کتاب سزاوار دنیل سی. دنت + دانلود نمونه رایگان
تصویر جلد کتاب سزاوار

کتاب سزاوار

معرفی کتاب سزاوار

کتاب سزاوار است نوشته‌ی دنیل سی. دنت و گرگ دی کاروزو با ترجمه‌ی عباس سیدین، اثری فلسفی و مناظره‌محور درباره‌ی اراده‌ی آزاد، جبر و مسئولیت اخلاقی است. این کتاب توسط نشر نوین منتشر شده است و نسخه‌ی الکترونیکی آن را می‌توانید از طاقچه خرید و دانلود کنید. در این کتاب، دو فیلسوف برجسته‌ی معاصر با دیدگاه‌هایی متفاوت، به گفت‌وگویی عمیق و چالش‌برانگیز درباره‌ی یکی از بنیادی‌ترین مسائل فلسفه‌ی اخلاق و حقوق می‌پردازند: آیا انسان‌ها واقعاً اراده‌ی آزاد دارند و اگر ندارند، مسئولیت اخلاقی و مجازات چه معنایی پیدا می‌کند؟ دنت از موضع سازگاری‌گرایی دفاع می‌کند و معتقد است حتی در جهانی جبری، نوعی از اراده‌ی آزاد و مسئولیت اخلاقی قابل دفاع است؛ در حالی که کاروزو با رویکرد ناسازگاری‌گرایانه، وجود اراده‌ی آزاد را زیر سؤال می‌برد و پیامدهای این دیدگاه را برای نظام عدالت کیفری و اخلاق بررسی می‌کند. این کتاب با ساختاری مناظره‌ای، هم برای علاقه‌مندان تازه‌وارد و هم برای پژوهشگران فلسفه، نکات تازه و بحث‌برانگیزی ارائه می‌دهد.

درباره کتاب سزاوار

سزاوار است اثری است که در قالب مناظره‌ای فلسفی میان دنیل دنت و گرگ کاروزو شکل گرفته و به یکی از قدیمی‌ترین و بحث‌برانگیزترین مسائل فلسفه می‌پردازد: رابطه‌ی اراده‌ی آزاد، جبر و مسئولیت اخلاقی. این کتاب با مقدمه‌ای از درک پربوم آغاز می‌شود و سپس در سه بخش اصلی، گفت‌وگوهای مفصل و استدلالی میان دو فیلسوف را ارائه می‌دهد. دنت، با رویکرد سازگاری‌گرایانه، تلاش می‌کند نشان دهد که حتی اگر جهان تابع قوانین جبری باشد، انسان‌ها می‌توانند نوعی اراده‌ی آزاد داشته باشند که برای مسئولیت اخلاقی کفایت می‌کند. در مقابل، کاروزو با موضع ناسازگاری‌گرایانه و شکاکانه، استدلال می‌کند که اگر اعمال ما به‌طور کامل توسط عوامل بیرونی تعیین شده باشند، هیچ‌کس به‌معنای واقعی کلمه مسئول اخلاقی رفتار خود نیست. ساختار کتاب به گونه‌ای است که هر دو طرف فرصت دارند دیدگاه‌های خود را با مثال‌ها، آزمایش‌های فکری و ارجاع به سنت فلسفی و یافته‌های علمی توضیح دهند. این مناظره نه‌تنها به جنبه‌های نظری و انتزاعی بحث می‌پردازد، بلکه پیامدهای عملی آن را برای نظام عدالت کیفری، مجازات و حتی زندگی روزمره بررسی می‌کند. در سراسر کتاب، اختلاف‌های مفهومی، تعاریف کلیدی و نقدهای متقابل به‌دقت واکاوی می‌شوند و خواننده با طیفی از دیدگاه‌ها و استدلال‌ها درباره‌ی آزادی اراده و مسئولیت اخلاقی آشنا می‌شود.

خلاصه کتاب سزاوار

کتاب سزاوار است با تمرکز بر مناظره‌ی فلسفی میان دنیل دنت و گرگ کاروزو، به بررسی عمیق مفهوم اراده‌ی آزاد و پیامدهای آن برای مسئولیت اخلاقی و نظام مجازات می‌پردازد. دنت از موضع سازگاری‌گرایی دفاع کرده است؛ او معتقد است که حتی در جهانی که همه چیز طبق قوانین طبیعی و گذشته تعیین می‌شود، انسان‌ها می‌توانند نوعی اراده‌ی آزاد داشته باشند که بر پایه‌ی توانایی واکنش عقلانی به محرک‌های محیطی و اجتماعی شکل می‌گیرد. به باور دنت، این نوع آزادی ارزشمند است و می‌تواند مبنایی برای مسئولیت اخلاقی و توجیه مجازات باشد، البته با تأکید بر نقش پیامدهای مثبت اجتماعی و بازدارندگی. در مقابل، کاروزو با رویکرد ناسازگاری‌گرایانه و شکاکانه، استدلال کرده است که اگر اعمال ما به‌طور کامل توسط عوامل بیرونی و گذشته تعیین شده باشند، هیچ‌کس به‌معنای واقعی کلمه مسئول اخلاقی رفتار خود نیست. او مفهوم «استحقاق پایه» را مطرح می‌کند و معتقد است که برای نسبت‌دادن مسئولیت اخلاقی واقعی، باید فرد کنترل اساسی و غیرقابل تقلیل بر اعمالش داشته باشد؛ چیزی که در جهان جبری یا حتی غیرجبری (با حضور شانس و اتفاق) وجود ندارد. کاروزو همچنین به پیامدهای اجتماعی و حقوقی این دیدگاه می‌پردازد و پیشنهاد می‌کند که نظام عدالت کیفری باید به‌جای تمرکز بر مجازات مبتنی‌بر استحقاق، به اصلاح، بازپروری و رفع عوامل ساختاری بپردازد. در طول کتاب، دو فیلسوف با مثال‌هایی از زندگی روزمره، ورزش، نظام حقوقی و حتی آزمایش‌های فکری کلاسیک، تلاش می‌کنند موضع خود را تقویت کنند و نقاط ضعف دیدگاه مقابل را نشان دهند. بحث‌هایی مانند نقش شانس در شکل‌گیری شخصیت، تفاوت میان مسئولیت اخلاقی گذشته‌نگر و آینده‌نگر، و امکان اصلاح نظام عدالت کیفری بدون تکیه بر مفهوم استحقاق پایه، از جمله محورهای اصلی این مناظره هستند. در نهایت، کتاب بدون ارائه‌ی پاسخ قطعی، خواننده را با پیچیدگی‌ها و ظرافت‌های بحث درباره‌ی اراده‌ی آزاد و مسئولیت اخلاقی روبه‌رو می‌کند و او را به تأمل بیشتر درباره‌ی مبانی اخلاق و عدالت دعوت می‌کند.

