دانلود و خرید کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان دیوید بال ترجمه محمود کریمی‌حکاک
تصویر جلد کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان

کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان

نویسنده:دیوید بال
انتشارات:نشر بیدگل
امتیاز:
۴.۵از ۱۷ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان

شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان کتابی نوشته دیوید بال درباره شیوه‌های نمایشنامه‌ه‌خوانی است که در مجموعه مطالعات اجرا به چاپ رسیده است.

مجموعهٔ مطالعات اجرا، عنوان مجموعهٔ تازه‌ای است که برای معرفی کتاب‌هایی در زمینهٔ عملِ اجرا، و مهارت‌های عملی تئاتر طراحی‌شده است. برعکسِ مجموعه‌های بیشتر‌تئوریک تئاتر، مطالعات اجرای بیدگل رویکردی عملی‌تر را در زمینهٔ تئاتر و اعمال تئاتری در پیش خواهد گرفت. این مجموعه مختص عرضهٔ کتاب در زمینهٔ بازیگری و کارگردانی نیست، بلکه به معرفی و عرضهٔ کتاب‌هایی که به تخصص‌هایی نظیر طراحی صحنه، نور، گریم و نمایش عروسکی مربوط‌اند نیز خواهد پرداخت.

مجموعهٔ مطالعات اجرای نشر بیدگل، منبعی مفید برای آموزش عملی هنرجویان، مربیان و به‌خصوص دانشجویان تئاتر است.

 درباره کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان

شیوه فنی نمایشنامه‌خوانی یک راهنمای دقیق و چکیده برای دانشجویان و دست‌اندرکاران تئاتر است، که آنها را در خواندن و درک کردن بهتر جزئیات پنهان در یک نمایشنامه راهنمایی می‌کند. این کتاب به ظاهر کوچک ابزاری معرفی می‌کند که بازیگران، کارگردانان و طراحان با کمک آن می‌توانند ساختار یک نمایش را قدم به قدم از نوشته تا اجرا، به دور از لغزش‌های ناشی از بی‌دانشی و ناآگاهی بپیمایند و در پیچ و خم این مسیر از کشف زیبایی‌های آشکار و پنهان آن لذت ببرند. این کتاب جایگزین تحقیقات و مطالعات شناخت ساختمان یک اثر نمایشی نیست، بلکه شبیه کلیدهایی  است که در به صحنه آوردن یک نمایش به گشودن درهای بسته در طول این مسیر کمکی مهم و کم‌نظیر می‌کند.

دیوید بال در این کتاب نه تنها هنرمندان تئاتر را در گسترش و ارائه کامل خلاقیتشان یاری می‌کند ، بلکه به تماشاچی تئاتر هم کمک می‌کند که زیر و بم این هنر را بهتر بشناسد، درک خود را از یک تماشاچی صرف تا منتقدی آگاه بالا ببرد و از لحظه لحظۀ دیدن نمایش لذت ببرد.

کتاب حاضر بیش از سی سال است که در دانشگاه‌ها و مدارس تئاتر تدریس می‌شود و از جمله کتاب‌های پُرفروش تاریخ تئاتر امریکا به حساب می‌آید.

 خواندن کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان برای دانشجویان و دوست‌داران تئاتر نوشته شده‌است.

 درباره دیوید بال

دیوید بال، استاد سابق نمایشنامه‌نویسی، بازیگری و تاریخ تئاتر دانشگاه کارنگی‌ملون، برندهٔ چندین جایزهٔ هنری و ادبی است. او تحصیلات دانشگاهی خود را از انستیتو پلی‌تکنیک رنسلیر در رشتهٔ مهندسی علوم آغاز کرد و در دانشگاه‌های آلفرد، مریلند و کاتولیک ادامه داد و بالاخره به دریافت درجهٔ دکتری تئاتر و ارتباطات از دانشگاه مینِسوتا نائل شد.

در سال‌های ۱۹۶۲-۱۹۶۰ دیوید بال در ایالت کانکتیکِت رانندهٔ تاکسی بود و هنوز هم معتقد است این دلخواه‌ترین شغل او بوده است. در اواسط دههٔ شصت دیوید بال به‌عنوان عضوی از گروه صلح امریکا مدتی را در افغانستان گذراند. 

دکتر بال بیش از یک‌صد نمایشنامه در تئاترهای حرفه‌ای، ناحیه‌ای و دانشگاهی به روی صحنه برده است که از آن میان می‌توان به برداشت تازه‌ای از وُیتسک، شاهکار گئورگ بوخنِر، و نمایش تروریست، به نویسندگی خود او، اشاره کرد. از آثار مهم دیگر آقای بال می‌توان خلاف‌کار مرداب را نام برد. 

