کتاب پرسش های بزرگ زندگی
معرفی کتاب پرسش های بزرگ زندگی
کتاب پرسش های بزرگ زندگی نوشتهٔ ام سوآمی و ترجمهٔ مرتضی براتی است و نشر سنگ آن را منتشر کرده است. در این کتاب مسائلی چون رنج، درد، مرگ و تنهایی مطرح میشوند.
درباره کتاب پرسش های بزرگ زندگی
زندگی «اُم سوآمی» هندی ـ استرالیایی کمی شبیه قصههاست. او ابتدا در استرالیا دانشگاه رفت و دو مدرک تخصصی در رشتهٔ امبیای و تجارت گرفت. بعد در سمتهای مختلفی در شرکتهای بزرگ جهان کار کرد. علاوه بر اینها خودش شرکت نرمافزاری موفقی به راه انداخت که در شهرهای بزرگ جهان ازجمله سانفرانسیسکو، نیویورک، تورنتو، لندن، سیدنی و نیز در کشور زادگاهش، هند شعبه داشت. «سوآمی» هفت سال این شرکت را اداره کرد، اما بعد… شرکت چند میلیون دلاری و سایر تعلقات زندگی را رها کرد و به کوهپایههای هیمالیا نقل مکان کرد. حالا او در محلی آرام و دورافتاده زندگی میکند و کتابهایش را مینویسد.
«پرسشهای بزرگ زندگی» یکی از موفقترین آثار این راهب عارف است. او در این کتاب شیرین و مهربان، با بهرهگرفتن از حکایتهای ذن بودیسم، نکاتی را در چهار فصل مطرح میکند که راهنمای خوبی برای رسیدن به آرامش و تنظیم نگاه ما به زندگی و مسائل آن است. مسائلی از قبیل رنج، درد، مرگ و تنهایی.
چهار فصل کتاب عبارتاند از: چرخهٔ مرگ و زندگی، تنهایی، خود، بیداری. هر فصل، سرشار از داستانها و حکایتهای طنزآمیز و بسیار آموزنده است که نکات جذابی را مطرح میکنند. این حکایتها گسترهٔ وسیعی از مسائل را شامل میشوند. از قصههای واقعی دنیای امروز تا حکایتهای مشهور ذن و لطیفههای کوچکی از ملانصرالدین…
فهرست کتاب پرسشهای بزرگ زندگی از این قرار است:
دورهٔ غم و اندوه
رودخانهٔ زندگی
آخرین نامه
خواندن کتاب پرسش های بزرگ زندگی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به کسانی که میخواهند به پاسخ پرسشهای بزرگشان دربارهٔ زندگی، رنج، مرگ و... برسند پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب پرسش های بزرگ زندگی
«درد اجتنابناپذیر است، اما رنج انتخابی است. از دست دادن گریزناپذیر است، غم و اندوه نیست. مرگ قطعی است و زندگی قطعی نیست. عدم قطعیت و بیثباتی، پیشبینیناپذیر بودن، حتی غیرمنطقی بودنش، آن را به آنچه هست تبدیل میکند: امری ارزشمند، یک نعمت. شما میتوانید ویژگیهایش را ترسناک، ملالآور و حیلهگرانه، یا ماجراجویانه، زیبا و دلربا ببینید. انتخاب با شماست. این الفبای زندگی است.
***
پدرم روز پیش به من گفت: «سوآمی، زندگی به من آموخت که باید سفر خود را بهتنهایی طی کرد.»
او کمی ناآرام و حتی مضطرب بود، به این دلیل که بهتازگی طعمهٔ تماس تلفنی تقلبیای شده بود که به او گفته بود کارت بانکیاش مسدود شده است. تماسگیرنده او را در یک سری مراحل هدایت کرد، موفق شد مشخصات بانکی او را استخراج کند و در کمتر از دو دقیقه، کل مستمری یک ماه والدینم را در وبسایتهای مختلف خرج کند. بانک به این نتیجه رسید غفلت پدرم پشت این فاجعه بوده است، زیرا او رمز تراکنش را با تماسگیرنده به اشتراک گذاشته است. روشن است که پلیس نمیتواند کار زیادی انجام دهد، زیرا این تماس در ایالت دیگری در هند ردیابی شده است.
در طرح بزرگتری از امور، این چیزی نیست: از دست دادن یک ماه حقوق بازنشستگی زمانی که بیش از چهار دهه درآمد داشتهاید. اما همان طور که روش از دست دادن است، مسأله بهندرت در مورد ماهیت مطلق خود از دست دادن یا بزرگی آن است و بیشتر این است که ما چهقدر قربانی شدهایم. یک حادثه غیرمنتظره و نامطلوب میتواند حتی خردمندترین افراد را کاملاً غافلگیر کند. بیش از دو هفته طول کشید تا پدرم با این واقعیت کنار بیاید که فریب خورده است. از طرف دیگر مادرم مثل نسیم زمستانی سرد و کرخت شده بود و با این ضرر پولی حتی پلک هم نزد.
دو نفر زیر یک سقف که ضرر یکسانی را متحمل میشوند، به طور متفاوتی تحت تأثیر قرار میگیرند. در چه دنیای زیبا و جذابی زندگی میکنیم.
پدرم با بازگویی از دوران سخت کودکی خود افزود: «من دیدهام وقتی رنج میبری کسی آنجا نیست. فقط سرسختی خودش و لطف خدا به شخص کمک میکند تا از آن عبور کند. هیچ کس دیگری نمیتواند کمک کند.»
من میدانستم این حرفهای او از کجا میآید، زیرا بسیاری از افرادی که با آنها ملاقات میکنم احساس تنهایی میکنند. آنها معمولاً تنها نیستند، اما حتی با وجود همهٔ کمکهای اطراف، به نظر میرسد که تنهایی مانند آب از شکافها و روزنهها به داخل نفوذ میکند ـ شکافهایی در آگاهی ما و در درک ما از خود و دیدگاه ما به زندگی. به همین دلیل بودا «سامیاکا دریشتی» (نگاه درست به زندگی) را به عنوان یکی از مهمترین عناصر خودشکوفایی میدانست. «کریشنا» نیز به طور مکرر به آرجونا دربارهٔ ماهیت ناپایدار همه چیز یادآوری میکند و اینکه باید با شجاعت در دوگانگی زندگی حرکت کرد.
او ادامه میدهد که همه چیز را فراموش کنید، یک روز حتی همهٔ افرادی که دوستشان دارید یا از آنها متنفرید، در زندگی شما نخواهند بود یا شما در زندگی آنها نخواهید بود، بنابراین اندوه چه را میخورید؟ از دست دادن چیزی یا کسی در زندگی یا خود زندگی مسألهٔ امکان و اگر نیست، بلکه مسألهٔ قطعیت و زمان است و اینکه کی اتفاق میافتد هر چیزی که به آن دلبسته باشیم یا در قلبمان عزیز باشد، از دست دادنش صرفاً موضوع زمان است. این امر گریزناپذیر است.»
چه کتابی. تنها چیزی که میتونم بگم اینه که این کتاب رو به روحتون هدیه بدید. قطعا بعد از مطالعهاش سبکی و آرامش رو حس میکنید. یه کوچولو اشتباههای تایپی و ترجمه داره کار، امّا در مقابل عمقِ زیبای سخنان