کتاب مغازه خودکشی
معرفی کتاب مغازه خودکشی
کتاب مغازه خودکشی رمانی درباره مرگ و زندگی است. ژان تولی نویسندهی فرانسوی این کتاب با طنزی سیاه سعی دارد امید را به خوانندگان منتقل کند، اما این اتفاق به راحتی برای خوانندگان قابل درک نیست. زیرا در سرتاسر کتاب مرگ به وضوح به چشم میخورد و حس میشود. در دنیایی پر از امید و افسردگی، خانوادهای یک مغازهی کوچک خانوادگی دارند و در آن تمامی وسایل مخصوص خودکشی را فراهم آوردهاند. اینکه هر فرد چگونه و به چه روش و در کجا خودکشی کند خدماتی است که این خانواده به مشتریها ارائه میدهند.
این کتاب که در سال ۲۰۰۶ روانه بازار شده است در ایران با ترجمه احسان کریمویسی ترجمه و با همکاری نشر چشمه منتشر و برای خرید و دانلود در طاقچه ارائه شده است.
خلاصه داستان کتاب مغازه خودکشی اثر ژان تولی
داستان کتاب مغازه خودکشی در زمان و مکان نامعلوم، شاید در روزگاری نزدیک به آخرالزمان رخ میدهد. زمانی که انسانها تمامی درختان را از بین برده و آسیبهای بسیار جدی به محیط زیست وارد کردهاند. افسردگی و ناامیدی حالتی است که در تمامی اقشار جامعه به چشم میخورد و آمار خودکشی به شدت افزایش یافته است. در این میان در مغازهای، خانوادهی تواچ کسب و کار خانوادگی کوچکی دارند و در این مغازه تمامی امکانات خودکشی را فراهم کردهاند. از طناب دار تا نابودکنندهترین ویروسها. آنها یک مغازه خودکشی دارند که سر درش این شعار را نوشتهاند: «آیا در زندگی شکست خوردهاید؟ لااقل در مرگتان موفق باشید.»
این خانواده هر روز وسیلهای جدید برای خودکشی اختراع میکنند و در اختیار مشتریان قرار میدهند. با ورود آلن فرزند کوچک این خانواده به داستان، فضا متفاوت میشود. آلن فردی شاد و خوشحال و امیدوار به زندگی است. این آغاز اتفاقات متفاوت در این داستان است.
ژان تولی در کتاب مغازه خودکشی از اسامی افراد سرشناس استفاده کرده است. افراد مطرحی که دست به خودکشی زدهاند. میشیما تواچ که برگرفته از نام میشیما یوکیو است. شاعر سرشناس ژاپنی که سه بار نامزد دریافت نوبل ادبیات شد و در نهایت دست به خودکشی زد. نام ونسان نیز برگرفته از نام ونسان ونگوگ نقاش مشهور هلندی است که با شلیک گلوله به قلب خود خودکشی کرد. مرلین یادآور مرلین مونرو بازیگر معروف آمریکایی است و نام آلن برگرفته از نام آلن تورینگ دانشمند ریاضیدان نابغه انگلیسی است.
نویسنده در این کتاب موضوع خودکشی یا ادامهی زندگی در شرایط سخت و طاقتفرسا را در قالب طنز بیان میکند. با شرایط سختی که در کتاب توصیف میشود، اگر حتی دست به خودکشی نزنید حداقل یک بار به آن فکر میکنید. در این شرایط ادامه زندگی با امید و سختی بسیار ارزشمند و پیروزمندانه خواهد بود.
خواندن رمان مغازه خودکشی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
کمدی سیاه ژانری معروف در ادبیات است. این سبک نوشتاری با بیانی طنز سعی در نشاندادن واقعیتهای تلخ جامعه دارد. رمان کوتاه مغازه خودکشی با چنین ژانری خواننده را جذب خود میکند. اگر به چنین سبک کتابهایی علاقهمند هستید، بدانید این کتاب از برجستهترین کتابهای این ژانر است.
چرا باید این کتاب با ترجمه احسان کرم ویسی را بخوانیم؟
ژان تولی در کتاب مغازه خودکشی خواننده را با روزگار نه چندان دوری مواجه میکند که در آیندهای نه چندان دور گریبان همه انسانها را خواهد گرفت. رمان امید را به یاد خواننده میآورد و با زیبایی و هنرمندی تمام آن را در کنار تصاویر تهی و خالی مرگ قرار میدهد.
ژانر کتاب مغازه خودکشی چیست؟
ژانر کتاب مغازه خودکشی کمدی سیاه یا کمدی تلخ است. این سبک به نوعی نوشتار طنز اطلاق میشود که نویسنده سعی دارد موضوعاتی تابو را بهگونهای طنز بیان کند. موضوعاتی که آنقدر سخت و دردناک هستند که صحبت کردن درباره آنها به راحتی ممکن نیست. مسائلی چون فقر، جنایت، مرگ، خودکشی، خشونت، نژادپرستی، تبعیض جنسیتی و از این دست موضوعات منبع اصلی الهام در این ژانر است. نویسندگان از این سبک به عنوان ابزاری برای کشف مسائل مبتذل و برانگیختن ناراحتی و تفکر جدی با لحنی سرگرمکننده برای مخاطبان استفاده میکنند.
