کتاب شخم در مزرعه
معرفی کتاب شخم در مزرعه
«شخم در مزرعه (نقدهایی بر روایت رسمی از جنگ)» به قلم محسنحسام مظاهری (-۱۳۶۱)، اثر برگزیده پانزدهمین دوره کتاب سال دفاع مقدس است که به واکاوی پدیده جنگ تحمیلی از منظر علوم اجتماعی و ادبیات میپردازد. نویسنده با اشاره به کمبود کتابهای جامعهشناسی جنگ در ایران در مقایسه با دیگر کشور ها میگوید: «باید اعتراف کرد که پژوهشگران و اساتید و دانشجویان رشتههای مختلف علوم اجتماعی (جامعهشناسی، انسانشناسی، ارتباطشناسی، مطالعات فرهنگی و...) لااقل تا کنون نسبت به چنین واقعهی پُراهمیتی حساسیت و توجه لازم را نداشته و آشکارا مرتکب قصور و کوتاهی شدهاند... اینکه جنگ تحمیلی تاکنون برای علوم اجتماعی دانشگاهی و غیردانشگاهی ما «مسأله» نبوده را باید در رویکرد و نحوهی عمل نهادها و بنیادهای رسمی متولی امر حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس جست و سیطرهی گفتمانی که در کتاب حاضر از آن به «دفاع مقدس دولتی» تعبیر شدهاست».
این کتاب جنگ را از دو منظر بررسی میکند: از منظر علوم اجتماعی، که کوشیده است تا پیرامون یک پدیدهی اجتماعی مهم معاصر خود و روایتهای رسمی و غیررسمی از آن نقادانه تأملاتی نظری را طرح کند و به اندیشیدن دربارهی آنها فراخواند و دیگری از بعد فرهنگی و در عرصه ادبیات موسوم به دفاع مقدس.
در بخشی از کتاب اینگونه میخوانیم:
سالهای آغازین دههی هفتاد که هنوز مناطق جنگی کمابیش بکر و دست اول مانده بود و تبدیل به موزه نشده بود و هنوز تب بازدید از آنان بالا نگرفته بود و به یک عادت و سنت بدل نگشته بود، بودند گروههایی از جوانان انقلابی مشتاق که بهصورت خودجوش و با هزینهی شخصی راهی آن دیار میشدند و معمولاً یک رزمندهی آشنا _ از اقوام یا همولایتیها _ همراهیشان میکرد و به هر منطقه که میرفتند از خاطرات و مشاهدات و تجارب خود برایشان میگفت و طبعاً به تناسب مسئولیتی که در جنگ عهدهدار بوده و میزان سابقهی حضورش و نیز واحد نظامیای که در آن عضویت داشته و عملیاتهایی که شرکت داشته و حتا شهر محل زندگی و اعزامش، این روایتها واجد زاویهدیدهای خاص و منحصربهفردی بودند.
اما حالا سالهاست وقتی به مناطق میروی، از آن روایتهای ناب و منحصربهفرد کمتر به گوشَت میرسد و دیگر نمیتوانی سراغی از آن رزمندههای دیروز و شهروندان امروز بیابی...
حجم
۱۳۳٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۱۲ صفحه
حجم
۱۳۳٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۴
تعداد صفحهها
۱۱۲ صفحه
نظرات کاربران
برخلاف تلاش نویسنده برای شکستن تک روایت ها نگاه خودش از جانبداری رنج میبره