دانلود و خرید کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی اسکات ساوران ترجمه سمانه کدخدایی مرغزار
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
تصویر جلد کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی

کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی

انتشارات:نشر علم
امتیاز:
۳.۳از ۶ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی

کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی، از اسکات ساوران، به بررسی حقایق تاریخی در خصوص برخوردها و نبرهای ایرانیان و اعراب در زمان حکومت ساسانیان پرداخته است.

درباره‌ی کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی

درباره‌ی نبردهایی که بین اعراب و ایرانیان در دوران حکومت ساسانیان درگرفته است، منابع تاریخی زیادی در دست داریم. البته که تفاوت‌هایی نیز در این روایات مختلف به چشم می‌خورد. اسکات ساوران در کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی در تلاش است تا نگاهی ژرف به تاریخ اسلام و تقابل میان نمایندگان دنیای اسلام و اعراب با ایران داشته باشد. علاوه بر این به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه افزودن شاخ و برگ های کلیشه ای به متن روایت توانست به قدرت رسیدن اعراب و سقوط امپراتوری ساسانیان را توجیه کند. 

کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی در تلاش است تا در کنار استخراج حقایق تاریخی، طرز فکر مورخان درباره این دوره را نیز درک کند. 

کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

علاقه‌مندان به تاریخ اسلام و ایران کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی را خواندنی می‌یابند. پژوهشگران حوزه‌های تاریخی نیز می‌توانند از این کتاب به عنوان یک منبع عالی استفاده کنند. 

درباره‌ی اسکات ساوران

اسکات ساوران مدرسی باتجربه در حوزه مطالعات اجتماعی در مقاطع دبیرستان و کالج در دبیرستان علوم و فناوری توماس جفرسون است. وی در سال ۲۰۱۱ در مقطع دکترا از دانشگاه ویسکانسین فارغ التحصیل شد. او در زمینه‌ی گفتمان هویت در تاریخ‌نگاری اولیه اسلامی پژوهش‌های ارزنده‌ای دارد.

بخشی از کتاب اعراب و ایرانیان بر اساس روایت فتوحات اسلامی

روایت دیدارهای سفرای اعراب این‌گونه است:

سفیر عرب که به‌تنهایی وارد اردوگاه ارتش ساسانیان می‌شود، نماد یک جنگجوی بدوی است که لباس‌های مندرس به تن دارد، سلاح‌های زهوار دررفته‌ای در دست دارد و به‌طور کلی ژنده و نامرتب است. در مقایسه، ایرانیان با تشریفات و آرایش نظامی کامل نشان داده می‌شوند. سربازان، زره و لباس جنگی پررزق و برق و سلاح‌های باشکوهی دارند و اشراف لباس‌های زیبایی پوشیده و تاج بر سر دارند. در انتهای چادر فرشی پهن شده که دو طرف آن کوسن‌هایی چیده شده و فرمانده ساسانیان –رستم فرخزاد- بر تختی زرین نشسته است. اما سفیر عرب هیچ اعتنایی به شکوه و جلال ایرانیان نمی‌کند و پیش می‌رود تا به رستم فرخزاد نزدیک شود.

رستم فرخزاد، سردارسپه ایرانیان سخنش را با تحقیر فقر اعراب آغاز می‌کند و قول می‌دهد که چنان‌چه آن‌ها به سرزمین خود بازگردند، مقداری آذوقه ناچیز همراه آنان کند. اما سفیر عرب به‌رغم این تحقیر آرامش خود را از دست نمی‌دهد و با لفاظی بسیار، انحطاط ایرانیان را سرزنش می‌کند و پیام محمدِپیامبر را ابلاغ می‌کند و به آن‌ها برای تغییر دین یا پرداخت جزیه ضرب‌العجل اعلام می‌کند که اگر نپذیرند باید با جنگ رویاروی شوند.

تأکید کلیشه‌ای این گزارش‌ها بر تفاوت بین فقر اعراب و شکوه امپراتوری ایرانیان صحت آن‌ها را مورد تردید قرار می‌دهد. نکته جالب این است که طبری در مقایسه با پوششی که به فتح ایران می‌دهد، نخستین نبردهای اعراب مسلمان علیه رُمیان را کمتر شرح می‌دهد. این اتفاق با توجه به فراوانی منابع مربوط به فتوحات اعراب در غرب جهان که طبری به آن‌ها دسترسی بسیار داشته، غیرعادی و عجیب است.

