کتاب شوهر آهو خانم علی‌محمد افغانی + دانلود نمونه رایگان

معرفی کتاب شوهر آهو خانم

رمان شوهر آهو خانم یکی از مهم‌ترین و کامل‌ترین نمونه‌های داستان‌های واقع‌گرای اجتماعی در ادبیات فارسی است. علی‌محمد افغانی در این اثر که نخستین‌ بار در سال ۱۳۴۰ منتشر شد، با نگاهی دقیق و موشکافانه، زندگی یک خانواده را در بستر جامعه‌ی کرمانشاه روایت می‌کند و تصویری واقع‌گرایانه از روابط انسانی و تحولات اجتماعی آن زمان ارائه می‌دهد. این کتاب را انتشارات نگاه چاپ و منتشر کرده است. شما می‌توانید نسخه‌ی الکترونیکی این اثر را از طاقچه خرید و دانلود کنید.

درباره کتاب شوهر آهو خانم

کتاب شوهر آهو خانم نوشته علی محمد افغانی یک رمان رئالیستی (واقع‌گرایانه) اجتماعی است که در قالب روایتی گسترده و چندلایه، زندگی یک خانواده را در شهر کرمانشاه در سال ۱۳۱۳ و سال‌های پس از آن دنبال می‌کند. افغانی در این اثر با روایت خطی و توصیف‌های دقیق از فضای شهری، روابط خانوادگی و مناسبات اجتماعی، تصویری زنده از جامعه‌ای ارائه می‌دهد که در آستانه‌ی تغییرات فرهنگی و اجتماعی قرار دارد.

درونمایه‌های اصلی این رمان حول مسائل مهمی می‌چرخند که هنوز هم در جامعه قابل تأمل‌اند. از جمله مهم‌ترین این مسائل می‌توان به مسئله‌ی چندهمسری، تضاد سنت و مدرنیته و جایگاه زن در جامعه اشاره کرد. در کنار این موضوعات، رمان به‌خوبی نشان می‌دهد که چگونه اخلاق و دین در زندگی روزمره در لحظه‌های حساس، میان خواسته‌های فردی و اصول اجتماعی شکاف می‌اندازند.

یکی از ویژگی‌های مهم این رمان، گستردگی جهان داستانی آن است. افغانی با حوصله و دقت، فضای محله‌ها، بازارها، خانه‌ها و روابط میان مردم را ترسیم می‌کند و خواننده را وارد دنیایی می‌کند که در آن زندگی روزمره، سنت‌های اجتماعی و تحولات تاریخی در هم تنیده شده‌اند. به همین دلیل بسیاری از منتقدان این رمان را یکی از کامل‌ترین نمونه‌های رئالیسم اجتماعی در ادبیات فارسی می‌دانند.

این کتاب در طاقچه با فرمت EPUB منتشر شده است. این فرمت نسبت به نسخه PDF تجربه‌‌ی مطالعه‌ی بهتری فراهم می‌کند، زیرا اندازه‌ی متن و چینش صفحه با صفحه‌نمایش دستگاه شما هماهنگ می‌شود و خواندن را راحت‌تر می‌کند. اگر به خواندن این رمان کلاسیک علاقه دارید، می‌توانید نسخه‌ی الکترونیکی آن را از طاقچه تهیه کنید. همچنین کتاب صوتی شوهر آهو خانم با صدای پیمان قریب‌ پناه نیز در طاقچه موجود است و برای کسانی که شنیدن رمان را ترجیح می‌دهند، گزینه‌ی بسیار مناسبی است.

کتاب شوهر آهو خانم

خلاصه کتاب شوهر آهو خانم

هشدار: این پاراگراف بخش‌هایی از داستان را فاش می‌کند!

