کتاب تقصیر تو نبود
معرفی کتاب تقصیر تو نبود
کتاب الکترونیکی «تقصیر تو نبود» نوشتهٔ بورلی انگل و با ترجمهٔ سروه ویسی و خدیجه نادریزاده، اثری در حوزهٔ روانشناسی و خودیاری است که نشر ارجمند آن را منتشر کرده است. این کتاب به بررسی ریشهها و پیامدهای شرم ناشی از سوءاستفاده در دوران کودکی میپردازد و راهکارهایی برای رهایی از این احساس با تکیهبر شفقت به خود ارائه میدهد. نویسنده با بهرهگیری از تجربیات شخصی و حرفهای خود، به مخاطبان کمک میکند تا چرخهٔ شرم و خودسرزنشی را بشناسند و با تمرین شفقت، مسیر بهبودی را آغاز کنند. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب تقصیر تو نبود
در «تقصیر تو نبود»، بورلی انگل بهعنوان یک رواندرمانگر با سالها تجربه، به موضوع شرم و آسیبهای روانی ناشی از سوءاستفاده در کودکی میپردازد. این کتاب در قالب ناداستان و با رویکردی تحلیلی و آموزشی، ساختاری سهگانه دارد: ابتدا به بررسی ارتباط میان سوءاستفادهٔ کودکی و شکلگیری شرم میپردازد، سپس موانع خودشفقتورزی و راههای آمادگی برای آن را شرح میدهد و در نهایت برنامهای عملی برای مداوای مشفقانه ارائه میکند. نویسنده با روایت نمونههای واقعی از مراجعان خود و نیز تجربههای شخصی، تلاش میکند تا لایههای پنهان شرم را آشکار کند و نشان دهد چگونه این احساس میتواند بر هویت، روابط و کیفیت زندگی افراد سایه بیندازد. «تقصیر تو نبود» با زبانی صریح و بیپرده، به خواننده کمک میکند تا ریشههای شرم را در خود شناسایی کند و با تمرین شفقت به خود، گامبهگام به سوی رهایی و بهبود حرکت کند. این کتاب نهتنها برای قربانیان سوءاستفاده، بلکه برای درمانگران و خانوادهها نیز منبعی ارزشمند بهشمار میآید.
خلاصه کتاب تقصیر تو نبود
پیام اصلی «تقصیر تو نبود» این است که شرم، هستهٔ مرکزی آسیبهای ناشی از سوءاستفاده در کودکی است و تا زمانی که این شرم شناسایی و التیام نیابد، آثار آن در زندگی فرد باقی میماند. بورلی انگل با تکیهبر پژوهشها و تجربههای بالینی، توضیح میدهد که قربانیان سوءاستفاده اغلب خود را مقصر میدانند و این احساس، به شکلهای مختلفی مانند خودانتقادی، خودویرانگری، کمالخواهی و مشکلات ارتباطی بروز میکند. نویسنده تأکید کرده است که شفقت به خود، پادزهر شرم است و با تمرین آن میتوان چرخهٔ خودسرزنشی و احساس بیارزشی را شکست. کتاب با ارائهٔ تمرینها و مثالهای واقعی، به خواننده نشان میدهد چگونه میتوان با پذیرش و درک شرم، به جای انکار یا سرکوب آن، مسیر بهبودی را آغاز کرد. همچنین به نقش خانواده، جامعه و فرهنگ در تداوم یا کاهش شرم اشاره شده و راهکارهایی برای بازسازی هویت و روابط سالم ارائه شده است. در نهایت، «تقصیر تو نبود» برنامهای عملی شامل پنج مؤلفهٔ خودفهمی، خودبخشودگی، خودپذیری، خودمهرورزی و خودترغیبی را معرفی میکند که به افراد کمک میکند از شرم رهایی یابند و زندگی خود را با نگاهی تازه و مهربانانهتر ادامه دهند.
چرا باید کتاب تقصیر تو نبود را بخوانیم؟
این کتاب با تمرکز بر شرم بهعنوان یکی از عمیقترین پیامدهای سوءاستفادهٔ کودکی، به مخاطب کمک میکند تا منشأ بسیاری از مشکلات روانی و رفتاری خود را شناسایی کند. «تقصیر تو نبود» با ارائهٔ تمرینهای عملی و مثالهای ملموس، راهی برای رهایی از چرخهٔ خودسرزنشی و احساس بیارزشی پیش پای خواننده میگذارد. همچنین، با معرفی مفهوم شفقت به خود و آموزش گامبهگام آن، فرصتی برای بازسازی رابطهٔ فرد با خودش فراهم میکند. این کتاب میتواند نقطهٔ شروعی برای بهبود عزتنفس، روابط سالمتر و تجربهٔ زندگی با احساس ارزشمندی باشد.
مطالعهٔ این کتاب برای افرادی که در کودکی یا بزرگسالی تجربهٔ سوءاستفاده یا بیتوجهی داشتهاند، کسانی که با احساس شرم، خودانتقادی یا عزتنفس پایین دستوپنجه نرم میکنند و همچنین درمانگران و مشاوران حوزهٔ سلامت روان مفید است. «تقصیر تو نبود» بهویژه برای کسانی مناسب است که بهدنبال راهی برای رهایی از چرخهٔ خودسرزنشی و بازسازی هویت خود هستند.
بخشی از کتاب تقصیر تو نبود
«اگر در کودکی قربانی سوءاستفاده یا بیتوجهی بودهاید، با شرم آشنا هستید. به احتمال زیاد سراسر عمرتان از آن رنج بردهاید. شاید به این دلیل احساس شرم کنید که خود را بابت سوءاستفاده «اگر مراقب رفتارم بودم، پدرم کتکم نمیزد» یا احساس حقارت ناشی از آن «احساس میکنم آدم بیعرضهای هستم چون از خودم دفاع نمیکردم» سرزنش میکنید. اگرچه احساس شرم در قربانیان سوءاستفادهٔ جنسی بیشتر است، قربانیان سوءاستفادهٔ جسمی، کلامی یا هیجانی نیز خود را سرزنش میکنند. اگر در کودکی مورد سوءاستفادهٔ جنسی قرار گرفتهاید، فارغ از تعداد دفعاتی که این جمله را شنیده باشید که «تقصیر تو نبود»، احتمال سرزنش خود (بابت تسلیم شدن، مطرح نکردن موضوع با دیگران و فراهم کردن امکان تداوم سوءاستفاده، «اغوای» فرد آزارگر با رفتار یا لباستان یا به این دلیل که جسم شما قدری احساس لذت کرده است) بسیار بالا است. در سوءاستفادهٔ جسمی، کلامی یا هیجانی ممکن است خود را سرزنش کنید که چرا «حرف والدین یا سایر مراقبان را گوش ندادید» تا آنقدر عصبانی شوند که شما را کتک یا سرتان داد بزنند. کودکان مایلند بابت بیتوجهی یا سوءاستفاده خود را سرزنش کنند، در واقع به خود میگویند: «چون من بد بودم مادرم اینطور باهام برخورد کرد» یا «بیتوجهی میکنند، چون دوستداشتنی نیستم.» در بزرگسالی نیز ممکن است سوءاستفاده را به همین شکل توجیه کرده و فکر کنید خودتان باعث سردی رفتار دیگران شدهاید. برعکس ممکن است وقتی اتفاق خوبی میافتد احساس راحتی نکنید چون حس میکنید نالایق هستید.»