 بخشی از کتاب شیوه‌ی فنی نمایشنامه‌خوانی؛ از پایان تا آغاز و از آغاز تا پایان

 مقدمه

این کتاب برای کسانی تنظیم شده است که نمایشنامه‌ای را برای اجرا روی صحنه آماده می‌کنند؛ یعنی بازیگران، کارگردانان، طراحان و نمایشنامه‌نویسان. همچنین این کتاب برای کسانی نوشته شده است که نمایشنامه می‌خوانند فقط به‌دلیل اینکه نمایشنامه‌خواندن را دوست دارند. هر نمایشنامه‌ای برای به‌صحنه‌بردن و تبدیل‌شدن از متن مکتوب به نمایش زنده نوشته می‌شود، اما درنهایت سروکار این کتاب با همهٔ کسانی است که می‌خواهند نمایشنامه‌ای روی صحنه بیاورند. بقیهٔ شما می‌توانید استراق‌سمع کنید. یک نمایشنامه فقط یک نثر محاوره‌ای نیست که به‌صورت گفت‌وگو نوشته شده باشد، بلکه نوشته‌ای کاملاً متکی به روش‌ها و تکنیک‌هایی مربوط به صحنه است.

تکنیک‌های پیشنهادشده در این کتاب به شما کمک خواهد کرد که نمایشنامه را از دیدگاه تحلیل‌گرایانهٔ ویژه‌ای بررسی کنید و اجزای به‌کاررفته در آن را دقیقاً مشخص کنید. مفاهیمی که از یک نمایشنامه برداشت می‌کنید نباید اولین اصل قابل‌توجه برای شما محسوب شوند؛ زیرا برای یک هنرمند و تکنیسین تئاتری دانستن اینکه چه چیزی باعث تیک‌تاک ساعت می‌شود مهم‌تر از این است که بداند ساعت چند است. تا زمانی که چگونگی کارکرد یک نمایشنامه را کاملاً درک نکنید، نمی‌توانید معنای آن را بفهمید.

اگر بخواهید سهم خود را در به‌صحنه‌آوردن یک نمایشنامه به نحو احسن انجام دهید، اولین قدم شما درک ارزش‌ها، قابلیت‌ها و مکانیسم عملی آن نمایشنامه است. اگر این ویژگی‌ها برای شما مشخص نباشد، مسلم است که هرگز نخواهید توانست آنها را برای تماشاچی‌تان مشخص کنید و درنتیجه تمام زحماتی که متحمل شده‌اید به هدر خواهد رفت. تئاتر مجموعه‌ای از هنرمندان، تکنیسین‌ها و نمایشنامه است. شما هرگز نخواهید

توانست به کمک چیزی یا کسی که درکش نمی‌کنید مجموعه‌ای مؤثر تشکیل بدهید.

امروز دانشجویان تئاتر دیگر نمایشنامه نمی‌خوانند، بلکه فقط نمایشنامه می‌بینند. بعضی، حتی بر صفحات کاغذ، نمایشنامه را نگاه می‌کنند! فقط عدهٔ بسیار کمی از بازیگران، به‌رغم استعداد شخصی، اندک درکی از دلیل این قضیه دارند و حتی در دوره‌های طولانی آموزش بازیگری نیز نمی‌توانند نقش خود را درک کنند و به‌درستی آن را ارائه دهند. طراحان از نمایشنامه فقط ایده می‌گیرند، اما مفهوم آن را درک نمی‌کنند. نمایشنامه‌نویسان بدون داشتن کمترین درکی از اینکه چرا روح پدر هملت تا صحنهٔ پنجم حرف نمی‌زند یا وقتی صحبت می‌کند راجع به چه حرف می‌زند، پشت‌سرهم طومارهای مبتذل و بی‌ارزشی به دستگاه تهی‌دست چاپ می‌سپارند و کارگردانان نیز جز حرکت‌بندی۲۴ به کار دیگری نمی‌پردازند.