داستان شوهر آهو خانم در زمستان سال ۱۳۱۳ در شهر کرمانشاه آغاز می‌شود؛ شهری که فضای سنتی آن با نشانه‌هایی از تغییرات اجتماعی و فرهنگی روبه‌رو شده است. در مرکز داستان، سیدمیران سرابی قرار دارد، نانوا و رئیس صنف نانوایان شهر که در میان مردم به دین‌داری، انصاف و درستکاری شناخته می‌شود. او همراه همسرش آهو خانم و چهار فرزندش زندگی آرام و نسبتاً باثباتی دارد. آهو خانم زنی صبور، سخت‌کوش و پایبند به خانواده است و سال‌ها با مدیریت خانه و تحمل دشواری‌ها، زندگی مشترکشان را حفظ کرده است.

اما این آرامش زمانی به هم می‌ریزد که زنی جوان به نام هما وارد زندگی او می‌شود. هما زنی زیبا، جسور و متفاوت از زنان سنتی آن دوره است. سیدمیران ابتدا از سر دلسوزی و احساس وظیفه به او کمک می‌کند، اما به‌تدریج رابطه‌ای عاطفی میان آن‌ها شکل می‌گیرد. این رابطه سیدمیران را در کشمکشی عمیق میان باورهای مذهبی، عشق، هوس و مسئولیت‌های خانوادگی قرار می‌دهد.

در ادامه‌ی داستان، حضور هما به‌تدریج زندگی خانوادگی سیدمیران را دچار بحران می‌کند. آهو خانم که سال‌ها با صبر و وفاداری زندگی خانوادگی را حفظ کرده، اکنون با واقعیتی دردناک روبه‌رو می‌شود. از سوی دیگر، هما تلاش می‌کند جایگاه خود را در زندگی سیدمیران تثبیت کند و همین مسئله رقابتی پنهان میان دو زن ایجاد می‌کند. با پیش‌رفتن داستان، روابط میان شخصیت‌ها پیچیده‌تر می‌شود و فشارهای اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی هر کدام از آن‌ها را در موقعیت‌های دشواری قرار می‌دهد. تصمیم‌هایی که در ابتدا ساده به نظر می‌رسند، کم‌کم پیامدهای گسترده‌تری پیدا می‌کنند و زندگی همه‌ی افراد درگیر را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

افغانی در طول روایت، تنها به داستان یک خانواده نمی‌پردازد؛ بلکه از خلال زندگی این شخصیت‌ها، تصویری گسترده از جامعه‌ای در حال تغییر ارائه می‌دهد. در این جامعه، باورهای سنتی با نشانه‌های تازه‌ای از مدرنیته روبه‌رو شده‌اند و همین تضاد سنت و مدرنیته زمینه‌ساز بسیاری از بحران‌های داستان می‌شود.

جمله زیبا از شوهر آهو خانم

چرا باید کتاب شوهر آهو خانم را بخوانیم؟

• نقطه‌ی عطفی در رمان‌نویسی ایران است؛ اثری که نشان داد ادبیات فارسی می‌تواند رمان بلند و اجتماعی با ساختاری منسجم و شخصیت‌پردازی عمیق تولید کند.
  • از بهترین نمونه‌های رمان رئالیسم اجتماعی در زبان فارسی است و مطالعه‌اش برای شناخت مسیر شکل‌گیری رمان مدرن ایرانی ضروری محسوب می‌شود.
  • تصویری مستندگونه از زندگی اجتماعی ایران در دهه‌ی ۱۳۱۰ ارائه می‌دهد.
  • شخصیت‌پردازی فوق‌العاده دقیق و پیچیده‌ای دارد؛ سیدمیران، آهو و هما نمونه‌هایی کم‌نظیر از شخصیت‌های چندلایه در ادبیات ما هستند.
  • تضاد سنت و مدرنیته را در دل تصمیم‌ها و کشمکش‌های انسانی نمایان می‌کند.

