کتاب زنده باد کاتالونیا
معرفی کتاب زنده باد کاتالونیا
جورج اورول در کتاب «زندهباد کاتالونیا» چهره ریاکارانه کمونیسم روسی را بازمینمایاند.این اثر یکی از سه شاهکار اورول در کنار مزرعه حیوانات و ۱۹۸۴ است.
اورول در این اثر که یک زندگینامه خودنوشت است اهداف انقلاب اسپانیا را بر ضد دیکتاتوری برشمرده است. آثار جنگ جهانی اول بر اسپانیای بیطرف، آثاری فراتر از اختلال در نظم اقتصادی صرف داشت. پیروزی متقفین زمینهساز دموکراسی و شکلگیری اراده ملی شد ــ که در عرصه اسپانیا به معنای خودمختاری کاتالونیا و باسک بود ــ آن هم در گرماگرم منازعات سیاسی. جمهوری جدید زیر نظر آلکالا زامورا در اسپانیا دست به اصلاحات جدی زد اما اصلاحاتش منویات چپ افراطی را برآورده نکرد. کاتالونیا دست به قیام جداییطلبانه زد و سرکوب شد.
اورول در این اثر از رنجهای مردم اسپانیا میگوید، از روباروییهای مردمی که از یک نژادند، از یک زباناند، برخاسته از یک فرهنگاند و با یکدیگر خویشی دارند؛ مردمی که دو شقه نه، چند پاره شدهاند: فاشیستها و کمونیستها و آنارشیستها.
او از پاره پاره شدن و انشعابات در جناح کمونیسم میگوید و این همه شکاف و نقار سرانجام در جنگ داخلی در کاتالونیا نمود مییابد که گروههای چپ روباروی یکدیگر قرار میگیرند و معلوم نیست چه کسی چه کسی را میکشد، فقط میکشند، میکشند و میکشند آن هم بیهدف.
گروههای سیاسی به جان یکدیگر میافتند و مردم بیچاره از بیم شلیکهای بیهدف جرأت گام نهادن به خارج از خانهشان را ندارند. نان کمیاب است، از موادغذایی نشانی نیست، صفهای بلند برای خرید یک ظرف روغن مایع تا کجاها میرود و سرانجام به خیلیها نیز نمیرسد. مزارع ویران و روستاییان درمانده، همانهایی که به امید تقسیم اراضی بودهاند، انگشت حسرت به دندان میگزند؛ ملتی که آن آب باریکهاش را نیز از دست رفته میبیند.
اورول همچنان حرفهایی برای گفتن دارد که میتواند برای هر ملتی و بهویژه ملتهایی که برخاسته از قومیتهای مختلف هستند مفید باشد، قومیتهایی که هر لحظه ممکن است با تحریکات خارجی یا ندانمکاریهای دولت مرکزی روبهروی یکدیگر قرار گیرند.
ایدئولوژی... جنگ اسپانیا... فضای جنگ زده... تصفیه استالین... گزارش جنگ... زندگی و خاطرات اورول... آنارشیست... مارکسیست... ترجمه روان ی داشت...بنظر من جذاب بود و گاها نامفهوم برام...ممکنه خسته کننده باشه برای عده ای...بنظرم این نوع داستان مخاطب خاص خودش رو داره... اینکه اورول مسائل سیاسی رو در قالب داستان
حدودا ده سال پیش کتاب دست دومش را از میدان انقلاب خریدم و خواندم جنگ دراین نوشته خاکستری سیاه و گاه به رنگ خود زندگی می شود یعنی آنچه دیدگاه ماست ؛بی فاصله و آمیخته با حس و حواس آرمان
درود خدمت کتابباز های عزیز، تمامی آثار اورول یه فضای دارک و تیره و البه سیاسی و انتقادی داره. توی کتاب به خوبی وضعیت بدِ اسپانیا در جنگ داخلی رو نشون میده. چیزی که این کتاب رو برای من قشنگ