دانلود و خرید کتاب فلسفه علم سمیر اکاشا ترجمه هومن پناهنده
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
تصویر جلد کتاب فلسفه علم

کتاب فلسفه علم

نویسنده:سمیر اکاشا
انتشارات:فرهنگ معاصر
دسته‌بندی:
امتیاز:
۴.۴از ۴۷ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب فلسفه علم

«فلسفه علم» اثری از سمیر اُکاشا، استاد فلسفهٔ علم دانشگاه بریستول است. این اثر با ترجمهٔ هومن پناهنده در انتشارات فرهنگ معاصر چاپ شده است.

درباره کتاب فلسفه علم

این کتاب با تاریخچه‌ای کوتاه از علم آغاز می‌شود. در ادامه به بررسی ماهیت استدلال علمی، تبیین علمی، انقلاب در علم و نظریه هایی مانند واقع‌گرایی و ضد رئالیسم می‌پردازد. همچنین به مباحث فلسفی در علوم خاص، از جمله مسئلهٔ طبقه‌بندی در زیست‌شناسی و ماهیت مکان و زمان در فیزیک می‌پردازد. فصل آخر به تعارضات بین علم و دین می‌پردازد و بررسی می‌کند که آیا علم در‌نهایت چیز خوبی است یا نه.

این کتاب مبانى فلسفه علم را به ۷ بخش به شرح زیر تقسیم کرده است:

علم چیست 

استدلال علمى 

تبیین علم 

رئالیسم و ضدرئالیسم 

تحول علمى و انقلاب علمى 

مسائل فلسفى فیزیک 

زیست شناسى و روان شناسى 

علم و منتقدانش

کتاب فلسفه علم را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

این اثر به علاقه‌مندان به فلسفه و علوم پایه پیشنهاد می‌شود.

بخشی از کتاب فلسفه علم

«گالیله درگذشت، اما انقلاب علمی شتاب بیشتری گرفت. رنه دکارت (۱۵۹۶۱۶۵۰)، فیلسوف، ریاضی‌دان، و دانشمند فرانسوی «فلسفه‌ای مکانیکی» به وجود آورد که جدید و انقلابی بود. بر مبنای این فلسفه جهان طبیعت فقط از ذرات مادی لَخت تشکیل شده که با یکدیگر تصادم می‌کنند و بر هم اثر می‌گذارند. به نظر دکارت قوانین حاکم بر حرکتِ این ذرات، کلید فهم ساختار عالم کوپرنیکی بود. در فلسفه مکانیکی تصور می‌شد که می‌توان همه پدیده‌های مشاهده‌پذیر را بر حسب حرکت این ذرات لَخت و حس‌ناشدنی تبیین کرد. این فلسفه در نیمه دوم قرن هفدهم به سرعت به دید علمی مسلط تبدیل شد و حتی اکنون نیز تا اندازه‌ای رواج دارد. کسانی مثل هویگنس، گاسندی، هوک، بویل و دیگران طرفدار صورت‌های مختلف فلسفه مکانیکی بودند. مقبولیت گسترده این فلسفه به معنای زوال قطعی جهان‌بینی ارسطویی بود.