هنرمند تئاتری‌ای که درک کمی از متن نمایشنامه داشته باشد، کار کم‌محتوایی را به روی صحنه خواهد آورد. بنابراین هنرمندنماهای زیادی وارد کار خواهند شد که کارشان هرگز نام عمل به خود نخواهد گرفت: از «هیچ» فقط «هیچ» زاییده خواهد شد.

pockethead
۱۳۹۹/۱۲/۱۱

دیوید بال در این کتاب بر اساس قانون عمل و عکس العمل به مبحثی می پردازه که به نوعی می تونه نجات بخش بسیاری از نمایشنامه نویس هایی باشه که از نمایشنامه خودشون راضی نیستند. نویسنده با ارجاعات متعددی که

- بیشتر
منیره سادات جارچیان
۱۴۰۳/۰۵/۰۲

این کتاب بررسی و تحلیل نمایشنامه برای نمایشنامه نویسان، بازیگران و کارگردانان است و حتی اگر فقط علاقه‌مند به نمایش باشید، خواندن آن می ارزد که وقت بگذارید و مطالعه کنید، دقیق. روان و پیراسته و آراسته است و ترجمه

- بیشتر
نوتاش
۱۴۰۱/۰۸/۱۰

واقعا کتاب خوب و کاربردی و روونی هست

مهرداد
۱۴۰۱/۰۳/۲۵

این کتاب فوق‌العاده است،به همه کسایی که دنبال یه راه مطمئن برای تحلیل متن میگردن،این کتاب رو پیشنهاد میکنم،علارغم ترجمه خوب از درون مایه خوبی برخورداره که شما رو قانع می‌کنه پس از پایان،دوباره و سه باره هم به سراغ

- بیشتر
KeetaabKhaan
۱۴۰۳/۰۵/۱۳

از اونجایی که اولین باره که به یه کتاب آموزشی که به‌نظرم خط‌به‌خطش آموزشیه برمی‌خورم، پنج ستاره‌ی کاملو به این کتاب می‌دم و اکیداً به خواننده‌های علاقه‌مند به نمایشنامه‌خوانی و نمایشنامه‌نویسی پیشنهادش می‌کنم. به‌عنوان خواننده‌ی پروپاقرص کتاب‌های آموزش نویسندگی باید اعتراف

