دانلود و خرید کتاب عادت‌های خُرد بی‌جِی فاگ ترجمه مهسا صمدی

معرفی کتاب عادت‌های خُرد

کتاب عادت‌های خُرد اثر بی‌جی ‌فاگ از تغییرات کوچکی که تغییرات بزرگ می‌آفرینند صحبت می‌کند. کتاب عادت‌های خُرد را با ترجمه‌ی مهسا صمدی و مهدیه مدنی بخوانید و زندگی‌تان را از همین امروز در مسیر تغییر قرار بدهید. 

درباره‌ی کتاب عادت‌های خُرد

شاید شما هم روزی تصمیم گرفته باشید که تغییراتی بزرگ در زندگی‌تان به وجود بیاورید. مثلا رژیم غذایی‌تان را عوض کنید و همیشه غذاهای سالم بخورید، وزن کم کنید، ورزش کردن را به برنامه‌ی روزانه‌تان اضافه کنید و ... . اما از برنامه‌ریزی‌های مختلف و تصمیم‌گیری‌تان نتیجه‌ی خاصی نگرفته‌اید. ممکن است مدام به خودتان سرکوفت زده باشید و خودتان را برای هرچیزی سرزنش کرده باشید اما باید بدانید که اشکال از شما نیست! چطور؟ بی‌جی فاگ در کتاب عادت‌های خُرد این را توضیح می‌دهد:

در حقیقت در صورتی که تصمیم به تغییر کردن گرفته‌اید باید یک سیستم طراحی رفتار برای خودتان طراحی کنید. طراحی رفتار درواقع سیستمی جامع برای واضح فکرکردن درباره رفتار انسان است و برای طراحیِ راه‌های ساده درجهت تغییرِ زندگیِ خود. اگر بتوانید از این الگو پیروی کنید، به خوبی می‌توانید تمام تغییراتی را که سال‌ها برای ایجادشان تلاش کرده‌اید، ایجاد کنید. قرار نیست گام‌های بزرگ و نشدنی برداریم، بلکه در راستای ایجاد تغییرات، با قدم‌های کوچک و با ایجاد عادت‌های خُرد، تغییرات پیوسته را به وجود می‌آوریم. 

کتاب عادت‌های خُرد را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم 

کتاب عادت‌های خُرد برای تمام کسانی است که از امتحان کردن راه‌حل‌های انقلابی و یکباره خسته شدند و به دنبال روشی تثبیت شده می‌گردند. 

بخشی از کتاب عادت‌های خُرد

زمان هیچ‌وقت به‌اندازهٔ کافی وجود ندارد و ما همواره مقدار بیشتری از آن می‌خواهیم.

ما در اتومبیل‌های خود همبرگرهایی می‌خوریم که محتویاتشان چکه‌چکه بیرون می‌ریزند و درحالی‌که با کودکانمان در ساحل هستیم، جلسهٔ تلفنی برقرار می‌کنیم، زیرا احساس می‌کنیم به‌لحاظ زمانی تحت فشاریم. این فشار به شکل‌گیریِ ذهنیتِ فقدان و کمبود منجر می‌شود: ما معتقدیم هیچ‌گاه زمانِ کافی وجود نخواهد داشت، بنابراین به تغییرات پاسخِ منفی می‌دهیم، چون احساس می‌کنیم برای دستیابی به عادت‌های مثبتِ جدید زمان نداریم. روزی سی دقیقه برای ورزش؟ پختن غذای سالم هر شب برای شام؟ نوشتنِ روزانهٔ مطالب در دفتر سپاسگزاری؟ فراموشش کنید!

چه‌کسی زمانش را دارد؟

می‌توانید درطول مسیر تغییر، خودتان را سرزنش کنید یا اینکه می‌توانید زندگی‌تان را بسیار آسان‌تر کنید.

می‌توانید از خرد شروع کنید.

