دانلود و خرید کتاب افغانستان مارتین یوانز ترجمه سیما مولایی
با کد تخفیف OFF30 اولین کتاب الکترونیکی یا صوتی‌ات را با ۳۰٪ تخفیف از طاقچه دریافت کن.
تصویر جلد کتاب افغانستان

کتاب افغانستان

امتیاز:
۲.۵از ۲ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب افغانستان

کتاب «افغانستان» نوشتۀ مارتین یوانز و ترجمۀ سیما مولایی است و گروه انتشاراتی ققنوس آن را منتشر کرده است. 

درباره کتاب افغانستان

کتاب افغانستان خوانندگان را با تاریخ، جغرافیا، فرهنگ و وضعیت اقتصادی – اجتماعی و سیاسی کشور افغانستان آشنا می‌کند. نویسندۀ کتاب، مارتین یوانز، افسر سابق سرویس دیپلماتیک انگلیس که در افغانستان خدمت کرده، به زبانی شفاف تأثیر دوسویۀ واقعیت‌های تاریخی و معاصر در سه سطح داخلی، منطقه‌ای و جهانی را تشریح و تفسیر می‌کند. از میان سرفصل‌های مهم کتاب افغانستان می‌توان به پيدايش پادشاهی افغان، امان‌الله‌خان و تلاش برای مدرن كردن افغانستان، ظاهرشاه و حكومت مشروطه، جنگ داخلی و ورود طالبان اشاره کرد.

در پشت جلد کتاب افغانستان آمده است که: مارتين يوانز با نگاهی به گذشته‌های دور، دگرگونی‌های تاريخی يكي از خطرناک‌ترين سرزمين‌های محل پيدايش تروريسم جهانی را بررسی می‌كند. به دنبال تشكيل چند سلسله پادشاهي پی‌درپی و ظهور امپراتوری افغان در قرن هجدهم ميلادی، از قرن نوزدهم تا اوايل قرن بيستم، مبارزات سختی بين بريتانيا و روسيه بر سر تسلط و قدرت در افغانستان در گرفت كه تا اعلام استقلال آن كشور در سال ١٩١٩ ادامه داشت. يک كودتای كمونيستي در پايان دهه ١٩٧٠، نظام مستقر در آن كشور را سرنگون كرد و سبب حمله اتحاد جماهير شوروي به افغانستان در سال ١٩٧٩ شد. تقریباً يک دهه بعد، شوروي عقب‌نشينی كرد كه باعث بروز جنگ داخلی و پاره شدن آخرين رشته‌های مذهبی، قومی و سياسی‌ای شد كه ملت افغان را به يكديگر پيوند می‌داد. در چنين اوضاع و احوالی بود كه طالبان ظهور كرد. امروز، افغانستانِ جنگ‌زده، با اقتصادی ویران و چشم دوخته به آینده‌ای نامطمئن، با چالش‌های نادری روبه‌روست. مارتین یواِنز بادقت تجربه‌های تاریخی افغانستان را بررسی می‌کند تا تصویری روشن از دورنمای آینده کشور و تکلیف سنگین ملت در بازسازی سیاست و اقتصاد فراگیر افغانستان و بازتاب جهانی آن ارائه دهد.

خواندن کتاب افغانستان را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

خواندن این کتاب را به دوستداران مردم‌شناسی و علهق‌مندان به آشنایی با کشورهای مختلف پیشنهاد می‌کنیم.

بخشی از کتاب افغانستان

«در افغانستان، اسلام دین اصلی کشور و اساس فرهنگ و ارزش‌های مردم است. اکثریت مردم افغانستان سنی حنفی هستند. اگر اتحادی بین آن‌ها باشد، دلیلش اسلام است. اسلام با امت خواندن همه افغان‌های مسلمان تا حدی مردمانی را که از بسیاری جهات با یکدیگر متفاوت‌اند به هم پیوند داد و کانونی برای جلب وفاداری آن‌ها فراهم آورد. هم در جامعه پشتون و هم در سراسر افغانستان، امامان و ملایان نفوذ زیادی دارند. مردان مذهبی نه‌تنها در دهکده‌ها و در میان قبیله‌ها در زمینه‌های مذهبی، قضایی، بهداشتی و آموزشی نقش عمده‌ای ایفا می‌کنند بلکه می‌توانند، به‌خصوص در مقابله با «کافران» یا در معرض تهدید قرارگرفتن اعتقادات مذهبی، رهبری معنوی مردم را به عهده بگیرند. در جامعه افغانستان که بیشتر مردم بی‌سواد، سنتی و ناآگاه از شیوه‌های زندگی مدرن هستند، ملایان در همه امور زندگی مردم نفوذ دارند.»