در کارهای آیزاک نیوتن (۱۶۴۲۱۷۲۷) بود که انقلاب علمی به اوج خود رسید. دستاوردهای او در تاریخ علم همتا ندارد و شاهکارش اصول ریاضی فلسفه طبیعی است که در سال ۱۶۸۷ انتشار یافت. نیوتن این نظر طرفداران فلسفه مکانیکی را که معتقد بودند عالم فقط از ذرات متحرک تشکیل‌شده پذیرفت، ولی تلاش کرد قوانین دکارت را درباره حرکت، و نیز قواعد او را در باب برخورد ذرات، تکمیل کند. تلاش او به عرضه نظریه‌ای پرقدرت در دینامیک و مکانیک انجامید. شالوده این نظریه سه قانون حرکت نیوتن و اصل مشهور گرانش عمومی اوست. طبق این اصل، در جهان هر جسمی جسم دیگر را به خود جذب می‌کند و شدت جاذبه متناسب است با جرم آنها و عکس مجذور فاصله آنها. بر این اساس با قوانین حرکت می‌توان تعیین کرد که نیروی گرانشی چگونه بر حرکت اجسام تأثیر می‌گذارد. نیوتن با استفاده از ریاضیات، برای نظریه خود دقت و نظم ریاضی به ارمغان آورد. او برای این کار روشی را در ریاضیات ابداع کرد که ما اکنون آن را «حساب دیفرانسیل و انتگرال» می‌نامیم. نکته شگفت‌آور این است که او نشان داد با مختصری حک و اصلاحِ قوانین کپلر درباره حرکت سیارات و قانون گالیله راجع به سقوط آزاد، منطقاً می‌توان آنها را از قوانین خود او در باب حرکت و گرانش استنتاج کرد. به بیان دیگر، هم حرکت اجسام زمینی و هم حرکت اجرام آسمانی را می‌شد بر اساس قوانینی واحد تبیین کرد. نیوتن صورت‌بندی کمّی دقیقی از این قوانین به دست می‌داد.»

کاربر ۲۵۷۵۸۴۱
۱۴۰۰/۰۱/۱۸

کتاب فلسفه علم سمیر اکاشا از بهترین کتابهای کوتاه فلسفه است ولی این ترجمه ی نسخه سال ۲۰۰۲ است و نسخه ی جدید سال ۲۰۱۶ دچار تغییرات اساسی شده است . مطالب به روز شده ی این نسخه ی جدید

- بیشتر
Havisht
۱۳۹۵/۰۶/۱۵

از خوندن این کتاب خسته نمیشوید. مچکرم طاقچه

nadia
۱۴۰۰/۰۲/۱۳

کتابی است با متن روان که به توضیح مسائل اصلی ی فلسفه ی علم و نظرات فیلسوفان در رابطه با مسائل مختلف ان می‌پردازد به طور کلی در این کتاب به سوالاتی نظیر علم چیست ؟ شبه علم چیست ؟

- بیشتر
Dana far
۱۳۹۷/۰۸/۰۱

انتشارات کتابهای (تقریبا) کوچیک فرهنگ معاصر، عالیه 👍

Msn
۱۴۰۱/۰۲/۰۱

کتاب مقدماتی خوبی در مورد فلسفه ی علم هست. اگر قصد شروع مطالعه در این زمینه دارید این کتاب میتونه مناسب باشه. به زبان ساده و مقدماتی شرح میده. ترجمه هم خوب و روانه.(بنظر ویرایش جدیدش هم اومده و توسط انتشارات

- بیشتر
Reza.AH
۱۴۰۱/۰۷/۲۴

نویسنده با زبانی روان وشیوا مبانی کلی فلسفه علم رو تبیین میکند. نثر کتاب روان و ترجمه عالیست.

iMohammad
۱۴۰۰/۰۴/۱۰

بهترین کتاب مجموعه. ضروری برای هر طالب علم.

...ali
۱۴۰۰/۰۱/۲۷

در کل فلسفه چیز خوبیه (چشم بسته غیب گفتم😄) اینکه آدم همیشه دنبال علت و کاربردش توی زندگیش باشه باعث میشه تا بجای بیهوده زندگی کردن، از این فرصت یکباره بهترین استفاده رو ببره توی این کتاب هم چندین دیدگاه فلسفی

- بیشتر
Ali Ahari
۱۳۹۹/۱۰/۱۰

کتاب مختصر و مفیدی هست در مورد بعضی از مسائل فلسفه‌ی علم و متن روان و ترجمه‌ی خوبی داره. ولی از این کتاب‌هاست که صرفا در ایران مورد توجه قرار گرفته و نه جای دیگه‌ی جهان

fatemeh
۱۴۰۳/۰۹/۰۲

کتاب خوبی بود و کوتاه ولی بحث برانگیز که خاصیت فلسفه است. کلی سوال و کلی جواب؛ عملا با پایانش بیشتر از جواب، سوال خواهید داشت. این کتاب موضوعات دیگه‌ای رو هم بحث کرده که بنظرم جالبه و شاید قبلاً