- بیشتر
هر چیزی که اتفاق می‌افتد می‌تواند یک حادثه باشد. هرگاه یک حادثه باعث شود یا اجازه دهد حادثهٔ دیگری اتفاق بیفتد، این دو حادثه باهم یک عمل را تشکیل می‌دهند. عمل‌ها آجرهای اصلی ساختمان یک نمایشنامه هستند. با روی هم گذاشتن آنها ساختمان نمایش کامل می‌شود.
AmirHossein
اسمْ خیلی چیزها به ما می‌آموزد. اگر شما راجع به مرغ دریایی یا مرغابی وحشی اطلاعات زیادی ندارید، بهتر است قبل از خواندن مرغ‌دریایی یا مرغابی وحشی دراین‌باره تحقیق کنید. بعضی وقت‌ها یک نمایشنامه‌نویس روزها و هفته‌ها فکر می‌کند تا نامی مناسب برای نمایش خویش بیابد. کلماتی که اسم یک نمایشنامه را تشکیل می‌دهند دقیق‌ترین انتخابی هستند که در شکل نوشته وجود دارد. اگر تصویری در اسم نمایش وجود دارد، حتماً اشاره‌ها و جزئیات آن را مطالعه کنید و ببینید این اشاره‌ها چه ارتباطی با شکل و طبیعت نمایش دارند.
☆Nostalgia☆
درصورتی‌که افراد داخل یک نمایشنامه همان‌قدر امکان عوض‌شدن دارند که مردم در زندگی معمولی روزانه. اگر آنها تغییر کنند، ما دیگر آنها را باور نخواهیم داشت. ممکن است حالت‌های یک شخصیت عوض شود یا روشی که برای رسیدن به اهداف خود به کار می‌برد تغییر کند، اما او عوض نمی‌شود. به‌عبارت‌دیگر، احتمالاً راهی بهتر، مناسب‌تر، ساده‌تر و پذیرفتنی‌تر به دست آمده که شخصیت می‌تواند از آن طریق خواست خود را ارضا کند.
Sheida Akbari
اولین قدم در تحلیل یک شخصیت دراماتیک این است که ببیند ۱. شخصیت چه می‌خواهد (انگیزه) ۲. چه چیزی در راه این خواست شخصیت قرار گرفته است (مانع) و ۳. شخصیت چه کاری انجام می‌دهد یا حاضر است انجام بدهد تا مانع را برطرف کند و به خواست خویش برسد (عمل).
Sheida Akbari
تا زمانی که چگونگی کارکرد یک نمایشنامه را کاملاً درک نکنید، نمی‌توانید معنای آن را بفهمید
raheleh ahmadi
ایماژ مطلب را فشرده می‌کند. تصویر اطلاعات فراوانی را در فضای محدودی عرضه می‌کند و درعین‌حال، وسعت این اطلاعات فقط با دامنهٔ دید و تصور خواننده محدود می‌شود.
منیره سادات جارچیان
ممکن است حالت‌های یک شخصیت عوض شود یا روشی که برای رسیدن به اهداف خود به کار می‌برد تغییر کند، اما او عوض نمی‌شود.
منیره سادات جارچیان
بهترین طریق خواندن یک نمایشنامه و درک شخصیت‌های آن این است که اسکلت آنها را آن‌چنان بشناسیم که از عمل‌هایشان مشاهده می‌شود.
منیره سادات جارچیان
ایماژ یا تصویر یعنی استفاده از آنچه می‌دانیم یا می‌توانیم آن را به‌سادگی بیان کنیم در تشریح، تعریف، توصیف و روشن‌سازی آن چیزی که نمی‌دانیم یا نمی‌توانیم آن را به‌سادگی بیان کنیم.
منیره سادات جارچیان
عمل نتیجهٔ آن کاری است که شخصیت انجام می‌دهد تا به‌رغم مانع موجود، آن چیزی را که می‌خواهد (انگیزه) به دست بیاورد.
منیره سادات جارچیان
به عبارتی خلاصه‌تر، ابتدا و انتهای شخصیت‌پردازی در کنش خلاصه شده است؛ چیزهایی که نشان داده می‌شوند، نه آنها که با کلمات توصیف می‌شوند. ماهیت هر شخصیت با مقایسهٔ هم‌زمان عمل/چه و عمل/چرای او روشن می‌شود. همچنین با درک تفاوت بین عمل/چرای حقیقی و عمل/چرای شرطی ذهنیات و طبیعت شخصیت بیشتر برای ما آشکار می‌شود.
منیره سادات جارچیان
به‌هرحال، مانع باید چیزی باشد که من حاضر به جنگ با آن باشم. اگر حاضر به این کشمکش نباشم، هیچ کاری انجام نخواهم داد و درنتیجه هیچ حرکتی به وجود نخواهد آمد و تماشاچیان چرت خواهند زد.
منیره سادات جارچیان
اینکه بدانیم چرا یک شخصیت به چیزی فکر می‌کند کافی نیست. باید بدانیم که چرا آن چیز با صدای بلند گفته می‌شود، چه چیزی خواسته شده (انگیزه) و چه چیزی بر سر راه این خواسته قرار دارد (مانع).
منیره سادات جارچیان
کشمکش موجود در نمایش همیشه بین آن چیزی است که کسی می‌خواهد و آن چیزی است که از رسیدن به این خواست جلوگیری می‌کند: مانع.
منیره سادات جارچیان
کشمکش دراماتیک با هر نوع کشمکش دیگر متفاوت است. کشمکش مستتر در یک داستان ممکن است درگیری آزادی اراده در مقابل تقدیر باشد. کشمکش موجود در یک شعر ممکن است جوانی در مقابل پیری یا شهر در مقابل ده باشد. اما
منیره سادات جارچیان
اینکه من چیزی را بخواهم یا نه، مبین این است که من حرفی بزنم. آنچه من طالب آن هستم مشخص‌کنندهٔ کلماتی است که به کار خواهم برد
منیره سادات جارچیان
نمایش یعنی نقش‌آفرینی و در نقش‌آفرینی باید از خودنمایی نامعقول دوری کرد. چون گفتارِ عاری از انگیزه و نیازْ گفتاری نامعقول و باورنکردنی است.
منیره سادات جارچیان
چه چیزی در صحبت‌کردن وجود دارد که آن را به اخلاق شخصی و انسانی پیوند می‌دهد؟ یک انسان به این دلیل صحبت می‌کند که خواستش را به دست آورد. این خود کلید اصلی زبان دراماتیک است؛ زبانی بسیار متفاوت با زبان شعر یا نثر غیردراماتیک.
منیره سادات جارچیان
این مراحل را باید همیشه به خاطر داشته باشید: سکون، تجاوز و تلاش برای به‌دست‌آوردن سکونی تازه که خود از تجاوز سرچشمه گرفته باشد.
منیره سادات جارچیان
ابتدا سکون وجود دارد. آنگاه تجاوز پیش می‌آید. آن‌وقت تمامی منابع دنیای نمایش به حرکت درمی‌آیند و نیروهایی با انرژی فراوان علیه یکدیگر می‌جنگند تا آنکه سکونِ دیگری برقرار شود.
منیره سادات جارچیان

حجم

۱۲۷٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۱۵۸ صفحه

حجم

۱۲۷٫۸ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۱۵۸ صفحه

قیمت:
۹۴,۰۰۰
۶۵,۸۰۰
۳۰%
تومان