دانلود و خرید کتاب پنج اقلیم حضور داریوش شایگان
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
کتاب پنج اقلیم حضور اثر داریوش شایگان

کتاب پنج اقلیم حضور

انتشارات:فرهنگ معاصر
امتیاز:
۴.۴از ۲۹ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب پنج اقلیم حضور

کتاب پنج اقلیم حضور اثر داریوش شایگان، نویسنده، شاعر، فیلسوف و هندشناس ایرانی است.

 درباره کتاب پنج اقلیم حضور

شایگان در این کتاب با بررسی معنوی و فلسفی شعر پنج شاعر ایرانی، فردوسی، خیام، مولوی، سعدی، حافظ کوشیده است تا شاعرانگی ایرانیان را بشناسد و بشناساند. او در مقدمه این کتاب آورده است که از میان صدها شاعری که تاریخ ادبیات ایران به‌خود دیده است، ایرانیان پنج شاعر را در مقام نمونه‌های اعلای بینش شاعرانه خویش برگزیده‌اند.

جایگاه ممتاز این شاعران در تفکر ایرانی صرفآ ثمره صفات استثنایی آنان نیست، بلکه این پنج شاعر هر یک به‌تناسب نبوغ خاص خود، نماینده تبلور یک جریان بزرگ تبارشناسی فکری است که سبک و سیاق و شیوه‌ای منحصربه‌فرد را در بازتاب نحوه ویژه جهان‌شناسی خود در پیش می‌گیرد.

 فردوسی مظهر حماسه و اسطوره است، خیام مظهر نوعی از تعارض در نبوغ ایرانی است که طی آن جریانهای متناقض، مانند ایمان و شک، اطاعت و عصیان، و لحظه و ابدیت در مواجهه با یکدیگر قرار می‌گیرند، مولانا جلال‌الدین محمد رومی، اوج تکامل نوعی سنّت عرفانی است که پیشینه تبارشناسی آن با گذر از حلاج و بایزید بسطامی به سنایی و عطار می‌رسد، سعدی نماینده آداب اجتماعی آرمانی ایرانیان است و حافظ ترجمان اسرار ادب فارسی و نمونه تعادل میان محتوا و صورت است.

شایگان در کتاب پنج اقلیم حضور، در ۵ فصل به زیبایی و با نثری روان و دلنشین و همه‌فهم، ویژگی‌های تاریخی، اجتماعی، فلسفی و عرفانی اشعار این پنج شاعر و راز ماندگاری آنها نزد ایرانیان را بررسی کرده است.

 خواندن کتاب پنج اقلیم حضور را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

 همه پژوهشگران عرصه ادبیات، فرهنگ، هنر، عرفان و فلسفه ایران.

 بخشی از کتاب پنج اقلیم حضور

درک تفکر خیام، به‌رغم سادگی گمراه‌کننده آن، سخت دشوار است. به ماسه نرم می‌ماند که از میان انگشتان فرو می‌ریزد. هرچه در نگه‌داشتنش بیشتر بکوشی، زیر ظاهر دیدگاهی که در نگاه اول و از قرائت سطحی و اولیه آن دریافت می‌شود، بیشتر از دستت فرو می‌لغزد و پیام این قرائت سطحی روشن است: می‌گوید این جهان نه آغازی دارد و نه پایانی. همه‌چیز گذراست. مرگ در هر لحظه و آنْ در کمین است، در سرشارترین آنات زندگی بی‌رحمانه از کمین‌گاه خود برون می‌جهد و به ما می‌گوید: «من اینجایم.» همه‌چیز محکوم به فناست. این دسته که بر گردن کوزه است پیش از این دست نوازشگری بوده است بر گردن زیبارویی فتّان. آن کاخها که زمانی به گنبد آسمان فخر می‌فروختند، و بهرام در آنها جام می گلگون را بلند می‌کرد، اکنون تلّی ویران‌اند. دوزخ جز شرری از رنج بیهوده ما نیست و بهشت همین لحظه والای آسایش ماست:

دوزخ شرری ز رنج بیهوده ماست

فردوس دمی ز وقت آسوده ماست

جهان از حس و شعور و درک عاری‌ست و هرکس در آن نقش اوهام خود را می‌بیند.