خواندن و دانلود کتاب شوهر آهو خانم را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

• علاقه‌مندان به رمان‌های اجتماعی و واقع‌گرایانه‌ی ایرانی
  • دوستداران رمان‌های کلاسیک و اجتماعی ادبیات فارسی
  • پژوهشگران و دانشجویان حوزه‌ی ادبیات و مطالعات فرهنگی
  • خوانندگان علاقه‌مند به موضوعاتی مانند جایگاه زن در جامعه و تحولات اجتماعی ایران معاصر

درباره علی‌ محمد افغانی؛ نویسنده شوهر آهو خانم

علی محمد افغانی ۱۱ دی ۱۳۰۳ در کرمانشاه به دنیا آمد. او پس از به پایان رساندن تحصیلات دبیرستانش به تهران آمد تا در دانشکده افسری درس بخواند. بعد از فارغ‌التحصیلی با بورس تحصیلی به آمریکا رفت. این سفر او را با ادبیات غرب و رمان‌های خارجی آشنا کرد. او پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۳۳ به عضویت در حزب توده متهم شد و به زندان افتاد. حکمی که برای او صادر شده بود، اعدام بود اما بعدا به حبس ابد تغییر کرد و در نهایت پس از چند سال از زندان آزاد شد.

افغانی نوشتن اثر مشهورش، رمان شوهر آهو خانم را در زندان آغاز کرد. او در حین کار بر روی این رمان، بارها با سرنوشت شخصیت‌ها گریست. درباره مراحل نوشته شدن این داستان در زندان نیز خاطرات جالبی از او وجود دارد؛ او برای اینکه دیگران متوجه نشوند که مشغول نوشتن رمان است، کاغذهایش را درون یک دیکشنری قرار داده بود. به این ترتیب اگر هم کسی کاغذ او را می‌دید، تصور می‌کرد او مشغول ترجمه‌ی رمانی خارجی است. یا زمانی که نیمه‌های شب فکری به سرش می‌زد، در تاریکی آن را روی دیوار می‌نوشت تا نوشتنش را فراموش نکند. در دورانی که نوبت آشپزی با او بود، چنان در فکر شخصیت‌ها غرق می‌شد که فراموش می‌کرد به غذایشان نمک و فلفل بزند.

پس از آزادی از زندان کسی حاضر به انتشار اثر او نشد. کتاب طولانی بود و نویسنده، ناشناخته. ناشران نیز حاضر به قمار بر سر چنین کتابی نبودند. چراکه در آن دوران مردم حتی داستان‌های پاورقی نشریات را نمی‌خواندند. او با سرمایه‌ شخصی خودش کتاب را در سال ۱۳۴۰ را منتشر کرد. اما پس از انتشار، کتاب محبوب شد و توانست توجه مردم و مخاطبان را به خود جلب کند. بعد از این موفقیت ناگهانی، ناشران حاضر به همکاری شدند و کتاب شوهر آهو خانم بارها و بارها تجدید چاپ شد.

از علی‌محمد افغانی آثار بسیاری منتشر شده است. از میان آن‌ها می‌توان به شادکامان دره قره‌سو، سیندخت، بافته‌های رنج و شلغم میوه بهشته اشاره کرد.

نکوداشت‌های کتاب شوهر آهو خانم

• نجف دریابندری، نویسنده و مترجم ایرانی، درباره کتاب شوهر آهو خانم اینطور نوشته است: «این داستان از زندگی مردم عادی تراژدی عمیقی پدید آورده و صحنه‌هایی را پرداخته است که انسان را به یاد آثار اونوره دوبالزاک و لئون تولستوی می‌اندازد».
  • محمدعلی اسلامی ندوشن، پژوهشگر و منتقد ادبی، در نشریه یغما در یادداشتی برای این رمان چنین نوشته است: «انتشار کتاب شوهر آهوخانم نشان داد که به رغم سمومی که در هوا پراکنده است، هنوز ایران می‌تواند درست در لحظه‌ای که انتظار می‌رود، شگفتی‌هایی از آستین بیرون آورد».
حسن میرعابدینی، استاد دانشگاه و منتقد ادبی، نظرش را درباره کتاب شوهر آهو خانم به این صورت نوشته است: «بی هیچ گمان، بزرگ‌ترین رمان زبان فارسی به وجود آمده و (با قید احتیاط) تواناترین داستان نویس ایرانی، درست همان لحظه‌ای که انتظارش نمی‌رفت، پا به میدان نهاده است».