- بیشتر
علم تلاشی است در راه فهمیدن جهانی که در آن زندگی می‌کنیم، تبیین این جهان، و نیز پیش‌بینی وقایع این جهان. مسلماً جوابِ معقولی است، اما آیا تمام قصه همین است؟ آخر دین‌های گوناگون هم درصدد فهم و تبیین این جهان‌اند ولی معمولاً ما دین را شاخه‌ای از علوم به شمار نمی‌آوریم. طالع‌بینی و فال‌گیری هم در پی پیش‌بینی آینده‌اند اما اکثر مردم این کارها را علم نمی‌دانند. همچنین است تاریخ. مورخان می‌کوشند آنچه را در گذشته روی داده دریابند و علت رویدادها را معلوم کنند، اما تاریخ را معمولاً در ردیف علوم محض قرار نمی‌دهند، بلکه آن را جزء ادبیات و علوم انسانی به شمار می‌آورند. پس، از قرار معلوم مانند بسیاری از پرسش‌های فلسفی پرسش «علم چیست؟» نیز غامض‌تر از آن است که در ابتدا به نظر می‌آمد.
Havisht
بر مبنای عقیده‌ای بسیار مقبول، علم در مسیری خطی و مستقیم به سوی حقیقت پیش می‌رود، بدین صورت که اندیشه‌های صحیح و جدید به جای اندیشه‌های نادرست قدیمی می‌نشینند. با این حساب، نظریات جدیدتر به معنایی عینی برتر از نظریات قدیمی‌ترند. این تلقیِ «انباشتی» از علم، هم در میان عوام رواج دارد هم در میان دانشمندان، اما کون می‌گوید که این تلقی از لحاظ تاریخی نادرست و از لحاظ فلسفی کودکانه است.
کاربر ۱۶۱۷۱۶۳
فلسفه علم چیست؟ در فلسفه علم کار اصلی ما این است که روش‌های تحقیق مورد استفاده در علوم مختلف را بررسی کنیم. شاید این سؤال پیش بیاید که چرا باید این کار را به فیلسوفان سپرد و نه به خود دانشمندان. سؤال خوبی است و یک پاسخش این است که نگاه کردن به علم از منظر فلسفه به ما امکان می‌دهد ژرف‌کاوی کنیم و از مفروضات پنهان پژوهش علمی پرده برداریم؛ مقصودم مفروضاتی هستند که دانشمندان درباره آنها مستقیماً بحث نمی‌کنند.
homishelby
حقایقِ مربوط به جهان، وابسته به پارادایماند، بنابراین با تغییر پارادایم، آن حقایق هم تغییر می‌کنند. اگر این نظر درست باشد، آن‌گاه پرسیدن این سؤال کاملاً بی‌معنی است که آیا فلان یا بهمان نظریه با واقعیات «آن‌چنان که در حاقّ واقع هستند» تطبیق می‌کند یا نه.
کاربر ۱۶۱۷۱۶۳
رئالیست‌ها و ضدرئالیست‌ها بر سر علومی مثل دیرین‌شناسی با یکدیگر اختلاف نظر ندارند. در مورد فسیل‌ها که مشاهده‌پذیرند نظر رئالیستی با نظر ضدرئالیستی کاملاً سازگار است، چون بر وفق رئالیسم هدف علم عرضه شرحی درست و دقیق درباره جهان است و از آنجا که ضدرئالیسم نیز هدف علم را عرضه شرحی درست و دقیق از بخش مشاهده‌پذیر جهان می‌داند، پس تا اینجا و در حیطه مطالعه فسیل‌ها اختلافی در میان نیست. اما وقتی نوبت به علومی مثل فیزیک می‌رسد اختلاف نظر هم آغاز می‌شود. رئالیست‌ها قائل‌اند که فیزیک‌دانان هنگام نظریه‌پردازی درباره الکترون و کوارک درصددند