با روشِ عادت‌های خرد، روی کارهای کوچکی تمرکز می‌کنید که می‌توانید آن‌ها را در کمتر از سی ثانیه انجام دهید. خیلی زود به رفتارهایی جدید دست پیدا می‌کنید و بعد آن‌ها به‌صورت طبیعی رشد می‌کنند. شروع‌کردن با روشِ عادت‌های خرد یعنی شما می‌توانید بدون نگرانی دربارهٔ زمان، تغییری بزرگ ایجاد کنید. من به افراد توصیه می‌کنم با روش عادت‌های خرد با سه رفتارِ بسیار کوچک کارِ خود را آغاز کنند، یا حتی فقط یکی. هرقدر استرسِ بیشتر و زمانِ کمتری داشته باشید، این روش برایتان مناسب‌تر است. مهم نیست چقدر دلتان می‌خواهد به عادتی سالم دست پیدا کنید، اگر گام بزرگی بردارید، نمی‌توانید این کار را به‌صورتی قابل‌اطمینان انجام دهید. اگر گام بزرگی بردارید، احتمالاً عادت جدید ماندگار نخواهد بود. در زندگیِ بسیاری از افراد، «خرد» صرفاً بهترین گزینه نیست، بلکه ممکن است تنها گزینه باشد.

بنفشه
۱۳۹۹/۰۵/۱۱

ممنون بابت توصیه بجا و بموقع.. منم الان چک کردم سه ترجمه از این کتاب منتشر شده ۴٧۶ صفحه، ۴١۶ صفحه و اینم کمترین صفحات ترجمه یعنی ۴٠٠ صفحه داره... متاسفانه دیگه مترجم و ناشرین ارزشی برای مخاطب قائل نیستن

- بیشتر
سعید رستگار
۱۴۰۱/۰۱/۰۵

کتابی است علمی، ریشه رفتار انسانی را در آورده که چی میشه ما یک کاری رو انجام می دیم. چیکار کنیم یکی یک کاری رو انجام بده؟ نویسنده استاد یکی از دانشگاه های معروف دنیاست و دنبال علم رفتارشناسی رفته و

- بیشتر
روزبه افشار
۱۳۹۹/۰۵/۰۸

جیمز کلییر مبنای کتابش رو از ایده ها و نظرات نویسنده همین کتاب گرفته.

یک کتابخوان
۱۴۰۰/۰۲/۲۷

قطعا توصیه می‌کنم چند بار خونده بشه کتابهای دیگه درباره عادت چند پله از این کتاب عقبتر هستند استفان گایز نوسنده معروف ریزعادتها شاگرد فاگ بوده که از نظر فاگ توی کتاب ریز عادت ها بخش مهمی از ساختار عادت را توضیح

- بیشتر
GODLY
۱۳۹۹/۰۵/۱۳

برخی کاربران چقدر نگاه سطحی و ظاهربینانه دارن.مگه کتاب کیلویی و متریه که دنبال مقایسه تعداد صفحات کتاب هستین!!! تعداد صفحات کتابو ، نوع و اندازه فونت و فاصله سطور تعیین میکنه. الان ما قران داریم ۳۶۵ صفحه است اونوقت آیا ناقصه؟؟؟ در

- بیشتر
کاربر ۱۱۳۰۸۹۸
۱۳۹۹/۰۵/۱۰

٨٠ صفحه از این کتاب ترجمه نشده!!!! نسخه های دیگه موجود در بازار رو توصیه میکنم بخونید

مریم
۱۳۹۹/۰۵/۱۳

کاربر GODLY (یا خانم مترجم بظاهر محترم) من امروز خواستم این کتاب رو سفارش بدم، رفتم ترجمه یاسین قاسمی انتشارات پل رو هم بررسی کنم در طاقچه دیدم اونجا کامنت گذاشتید که ترجمه افتضاح بود و شکنجه شدید از ترجمه

- بیشتر
نصیر بهرامی
۱۳۹۹/۱۲/۲۹

در یک کلام بسیار عالی ... من این کتاب را به همه کسانی که به موضوعات توسعه فردی علاقه مند هستند توصیه می کنم . ترجمه کتاب روان است و من توانستم ارتباط خوبی با کتاب برقرار کنم . من

- بیشتر
بهاره مظاهری
۱۳۹۹/۰۸/۰۶

کتاب بسیار کاربردی و مفیدی است. که توصیه میکنم حتما بخونید. ترجمه اش هم مشکلی نداره و روان هست.