اقتباس‌های شوهر آهو خانم

رمان شوهر آهو خانم تنها به دنیای ادبیات محدود نماند و در سال ۱۳۴۷ دست‌مایه‌ی اقتباس سینمایی نیز قرار گرفت. فیلمی با همین عنوان به کارگردانی داوود ملاپور ساخته شد. این فیلم که تهیه‌کنندگی آن را سازمان فیلم بر عهده داشت، تلاش کرد فضای رمان را به زبان تصویر بازگو کند و گرچه از نظر ساختار و روایت به‌پای رمان نمی‌رسد، اما همچنان از مهم‌ترین اقتباس‌های سینمایی این اثر به شمار می‌آید. مهری ودادیان، حسین اشراق، اکبر مشکین، فرخ‌لقا هوشمند، عدیله، گیتی فروهر و مرتضی کاشانی بازیگران این فیلم هستند.

می‌توان گفت شوهر آهو خانم به الگویی برای رمان‌نویسان ایرانی هم تبدیل شد. نویسندگانی مانند سیمین دانشور و احمد محمود، از جمله چهره‌هایی هستند که از فضای روایی و ساختار اجتماعی این رمان تأثیر گرفتند. برای نمونه، رمان سووشون نوشته‌ی سیمین دانشور، هرچند مستقل و با جهان‌بینی خاص خود است، اما در لحن اجتماعی و نگاه به نقش زن در بطن خانواده و جامعه، قرابت‌هایی با شوهر آهو خانم دارد. همین‌طور همسایه‌ها از احمد محمود نیز یادآور واقع‌گرایی موجود در اثر علی‌محمد افغانی است.

کتاب یا نویسنده چه جوایز و افتخاراتی کسب کرده است؟

هرچند شوهر آهو خانم در دوره‌ای منتشر شد که جوایز ادبی چندان رایج نبودند، اما این رمان به‌تدریج به یکی از آثار مهم و ماندگار رمان اجتماعی در ادبیات معاصر ایران تبدیل شد.

مهم‌ترین افتخارات آن عبارت‌اند از:

• قرارگرفتن در فهرست صد رمان برتر صد سال اخیر ایران
  • تجدید چاپ‌های متعدد در طی بیش از شصت سال و ماندن در چرخه‌ی مطالعه‌ی چند نسل
  • تحسین گسترده‌ی منتقدان برجسته‌ی ادبیات به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نمونه‌های رمان رئالیسم اجتماعی
  • علی‌محمد افغانی نیز، با همین اثر، در کنار بزرگ‌ترین رمان‌نویسان ایران ایستاد و نامش در تاریخ ادبیات معاصر تثبیت شد.

نقدهای مطرح بر کتاب شوهر آهوخانم

با وجود استقبال گسترده‌ی خوانندگان و منتقدان، برخی نقدها نیز درباره‌ی این رمان مطرح شده است:

• طولانی‌بودن رمان و پرداخت زیاد به جزئیات غیرضروری در بعضی فصل‌ها
  • نگاه عمدتاً سنتی نویسنده به برخی جنبه‌های مربوط به جایگاه زن در جامعه
  • پررنگ بودن توصیف‌های اجتماعی و محیطی که گاه از سرعت پیشبرد داستان می‌کاهد
  • تصویر تا حدی یک‌سویه و کلیشه‌ای از هما به‌عنوان زن مدرن و اغواگر
  • غلبه‌ی جنبه‌های اخلاقی و نصیحت‌گرانه در برخی بخش‌ها

این نقدها از ارزش ادبی و تاریخی رمان کم نمی‌کند، اما به خواننده کمک می‌کند تا با نگاهی تحلیلی‌تر و آگاهانه‌تر به سراغ آن برود. اگر به دنبال مطالعه نقد کامل این اثر هستید، پیشنهاد می‌کنیم یادداشت «نقد کتاب شوهر آهو خانم» را مطالعه کنید.

