کتاب زبان شعر در نثر صوفیه
زبانِ شعر در نثرِ صوفیه
» مقدمهای بر مجموعه میراث عرفانی ایران، نوشته
محمدرضا شفیعی کدکنی
است.
خلاصه کتاب «زبان شعر در نثر صوفیه»
شفیعی کدکنی در «زبانِ شعر در نثرِ صوفیه» با نگاهی تاریخی و با معیار نگاه هنری به فرازو نشیبهای عرفان رسیدگی کرده و نشان داده است که در کجای عرفان و در چه دورههایی از آن و در گفتار و رفتار چه کسانی مراتب عالی تجربه دینی و نگاه جمالشناسانه و هنری با هم آمیخته و در کجاها مفهوم عرفان مبتذل و بیاعتبار و حتی زیانبخش شده است.
کتاب «زبانِ شعر در نثرِ صوفیه» برای چه کسانی مناسب است
شفیعی کدکنی درباره مخاطبان اثرش هم در ابتدای کتاب گفته است:
«این کتاب، دریچهای است به چنین نگاهی که تمام مُصلِحان اجتماعی کشور ما بدان نیاز خواهند داشت. اگر ازین چشمانداز به تجربه عرفانی نگریسته شود، اصلاح آن و یافتن نگاهِ انتقادی نسبت به پست و بلندِ آن کارِ دشواری نخواهد بود وگرنه در این راه، رنجِ ما بمانندِ کسروی جز مقداری دشنام و ستیزهجویی ناکام چیزی به بار نخواهد آورد.»
درباره محمدرضا شفیعی کدکنی
محمدرضا شفیعی کدکنی ادیب، نویسند، شاعر و استاد دانشگاه ایرانی و خراسانی و متولد ۱۳۱۸ است. او پژوهشها، کتابها و مقالات زیادی در عرصه ادبیات، نظریه ادبی و عرفان و مجموعه اشعار کلاسیک و نوی زیادی منتشر کرده است. او از جوانی شعر میسرود و با انتشار دفتر شعر «در کوچهباغهای نیشابور» نامآور شد.
زمزمهها، شبخوانی، از زبان برگ، بوی جوی مولیان، از بودن و سرودن، مثل درخت در شب باران، هزاره دوم آهوی کوهی، صور خیال در شعر فارسی، موسیقی شعر، با چراغ و آینه (در جستجوی ریشههای تحول شعر معاصر ایران)، تصحیح اسرارالتوحید نوشته محمدبن منور، تصحیح تاریخ نیشابور نوشته حاکم نیشابوری، تصحیح آثار عطار نیشابوری، تصحیح مختارنامه، تصحیح مصیبتنامه، تصحیح منطقالطیر، تصحیح اسرارنامه، تصحیح دیوان عطار و ترجمه آفرینش و تاریخ نیز از جمله آثار محمدرضا شفیعی کدکنی است.
سالها است به این پرسش میاندیشم که شعر چیست و شاعر کیست؟ آنچه تاکنون خوانده و شنیده بودم، پاسخ کاملی برای پرسشم نیافته بودم. با خواندن این کتاب، به بهترین و کامل ترین پاسخ پرسشم رسیدم. نکته دیگری که از
فقط نمونه رو خوندم رو چقدر دوست داشتم و چقدر مفید بود. ای کاش ارزوانتر بود
لطفا در طاقچه بی نهایت قرار داده شود
این کتاب را به شدت به دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته ادبیات و کسانی که مباحث نظری ادبیات فارسی و عرفان را دنبال می کنند توصیه می کنم نظریه های مطرح شده در این کتاب بسیار بنیادی و ریشه ای است