𝘼𝙂𝘿`𝘚𝘶𝘨𝘢
۱۳۹۹/۰۹/۰۵

عالی بود👌🏻👌🏻👌🏻❤🌷

جوهر عادت‌های خرد این است: رفتاری را که می‌خواهید تصور کنید، آن را خرد کنید، دریابید به‌صورت طبیعی در کجای زندگی‌تان جا می‌گیرد و بیشتر رشدش دهید. اگر می‌خواهید تغییراتِ درازمدت ایجاد کنید، بهتر است با تغییراتِ کوچک شروع کنید. اینجا به شما می‌گویم چرا... .
روزبه افشار
در تحقیقاتم دربارهٔ شکل‌گیریِ عادت، که به سال ۲۰۰۹ برمی‌گردند، متوجه شدم تنها سه چیز وجود دارند که می‌توانیم برای ایجادِ تغییراتِ پایدار انجامشان دهیم: رسیدن به ادراکی ناگهانی، تغییر محیط، و تغییر عادت‌هایمان ازطریق روش‌های خرد
Anahid
احساسات عادت‌ها را خلق می‌کنند، نه تکرار! نه فراوانی!
احسان
خُرد قدرتمند است. حداقل وقتی پای تغییر به میان می‌آید. طی بیست سال گذشته، دریافته‌ام که بیشترِ افراد می‌خواهند تغییری ایجاد کنند: غذای سالم‌تری بخورند، وزن کم کنند، بیشتر ورزش کنند، استرس را کاهش دهند و خوابِ بهتری داشته باشند. ما می‌خواهیم والدین و همسرانِ بهتری باشیم. می‌خواهیم پربارتر و خلاق‌تر باشیم. اما میزان نگران‌کنندهٔ چاقی، بی‌خوابی و استرس که توسط رسانه‌ها گزارش می‌شوند ـ‌و در تحقیقاتِ آزمایشگاهم در دانشگاه استنفورد مشاهده می‌شوندــ به من می‌گویند بین چیزی که افراد می‌خواهند و کاری که درحقیقت انجامش می‌دهند اختلافی فاحش وجود دارد. تقصیر نبود ارتباط میان «خواستن» و «انجام‌دادن» بر گردن موارد بسیاری انداخته شده است، اما در بیشترِ موارد، افراد خودشان را سرزنش می‌کنند. آن‌ها این پیامِ فرهنگی را در وجودِ خودشان نهادینه کرده‌اند: «تقصیر توئه! باید بیشتر تمرین کنی، اما اصلاً تمرین نمی‌کنی، خجالت بکش!» من اینجا هستم که بگویم: تقصیر شما نیست! و اینکه ایجادِ تغییرِ مثبت آن‌قدرها هم که فکرش را می‌کنید سخت نیست.
روزبه افشار
من به این‌ها «عادت‌های مرواریدی» می‌گویم، چون از محرک‌هایی استفاده می‌کنند که به‌نحوی آزاردهنده آغاز و بعد به چیزی زیبا تبدیل می‌شوند.
Anahid
این هم بینشی مرتبط که ممکن است زندگی‌تان را دگرگون کند (چون زندگیِ من را دگرگون کرد): هرقدر انجام‌دادن یک رفتار «آسان» تر باشد، احتمال «بیشتر» ی وجود دارد که آن رفتار به عادت تبدیل شود.
aryan
وقتی در عمل برای چیزی شادی می‌کنید، درواقع با مدار پاداشِ مغزتان ارتباط برقرار می‌کنید. با داشتن احساس خوب در لحظهٔ درست، باعث می‌شوید مغزتان آن توالیِ رفتاری‌ای را که به‌تازگی انجامش داده‌اید بشناسد و رمزگشایی‌اش کند. به‌عبارتی دیگر، می‌توانید این ترفند را روی مغزتان اجرا کنید که با شادی و تأییدِ خودتان، یک عادت خلق کنید.
احسان
