کتاب افسانههای آذربایجان
۴٫۵
(۲۶)
خواندن نظراتمعرفی کتاب افسانههای آذربایجان
«افسانههای آذربایجان» به گردآوری و پژوهش صمد بهرنگی(۱۳۴۷-۱۳۱۸) و بهروز دهقانی(۱۳۵۰-۱۳۱۸) است و داستانهای محلی و عامیانه (فولکلور) آذربایجان را در خود دارد.
در مقدمهای که صمد بهرنگی بر این کتاب نوشته است میخوانیم:
افسانه قسمت مهمی از فولکلور را تشکیل میدهد. در افسانهها علاوه بر چیزهای دیگر که عمومآ از فولکلور عاید جامعهشناسان و غیره میشود میتوان بهترین و اصیلترین زبان نثر را پیدا نمود. بهعلاوه افسانهها سرشار از ترکیبات و تعبیرهای لطیف زبانها هستند. مثلا در داستانهای کوراوغلو میتوان بهترین نمونه نثر زبان ترکی را سراغ گرفت.
نگفته پیداست که افسانههای هر ملت و کشوری دارای ویژگیهایی است که آنها را از افسانههای ملل دیگر متمایز میکند. در شرایط اقلیمی مختلف و از میان حوادث و شرایط تاریخی گوناگون افسانههایی با خصوصیات متنوع و مختلف زاده میشود.
اصولا فولکلور نشاندهنده و منعکسکننده احوال و افکار و آرزوهای طبقات محروم و پایین اجتماع است و گاهی که از بالاترها و اشراف صحبت میشود هنگامی است که طبقات محروم به ناچار ضمن امرار معاش و تحصیل روزی با آنها برخورد میکنند.
میتوان داستانهای فولکلور آذربایجان را سه دسته کرد:
۱. داستانهای حماسی مخلوط با عشقهای پهلوانی و دلاوریها و مبارزه با پادشاهان و خوانین و فئودالها. از این دست داستانها میتوان داستانهای بسیار شورانگیز کوراوغلو را نام برد که هفده داستان است؛ بعد هم داستانهای کتاب ددهقورقود.
۲. افسانههای صرفا عاشقانه. از این نوع میتوان از داستانهای بسیار مشهور «عاشق غریب»، «طاهر میرزا»، «اصلی و کرم»، و غیره و غیره نام برد.
۳. افسانههایی که برای بچهها و نوهها و نتیجهها در شبهای دراز زمستان پای کرسی برای سرگرمی و فرو رفتن به خواب شیرین و شکر گفته میشود. هر کس دستکم نام پنجاه داستان از این دست را میداند. در این کتاب فقط میپردازیم به خصوصیات افسانههای دسته سوم.
کلیات عبید زاکانی
عبید زاکانی
از این ولایت؛ داستانهای کوتاهعلیاشرف درویشیان
آهنگ دیگرمنوچهر آتشی
وغ وغ ساهابصادق هدایت
آه! ما الاغ هاعزیز نسین
خروس زری پیرهن پریاحمد شاملو
از دولت حافظ (تفسیر جامع دوازده غزل حافظ)محمدابراهیم ضرابیها
زن در شاهنامهمحمدحسین مجدم
گزیده دیوان سعدیاسدالله بقایینائینی
برزونامهمنصور یاقوتی
بیهوده میبارد این بارانعزیز نسین
کجاوه سخناسدالله بقایینائینی
از ندارد تا داراعلیاشرف درویشیان
نامی نمی توان گذاشتآریا صدیقی
هشت کتاب سهراب سپهری به انضمام زندگینامه و کتابنامهنرگس علی مردانی
مجموعه بهترین های جبران خلیل جبرانجبران خلیل جبران
رباعیات خیامعمر بن ابراهیم خیام
نوشتههای پراکندهصادق هدایت
ضربالمثلهای کاشونیعلی اصغر شاطری
عیسا
شارل گنیبر
شیخیه و بابیه در ایرانمهدی نورمحمدی
فرهنگ نامه اندیشه اجتماعی مدرنویلیام اوث ویت
چهره های منفور در تاریخ معاصر ایرانحبیب الله تابانی
حزب سوسیالیست و انتقال حکومت از قاجار به پهلویسیدکمال الدین طباطبایی
اسم شب، سیاهکلانوش صالحی
کودتایرواند آبراهامیان
ادبیات آلمانی در قرن بیستمحسن نکوروح
فرهنگ و جامعهریموند ویلیامز
درآمدی بر اندیشه های سیاسی آنتونیو گرامشیراجر سایمون
حجم
۱۶۳٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۹
تعداد صفحهها
۲۷۲ صفحه
حجم
۱۶۳٫۲ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۹
تعداد صفحهها
۲۷۲ صفحه
قیمت:
۹۷,۰۰۰
تومان
نظرات کاربران
چوخ گوزل دی. صمد بهرنگی آذربایجانین گورکملی و بویوک شاعیرلریندن سادجه بیردی. ها بئله سایماخا گلمیه جک کیمن شاعیر و نویسنده لر کیمین. اودلار یوردو شانلی آذربایجان آنا دیلی نه دستک اولون.
وای که چقدر خوشحالم که این کتابو اینجا پیدا کردم وقتی بچه بودم این کتابو داشتم یه کتاب قدیمی که برگه هاش زرد شده بود چند وقت پیش رفتم انقلاب ولی نتونستم پیداش کنم خوشحالم که اینجا پیداش کردم چون
ایول من داشتم دنبال داستانای اصیل ترکی میگشتم که با این کتاب آشنا شدم.(البته چاپیش) داستانای کهن که ریششون به ته فرهنگ میرسه.خیلی برای آشنایی با ملل مختلف تاثیر دارن.
آذربایجان فولکلور ادبیاتینا علاقه سی اولانلار حتما بو کیتابی اوخوسونلار.
کتاب به ترجمه فارسی هست پس راحت میشه خوند فقط بخش هایی که شعرهای ترکی میخونن به زبان اصل هست خیلی قشنگ بود خوشحالم که اینجا پیداش کردم
نسخه دیگرش رو در کودکی خوانده بودم و بعضی از قصه ها را هم مادرم برایم تعریف می کردند و بسیار خاطره انگیز بود.
من چندین بار در دوران بچگی خوندمش خیلی عالی بود ..نظیر نداشت ..یادش بخیر دو جلد بود ..مثلا داستان اولدوز داستان اول هر دو جلد بود ..اولدوز و کلاغ ها ..اولدوز و عروسک سخنگو ..یا ملک محمد ..وای ..چه قدر
این قصه ها رو تو بچه گی از مادر بزرگم شنیده بودم ،فکر نمی کردم اینهارو دوباره بشنوم ویا ببینم وقتی دیدم وخودم خوندم بینهایت خوشم آمد تکرار روزهای بچگی چه کیفی میکردم از این کتاب خیلی از شما که
به نظرموضوع افسانه ها اصلا جالب نبود .
خوندن این کتاب داستان های مادر بزرگ ها رو زنده می کنه و برای ما اذری ها پر از خاطره هست