بنیاد جهان بر پوچی و بیداد است: اگر سینه زمین را بشکافی چه دُرها و گوهرها که در او نمی‌یابی:

ای چرخ فلک خرابی از کینه توست

بیدادگری پیشه دیرینه توست

وی خاک اگر سینه تو بشکافند

بس گوهر قیمتی که در سینه توست



نظرات کاربران

پیام
۱۳۹۹/۰۶/۰۸

فوق‌العاده، کتابی بس زیبا و دلنشین، کتابی که آموختن، سیر به سوی فرهیختگی و لذت را توأمان به خواننده‌اش اعطا می‌کند که غیر از این از استاد داریوش شایگان انتظار نمی‌رود.

Mehrbology_youtube
۱۳۹۹/۱۲/۱۴

در ابتدا مرحوم شایگان بحثی پیرامون شاعرانگی ایرانیان مطرح می کند، و در ادامه به معرفی پنج تن از بزرگان ادبیات فارسی می پردازد . فردوسی، خیام، مولانا، سعدی و حافظ.هرچند من بخاطر کوتاهی بخش فردوسی(که حتی از مقدمه هم

- بیشتر
arastou1981@
۱۳۹۹/۰۵/۰۴

عالی بررسی شاعرانگی ایرانیان و شعرای بزرگ ایران

کاربر 2951742
۱۴۰۱/۰۴/۲۹

نظریه‌ای که این کتاب مطرح می‌کنه این هست که “شاعرانگی” ویژگی متمایز کننده فرهنگ ایرانی هست. نویسنده میپرسه کدام ملتی رو سراغ دارید که در اون آرامگاه یک شاعر، مثل حافظ نوعی زیارتگاه باشه و اینقدر احترام داشته باشه؟ و

- بیشتر
Pourdad
۱۴۰۰/۰۸/۰۲

اول باید شیوایی کلام داریوش شایگان رو تاکید کنم، یکی از نقاط درخشان کتاب، شیوایی متن هست. همچنین برای شروع آشنایی مقدماتی با ۵ شاعر ایرانی نام برده در کتاب می تونه به جای اینکه کمک کنه بیشتر حس کنجکاوی

- بیشتر
mobina
۱۴۰۱/۱۲/۱۵

این کتاب در باب نقش شعر و شاعری در رشد و نمو اندیشه‌ی ایرانی هاست و با پرداختن به برخی شعرهای پنج شاعر مشهور (فردوسی، خیام، مولوی،سعدی و حافظ) این نقش تشریح میشود، با خواندن نمونه شعرهای انتخابی از هریک

- بیشتر
ماهی
۱۴۰۱/۰۶/۲۸

لطفا از داریوش شایگان و شاهرخ مسکوب کتاب‌های بیشتری بذارید.ممنون از طاقچه دوست‌داشتنی 💚

حسین
۱۴۰۰/۱۰/۰۴

لطفا در بی نهایت قرار بدین

Mahdi
۱۴۰۰/۰۱/۰۶

به نظر من مقدمه کتاب بر متن آن ارجح است

حامد اشرف‌زارعی
۱۴۰۲/۱۲/۰۱

کتاب بسیار خوب و مفیدی است. خواندن این کتاب باعث می‌شود شناخت و درک درست‌تری از اندیشه‌های پنج شاعر بزرگ تاریخ ادبیات ایران (فردوسی، خیام، مولانا، سعدی، حافظ) داشته باشیم.