نسخه‌های مختلف کتاب شوهر آهوخانم

از رمان شوهر آهو خانم نسخه‌های متنوعی منتشر شده است:

• نسخه‌ی چاپی: این کتاب از زمان انتشار در سال ۱۳۴۰ تاکنون بارها تجدید چاپ شده و در دوره‌های مختلف توسط ناشرانی چون امیرکبیر و نگاه منتشر شده است.
  • نسخه‌ی الکترونیکی (EPUB): در طاقچه در دسترس است و به‌دلیل امکان تنظیم اندازه‌ی فونت و سازگاری با صفحه‌نمایش، تجربه‌ی مطالعه‌ی راحت‌تر و حرفه‌ای‌تری نسبت به نسخه‌ی PDF فراهم می‌کند.
  • نسخه‌ی صوتی: این اثر به‌صورت کتاب صوتی نیز در طاقچه موجود است و با خوانشی کامل، امکان تجربه‌ی شنیداری این رمان بلند را به‌صورت قانونی برای مخاطبان فراهم می‌کند.

بخشی از متن کتاب شوهر آهو خانم

زن چادر سفید که برای بار دوم طرف پرسش صاحب دکان واقع می‌شد بی‌آنکه کاملاً جلو بیاید، با حالتی شرمآگین که سادگی دلنشین آن از نجابت بزرگزادگان نشان داشت، دست پیش آورد و سکه‌ای یک ریالی روی سکو گذارد و با صدایی نرم و نیمه شکسته که کوشش داشت ته‌لهجه کردی آن را بپوشاند چارکی نان خواست. او روی خود را باز نکرد. پول را هم برای آنکه چشم نامحرم بدستش نخورد با گوشه چادر روی سکو گذارد و لحن گفتارش چنین می‌نمایاند، یا زن خود می‌خواست بنمایاند، که او از آن قبیل کسان نیست که برای خریدهایی از این قبیل به کوچه و بازار پا بگذارد. سیّد میران، با لحنی خسته که به اندازه کافی نزاکت‌آمیز بود، پرسید که چه نانی به او بدهد، دو آتشه یا کشامن؟ زن، سر به طرف دیگر گرداند، دستی را که با گوشه چادر دم رویش گرفته بود با همان سادگی دلنشین خود عوض کرد و پس از لحظه‌ای تردید و مکث لبهایش به پاسخ جنبید؛ پاسخی چنان شرم‌آلود و آهسته که دوشیزگان نوعروس در هنگام عقد به آخوند می‌دهند. «برای خواندن جملات بیشتری از کتاب شوهر آهو خانم بخش نمونه کتاب را رایگان دانلود کنید.»

fereshtehnaji
۱۳۹۹/۰۲/۰۹

لطفا در طاقچه بی نهایت قرارش بدید

farnoosh
۱۳۹۹/۱۰/۱۳

پنج ستاره رو به کتاب چاپی میدم ، چون ۵۵ ت برای نسخه الکترونیکی خیلی زیاده. دو سال پیش که کتاب رو خریدم بعد از سی چهل صفحه خسته شدم ولی از هفته پیش تا حالا ۶۰۰ صفحه خوندم، و

atima
۱۳۹۹/۰۵/۱۴

لطفا در طاقچه بی نهایت قرار بدین🙄

یاسا
۱۳۹۸/۱۲/۰۲

کتاب خوبی هست ،اما اگه یه زن این کتاب رو نوشته بود متهم به بزرگ جلوه دادن مشکلات و مسائل میشد اینکه یه مرد تونسته این همه فضا سازی کنه و شخصیت پردازی کنه خوب بود بنظرم در کل کتاب

