کتاب داستان های نامنتظره
معرفی کتاب داستان های نامنتظره
کتاب داستان های نامنتظره نوشتهٔ رولد دال و ترجمهٔ گیتا گرکانی است. نشر قطره این مجموعه داستان کوتاه از ادبیات انگلیس را منتشر کرده است.
درباره کتاب داستان های نامنتظره
کتاب داستان های نامنتظره (Tales of The Unexpected) هشت داستان کوتاه نوشتهٔ رولد دال را در بر دارد. عنوان داستانهای کوتاه این مجموعه عبارت است از «فاکسلی تاخت زن»، «پوست»، «گردن»، «مدیرهٔ پانسیون»، «ویلیام و ماری»، «بالا به سوی بهشت»، «سعادت کشیش بخش» و «ژلهٔ سلطنتی».
میدانیم که داستان کوتاه به داستانهایی گفته میشود که کوتاهتر از داستانهای بلند باشند. داستان کوتاه دریچهای است که به روی زندگی شخصیت یا شخصیتهایی و برای مدت کوتاهی باز میشود و به خواننده امکان میدهد که از این دریچهها به اتفاقاتی که در حال وقوع هستند، نگاه کند. شخصیت در داستان کوتاه فقط خود را نشان میدهد و کمتر گسترش و تحول مییابد. گفته میشود که داستان کوتاه باید کوتاه باشد، اما این کوتاهی حد مشخص ندارد. نخستین داستانهای کوتاه اوایل قرن نوزدهم میلادی خلق شدند، اما پیش از آن نیز ردّپایی از این گونهٔ داستانی در برخی نوشتهها وجود داشته است. در اوایل قرن نوزدهم «ادگار آلن پو» در آمریکا و «نیکلای گوگول» در روسیه گونهای از روایت و داستان را بنیاد نهادند که اکنون داستان کوتاه نامیده میشود. از عناصر داستان کوتاه میتوان به موضوع، درونمایه، زمینه، طرح، شخصیت، زمان، مکان و زاویهدید اشاره کرد. تعدادی از بزرگان داستان کوتاه در جهان «آنتوان چخوف»، «نیکلای گوگول»، «ارنست همینگوی»، «خورخه لوئیس بورخس» و «جروم دیوید سالینجر» و تعدادی از بزرگان داستان کوتاه در ایران نیز «غلامحسین ساعدی»، «هوشنگ گلشیری»، «صادق چوبک»، «بهرام صادقی»، «صادق هدایت» و «سیمین دانشور» هستند.
خواندن کتاب داستان های نامنتظره را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران ادبیات داستانی انگلیس و علاقهمندان به قالب داستان کوتاه پیشنهاد میکنیم.
درباره رولد دال
رولد دال در ۱۳ سپتامبر ۱۹۱۶ به دنیا آمد و در ۲۳ نوامبر ۱۹۹۰ درگذشت. او داستاننویس و فیلمنامهنویس بریتانیایی بود. اوج شکوفایی رولد دال بهعنوان نویسندهٔ کودکان و بزرگسالان در دهۀ ۱۹۴۰ میلادی بوده است. از مهمترین آثار او میتوان به «غول بزرگ مهربان»، «چارلی و کارخانۀ شکلاتسازی»، «جیمز و هلوی غولپیکر»، «ماتیلدا» و... اشاره کرد. رولد دال از مشهورترین نویسندگان کتاب کودک است. کتابهای او سالها در لیست پرفروشترینهای کتاب کودکان بوده است. او نویسندهای ماهر است، با دنیای کودکان بهخوبی آشناست و ذهنیات و تخیلات آنها را میشناسد. جذابیت رمز و رازآلود کتابهای دال و کلام طنزآلود او همواره مورد علاقۀ کودکان بوده است. قهرمانهای داستانهای دال، کودکانی جسور و شجاع هستند که در زنجیرۀ اتفاقاتی هیجانانگیز افتاده و سرانجام بر بدیها پیروز میشوند. موضوعات داستانهای او گاهی بسیار ساده و روزمره و گاه کاملاً تخیلی و عجیبغریب است. از درونمایههای موجود در آثار این نویسندۀ بریتانیایی میتوان به برابری، نوع دوستی، طبیعتدوستی، جسارت، شجاعت و… اشاره کرد. از بسیاری از داستانهای رولد دال برای تولید فیلمهای سینمایی، برداشت و اقتباس شده است. برای نمونه میتوان به فیلم چارلی و کارخانهٔ شکلات سازی ساختۀ تیم برتون با بازی جانی دپ اشاره کرد. «گاهی هرگز: قصهای برای سوپرمن» (۱۹۴۸) و «عمو اسوالد من» (۱۹۸۰) از داستانهایی هستند که رولد دال برای بزرگسالان نوشته است. او همچنین به نگارش نمایشنامه، فیلمنامه، شعر و آثار غیرداستانی هم پرداخته است. رولد دال در جایی میگوید: «اگر میخواهید دنیا را از دریچۀ چشمان کودکان بنگرید، چهاردستوپا روی زمین زانو بزنید و به بزرگسالانی که به شما امرونهی میکنند، خیره شوید.»