با روشِ عادت‌های خرد، روی کارهای کوچکی تمرکز می‌کنید که می‌توانید آن‌ها را در کمتر از سی ثانیه انجام دهید. خیلی زود به رفتارهایی جدید دست پیدا می‌کنید و بعد آن‌ها به‌صورت طبیعی رشد می‌کنند. شروع‌کردن با روشِ عادت‌های خرد یعنی شما می‌توانید بدون نگرانی دربارهٔ زمان، تغییری بزرگ ایجاد کنید. من به افراد توصیه می‌کنم با روش عادت‌های خرد با سه رفتارِ بسیار کوچک کارِ خود را آغاز کنند، یا حتی فقط یکی. هرقدر استرسِ بیشتر و زمانِ کمتری داشته باشید، این روش برایتان مناسب‌تر است. مهم نیست چقدر دلتان می‌خواهد به عادتی سالم دست پیدا کنید، اگر گام بزرگی بردارید، نمی‌توانید این کار را به‌صورتی قابل‌اطمینان انجام دهید. اگر گام بزرگی بردارید، احتمالاً عادت جدید ماندگار نخواهد بود. در زندگیِ بسیاری از افراد، «خرد» صرفاً بهترین گزینه نیست، بلکه ممکن است تنها گزینه باشد.
روزبه افشار
این کتاب با تمامِ پریشانی‌های ناشی از تغییر خداحافظی می‌کند و مهم‌تر از همه اینکه به شما نشان می‌دهد چطور به‌آسانی و در نهایتِ لذت، شکافِ بینِ «شخصی که درحال حاضر هستید» و «شخصی که قصد دارید به آن تبدیل شوید» را پر کنید؛ حالا مهم نیست اندازهٔ این شکاف چقدر باشد. «عادت‌های خرد» راهنمای شما خواهد بود تا بتوانید با استفاده از آن، رویکردهای قدیمی را در هم بشکنید و جای آن را با چهارچوبی کاملاً تازه برای تغییر عوض کنید. سیستمی که من با شما در میان می‌گذارم براساس حدس‌وگمان نیست. من این فرایند را طی سال‌ها تحقیق و اصلاح، روی بیش‌از چهل‌هزار نفر آزمایش کرده‌ام. به‌واسطهٔ آموزشِ شخصی به این افراد و جمع‌آوریِ هفته‌به‌هفتهٔ داده‌ها، می‌دانم که عادت‌های خرد روشی است که جواب می‌دهد. این روش سوءتفاهم‌ها را با اصولِ اثبات‌شده عوض می‌کند و برای فرایند راهکارهایی ارائه می‌دهد. به چیزی پی می‌برید که یکی از بنیان‌گذاران اینستاگرام، دانشجوی سابق من، دربارهٔ رفتار انسان فهمید و به‌واسطهٔ آن برنامه‌ای موفق را طراحی کرد. شما هم برای ایجادِ تغییراتِ موفقیت‌آمیز در زندگیِ خود و دیگران، از همان روش‌ها استفاده می‌کنید. و از همه بهتر اینکه کلی کیف هم می‌کنید.
روزبه افشار
هیچ رفتاری بدون محرک اتفاق نمی‌افتد. اگر محرکی نداشته باشید، سطح توانایی و انگیزه‌تان اهمیتی نخواهند داشت! یا شما برای انجام کاری تحریک می‌شوید یا نمی‌شوید! بدون محرک خبری از رفتار نیز نخواهد بود. ساده، اما قدرتمند!
aryan
اگر از کل کتاب من تنها یک چیز می‌آموزید، امیدوارم این نکته باشد که «برای موفقیت‌های کوچکتان شادی کنید». این تغییر کوچک در زندگی‌تان می‌تواند تأثیر عظیمی داشته باشد؛ حتی زمانی‌که حس می‌کنید راهی پیش پایتان باقی نمانده است، شادی‌کردن می‌تواند طنابِ نجاتتان باشد.
بهاره مظاهری
دستورالعمل من برای عادت مائوئی بعداز اینکه... از خواب بیدار شدم و از تختخواب بیرون آمدم حتما... می‌گویم: «امروز قراره یه روز عالی باشه.» و برای اینکه در ذهنم ماندگار شود، لبخندی می‌زنم.
علی مومیوند
دستورالعمل من برای عادت مائوئی بعداز اینکه... از خواب بیدار شدم و از تختخواب بیرون آمدم حتما... می‌گویم: «امروز قراره یه روز عالی باشه.» و برای اینکه در ذهنم ماندگار شود، لبخندی می‌زنم. دستورالعملی ساده برای شروع هر روز به بهترین شکل با استفاده از روش عادت‌های خرد