چرا باید کتاب سزاوار را بخوانیم؟

این کتاب با رویکرد مناظره‌ای و زبانی روشن، فرصتی کم‌نظیر برای آشنایی با دو دیدگاه مهم و متضاد درباره‌ی اراده‌ی آزاد و مسئولیت اخلاقی فراهم می‌کند. ویژگی شاخص اثر، شفافیت در بیان استدلال‌ها و مثال‌های ملموس است که باعث می‌شود حتی مفاهیم انتزاعی فلسفی نیز قابل‌درک و قابل‌پیگیری باشند. خواننده با مطالعه‌ی این کتاب، نه‌تنها با مبانی نظری بحث آشنا می‌شود، بلکه پیامدهای عملی آن را برای نظام حقوقی، عدالت کیفری و حتی قضاوت‌های روزمره بهتر درک می‌کند. همچنین، این اثر به‌خوبی نشان می‌دهد که چگونه اختلاف‌های فلسفی می‌توانند به اصلاحات اجتماعی و حقوقی منجر شوند و چرا بازاندیشی در مفاهیمی مانند مجازات، استحقاق و مسئولیت اخلاقی اهمیت دارد.

خواندن این کتاب به علاقه‌مندان فلسفه، حقوق، روان‌شناسی، علوم اجتماعی و کسانی که دغدغه‌ی عدالت، مسئولیت فردی و ساختارهای اجتماعی دارند پیشنهاد می‌شود. همچنین برای دانشجویان و پژوهشگرانی که به مباحث اراده‌ی آزاد، جبرگرایی و اخلاق علاقه‌مندند، این اثر منبعی ارزشمند است.

بخشی از کتاب سزاوار

«مسئلهٔ آزادی اراده برای درکمان از خودمان، روابط بین‌فردی‌مان و رویه‌های اخلاقی و قضایی ما پیامدهای واقعی در پی دارد. در پس بسیاری از برخوردها و قضاوت‌های هرروزهٔ ما، داشتن آزادی اراده فرضی پنهان است. برای مثال، وقتی کسی در ارتباط با ما رفتاری غیراخلاقی نشان می‌دهد، فقط آزرده و ازنظر اخلاقی خشمگین نمی‌شویم، بلکه معمولاً احساس می‌کنیم این احساساتمان موجّه است؛ چراکه فرض کرده‌ایم، در غیاب شرایط موجّه، آدم‌ها آزاد و ازنظر اخلاقی مسئول کارهایشان هستند و درنتیجه، شایسته است هدف چنان احساس‌هایی قرار بگیرند. همچنین، معمولاً فرض می‌کنیم وقتی افراد «به اختیار خودشان رفتار می‌کنند»، به‌درستی مستحق آن هستند که ستایش و سرزنش شوند یا برای کارهایشان پاداش بگیرند و مجازات ببینند، چون ازنظر اخلاقی مسئول کارشان‌اند. در حقوق جزا هم فرض‌های مشابهی وجود دارد. برای نمونه، دادگاه عالی ایالات‌متحده به‌صراحت بیان کرده است که «یکی از بنیان‌های فراگیر و پایدار نظام حقوقی ما و مخصوصاً رویکردمان به مجازات، محکوم‌ساختن و زندانی‌کردن، باور به آزادی ارادهٔ انسان و در پی آن، توانایی و وظیفهٔ فرد بهنجار برای انتخاب میان خیر و شر است» (United States v. Grayson, ۱۹۷۸). اما آیا آزادی اراده واقعاً وجود دارد؟ اگر روشن شود که هیچ‌کس هرگز آزاد و ازنظر اخلاقی مسئول نیست، چه؟ معنای این حرف برای جامعه، اخلاقیات، معنا و قانون چه خواهد بود؟ آیا چرخ‌دنده‌های جامعه بدون باور به آزادی اراده، به‌درستی کار می‌کند؟ این‌ها فقط برخی مسائلی است که در این کتاب درباره‌اش بحث می‌کنیم.»

۶۰%