محمدرضا فرهادی
۱۳۹۹/۰۲/۰۴

داخل طاقچه بی‌نهایت بیاد معرکه می‌شه

Nasim
۱۳۹۸/۰۴/۱۵

هما و آهو... نماینده زنانِ اسیرِ قوانین جامعه مردسالار و قربانی چند همسری؛ توجیه خیانت و بی‌وفایی با پشتوانه و حمایت دین! شخصیت‌پردازی‌های عالی، توصیفات زیبا و البته گاهی طولانی. آهوی سنتی و وابسته به شوهر،که بدون شوهرش قادر به زندگی نیست

نهال
۱۳۹۹/۰۴/۲۳

عالی درسته که خیلی کتاب طولانی هست ولی این اولین رمان طولانی بود که من می خوندم و اولین بار که نام این رمان رو می شنیدم در سن ۱۳ سالگی تو مجله نوشته بود اگر می خواهید شب های

fatemeh
۱۳۹۹/۰۶/۳۰

من این کتاب روسالها پیش خوندم وجزکتابهایی هست که هیچ وقت موضوع ونویسنده اون روفراموش نمیکنم کتاب بسیارزیبا وملموس نوشته شده ،من این کتاب روبه پدرم هم هدیه دادم ودر کل عالیه

Jamileh Sadeghi ahangar
۱۳۹۹/۰۱/۰۹

ساعتهایی که در کار خواندن این داستان گذراندم جزئ ساعات عمرم محسوب نمی شود....در بعضی قسمتها انقدر زیبا داستان پردازی شده بود که ضربان قلبم بالا می رفت و گاهی از شدت خشم دهانم خشک می شد و پس از

f.a.syd
۱۳۹۸/۰۹/۱۰

توصیفات کتاب خیلی خوبه و واقعا آدم میتونه تمام صحنه ها رو تصور کنه و خودش رو به جربان داستان بسپره.اما بعضی قسمت ها هم واقعا زیاده گویی داشت و از حوصله خارج بود

بریده‌هایی از کتاب

خداوند هيچوقت همه آرزوها را يکجا برآورده نمی‌کند.
min
کسی که دوستيش به ضرر آدم باشد چه بهتر که دشمن باشد.
hassan 8481 8481
در روز حساب هم نامه اعمال ما را می‌خوانند نه نامه افکار ما را.
faezeh
سه چيز است که بايد زود جلويش را گرفت، درد و قرض و آتش
hassan 8481 8481
ـ پروردگارا، آهو ديگر چه مرادی دارد که از تو بخواهد، يکبار قسمتش کن دستش به قفل امام رضا برسد؛
min
انسان وقتی چيزی از دستش می‌رود آن‌چه برايش مانده است عزيزتر می‌گردد.
hiba
وقايع را نبايد هرگز همان گونه که پيش می‌آيند استقبال کرد. حرکت و جنبش اگر همه جا همدم موفقّيّت نيست، سکون و تسليم در عوض همسر مادام العمر ناکامی است؛
مهدی
مثلی است معروف، زير ديوار شکسته نخواب و خواب آشفته نبين.
faezeh
اصلاً تو اين را به من بگو، در مملکتی که پايه‌اش بر اجحاف و تجاوز و غصب گذاشته شده است، هيچ چيزش دليل هيچ نيست، کار توليدی بزرگش دروغ و فساد شده است، نه شرع می‌شناسد نه قانون، رشوه‌خواری، حق‌کشی، کاغذبازی و پاپوش‌دوزی مثل کچلی تا توی ابرويش پائين آمده است، درست‌کاری و رفتن از راه راست چه معنی دارد؟
saeedeh
marzie