کتاب کویر، انسان، سکوت
معرفی کتاب کویر، انسان، سکوت
«کویر ،انسان، سکوت» گزیدهای از سخنان دکتر علی شریعتی(۱۳۵۶-۱۳۱۲)، روشنفکر دینی معاصر، به کوشش محسن نیکبخت است. جملههای آمده در این کتاب، از نوشتهها و آثار گوناگون علی شریعتی برداشت شده است. در بخشی از این کتاب میخوانیم: ملّیّت، یک احساس است و یک عینیّت مادی نیست ... اگر ما احساس نکنیم، ملّیّت وجود نخواهد داشت (من وقتی کسی را هموطن خود میدانم که احساس هموطنی در من و او زنده باشد و به میزانی که قویتر میشود این پیوند هموطنی بیشتر میشود). هرگاه به احساسهای انسانی حمله میشود، بیشتر قوی میگردد. در این دوره، بیش از همه وقت، احساس ملّیّت در برابر حملۀ عرب بیدار شده، زیرا حملۀ عرب، تها حمله به حکومت ایران نبوده، بلکه حملهایست که حکومت، مذهب، تاریخ، زبان و هم فرهنگ ایران را کوبیده و بهطور کلی، حملهایست که میخواهد همهچیزش را بگیرد و تغییر دهد.
درباره علی شریعتی
علی شریعتی در سال ۱۳۱۲ در نزدیکی سبزوار متولد شد. او جامعهشناس، نویسنده و متفکر ایرانی است. او تحصیلات خود را در رشتهی ادبیات در دانشگاه مشهد به پایان رساند و برای تحصیلات بالاتر به فرانسه رفت. علی شریعتی به مدت ۵ سال بین سالهای ۱۹۵۹ تا ۱۹۶۴ در فرانسه زندگی میکرد. او مدرک دکترایش را از فرانسه و از دانشگاه سوربن گرفته است. در زمان حکومت پهلوی و در سال ۱۳۴۸، شریعتی مسئولیت بخش امور فرهنگی حسینیه ارشاد را بهعهده گرفت و شروع به تدریس جامعهشناسی و معارف اسلامی کرد. او از افراد بانفوذ در ریشهکن کردن رژیم پهلوی در دوره انقلاب بود. سخنرانیها و اعلامیههای علی شریعتی به فهم بیشتر مردم در شرایط آن دورهی جامعه بسیار کمک کرد.
فعالیتهای مذهبی و گرایشهای دینی و سیاسی او باعث شد تا رژیم پهلوی در سال ۱۳۵۲ حسینیه ارشاد را تعطیل کند و دکتر شریعتی را به زندان ببرد. او تا مدتها تهدیدهای ساواک را تحمل کرد ولی در آخر بهخاطر فشارها و محدودیتها مجبور شد که وطنش را ترک کند.
علی شریعتی در خرداد ۱۳۵۶ در ساوتهمپتون درگذشت. عدهای مرگ او را سکته قلبی گزارش کردهاند و عدهای به دلیل نداشتن سابقهی بیماری قلبی مرگ او را مشکوک دانستند. عدم کالبدشکافی و اعلام نتیجه سریع و خبر داشتن سفارت ایران در لندن از مرگ او قبل از اعلام رسمی باعث مشکوک شناخته شدن مرگ او شد.
از نوشتههای علی شریعتی میتوان به فاطمه فاطمه است، حسین وارث آدم، مذهب علیه مذهب، چه باید کرد، گفتوگوهای تنهایی و کویر اشاره کرد.