بخشی از کتاب داستان های نامنتظره
«با دیدن این نوشته نگران نشو. این چیزی نیست جز تلاش من برای این که به طور خلاصه برایت توضیح بدهم لندی میخواهد با من چه بکند، و چرا موافقت کردهام این کار را انجام دهد، و چه تئوریها و امیدهایی دارد. تو همسرم هستی و حق داری اینها را بدانی. در حقیقت تو باید اینها را بدانی. در چند روز گذشته به شدت سعی کردم با تو دربارهٔ لندی حرف بزنم، اما تو با سرسختی حاضر نشدی به گفتههایم گوش کنی. این رفتار، همانطور که همیشه به تو گفتهام، خیلی احمقانه است و فکر نمیکنم کاملاً هم عاری از خودخواهی باشد. بیشتر از جهل ریشه میگیرد و واقعا به این نتیجه رسیدهام که اگر تو از واقعیتها آگاه بودی فور ا دیدگاههایت را تغییری میدادی. به همین دلیل امیدوارم وقتی دیگر با تو نیستم، و ذهنت کمتر آشفته است، راضی شوی از طریق این صفحات با دقت بیشتری به حرفهایم گوش کنی. برایت سوگند میخورم بعد از خواندن داستانم حس انزجار تو از بین برود و جای خود را به اشتیاق بدهد. حتی به خود جرأت میدهم امیدوار باشم اندکی به آنچه انجام دادهام افتخار کنی.
ضمن خواندن باید اگر میتوانی، مرا به خاطر لحن سردم ببخشی، اما فقط به این روش میتوانم پیامم را درست به تو برسانم. میدانی، با نزدیک شدن پایان عمرم، کاملاً طبیعی است که از تمام احساسات گوناگون این جهان سرشار شوم.
هر روز به شدت اشتیاقم افزوده میشود، به خصوص عصرها، و اگر به دقت خود را مهار نکنم این صفحات از احساساتم لبریز میشود.
مثلاً، آرزو دارم، دربارهٔ تو بنویسم و از این که در طول سالها برایم چه زن خوبی بودهای، و به خودم قول میدهم اگر وقت باشد این کار را بکنم، و اگر هنوز قدرت داشته باشم بعد از این نامه آن را مینویسم.
در ضمن مشتاقم در مورد دورانم در آکسفورد بنویسم و این که در هفده سال گذشته کجا زندگی کرده و درس دادهام، تا بخشی از شکوه این مکان را شرح دهم و اگر بتوانم اندکی از این بگویم که زندگی در قلب این مکان یعنی چه. تمام چیزها و مکانهایی که آنقدر دوست داشتم اکنون در این اتاق خواب دلتنگ همه در وجودم گرد آمده است. مثل همیشه روشن و زیباست، و امروز، به دلایلی میتوانم آنها را واضحتر از همیشه ببینم. کوره راه دور دریاچه در باغچههای کالج و ورسستر، محلی که لاولیس عادت داشت در آن قدم بزند.»
حجم
۱۷۰٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۱۹۶ صفحه
حجم
۱۷۰٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۱۹۶ صفحه