کتاب چرتوپیا؛ تاریخ زوال یک اتوپیا به روایت سباستون میکلانکوس
معرفی کتاب چرتوپیا؛ تاریخ زوال یک اتوپیا به روایت سباستون میکلانکوس
داستان چرتوپیا و گرفتن مساحت مربع و آرمانهای بزرگ فیلسوف بزرگ، افلاطون را که یادتان هست؟ همان شهری که تنها هندسهدانها میتوانند شهروند آن باشند؛ البته خیلی هم شرط سختی نیست چون برای ورود تنها باید گرفتن مساحت مربع را بلد باشید.
این شهر زیبا که آیدین سیار سریع آن را بر اساس آرمانهای فیلسوف بزرگ، افلاطون بنا کرده قرار است برای خودش آرمانشهری باشد، منتهی از نوعی دیگر.
قبلا چرتوپیا را به صورت داستان سریالی و غیر سریالی در طاقچه خواندهاید اما آیدین سیار سریع در ویرایش جدید آن که با همکاری نشر چشمه منتشر شده، تغییرات و اصلاحاتی ایجاد کرده است. پس بنابراین چرتوپیا را دوباره و اینبار کاملتر و از نشر چشمه بخوانید.
چرتوپیا در جزیرهای «چِرت» نام (با الهام از پنجمین جزیره بزرگ دریای مدیترانه یعنی «کِرت») در استرالیا قرار دارد که فیلسوفشاهی با نام «گذالفون» آن را اداره میکند. این شاه، وزیری به نام «سباستوس میکلانکوس» دارد که خاطراتش را از دوران حکومت این پادشاه مینویسد.
تاریخ تاسیس این شهر به گفته «آیدین سیار سریع» به سال ۲۰۰۹ بازمیگردد. زمانی که یونان بحران اقتصادی را پشت سرگذاشته و دچار بیثباتی سیاسی بود. در این میان عدهای از اشراف کشور به دولت پیشنهاد تاسیس مدینه فاضلهای دادند اما دولت آن را رد کرد و گفت «برای این نوع کارهای غیرضروری وقتی ندارد» چنین شد که بزرگان، خود به فکر ساختن آرمانشهر یادشده افتادند و این شهر را چنان که گفتیم در یکی از جزایر استرالیا (کوکوس) بنا کردند و فراخوان دادند که «هرکس دل در گروی فلسفه افلاطونی دارد» را به عنوان شهروند می پذیرند.
آنها با الهام از کتیبه سردر مدرسه آتن بر سر در شهر خود نوشتند «هرکس هندسه نمیداند وارد نشود». این مسئله ورود بسیاری را به شهر با مشکل مواجه میکرد، پس به پیشنهاد شاه عبارت «در حد گرفتن مساحت مربع» را در ابرویی با فونت ریز به جمله افزودند و چرتوپیا کم کم رونق گرفت....
سیار سریع در این طنز فرهنگی- اجتماعی با هنرمندی از مفاهیم فلسفی وامگیری کرده و شوخیهای نمکداری باآنها کردهاست. «چرتوپیا، تاریخ زوال یک اتوپیا» در حقیقت کنایهای طنزآمیز به چگونگی زوال جامعهای است که در سر رویای تاسیس مدینه فاضله میپروراند ولی در عمل هر روز از آن دورتر و دورتر میشود.
اگر به فلسفه، سیاست، اقتصاد، عشق و هرچیزی از نوع افلاطونی آن علاقهمندید. از خواندن خاطرات سباستوس میکلانکوس اعظم لذت خواهیدبرد، البته....
به شرط آن که گرفتن مساحت مربع را بلد باشید.
نویسنده برای بیان تفکرات خودش، پیرامون مسائل اجتماعی و سیاسی، زبان طنز و درون مایه ی فلسفی رو انتخاب کرده و به همین جهت، به صورت هوشمندانه دست روی مدینه ی فاضله و اندیشه های افلاطون گذاشته. برای من شروع قصه
کتاب جذاب و بانمکی بود. خوندنش رو توی این روزای قرنطینه توصیه میکنم.
بسیار خلاقانه ، شیرین و خواندنی... خاطرات سباستوس لحظه های شادی رو برام ایجاد کرد و از یه کتاب طنز چی غیر این انتظار میره ؟😊 جناب سیار سریع از فلسفه و شخصیتهای یونان به خوبی بهره برده و خواننده واقعا در
کتاب عالی: موضوع عالی و طنز قوی. واقعا طنزه چون انتقادها و اشارات خندهداری به مسائل روز داره. امیدوارم آثار خوب بیشتری از آقای سیارسریع و دیگر نویسندهها ببینم.
جالب و بامزه بود
در یک جمله "عالی بود "
یه کتاب طنز فوق العاده
خب شاید هیچوقت مثل این کتاب ، هیجان برای خوندن آثار طنز معاصر ایران نداشتم. طنز ظریف و موقعیتهای کمیک، پیوند روابط و شخصیتهای واقعی یونان باستان با عناصر زندگی عصر مدرن و اِشراف نویسنده به حوزههای مختلف و اتفاقات
خیلی خفن بود به شخصه بسی لذت بردم. خلاصه ایی از احوالات کشور بود با یکم تندروی
من کتاب رو خریدم دارم میخونم ، توصیه اش کردم به دوستام اونا اهل کتاب خریدن نیستن . با طاقچه میونه بهتری دارن 😍 الان که دیدم کتاب اینجا هست خیلی خوشحال شدم . دمتون گرم تیم طاقچه که آرشیو خوبی