کتاب عقل و استدلال و عقلانیت
خواندن نظراتمعرفی کتاب عقل و استدلال و عقلانیت
«عقل و استدلال و عقلانیت» اثر سعید زیبا کلام (-۱۳۳۲) از مجموعه «کتابخانه فلسفه علم» نشر اسم، دربردارنده مجموعه تأملاتی است که دکتر سعید زیباکلام در سالهای اخیر ذیلِ برخی آیات قرآن حکیم و نیز، اظهارات بعضی از برجستهترین فیلسوفان و متفکران خطِ مقدمی معاصر غربی طرح و بحث کرده است. چنانکه از نام کتاب پیداست، این تأملات عمدتاً بر موضوع «عقل و استدلال و عقلانیت» متمرکز شدهاند.
البته سبک خاص و ویژه نگارش کتاب، آن را از دیگر کُتُب فلسفی موجود در فضای فکری و آکادمیک ما متمایز میکند. زیباکلام در سال ۱۳۳۲ در تهران متولد شد. مهندسی برق و الکترونیک را در سال ۱۳۵۶ در انگلستان به پایان رساند و در همان سال دوره کارشناسی ارشد صلحشناسی(گرایش جامعهشناسی انقلاب) را در دانشگاه برادفورد انگلستان آغاز کرد و در سال ۱۳۵۷ به ایران بازگشت. دوره دکتری را در رشته فلسفه در سال ۱۳۶۵ آغاز کرد و در سال ۱۳۶۹ از دانشگاه لیدز انگلستان فارغالتحصیل شد. وی هم اکنون عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران است و حوزههای اصلیِ پژوهشی او عبارتند از: «علمشناسی و روششناسی علم»، «نظریههای عقلانیت»، «فلسفهشناسی» و «فلسفه سیاست».
زیباکلام در آغاز کتاب، جامعه فکری معاصر ما را با این پرسش بنیانی مواجه میکند که «آیا لازم است متفکران، متکلمان، عالمان اجتماعی، مفسران، فقیهان، و فیلسوفانی که بهنحوی نگاه به منابع و میراث فرهنگی-معنوی بومی دارند نظریهای در باب عقلانیت دراندازند؟» و نهایتاً پاسخ خویش را با طرح پرسشی انکاری چنین صورتبندی میکند: «روشن است که میتوان با غور و غواصی در جریان بسیار بیقرار، مواج و پرتحول عقلانیت در فلسفه و اندیشه غربی، آراء و اندیشههایی را با عطف و نظر به آنها تحت عنوان نظریهای در باب عقلانیت و یا، دقیقتر، تحت عنوان تمهیداتی جهت تقویم عقلانیتی اسلامی درانداخت. اما اینک از خود سؤال کنیم: چه ضرورتی دارد که نام آن مجموعه از تأملات و پژوهشها را نظریهای در باب عقلانیت و یا تمهیداتی جهت تقویم عقلانیتی اسلامی بگذاریم؟».
افسانه های بیشتر!
تقلای اِروسبیونگ چول هان
بوطیقای ناسیونالسوسیالیسم؛ شرحی بر کتاب «نبرد من» هیتلرآلبرشت کوشارکه
روانسیاست؛ نئولیبرالیسم و تکنولوژیهای جدید قدرتبیونگ چول هان
اینترنت ما؛ اطلاعات زیاد و فهم کم در عصر کلاندادهمایکل پاتریک لینچ
کتاب جالبیه و کلا نگاه انسان رو نسبت به عقل و استدلال عوض می کنه و همچنین برداشت های جالبی از برخی آیات قرآن داره !!!
چاپی این کتاب رو خوندم یک مفهوم بنیادی که در کتاب هست اینه که ما تعلقمون غالبن عقلانیتمون رو شکل میده.کتاب خوبیه گرچه من افسانه های آزاداندیشی ایشون رو بیشتر پسندیدم
کتابی است بسیار متین در نقد مدرنیته و فلسفه ی مدرن