کتاب تحلیلی از مناسک حج
معرفی کتاب تحلیلی از مناسک حج
«تحلیلی از مناسک حج» نوشته دکتر علی شریعتی(۱۳۵۲-۱۳۱۲) روشنفکر دینی و استاد معاصر ایرانی است. شریعتی در این کتاب تلاش دارد تا تحلیل و تصویری متفاوت از مناسک حج ارائه دهد. در بخشی از این کتاب میخوانیم: و جهاد، کلمهای فراموششده که به تاریخ سپرده شدهاست و امر به معروف و نهی از منکر که فلسفهٔ جهاد است، چماق تکفیری نه بر سر دشمن که بر سر دوست! و حج! زشتترین و بیمنطقترین عملی که در میان مسلمانان، هر سال، تکرار میشود! و مترقّیترین ابعاد اعتقادی یا عملی خاص تشیع که رهبری انسانی، روح آزادیخواهی و مسئولیت انقلابی را به مسلمانان علیوار الهام میدهد: امامت، عاشورا و انتظار و میبینیم که اولی شدهاست ابزار توسّل در برابر تکلیف؛ دومی، مکتب مصیبت! و سوّمی، فلسفهٔ تسلیم و توجیه ستم و جبر فساد و محکومیت قبلی هر گامی در راه اصلاح و هر قیامی در راه عدالت! و اینهمه را با یک سیاست بهدست آوردند و آن سیاستی بود که کتاب دعا را از قبرستان به شهر آورد و قرآن را از زندگی و شهر، به قبرستان برد و نثار ارواح مردگان کرد و در حوزههای درس دین، اصول را پیش روی طلاب علوم اسلامی نهاد و قرآن را از دستش گرفت و روی رَفِ حجرهاش گذاشت و پیداست که وقتی قرآن، هم زندگی مردم مسلمان را ترک کرد و هم اسلام علمای اسلام را! در غیبت او، همه کاری میتوان کرد، آنچنان که همه کاری کردند!
درباره علی شریعتی
دکتر علی شریعتی در ۲ آذر ۱۳۱۲ در روستای کاهک در سبزوار به دنیا آمد. او یک روشنفکر دینی معاصر بود که در سال ۱۳۳۴ به دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه مشهد وارد شد و رشتهٔ زبان و ادبیات فارسی را برگزید. او در تاریخ ۲۴ تیر ۱۳۳۷ با «پوران شریعترضوی» همکلاسیاش ازدواج کرد.
شریعتی تحصیلات دانشگاهی خود را در مشهد گذراند و پس از دریافت لیسانس در رشتهٔ ادبیات فارسی، برای ادامهٔ تحصیل به فرانسه رفت تا تحصیلات عالی خود را در مقطع دکتری در دانشگاه سوربن فرانسه و در رشتهٔ ادبیات ادامه دهد. او در سال ۱۹۶۳ تز دکترایش را به زبان فرانسه و با عنوان «فضائل بلخ» ارائه کرد.
شریعتی در سال ۱۳۴۳ به ایران بازگشت. او در مرز دستگیر شد. حکم دستگیری وی از سوی ساواک و متعلق به ۳ سال پیش یعنی در هنگام خروج از ایران بود. پس از بازداشت به زندان قزلقلعه در تهران منتقل شد. اوایل شهریور همان سال، پس از آزادی، به مشهد بازگشت.
در سال ۱۳۴۴ مدتی پس از بیکاری، ادارهٔ فرهنگ مشهد، او را بهعنوان دبیر انشای کلاس چهارم دبستان در یکی از روستاهای مشهد استخدام میکند و سپس در دبیرستان به تدریس میپردازد و بالاخره بهعنوان استادیار تاریخ وارد دانشگاه مشهد میشود. او در سال ۱۳۴۸ به «حسینیهٔ ارشاد» در تهران دعوت میشود. در سال ۱۳۵۲ رژیم پهلوی حسینیهٔ ارشاد را تعطیل و شریعتی را بهمدت ۱۸ ماه روانهٔ زندان کمیتهٔ شهربانی میکند. اسارت درازمدت در سلول، او را از نظر روحی بسیار افسرده کرد؛ همچنین پس از آزادی ساواک او را شدیداً تحتنظر داشت و روزبهروز حلقهٔ این محدودیتها تنگتر هم میشد.
دکتر علی شریعتی پس از ۲ سال، خسته از وضعیتش تصمیم به هجرت میگیرد. ممنوعالخروجبودن مانع بزرگی برای مهاجرت او به خارج از کشور بود، اما او با گرفتن گذرنامه با اسم فامیلی «مزینانی» توانست از کشور خارج شده و تهران را به مقصد بروکسل ترک کند. شریعتی پس از چند روز اقامت در بروکسل آنجا را به مقصد ساوتهمپتون انگلیس ترک کرد. او طی مهاجرتش در ۲۹ خرداد ۱۳۵۶ درحالیکه ۳ هفته از سفرش به انگلستان میگذشت، در ساوتهمپتون به شکل مشکوکی درگذشت.
از این روشنفکر معاصر ایرانی کتابهای مشهوری باقی مانده است که از میان آنها میتوان به فهرست زیر اشاره کرد:
زن (فاطمه فاطمه است)، هبوط، دوستداشتن از عشق برتر است، علی (ع)، درباره روحانیت، مذهب علیه مذهب، تحلیلی از مناسک حج، حسین وارث آدم، بازشناسی هویت ایرانی اسلامی و کتاب اسلامشناسی (درسهای دانشگاه مشهد).
بیوگرافی و بررسی نوشتههای علی شریعتی را در صفحه این نویسنده در طاقچه بخوانید.
حجم
۲۲۸٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۲۵۶ صفحه
حجم
۲۲۸٫۱ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۳
تعداد صفحهها
۲۵۶ صفحه
نظرات کاربران
نثر زیبا و تحلیل های موشکافانه و متفکرانه ی دکتر شریعتی بی نظیره؛حتما بخونید.
به توصیه معلم قدیمی قبل از مشرف شدن به حج این کتاب را خواندم و لذت بردم
در مجموع کتاب خوبیه و توصیف قشنگ و قابل فکر و جاهایی شاعرانهای از اعمال آن ارائه کرده, اما خب به نظرم در طول سالهای زیادی که از نشر این کتاب گذشته کتابهای خوب دیگری هم در این زمینه نوشته