درباره ژان تولی؛ نویسنده کتاب
ژان تولی فیلمساز، نویسنده و کارتونیست مطرح فرانسوی است که در سال ۱۹۵۳ در سن لویی متولد شد. ژان تولی در دوران تحصیل جزء دانشآموزان خوب محسوب نمیشد و تنها به تشویق یکی از معلمهایش به مدرسه نقاشی رفت. وی در دوران فعالیت هنری خود در مجلات مختلفی تصاویر گزارشها را خلق کرد. او در کارنامه خود تجربهی مجریگری تلویزیونی را نیز دارد و پس از فعالیتهای بسیار بهعنوان کارتونیست و فیلمساز به نویسندگی روی آورد.
اولین کتاب ژان تولی با نام عزیزم نیز توسط کریستین کریر در سال ۲۰۰۷ برای ساختن فیلمی مورد اقتباس قرار گرفت. کتاب مغازه خودکشی وی نیز از دیگر کتابهایی است که مورد اقتباس قرار گرفته است. این فیلم انیمیشن در سال ۲۰۱۲ و به کارگردانی پاتریس لکونت انیمیشن ساز فرانسوی مورد اقتباس قرار گرفت. از دیگر کتابهای وی میتوان به قصیدهای برای پدر فراموششده و آدمخواران نام برد. ژان تولی مضامین سخت و دردناک را به گونهای روایت میکند که انگار با آن عجین شده و قابل درک است. پذیرش این واقعیت تلخ زندگی ویژگی نوشتاری اوست.
ژان تولی در سال ۲۰۲۲ در سن ۶۹سالگی در فرانسه دار فانی را وداع گفت.
رده سنی کتاب مغازه خودکشی
این کتاب در قالب داستان اندوه و افسردگی را به گونهای واقعی روایت میکند که برای افرادی با روحیات حساس در هر سنی ممکن است کمی دردناک باشد.
ورود به بازار کتاب ایران و بهترین ترجمه
کتاب مغازه خودکشی را برای اولین بار احسان کریمویسی ترجمه کرده و با همکاری نشر چشمه منتشر شده است که میتوان آن را بهترین و پرطرفدارترین ترجمه دانست. پس از آن ترجمهها و نشرهای مختلفی دست به ترجمه این کتاب زدند. از دیگر ترجمههای این کتاب میتوان به ترجمه بهجت نجفی در نشر ارمغان گیلار، بنفشه کاظمی در نشر فرشته، سودا وهابزاده در نشر عطر کاج، نازنین جباریان صابر در نشر شانی و محمدرضا آبیار در نشر چلچله اشاره کرد. همچنین نشر یوشیتا و فراهنر نیز ترجمههای دیگری از این کتاب در اختیار خوانندگان قرار دادهاند.
نظرات افراد و مجلههای مطرح درباره کتاب مغازه خودکشی
Vulpess libris این کتاب را به شدت لذتبخش و تفکربرانگیز خوانده است.
Le figar در جملهای کوتاه گفته این کتاب یک مغازه خودکشی است که سرشار از زندگی است.
The trust aboat book درباره کتاب اینگونه نوشته است: «بدیع و به شکل غیر منتظرهای گزنده، کتاب مغازه خودکشی این اثر کلاسیک جاودان است.»
نقد کوتاهی بر رمان مغازه خودکشی
کتاب مغازه خودکشی با داشتن فضا و محیطی غمانگیز، لذت نبردن از زندگی را نیز مطرح میکند. اینکه مردم به جایی رسیدهاند که از هیچ اتفاقی شاد و خوشحال نمیشوند. اما نگاه کوچکترین عضو خانواده متفاوت است. نگاهی امیدبخش و سرشار از شادی. آلن مثبتاندیش و شاد است و در دنیای تیره و تار داستان مثل نوری تابان در حال درخشش است.
این کتاب همان اندازه که درباره مرگ است درباره زندگی و امید نیز هست. تغییر نگرش و اعتقاد به آینده از دیگر ویژگیهای این کتاب ارزشمند است. شخصیتهای دلنشین و باورپذیر این کتاب را به طرز قابل توجهی خواندنی و جذاب کرده است. توضیحات و توصیفات دقیق و کامل درباره ابزار خودکشی خواننده را میخکوب میکند. استفاده از ابزاری که نام شخصیتهای داستان از آنها برای خودکشی استفاده کردهاند همچون سیب مسموم به سیانور که آلن تورینگ برای خودکشی خود استفاده کرده است احساسی عجیب را به خواننده منتقل میکند. نویسنده در داستانی نه چندان طولانی با پایانی شگرف خواننده را به حال خود رها میکند. پایانی که تا صفحات پایانی قابل حدس نیست.