نظری برای کتاب ثبت نشده است
خاستگاه اقوامی که در این سرزمین ساکن‌اند به همان اندازه که گوناگون است، نامعلوم هم هست. اگرچه در طول قرن‌ها، آمیختگی زیادی بین اقوام گوناگون ایجاد شده است، با این حال بسیاری از آن‌ها ویژگی‌های قومی، زبانی و ظاهری‌شان را حفظ کرده‌اند.
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
کلمه «افغان» سابقه تاریخی طولانی دارد و در نوشته‌ای که از دوران ساسانیان، از قرن سوم میلادی، به جا مانده و نیز در نوشته‌های (۲) جهانگرد چینی، شوان زانگ که در قرن هفتم میلادی از این سرزمین گذر کرده، این واژه به کار رفته است. بعدهادر پایان هزاره اول میلادی، در نوشته‌های مسلمانان نیز بارها به کلمه «افغان» اشاره شده است. اما تردیدی نیست که تا همین اواخر، افغان مترادف پشتون، نام بزرگ‌ترین قوم افغانستان، بود که امروزه نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهد.
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
برخی (۴) پشتون‌ها را همان قبیله‌های «پکتیا» می‌دانند که نامشان در نوشته‌های مقدس ودا (که حدود ۶۰۰۰ سال پیش همراه مهاجمان آریایی به شبه‌قاره هند آورده شد) آمده است. این نظریه از آن‌جا قوت می‌گیرد که در همان نوشته‌ها اشاره شده است که «پکتیا» در شمال غرب شبه‌قاره هند ساکن بودند. برخی هم پشتون‌ها را همان «پاکتیوس» می‌دانند، قومی کههرودوت چند بار (۵) در نوشته‌هایش، در قرن پنجم پیش از میلاد، آن‌ها را از ساکنان هند می‌داند. اگر این نظریه‌ها درست باشد، پشتون‌ها نیز نژادشان به هندوآریایی‌ها می‌رسد. اما، بعضی دیگر (۶) معتقدند پشتون‌ها از نژاد هون‌های سفید هستند که در قرن پنجم میلادی به این سرزمین حمله کردند.
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
زبان پشتون‌ها از گروه زبان‌های هندوایرانی شرقی است. پشتون‌ها معتقدند جد مشترک همه آن‌ها فردی به نام «قیس» (از یاران پیامبر اسلام) است. بازماندگان قیس نیز خود اجداد شمار بزرگی از قبیله‌های پشتون شدند که بزرگ‌ترینشان دو ایل دُرّانی (ابدالی‌های سابق) ــ که خاندان سلطنتی افغانستان بدان تعلق داشت ــ و غلجایی است. هر دوی این قبیله‌ها در جنوب کشور ساکن‌اند.
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
بارزترین ویژگی‌های پشتون‌ها، به‌خصوص آن‌ها که در ارتفاعات زندگی می‌کنند، فردگرایی توأم با غرور و خوی تهاجمی است که در حمایت از خانواده و قبیله با قتل و غارت خودنمایی می‌کند، ویژگی‌های دیگر مثل پایبندی به آداب و رسوم تا حدی قبیله‌ای و دموکراتیک است. پشتون‌ها مسلمانانی بسیار متعصب‌اند و طبق مجموعه‌ای از دستورهای ابتدایی و محدود زندگی ساده‌ای دارند. اگرچه این مجموعه دستورها که «پشتون‌والی» خوانده می‌شود در طول سال‌ها تا حدی انعطاف‌ناپذیری‌اش را از دست داده است، هنوز بعضی جوانب آن مانند کین‌خواهی (بدل)، مهمان‌نوازی (ملمستیه) و پناه دادن به پناهجویان (نانواتی) به قوت خود باقی است
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