Anahid
به نظر نمی‌رسد اندازهٔ موفقیت‌ها خیلی مهم باشد. وقتی در چیزی احساس موفقیت می‌کنید، حتی اگر کوچک باشد، اعتمادبه‌نفستان به‌سرعت بالا می‌رود و انگیزه‌تان برای انجام دوبارهٔ این عادت و رفتارهای مشابه آن افزایش می‌یابد. من این را «نیروی فزایندهٔ موفقیت» می‌نامم. اعجاب‌آور است که این نیروی فزاینده با تکرار موفقیت‌هایتان ساخته می‌شود، نه با اندازهٔ آن‌ها. پس با عادت‌های خرد، شما دسته‌ای از موفقیت‌های خرد را که به‌سرعت انجام می‌شوند هدف می‌گیرید، نه عادتی بزرگ که انجام آن مدت زیادی طول می‌کشد. داده‌های تحقیق دربارهٔ عادت‌های خرد تعداد چشمگیری از افراد را نشان می‌دهند که درنتیجهٔ موفقیت در مسائل کوچک، از عهدهٔ رفتارهای بزرگ برآمده‌اند.
بهاره مظاهری
شادی‌کردن برای عادت حکمِ کود را دارد. با هر بار شادی، ریشهٔ آن عادتِ به‌خصوص هم تقویت می‌شود. اما این انباشتِ شادی‌ها درطی زمان است که تمام باغِ عادت را حاصلخیز می‌کند. با کسب احساس موفقیت و اعتمادبه‌نفس، خاک را برای تمام دانه‌های عادتی که قصد داریم بکاریم پذیراتر و مغذی‌تر می‌کنیم.
بهاره مظاهری
کارهای جسورانه هیچ اشکالی ندارند، گاهی زندگی و خوشبختی چنین کارهایی را می‌طلبند؛ اما یادتان باشد دلیل اینکه اخبارِ مربوط به افرادی را که تغییرات بزرگ ایجاد می‌کنند می‌شنوید این است که این‌ها «استثنا» هستند نه قانون! حکایت این داستانِ مهیج از اقدامی جسورانه ناشی می‌شود، نه از پیشرفتِ ذره‌ذره که به موفقیتی پایدار منجر می‌شود
بهاره مظاهری
تعریف پاداش در علوم رفتاری این است: تجربه‌ای که مستقیماً با رفتار در ارتباط است و احتمال رخ‌دادن دوبارهٔ آن رفتار را افزایش می‌دهد. زمان‌بندی پاداش مهم است. دانشمندان دهه‌ها قبل متوجه شدند پاداش‌دادن یا باید درطول رفتار یا بلافاصله پس‌از آن اتفاق بیفتد. دوپامین خیلی سریع آزاد و توسط مغز پردازش می‌شود. این به این معناست که باید برای شکل‌دهی به یک عادت، آن رفتارهای خوب را خیلی سریع مهیا کنید! مشوق می‌تواند مثل جایزهٔ خرید یا پیام‌های ماهانه بهتان انگیزه دهد، اما مغزتان را بازسازی نمی‌کند. محرک‌ها آن‌قدر به‌سمت جلو پیشروی کرده‌اند که نمی‌توانند برگردند و آن مقدارِ بسیار حیاتیِ دوپامین را که عادت جدید را کدگذاری می‌کند بهتان بدهند. انجام سه حرکت اسکوات در صبح و پاداش‌دادن به خود با یک فیلم در عصر، فایده‌ای نخواهد داشت. اسکوات‌ها و احساس خوبی که از فیلم می‌گیرید آن‌قدر از هم فاصله دارند که دوپامین نمی‌تواند بین این دو ارتباطی برقرار کند.
بهاره مظاهری
