کتاب درویش ستیهنده
معرفی کتاب درویش ستیهنده
کتاب درویش ستیهنده به قلم محمدرضا شفیعی کدکنی درباره «شیخ جام» از عارفان و صوفیان قرن پنجم و ششم هجری قمری است.
خلاصه کتاب درویش ستیهنده
این کتاب تصحیح متن «خلاصه المقالات» است که در سال ۸۴۰ ابوالمکارم بن علاءالملک جامی، یکی ازنوادگان شیخ، نوشتهاست.
شیخ الاسلام احمد ابن ابوالحسن جامی نامقی معروف به شیخ احمد جام از عارفان معروف قرن پنجم و ششم است. در عصر ما نگاهها به شیخ جام یا با افراط همراه است یا با تفریط. عدهای به او و کراماتش مثل یک قدیس نگاه میکنند و عدهای دیگر با دید انتقادی به او مینگرند و کرامات او را تمسخر میکنند. شفیعی کدکنی درباره عرفان میگوید عرفان یعنی «نگاه جمالشناسانه و هنری نسبت به الاهیات و دین». او در کتاب درویش ستیهنده شیخ جام را نیز با همین دیدگاه مینگرد، یعنی از این دید که چشمانداز هنری و زیباییشناسی او نسبت به دین و الاهیات چگونه است.
این کتاب تصحیح کتاب خلاصه المقالات است. خلاصه المقالات گلچینی است از مقاماتهای شیخ جام و گزیدهای از آثار او که نسخههای کامل آنها در آن زمان در اختیار نویسنده قرار داشتهاست.
درباره محمدرضا شفیعی کدکنی
محمدرضا شفیعی کدکنی نویسنده، فقیه، پژوهشگر و شاعر با تخلص م.سرشک است که در کدکن نیشابور به دنیا آمد. او از سال ۱۳۴۸ تا کنون استاد دانشگاه تهران است. بدیعاازمان فروزانفر زیر برگه پیشنهاد استخدام وی نوشته بود «احترامی است به فضیلت او».
شفیعی کدکنی از شاعران اجتماعی است و در شعرهای خود تصویری از جامعه ایرانی در دهههای ۴۰ و ۵۰ را نشان میدهد. از این نویسنده پرکار آثاری در زمینههای نقد ادبی، مفاهیم نظری و تصحیح متون قدیمی نیز منتشر شدهاست.
فهرست کتاب درویش ستیهنده
کتاب درویش ستیهنده شامل مقدمهای درباره شخصیت شیخ جام، از دیدگاهی متفاوت با آنچه پیش از این درباره او نوشته شده؛ معرفی خلاصه المقالات و ارزشهای آن؛ تصحیح متن خلاصه المقالات و تعلیقات آن؛ و فصل «فی الآداب و ما یلیق بحال الفقراء»، از آثار شیخ جام است.
فهرست کتاب به صورت زیر است:
گزارش کار