در افغانستان، اسلام دین اصلی کشور و اساس فرهنگ و ارزش‌های مردم است. اکثریت مردم افغانستان سنی حنفی هستند. اگر اتحادی بین آن‌ها باشد، دلیلش اسلام است. اسلام با امت خواندن همه افغان‌های مسلمان تا حدی مردمانی را که از بسیاری جهات با یکدیگر متفاوت‌اند به هم پیوند داد و کانونی برای جلب وفاداری آن‌ها فراهم آورد.
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
مردم غیر پشتون افغانستان در شکل‌گیری تاریخ این سرزمین تأثیر کمتری داشته‌اند. دومین قوم تاجیک‌ها هستند که یک‌پنجم جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند. تاجیک‌ها اگرچه در سراسر افغانستان پراکنده‌اند، بیشتر در بدخشان، اطراف کابل، هرات، کوهستان و دره پنجشیر ساکن‌اند. بسیاری از تاجیک‌ها پیشه‌ور و صنعتکارند و به این دلیل در شهرها زندگی می‌کنند. اگرچه به نظر می‌رسد تاجیک‌ها از نژاد ایرانی باشند و زبانشان نیز فارسی دری است، نشانه‌هایی از تبار مغولی نیز در ظاهر آن‌ها دیده می‌شود. از آن‌جا که در شهرهای افغانستان فارسی دری زبان اصلی است، تاجیک‌ها توانسته‌اند نقش عمده‌ای در اداره امور کشور ایفا کنند، اما پست‌های مهم در ارتش و دولت هنوز در اختیار پشتون‌هاست.
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
در شمال هندوکش، چند گروه قومی ترک‌ـ مغول‌تبار زندگی می‌کنند که مانند تاجیک‌ها خاستگاه و ریشه مشترکی با اقوام آن سوی مرزهای اتحاد شوروی سابق دارند
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
بزرگ‌ترین این اقوام ازبک‌ها، با جمعیتی بیش از یک میلیون نفر، در گذشته نیمه‌مستقل و تحت فرمانروایی بیگ یا امیر خود بودند. اما فرمانروایان افغانستان به‌تدریج سرزمین ازبک‌ها را تصرف کردند. ازبک‌ها بیشتر به کشاورزی و گله‌داری مشغول‌اند و در پرورش اسب و گوسفند قره‌قل مشهورند. بسیاری از ازبک‌ها به دلیل فشارهایی که ابتدا روسیه تزاری و بعدها اتحاد شوروی به آن‌ها وارد می‌کرد، به افغانستان مهاجرت کرده بودند. مانند تاجیک‌ها، ازبک‌ها نیز بسیاری از روابط قبیله‌ای‌شان را از دست داده‌اند و برعکس هم‌وطنان پشتون خود خوی تهاجمی ندارند. زبان ازبک‌ها، مانند زبان مردمان اصلی شمال افغانستان، از گروه زبان‌های ترکی [مرکزی] است.
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳
مردم شمال افغانستان بیشتر ترکمن و قرقیز هستند و اگرچه تا حدی کوچی‌اند، هنوز روابط قبیله‌ای خود را کمابیش حفظ کرده‌اند. ترکمن‌ها، که در سال‌های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ از اتحاد شوروی به افغانستان مهاجرت کرده‌اند، گوسفند قره‌قل پرورش می‌دهند و در بافت فرش مهارت دارند. اکثر قرقیزها به دنبال کودتای کمونیستی ۱۹۷۸ به ترکیه مهاجرت کردند
کاربر ۲۱۸۶۹۰۳

حجم

۱٫۶ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۶

تعداد صفحه‌ها

۳۲۰ صفحه

حجم

۱٫۶ مگابایت

سال انتشار

۱۳۹۶

تعداد صفحه‌ها

۳۲۰ صفحه

قیمت:
۱۲,۰۰۰
تومان