کتاب هایدی
معرفی کتاب هایدی
کتاب هایدی، با عنوان انگلیسی Heidi، نوشته یوهانا اشپیری و ترجمه ثمین نبی پور، در سال ۱۴۰۳ توسط نشر افق منتشر شده است. این کتاب یکی از آثار کلاسیک ادبیات کودک و نوجوان است و در قالب مجموعهی رنگینکمان کلاسیک عرضه شده است. داستان حول محور دختری به نام هایدی میچرخد که پس از ازدستدادن والدینش، به خانهی پدربزرگش در کوهستانهای سوئیس میرود و زندگی تازهای را تجربه میکند. این کتاب علاوهبر ماجراهای روزمرهی هایدی، به روابط انسانی، طبیعت و دلبستگی به خانه و خانواده میپردازد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب هایدی اثر یوهانا اشپیری
کتاب هایدی، اثر یوهانا اشپیری، داستانی کلاسیک و پرطرفدار است که زندگی دختری خردسال را در دل کوهستانهای سوئیس روایت میکند. این کتاب با نثری ساده و توصیفهای زنده، تصویری از طبیعت بکر، زندگی روستایی و روابط انسانی ارائه داده است. هایدی، شخصیت اصلی داستان، پس از مرگ والدینش، به خانهی پدربزرگش در کوهستان میرود و با چالشهای جدیدی روبهرو میشود. نویسنده با پرداختن به جزئیات زندگی روزمره، احساسات و دغدغههای شخصیتها، فضایی گرم و ملموس خلق کرده است.
کتاب هایدی هم به ماجراهای کودکانه و دوستیها میپردازد، هم موضوعاتی مانند دلتنگی، غربت، امید و قدرت مهربانی را در دل خود جای داده است. این اثر، با وجود گذشت بیش از یک قرن از نگارش آن، همچنان برای نسلهای مختلف جذابیت دارد و بهعنوان یکی از آثار ماندگار ادبیات کودک و نوجوان شناخته میشود.
خلاصه کتاب هایدی
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند!
داستان با ورود هایدی، دخترکی پنجساله، به خانهی پدربزرگش در کوهستانهای سوئیس آغاز میشود. پس از آنکه خالهاش دیگر نمیتواند از او مراقبت کند، هایدی بهناچار به پدربزرگ سپرده میشود؛ مردی گوشهگیر و منزوی که سالهاست از جامعه فاصله گرفته است. هایدی بهسرعت با محیط جدید خو میگیرد و با طبیعت، بزها و پسر بزچران دهکده، پیتر، دوست میشود. او با کنجکاوی کودکانهاش، زندگی پدربزرگ را دگرگون میکند و گرمای حضورش یخ تنهایی پیرمرد را آب میکند.
در ادامه، هایدی با اهالی دهکده و خانوادهی پیتر آشنا میشود و رابطهای عمیق با مادربزرگ نابینای پیتر برقرار میکند. روزهایش با بازی در مراتع، مراقبت از بزها و کشف زیباییهای طبیعت میگذرد. با آمدن زمستان، هایدی و پدربزرگ بیشتر به هم نزدیک میشوند و هایدی با مهربانی و انرژی خود، شادی را به خانهی کوچکشان میآورد. داستان با ورود شخصیتهای جدید و چالشهای تازه، مسیر رشد و بلوغ هایدی را دنبال میکند و نشان میدهد که چگونه عشق، دوستی و امید میتواند زندگی را دگرگون کند.
چرا باید کتاب هایدی را بخوانیم؟
کتاب هایدی با روایت صمیمی و توصیفهای زنده از طبیعت و زندگی روستایی، تجربهای متفاوت از دنیای کودکی و ارتباط با محیط پیرامون ارائه داده است. این کتاب با پرداختن به موضوعاتی مانند دلتنگی، غربت، دوستی و قدرت مهربانی، فرصتی برای همدلی با شخصیتها و درک ارزشهای انسانی فراهم میکند. حضور شخصیتهایی با پیشینههای متفاوت و روابط پیچیده داستان را از سطح یک روایت کودکانه فراتر برده و آن را به اثری چندلایه تبدیل کرده است. خواندن این کتاب هم لذتبخش است، هم میتواند نگاه تازهای به اهمیت خانواده، طبیعت و دوستی در زندگی ایجاد کند.
خواندن کتاب هایدی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
خواندن این کتاب به علاقهمندان به ادبیات کودک و نوجوان، دوستداران داستانهای کلاسیک، کسانی که به موضوعات خانواده، طبیعت و روابط انسانی علاقه دارند و همچنین افرادی که بهدنبال تجربهی دنیای کودکی و احساسات ناب هستند، پیشنهاد میشود.