بریده‌هایی از کتاب
مشاهده همه (۵۹)
من در هیچ کجای دنیا ندیده‌ام که مزار و مقبره یک شاعر بزرگ، زیارتگاه مردم باشد! شاید شما تنها ملتی باشید که با شاعرانتان چنین ارتباط معنوی عمیقی دارید و چنان ارجی برایشان قائلید که حضوری مدام در زندگی شما دارند.
Amir Nassiri
حافظ یکی از معترضین خستگی‌ناپذیر همه‌گونه افکار محدودکننده است، زیرا حقیقت برای او وسیع‌تر از آن است که در مقولات تنگ خوب و بد قرار بگیرد، پرصداتر از آن است که در خطبه‌های توخالی واعظان جاگیرد، رسواتر از آن است که در قفس نصایح زهاد محبوس بماند، عاصی‌تر از آن است که در بند تفتیش عقاید بگنجد.
موش سر آشپز
حافظ نه‌تنها خودبینی و خودرایی نفوس تنگ‌نظر و نه‌فقط اخلاق تقلیلی تزویر و ریا را افشا می‌کند، بلکه در گامی فراتر «افسانه» تملک حقیقت و اشتباه‌گرفتن امیال خویش به‌جای واقعیات را هم فاش می‌سازد: جنگ هفتادودو ملّت همه را عذر بنه چون ندیدند حقیقت رهِ افسانه زدند
موش سر آشپز
خوشتر از دورانِ عشق ایام نیست
سپهر
می‌توان اذعان داشت که خصلت شاعرانگی ایرانی و همدمی سحرانگیز او با شاعران بلندمرتبه‌اش پدیده‌ای است کاملا استثنایی و یگانه، که به‌راستی شکوهمند است و تحسین‌برانگیز. امرسون می‌گوید: ایرانیان را فرانسویهای آسیا نامیده‌اند. هوش برتر آنان، احترامشان نسبت به اهالی فضل و دانش و کمال، مهمان‌نوازیشان در قبال مسافران غربی، مسامحه‌شان نسبت به مسیحیانی که در سرزمینشان زندگی می‌کنند، مسامحه‌ای که با رفتار تعصب‌آلود ترکان عثمانی در تضاد آشکار است، گویا از فرهنگ غنی آنان نشأت می‌گیرد، فرهنگی که برساخته شاعران بزرگ آنان است، و طی پنج قرن مدام تقویت شده و ایرانیان را قادر ساخته است تا خوی فاتحان سرزمینشان را تلطیف کنند و متمدنشان سازند، مادام که هویت ملی خود را حفظ می‌کنند.
Ahmad
گاهی شنیده می‌شود که اهل ذوق اعجاب می‌کنند که سعدی هفتصدسال پیش به‌زبان امروزی ما سخن گفته است، ولی حق این است که سعدی هفتصدسال پیش به‌زبان امروزی ما سخن نگفته است، بلکه ما پس از هفتصدسال به‌زبانی که از سعدی آموخته‌ایم سخن می‌گوییم، یعنی سعدی شیوه نثر فارسی را چنان دلنشین ساخته که زبان او زبان رایج فارسی شده است.
anis maysami
در نقطه اوج دیوان به جایی می‌رسیم که شعر نه رقص افلاک گردان است، نه اضطراب وجود، نه وجد و سرور عشق، نه جستجوی کسی یا چیزی، بلکه مرکز فیاض عدم است که سرشاری‌اش جهان را سیراب می‌کند، و جهان یکسره به شعری بدل می‌شود که عین سکوت است، سکوت ازلی.
anis maysami
زین پیش نبودیم و نبد هیچ خلل زین پس چو نباشیم همان خواهد بود
سپهر
نه از خاکم نه از آبم نه از بادم نه از آتش نه از عرشم نه از فرشم نه از کونم نه از کانم
Reza
البته این سرسپردگی می‌تواند گاه حکم تیغ دودمی را داشته باشد که لبه دیگرش تفکر آزاد را نشانه می‌گیرد و درنهایت به قیدی دست‌وپاگیر بدل می‌شود، چراکه این الگوهای دیرین علاوه‌برآنکه سرمشق رفتار، دانش، عرفان و عقل عملی‌اند، ضمنآ تمامی پاسخهای لازم و مقتضی را در گنجینه حافظه قومی ما انباشته‌اند. کافی است نقبی بدان بزنیم تا سیل خروشان پندهای حکمت‌آموز و اندرزهای گرانمایه سرازیر شوند و سیرابمان کنند و گره از تمامی مشکلات و معضلات احتمالی بگشایند. در واقع تفکر در چنین موقعیتی، عین تذکر است. ذهن ایرانی مملو از غنای گفتار شعرای سترگش، گاه به اسارت این الگوهای غالب درمی‌آید، و از فاصله‌گرفتن و از بیرون‌نگریستن خویش عاجز می‌ماند. یک‌وجه از این موقعیت دوگانه، زمینه‌ای برای هویتی استوار و مستحکم فراهم می‌آورد، ولی وجه دیگرش مانع تفکر آزاد است. تفکر آزاد یعنی تفکری که دل به دریا زند، طرح مسئله کند، و به پاسخهای پیش‌داده بسنده نکند. جنبه منفی این موقعیت، نقصی است که در واقع از کمال‌یافتگی بی‌نظیر این بینش کهن نشأت می‌گیرد و مانع جهش تفکر ابتکاری و متهورانه می‌شود و در برابر طرح هرگونه مسئله‌ای خارج از الگوهای متداول و متعارف سدّی برمی‌افرازد و مجال آن نمی‌دهد تا از کوله‌بار شکوهمند این امانت کهنسال دمی بیاساییم.
Ahmad

حجم

۱۰۸٫۴ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۳

تعداد صفحه‌ها

۱۶۵ صفحه

حجم

۱۰۸٫۴ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۳

تعداد صفحه‌ها

۱۶۵ صفحه

قیمت:
۴۵,۰۰۰
۲۲,۵۰۰
۵۰%
تومان