این آثار تقابل بین اعراب و امپراتوری رُم را نشان می‌دهند، پس چرا طبری به نوشته مشکوک سیف درباره سفرای اعراب در نبرد قادسیه و به‌طور کلی فتح ایران توجه زیادی می‌کند؟ شرایط اجتماعی و سیاسی زندگی وی، چه تأثیری در شکل‌دهی نگرش او در قبال این رویدادها داشته است؟

طبری تلاش کرده که با شرح داستان این سفرای عرب چه پیامی را به خواننده خود القاء کند و ما چه‌طور می‌توانیم رویکرد شخصی او را با رویکرد تاریخی منابع دیگر مقایسه کنیم؟

محمد طاهر پسران افشاریان
۱۳۹۹/۰۸/۲۸

یکی از تحلیلی ترین و علمی ترین کتاب های تاریخی که خوندم واقعا همچین کتاب هایی بسیار کم است برعکس سایر کتاب های تاریخی خودمان که فقط به ستایش پادشاهان و سلاطین پرداخته این کتاب به تحلیل نحوه تاریخ نگاری

- بیشتر
ܢ̣ߊ‌ܝ̇‌ܭَܢܚ݅ࡅ߳ - ʀᴇᴛᴜʀɴ
۱۴۰۲/۰۶/۰۷

درکل کتابی خوبی هست، اما پر از اشتباهات تایپی، طوری که خواننده را اذیت میکنه!