درباره یوهانا اشپیری
یوهانا اشپیری (۱۲ ژوئن ۱۸۲۷ ـ ۷ ژوئیهی ۱۹۰۱) نویسندهای اهل سوئیس بود که بیش از هر چیز بهعنوان خالق آثار ادبی برای کودکان شناخته میشود و با نگارش رمان مشهور هایدی به شهرتی جهانی رسید.
او در روستای هیرتسل، در منطقهای روستایی از کانتون زوریخ، چشم به جهان گشود. سالهای کودکیاش با سفرهای تابستانی به اطراف شهر کور در ایالت گراوبوندن همراه بود؛ فضایی کوهستانی که بعدها الهامبخش بسیاری از داستانهایش شد.
نخستین اثر او با عنوان برگی بر گور ورونی در سال ۱۸۷۳ منتشر شد؛ داستانی دربارهی زنی که با خشونت خانگی روبهروست. اشپیری در ادامه، آثار متعددی برای مخاطبان بزرگسال و کودک نوشت، اما در میان همهی آنها، هایدی برجستهترین اثرش باقی ماند؛ رمانی که گفته میشود تنها در چهار هفته نوشته شد. این داستانْ روایت زندگی دختری یتیم است که در کوههای آلپ سوئیس همراه پدربزرگش زندگی میکند و بهدلیل توصیفهای زنده و دلنشین از طبیعت، محبوبیت فراوانی در سراسر جهان یافته است.
در سال ۱۸۸۴، اشپیری همسر و تنها فرزندش را از دست داد؛ رخدادی اندوهبار که مسیر زندگیاش را تغییر داد. پس از آن، او خود را وقف فعالیتهای نیکوکارانه کرد و تا پایان عمر، بیش از ۵۰ اثر دیگر نوشت.
او سرانجام در سال ۱۹۰۱ در شهر زوریخ درگذشت و در آرامگاه خانوادگیاش به خاک سپرده شد. اشپیری از چهرههای ماندگار فرهنگ سوئیس به شمار میآید و یاد او در قالب انتشار تمبر پستی در سال ۱۹۵۱ و ضرب سکهی یادبود ۲۰ فرانکی در سال ۲۰۰۹ گرامی داشته شده است.
چه نسخههای دیگری از این کتاب در ایران منتشر شده است؟
این کتاب در سالهای مختلف توسط ناشران گوناگون منتشر شده است؛ از جمله نشر افق با ترجمهی ثمین نبیپور، انتشارات قدیانی با ترجمهی سارا قدیانی، انتشارات آوای مهدیس با ترجمهی حمیده اکرانی، انتشارات فرهنگ نشر نو با ترجمهی محمدرضا جعفری، انتشارات باهم با ترجمهی ثریا قیصری، انتشارات محراب قلم با ترجمهی هادی معتمدنیا، انتشارات پنگوئن با ترجمهی فاطمه حقیقی، انتشارات کتاب پارسه با ترجمهی وجیهه آیتاللهی، انتشارات علمی و فرهنگی با ترجمهی شهیندخت رئیسزاده و انتشارات شهر قلم با ترجمهی راضیه ابراهیمی.
بخشی از کتاب هایدی
«یک روز صبح آفتابی در ماه ژوئن، زنی قدبلند و قوی از این مسیر بالا میرفت. در یک دست، بقچهای داشت و با دست دیگرش، دست دخترکی پنجساله را گرفته بود. گونههای آفتابسوختهٔ کودک سرخ شده بودند، که البته جای تعجبی نداشت. گرچه خورشید در آسمان میسوخت، طوری به او لباس پوشانده بودند انگار وسط زمستان است. درست نمیشد قیافهاش را دید؛ روی یک کت، بالاپوش دیگری پوشیده بود و شال قرمز بزرگی را هم چند دور، دورش پیچیده بودند. شبیه کپهٔ بیشکل لباس شده بود و با چکمههایی روستایی بهزحمت خود را بالا میکشید.»
نظر من روی ترجمهی کتابهاست نه داستان! از روی نمونه ترجمه خانم مهسا خراسانی و ترجمهی خانم ثمین نبی پور رو مقایسه کردم و به این نتیجه رسیدم که ترجمهی نشر پرتقال روانتره و ارتباط گرفتن باهاش راحتتره اما ترجمهی نشر
به نظر من عالی بود ولی من همیشه نسخه چاپی کتاب ها رو میخونم چون با گوشی حالم بده میشه و چشام به شدت خسته میشه
من نسخه چاپی این کتاب رو دارم عالیه
بسیار کتاب خوبی بود به شما هم توصیه میکنم بخونید و لذت ببرید