مغازه خودکشی چند صفحه است؟
نشر چشمه این کتاب را در ۱۱۴ صفحه منتشر کرده است.
بخشی از متن رمان مغازه خودکشی
«مرلین، به خاطر اون کاغد کادو ببخشید. ما به آلن گفتیم کاغذ کادوی سیاه سفید بگیره ولی باز کار خودش رو کرد و با اون لبخند دلقکانهاش، با این کاغذ رنگ و وارنگ برگشت. دیگه خودت میدونی برادرت چجوریه! خب، اینم از طرف من و بابات تقدیم به تو که حالا دیگه بزرگ شدی.»
مرلین با دقت کادوی والدینش را باز کرد.
«یه سرنگ؟ چی توشه؟»
«یه سم مهلک!»
«مامان، بابا، بالاخره بهم اجازه دادین خودم رو بکشم؟ درست فهمیدم؟ میتونم اینکارو بکنم؟»
مادرش چشمانش را بالا برد و گفت: «خودت نه، بلکه هرکی رو که ببوسی!»
«چطوری؟»
«این آمپول پیشنهاد شرکت مرگآورانه. اون رو توی رگت تزریق میکنی. هیچ بلایی سرت نمیاد. مریض هم نمیشی. ولی باعث میشه بزاقت سمی رو ترشح کنه که هرکسی رو که میبوسی، بکشه. هر بوسهی تو به مرگ منجر میشه!»
میشیما گفت: «توی مغازه جایگاه خودت رو پیدا میکنی، میدونی من و مادرت تصمیم گرفتیم این وظیفه رو بهت بدیم که توی قسمت ترهبار باشی و مشتریهایی که داوطلبانه این نوع خودکشی رو انتخاب میکنند، با یه ماچ به درک بفرستی! بوسهی مرگ!»
حجم
۱۰۱٫۶ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۱۱۴ صفحه
حجم
۱۰۱٫۶ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۷
تعداد صفحهها
۱۱۴ صفحه
نظرات کاربران
اگرچه عنوان کتاب و ایدهٔ اولیهش واقعا جذاب و خلاقانهست، اما به نظرم نویسنده نتونسته به خوبی این ایده رو پرداخت کنه. زبان داستان بیش از حد سادهست. داستان فاقد زیرمتنه و نویسنده همهٔ پیامهای مدنظرش رو کاملا صریح بیان
بیشتر از اینکه اثر خوبی باشه، اثر مشهوریه.
آلن مگه میشه تو دنیایی پر از سیاهی و نا امیدی شاد باشی و لبخند بزنی؟! تو تظاهر کردی که همه چیزو عوض کنی و موفق شدی! اما قلب کوچیکت پر از ناامیدی شده بود...
مغازه خودکشی یه فانتزی سیاه تکون دهنده اس! با اینکه اسمش غلط اندازه و سرتاسر کتاب حضور مرگ رو حس میکنی (به نظرم) یه کتاب کاملا امید بخشه... حداقل به نظر من ارزش یه بار خوندنو داره...
بنظر من داستان میتونست واقعا جذاب تر ولی داستان نسبتا خوب بود تا آخرش بنظر من یه تناقض کامل بود و بنظرم نویسنده فقط برای شگفت زده کردن خواننده این کارو کرده بود. راستش با خواندن آخر کتاب نتونستم به مفهومی
این کتاب در مورد تاثیریست که آلن، این پسر کوچک و شاد روی افراد خانواده و بقیهی مردم میگذارد. او با دیدگاه مثبتش سعی میکند فلسفه و منطق خودکشی را از بین ببرد. با وجود اینکه خانوادهاش کاملا با او
من انقدر از این کتاب خوشم اومد که دیروز صوتیش رو گوش دادم و امروز هم متنیش رو خوندم. پیشنهاد میکنم حتماااا صوتیش رو هم گوش کنید. هوتن شکیبا عاااالی کار کرده. به نظرم چندتا نکته داشت که دوست دارم بگم
سوژه کاملا جدید، داستان پردازی عالی، اما آنقدرها هم انتظار داشتم استثنایی نبود. و واقعا چرا آخر کتاب اینطوری تموم شد؟ پایان کتاب انگار تمام متن کتاب رو نقض می کرد.
واقعا چرا؟ پایانش رو نمیتونم در ذهنم هضم کنم. ولی داستان شگفتانگیزی بود. 👌
ببینید این کتاب ظاهر جذاب و فریبنده ای داره که منم به همین دلیل خوندم. تقریبا یک سوم داستان خیلی کشش داره اما کم کم پوچ بودن محتوا نمایان میشه. تنها پیامی هم که نویسنده در این کتاب در نظر داشته،