کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ
معرفی کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ
رضا داوری اردکانی، رئیس فرهنگستان علوم و فیلسوف معاصر ایرانی در کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ، ادامه بحثش در کتاب فلسفه، سیاست و خشونت را پی میگیرد و درواقع کتاب حاضر جلد دوم کتاب قبلی است.
در انتهای کتاب فلسفه، سیاست و خشونت، داوری اردکانی سوال مطرح میکند که فلسفه با یأس چه مناسبتی دارد؟ و در جواب میگوید فلسفه درواقع با یاس نه که با دروغ نسبت دارد.
درباره کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ
داوری اردکانی در کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ به این موضوع میپردازد که در جهان کنونی دروغ در همه عرصههای خصوصی و عمومی زندگی انسان ریشه دوانده و یاس و بیپناهی مردم ناشی از همین دروغ است. او در این کتاب میگوید اگر نتوان دروغ را از میان جوامع برداشت لاقل نباید اجازه داد که زشتی آن در یادها کمرنگ و تبدیل به کاری عادی شود. بخش اول این کتاب در ده فصل به ملاحظاتی درباره راستی و راستگویی میپردازد و بخش دوم با نام زبان، خاموشی و دروغ در هفت فصل دروغ را در ارتباطات مردم و در سطح بین المللی بررسی میکند.
خواندن کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
علاقهمندان به مباحث فلسفی، اخلاقی و جامعهشناسی را به خواندن این اثر دعوت میکنیم.
بخشی از کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ
زبان سیاست یکسره دروغ نیست اما این زبان در بند تشخیص راست و دروغ نمیماند. بنیانگذاران سیاست جدید هم این معنی را به صراحت بیان کرده و گفتهاند سیاست نمیتواند به قواعد اخلاق مقید باشد. ولی این، چنانکه گفته شد، بدان معنی نیست که گفتارهای سیاست و سیاستمداران یکسره دروغ است بلکه سخن این است که سیاست زبانی دارد که نمیتواند از دروغ مصون باشد. آیا باید سیاست را رها کرد و از آن رو گرداند یا کوشید که دروغ را از آن بیرون راند؟ سیاست در زمان ما دیگر به امر سیاسی اختصاص ندارد بلکه وسعت و دامنهای پیدا کرده است که به هر چه در زندگی و جامعه بیندیشیم به نحوی در دایره سیاست قرار میگیرد؛ و مگر نه اینکه سیاست میکوشد به انحاء مختلف علم را هم تحت نظارت درآورد. سیاست بخصوص در دورانی که آدمی خود را به خود واگذاشته میبیند و باید گلیم خود را به تنهایی از آب بکشد و به زندگی خود و جهان نظم بدهد ضرورت وجودش از همیشه بیشتر است. اگر این سیاست به دروغ آلوده است و مردمان ناگزیر باید با دروغ زندگی کنند گناهش را به گردن ماکیاولی و هابز و اسپینوزا و دیگر صاحبنظران فلسفه و علم و سیاست و حتی سیاستمداران نباید انداخت. قدرتمندان جهان گوششان به سخن فیلسوفان نبوده است که آنچه آنها میگویند بکنند. فیلسوفان هم کمتر به پرسش چه باید کرد پاسخ میدهند و اگر بدهند پیش از آن میپرسند که چه میتوان کرد. آنها به حدود آزادیها و ضرورتها میاندیشند.
این حدود و ضرورتها همیشه و در همه ادوار تاریخ یکسان و به یک اندازه نبوده است. عالَمی که راهش راه دانایی است سخنش هم سخن دانایی است یا سخن دانایی در آن ملاک و میزان دیگر سخنها قرار میگیرد، جهانی هم که راه قدس و آسمان در پیش دارد زبانش، زبان ذکر و ورد و تحمید حق است. در هریک از این دو وضع، دروغ عدولِ از عهد راستی و درستی و جلوه تصنّع و جمود و خشک شدن این زبانهاست. اما در جهانی که غایتش تملک و تصرف و قدرت است همه چیز و از جمله زبان در خدمت غلبه درمیآید و اگر زبان باید به غلبه خدمت کند چگونه تابع قانون اخلاق و ملتزم به راستی و راستگویی باشد.
فهرست کتاب فلسفه، ایدئولوژی و دروغ
مقدمه
بخش اول: ملاحظاتی درباره راستی و راستگویی
فصل اول: دروغ چیست؟
فصل دوم: دروغ و مصلحت و حقیقت
فصل سوم: جایگاه دروغ در زبان
فصل چهارم: راستی و آزادی در سخن
فصل پنجم: گوینده سخن و قصد او
فصل ششم: دروغ و مصلحت
فصل هفتم: فاشگویی و فضیلت آزادی
فصل هشتم: سیاست و دروغ
فصل نهم: دروغ در تبلیغات و تاریخنویسی
فصل دهم: مروری دوباره در انواع دروغ و صوَر دروغگویی دروغ سازمان یافته
بخش دوم: زبان، خاموشی و دروغ
فصل اول: دروغ در شعر و صدق در زبان اهل معرفت
فصل دوم: راستی و مرگ
فصل سوم: دروغ در عصر اطلاعات و وضع توسعه نیافتگی
فصل چهارم: دروغ سیاستمدار و دروغ دانشمند در سیاست و جامعه
فصل پنجم: دروغ در زبان غالب و در سخن قدرت
فصل ششم: شعر، افشاگر جهان دروغ
فصل هفتم: اخلاق در ذیل سیاست
یادداشتها
حجم
۱۶۹٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۱۴۳ صفحه
حجم
۱۶۹٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۱۴۳ صفحه
نظرات کاربران
به همه افرادی که علاقهمند به رابطه سیاست و فرهنگ هستند و همه اندیشه ورزان حیطه مصلحت این کتاب رو توصیه میکنم.... تا حالا اینجوری به دروغ نگاه نکرده بودم، ریشه یابی دروغ در جهان امروز و اینکه چرا جهان ما
سلام لطفاً راهنمایی بفرمایید کتابی رو که خرید کردم چطور دانلود کنم