیت استراتژیک چشمگیری» می‌ساخت. (۱) آژانس اطلاعات مرکزی (سیا) طی گزارشی در سال ۱۹۴۷ بر اهمیت نوظهور ایران تأکید ورزید و تصریح کرد که روس‌ها به دنبال «تسلط کامل» بر ایران هستند، سپس هشدار داد: اگر ایران زیر سلطه یک قدرت متخاصم قرار بگیرد، استقلال تمام کشورهای خاورمیانه تهدید می‌شود، و منافع ایالات متحده در سرتاسر منطقه به مخاطره خواهد افتاد.
مهدی
جهت‌گیری سیاسی کلی کندی مانع آن بود که او روی خوش به شاه نشان دهد، شاه نیز در مقابل نارضایتی خود را از رئیس‌جمهور جدید آمریکا بیان داشت. با عنایت به این‌که شاه پس از سفر نیکسون به تهران در سال ۱۹۵۳ رابطه دوستانه‌ای با او برقرار ساخته بود، ترجیح می‌داد نیکسون در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۹۶۰ پیروز شود. (۳۱) کندی از اوضاع داخلی ایران پس از کودتای ۱۹۵۳ رضایت نداشت و معتقد بود بدون اصلاحات داخلی پردامنه، که تردید داشت شاه قادر به انجام دادن آن باشد، تغییر سیاسی در ایران «اجتناب‌ناپذیر» است.
مهدی
بریتانیا نیز در ۱۳ فوریه نگرانی مشابهی در دیدار دوجانبه مقامات سفارت بریتانیا با وزارت خارجه آمریکا ابراز داشت. لُرد هود، کاردار سفارت بریتانیا، خاطرنشان ساخت که چشم‌انداز بقای شاه با «یک مشکل بسیار جدی» مواجه شده که به‌شدت بریتانیا را نگران ساخته است. (۳۷) مطرح شدن رویکرد تازه کندی در قبال ایران موجب اختلاف میان رئیس‌جمهور تحول‌خواه و وزارت خارجه گردید که در اختیار «سنت‌گرایان» قرار داشت، همان‌هایی که از وضعیت موجود که با کودتای ۱۹۵۳ تثبیت شده بود خرسند بودند.
مهدی
پس از دیدارهای اولیه در واشینگتن در ۱۱ آوریل، شاه فردای آن روز با کندی و تمام اعضای کابینه ملاقات کرد. همان‌طور که انتظار می‌رفت، بحث بر سر موضوعات نظامی و خواسته کندی برای کوچک شدن ارتش ایران بود که شاه زیر بار نرفت. استدلال شاه این بود که با ایران مانند همخوابه موقت برخورد می‌شود، ولی با همسایگان ایران که عضو پیمان سنتو هستند مثل همسران دایم.
مهدی
والت روستو که در فوریه ۱۹۶۶ جانشین مک‌جورج بوندی در سِمَت مشاور امنیت ملی شده بود، در تکاپوی یافتن راه‌حل خطاب به جانسون نوشت: «اغلب ما معتقدیم شاه ابله است که پولش را این‌طور هزینه می‌کند ...
مهدی

حجم

۳۲۲٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۴۰۰

تعداد صفحه‌ها

۳۴۴ صفحه

حجم

۳۲۲٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۴۰۰

تعداد صفحه‌ها

۳۴۴ صفحه

قیمت:
۸۹,۰۰۰
تومان