شرحی درست و دقیق از جهان زیراتمی عرضه کنند، دقیقاً مانند دیرین‌شناسان که درصددند شرحی درست و دقیق از جهان فسیل‌ها عرضه کنند. اما ضدرئالیست‌ها با این نظر مخالف‌اند و معتقدند که بین نظریات مربوط به فیزیک زیراتمی و نظریات دیرین‌شناختی تفاوتی اساسی هست. بنابراین، به نظر فرد ضدرئالیست، وقتی فیزیک‌دان درباره چیزهای مشاهده‌ناپذیر اظهارنظر می‌کند دقیقاً دارد درباره چه چیزهایی اظهارنظر می‌کند؟ عموماً ضدرئالیست‌ها معتقدند که چیزهای مشاهده‌ناپذیر صرفاً افسانه‌های مفیدند، افسانه‌هایی که به کمک آنها می‌توان درباره پدیده‌های مشاهده‌پذیر دست به پیش‌بینی زد.
Yaser
برخی فیلسوفان درباره پدیده‌هایی که تصور می‌کنند هرگز در تور تبیین علمی نخواهند افتاد نظر صریح و مشخص ابراز می‌کنند. یکی از این پدیده‌ها آگاهی است. مقصود از آگاهی آن خصوصیتی است که وجه ممیز ما انسان‌ها و دیگر جانوران عالی است، یعنی وجه ممیز موجوداتی است که اندیشه و احساس دارند
مهدی صمدی
علم چیست؟ شاید تصور کنیم که پاسخ دادن به این سؤال آسان است: معلوم است، علم یعنی موضوع‌هایی مثل فیزیک، شیمی، و زیست‌شناسی، حال آن که مباحثی از قبیل هنر، موسیقی و الهیات علم نیستند. اما وقتی فیلسوف می‌پرسد علم چیست به دنبال این نوع جواب نیست. آنچه فیلسوف در نظر دارد صرفاً فهرستی از یک رشته فعالیت‌ها که معمولاً به آنها نام «علم» می‌دهند نیست، بلکه او در پی ویژگی مشترک این فعالیت‌هاست یعنی در پی آن خصیصه‌ای است که ما بر اساس آن چیزی را علم می‌شمریم. با این حساب، سؤال ما پیش‌پا افتاده نیست.
Yaser
مدل قانون فراگیر مانع اغیار نیست، بدین معنی که بر اساس آن، چیزهایی تبیین علمی محسوب می‌شوند که وقتی به شمّ و شهودمان رجوع می‌کنیم می‌بینیم نباید آنها را تبیین علمی به شمار آوریم.
کاربر ۳۴۸۰۹۵۱
این نتیجه کلی را می‌توان گرفت که تبیین مناسب یک پدیده باید حاوی اطلاعاتی مربوط به وقوع آن پدیده باشد. و از این بابت است که جواب پزشک به کودک اشکال دارد. هر چند آنچه پزشک به کودک می‌گوید کاملاً درست است، اما این واقعیت که آن مرد قرص‌های ضدآبستنی مصرف می‌کند ربطی به آبستن نشدن او ندارد، چون او حتّی اگر این قرص‌ها را مصرف هم نمی‌کرد باز آبستن نمی‌شد. به همین دلیل، جواب پزشک به سؤال کودک جواب رضایت‌بخشی نیست. در مدل همپل این جنبه مهم مفهوم تبیین در نظر گرفته نشده است.
کاربر ۳۴۸۰۹۵۱
در بسیاری موارد تبیین یک پدیده واقعاً فقط همین است که بگوییم علت[ رخ دادن ]آن پدیده چیست.
کاربر ۳۴۸۰۹۵۱

حجم

۸۶۳٫۵ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۷

تعداد صفحه‌ها

۲۰۴ صفحه

حجم

۸۶۳٫۵ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۸۷

تعداد صفحه‌ها

۲۰۴ صفحه

قیمت:
۶۹,۰۰۰
تومان