برای ایجاد عادت‌های موفقیت‌آمیز و تغییر رفتارتان، باید سه کار را انجام بدهید: - دست از قضاوتِ خودتان بردارید؛ - هدف‌هایتان را به رفتارهای خردتر تقسیم کنید؛ - اشتباهات را به‌عنوان کشفیاتِ جدید بپذیرید و از آن‌ها برای جلورفتن استفاده کنید. ممکن است از ته قلب این کارها را درک نکنید. می‌دانم که همه به‌طور طبیعی به انجامِ این کارها عادت ندارند. انتقاد از خود هم به‌نوبهٔ خودش نوعی عادت است. درمورد برخی‌از افراد، سرزنشِ خود درواقع الگوی مغزی است، مثل سورتمه‌ای درمیانِ برف که روی مسیری ازپیش‌گودشده به‌سوی انتهای تپه لیز می‌خورد. اگر روش «عادت‌های خرد» را دنبال کنید، به‌سمت مسیر جدیدی حرکت خواهید کرد. برف هم کم‌کم شیارهای مربوط به «شک به خود» را می‌پوشاند. خیلی زود مسیر جدید به مسیرِ پیش‌فرض تبدیل می‌شود. این امر خیلی سریع اتفاق می‌افتد، زیرا با «عادت‌های خرد»، با حسی خوب به بهترین تغییرِ ممکن خواهید رسید، نه با حسی بد. نیازی نیست برای این فرایند به نیروی اراده متکی باشید یا دست به انجامِ تدابیرِ مسئولیت‌پذیرانه بزنید یا به خودتان وعدهٔ پاداش بدهید. مجبور نیستید به‌مدت فلان تعداد روز کار خاصی انجام بدهید تا به نتیجه برسید.
روزبه افشار
ایجاد عادت‌ها و خلقِ تغییراتِ مثبت می‌تواند آسان باشد، البته اگر رویکردِ درستی اتخاذ کرده باشید: سیستمی مبتنی‌بر اینکه ذهنِ انسان‌ها واقعاً چگونه کار می‌کند؛ فرایندی که تغییر را آسان‌تر می‌کند؛ ابزارهایی که به حدس‌وگمان یا اصولِ اشتباه وابسته نیستند. تفکر عموم افراد دربارهٔ شکل‌گیریِ عادت و تغییر، گرایش فکری ما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد و سبب به‌وجودآمدن توقعاتی غیرواقعی می‌شود. ما خودمان می‌دانیم که عادت‌ها مهم‌اند؛ فقط اینکه به عادت‌های خوبِ بیشتری نیاز داریم و البته عادت‌های بدِ کمتر! اما بازهم در این نقطه ایستاده‌ایم و همچنان برای تغییرکردن تلاش می‌کنیم. همچنان فکر می‌کنیم تقصیرِ ماست. تمام تحقیقات و تجارب عملیِ من می‌گویند این ذهنیتی غلط است. برای ایجاد عادت‌های موفقیت‌آمیز و تغییر رفتارتان، باید سه کار را انجام بدهید: - دست از قضاوتِ خودتان بردارید؛ - هدف‌هایتان را به رفتارهای خردتر تقسیم کنید؛ - اشتباهات را به‌عنوان کشفیاتِ جدید بپذیرید و از آن‌ها برای جلورفتن استفاده کنید.
روزبه افشار
بسیاری از ما بر این باوریم که اگر در پرباربودن، وزن کم‌کردن و ورزشِ منظم موفق نشویم، پس حتماً مشکلی داریم؛ اینکه اگر انسان‌های بهتری بودیم، شکست نمی‌خوردیم، اگر خیلی دقیق برنامه‌ها را دنبال کرده بودیم و سر حرفمان می‌ایستادیم، حتماً موفق می‌شدیم. کافی است به خودمان بیاییم، بدون هیچ کمکی خودمان را بالا بکشیم و عملکردِ بهتری داشته باشیم. مگر نه؟ ـ نه، ببخشید، این‌طور نیست. مشکل از ما نیست. مشکل از رویکرد ما برای تغییر است. این ایرادی در طراحی است، نه ایرادی شخصی!
روزبه افشار

حجم

۱٫۴ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۴۰۰ صفحه

حجم

۱٫۴ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۹

تعداد صفحه‌ها

۴۰۰ صفحه

قیمت:
۸۸,۰۰۰
۲۶,۴۰۰
۷۰%
تومان