کتاب پیش پرده و پیش پرده خوانی
معرفی کتاب پیش پرده و پیش پرده خوانی
کتاب پیش پرده و پیش پرده خوانی نوشتهٔ مرتضی احمدی است. گروه انتشاراتی ققنوس این کتاب را منتشر کرده است.
درباره کتاب پیش پرده و پیش پرده خوانی
مرتضی احمدی در کتاب پیش پرده و پیش پرده خوانی از تاریخچهٔ پیشپرده و پیشپردهخوانی در ایران سخن گفته است. کتاب حاضر دربردارندهٔ متن برخی از پیشپردهها، عکسهای فعالان این حوزه، نتهای تنظیمی برخی ترانهها و توضیحی در باب چیستی پرداهخوانی در ایران است. مرتضی احمدی در این اثر بیان کرده است که پیشپرده صدای جامعهٔ رنجکشیده و همهچیزباختهٔ مردم کوچه و بازار بود و هراس دستگاههای امنیتی رژیم گذشته را از روشنگری هرچه بیشتر اکثریت مخالف در پی داشت. سرانجام با فرصت بهدستآمده در ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ با کودتای نظامی آمریکایی و با حمایت اراذل و چماق به دستان وابسته به رکن دو ستاد ارتش شاهنشاهی، شهربانی و ژاندارمری کل کشور و برنامهریزی جیرهخواران دولتی با حمله به تماشاخانههای فرهنگ، تهران، جامعهٔ باربد و به آتش کشیدن تئاتر سعدی، چپاول و غارت لباسهای نمایشها، سوزاندن بایگانی نمایشنامهها، معدوم کردن ابزار کار چهرهپردازی، دکورها، پردهها، صندلیها، شیشهها و بازداشت چند تن از هنرمندان صاحبنام به اتهام عضویت در احزاب سیاسی مخالف رژیم و پروندهسازی آنچنانی آخرین نفس پیشپرده و پیشپردهخوانی در کانون اجرایی خودش قطع شد.
خواندن کتاب پیش پرده و پیش پرده خوانی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران مطالعهٔ پیشپردهها و تاریخچهٔ آنها در ایران پیشنهاد میکنیم.
درباره مرتضی احمدی
سید مرتضی احمدی در ۱۰ آبان ۱۳۰۳ در تهران به دنیا آمد و در ۳۰ آذر ۱۳۹۳ درگذشت. او بازیگر سینما و تلویزیون، صداپیشه، گوینده و خوانندهای اهل ایران بود. این هنرمند در نگارش کتابهایش نیز نویسندهای یکّه، خوشقلم و توانا ت.صیف شده است؛ کتابهایی که هر یک برآمده و چکیدهای از سالها پرسهزدن و جدیت در یکی از عرصههای موردعلاقه و فعالیت او بودهاند. در هنر آواز و موسیقی نیز یکی از معدود خوانندگان سبک بیات تهران بود؛ به علاوهٔ اینکه نام و صدایش در زمرهٔ انگشتشمار پیشپردهخوانان قدیم برده میشود. هنرمندان بسیاری بارها او راستایش کردهاند.
گفته شده است که مرتضی احمدی علاقهٔ وصفناپذیری به تهران داشت. از جمله فعالیتهای دیگر او گردآوری و نگارش فرهنگ عامیانهٔ (فولکلور) تهران است. او در این زمینه کتابهای «کهنههای همیشه نو»، «فرهنگ بروبچههای تِرون»، و «پرسه در احوالات تِرون و تِرونیا» را تألیف کرده است؛ علاوه بر تألیفاتش در حوزهٔ فرهنگنویسی، برخی از قدیمیترین ترانههای کوچهبازاری تهران را بهصورت (ضربیخوانی) بازخوانی کرده است. او معروف به «صدای تهران» است.
بخشی از کتاب پیش پرده و پیش پرده خوانی
«عید نوروز که اومد وقت کوه و صحرا میشه