مبنای کتاب حاضر متکی به نظریه روایت‌سازی هیدن وایت است که افسانه‌سازی یا قصه‌گویی در آثار تاریخی را مطرح می‌کند. از نظر وایت، تمام آثار تاریخی اساساً قصه‌گویی هستند. وی معتقد است که روایت‌های تاریخی توسط راویانی که با فنون داستان‌نویسی، عناصر «تاریخی» را با عناصر «اسطوره‌ای» درهم آمیخته‌اند، «به‌همان اندازه که کشف شده‌اند، اختراع نیز شده‌اند».
محمد طاهر پسران افشاریان
طبری که جامع‌ترین شرح جنگ‌های شاپور علیه اعراب را ارائه کرده، می‌نویسد که قبایل بنوتمیم، عبدالغیث و بکر بن واعل، به‌خاطر ناامیدی و سرخوردگی از شرایط زندگی بسیار سخت خود، از راه دریا از بحرین عبور کردند تا نواحی حاصل‌خیز فارس (جنوب ایران) را غارت کنند و آن را تبدیل به چراگاه و مرتع سازند (سایر منابع قبیله عیاد را مهم‌ترین مهاجم میان این مهاجمان می‌دانند). شاپورشاه نتوانست به‌علت سن کم خود بلافاصله به تهاجم اعراب واکنش نشان دهد، اما به‌محض رسیدن به بلوغ، نیروی سواره‌نظامی کارکشته متشکل از ۱۰۰۰ سرباز را جمع‌آوری و اقدام به لشگرکشی تلافی‌جویانه علیه اعراب کرد و کشتار بی‌رحمانه و سنگدلی او به‌خاطر خشمش از دست‌اندازی اعراب به مرزهای ایران بود.
محمد طاهر پسران افشاریان
نبرد قادسیه (۶۳۶ میلادی) پیروزی سرنوشت‌ساز و تعیین‌کننده اعراب مسلمان بر امپراتوری ساسانیان بود و زمینه فتح ایران را فراهم کرد و منجر به براندازی خاندان ساسانیان شد. ابوجعفر محمد بن جریر طبری (متوفی به سال ۹۲۳) در کتاب تاریخی خود «تاریخ الرسل و الملوک» از سفرای اعراب در روزهای قبل از این نبرد به اردوگاه ایرانیان (۱) گزارش‌های مفصل و متعددی نوشته است. منبع اصلی حکایت‌های تاریخی او سیف بن عمر (متوفی به سال ۸۰۹) است که راوی احادیث کوفی بود و به شاخ و برگ دادن و آرایه‌های ادبی‌اش معروف است و البته مشهور است که وی چندان هم قابل اعتماد نیست
محمد طاهر پسران افشاریان
سفیر عرب که به‌تنهایی وارد اردوگاه ارتش ساسانیان می‌شود، نماد یک جنگجوی بدوی است که لباس‌های مندرس به تن دارد، سلاح‌های زهوار دررفته‌ای در دست دارد و به‌طور کلی ژنده و نامرتب است. در مقایسه، ایرانیان با تشریفات و آرایش نظامی کامل نشان داده می‌شوند. سربازان، زره و لباس جنگی پررزق و برق و سلاح‌های باشکوهی دارند و اشراف لباس‌های زیبایی پوشیده و تاج بر سر دارند. در انتهای چادر فرشی پهن شده که دو طرف آن کوسن‌هایی چیده شده و فرمانده ساسانیان –رستم فرخزاد- بر تختی زرین نشسته است. اما سفیر عرب هیچ اعتنایی به شکوه و جلال ایرانیان نمی‌کند و پیش می‌رود تا به رستم فرخزاد نزدیک شود.
محمد طاهر پسران افشاریان
تأکید کلیشه‌ای این گزارش‌ها بر تفاوت بین فقر اعراب و شکوه امپراتوری ایرانیان صحت آن‌ها را مورد تردید قرار می‌دهد. نکته جالب این است که طبری در مقایسه با پوششی که به فتح ایران می‌دهد، نخستین نبردهای اعراب مسلمان علیه رُمیان را کمتر شرح می‌دهد. این اتفاق با توجه به فراوانی منابع مربوط به فتوحات اعراب در غرب جهان که طبری به آن‌ها دسترسی بسیار داشته، غیرعادی و عجیب است. این آثار تقابل بین اعراب و امپراتوری رُم را نشان می‌دهند (۴)، پس چرا طبری به نوشته مشکوک سیف درباره سفرای اعراب در نبرد قادسیه و به‌طور کلی فتح ایران توجه زیادی می‌کند؟ شرایط اجتماعی و سیاسی زندگی وی، چه تأثیری در شکل‌دهی نگرش او در قبال این رویدادها داشته است؟
محمد طاهر پسران افشاریان
مهم‌ترین رویارویی اولیه بین ایرانیان و اعراب در روایت فتح اسلامی، لشگرکشی تنبیهی شاپور دوم علیه اعراب است که وی در نتیجه تهاجمات برخی قبایل به نواحی حاصل‌خیز عراق و جنوب ایران آماده رویارویی با اعراب شد. برخی اخباریون روایت‌های خود را به دوره حکومت شاپور دوم اختصاص داده‌اند و جنگ‌های او علیه مهاجمان خارجی را برجسته می‌کردند.
محمد طاهر پسران افشاریان
حقیقت تمام منابعی که این رویدادها را شرح می‌دهند، حکایت‌های خود را با مقدمه‌ای در وصف ناتوانی قباد آغاز می‌کنند. این دوره درس عبرتی است که در مورد خطرات زندقه هشدار می‌دهد و یادآور می‌شود که اگر باورهای بدعت‌آمیز ضاله به حال خود رها شوند، سقوط نظم اجتماعی را به‌دنبال خواهد داشت (کما این‌که در مورد نهضت مزدکی شاهد آن بودیم) و با تشویق بیگانگان به حمله و تجاوز، نهایتاً به سقوط دولت خواهد انجامید. بنابراین جا دارد که بگوییم حارص، رئیس خشن قبیله عربی (۲۰)، احتمالاً آسیب‌پذیری پادشاهی که از خونریزی متنفر است را تشخیص می‌دهد. یعنی قباد به‌عنوان یک زندیق کم‌خرد، درها را برای تهاجم اعراب به پادشاهی خود گشوده است (۲۱)
محمد طاهر پسران افشاریان
اهمیت اصلی پژوهش ساوانت در عمق آن نهفته است که نخست نشان می‌دهد چگونه مورخان مسلمان دامنه‌ای از سنت‌های پیشین (افسانه‌ها و حماسه‌های ایرانی و کتاب مقدس اعراب) را یک‌پارچه کردند و سپس حافظه اسلامی درباره رویدادهای جدیدتر و درون‌مایه‌های حوادث فتح ایران توسط اعراب را بررسی می‌کند.
محمد طاهر پسران افشاریان
جولی میثمی می‌نویسد: «ما همراه با ساسانیان به زمان تاریخی وارد می‌شویم» که به این واقعیت اشاره دارد که آن‌چه پیش‌تر در تاریخ‌نگاری ایرانی–اسلامی نگارش یافته، محتوای اسطوره‌ای دارد؛ دوره‌ای مبهم و گنگ که شامل پادشاهان افسانه‌ای مانند جمشید و فریدون و خاندان‌های آن‌ها، پیشدادیان، کیانیان و اشکانیان می‌شود. اگرچه ما در آثار تاریخی دوره ساسانیان با رویدادهای تاریخی واقعی که هنوز رنگ و بویی از اسطوره دارند سر و کار داریم، اما در آثار مورخان منابع موردنظر ما آن را کاملاً روشن می‌کنیم (۲۴). عرفان شهید به تقلید از میثمی می‌نویسد: «این دوره تاریخی جدیدترین گذشته قبل از اسلام است و برخلاف زمان دورتر پارتی‌ها و هخامنشیان، هنوز به‌طور نسبی در اذهان ایرانیان و اعراب دوره اولیه اسلامی که طبری تاریخ خود را می‌نوشت، روشن است (۲۵)».
محمد طاهر پسران افشاریان
نخستین رویارویی قطعی بین اعراب و ساسانیان در تاریخ اسلامی با لشگرکشی‌های اردشیر اول به عراق اتفاق می‌افتد. در چندین منبع آمده است که اردشیر منطقه قدیمی «میثم»(که یونانی آن مسینه و فارسی میانی آن میشان است)(۱۸) را فتح کرد و خاندان لخمیان را به حکومت حیره برگزید تا قبایل محلی عرب را تحت کنترل داشته باشد و قبایل عرب نزدیک حیره و انبار و اعرابی که نمی‌خواستند به حکومت او تسلیم شوند را وادار به تخلیه آن منطقه کنند تا به مناطق بیابانی همجوار بروند (۱۹).
محمد طاهر پسران افشاریان

حجم

۳۷۱٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۴۳۷ صفحه

حجم

۳۷۱٫۱ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۴۳۷ صفحه

قیمت:
۷۰,۰۰۰
تومان