دانلود و خرید کتاب صوتی نویز
معرفی کتاب صوتی نویز
کتاب صوتی نویز نوشتهٔ دنیل کانمن، اولیویه سیبونی و کاس آر. سانستین و ترجمهٔ محسن اسلامی است. تایماز رضوانی گویندگی این کتاب صوتی را انجام داده و نشر نوین آن را منتشر کرده است. این اثر صوتی دربارهٔ یک نقص در قضاوت انسان است. قضاوتهای انسان درمورد یک موضوع در معرض چالشهایی قرار دارد که موجب خطای انسانی میشوند. سوگیری و نویز (انحراف نظاممند و پراکندگی تصادفی) مؤلفههای این خطا هستند.
درباره کتاب صوتی نویز
بعضی قضاوتها سوگیرانهاند؛ یعنی بهنحو نظاممندی از هدف و آنچه که باید باشند فاصله دارند. بعضی قضاوتها هم نویزی هستند؛ یعنی افرادی که قرار است به اتفاقنظر برسند، عملاً به دیدگاههای بسیار مختلفی در اطراف هدف میرسند. کتاب صوتی نویز میگوید که بسیاری از نتیجهگیریهای ما بر اساس قضاوتهایی بهدست میآیند که پاسخ صحیح آنها نامعلوم و حتی غیرقابلدرک است. این نتیجهگیریها گاه خطا از آب درمیآیند. برای پیبردن به خطاهای موجود در قضاوتهای انسانی، باید شناخت خوبی از اجزای مختلف آن که سوگیری و نویز هستند، داشته باشیم. نویز اهمیت بیشتری نسبت به سوگیری دارد و کمتر شناخته شده است؛ بااینحال در گفتوگوهای روزمرهٔ عمومی و حتی در سطوح بالاتر سازمانی بهندرت تشخیص داده میشود.
خطاهای نویزی را میتوان به قلهٔ کوهی یخی تشبیه کرد که قسمت اعظم آن در زیر آب قرار دارد و قابل رؤیت نیست. هرجا که پای قضاوت انسانی در میان باشد، احتمالاً میتوان ردپایی از نویز پیدا کرد. بدیهی است که برای بهبود قضاوتهایمان نهتنها باید از سوگیریهای مختلف در امان باشیم، بلکه باید نویزهای نظام فکری خود را نیز شناخته و بر آنها غلبه کنیم.
کتاب نویز در ۶ بخش گردآوری شده است. در بخش اول، تفاوت بین نویز و سوگیری بررسی شده که هم سازمانهای دولتی و هم سازمانهای خصوصی میتوانند گاهی بهطرز سرسامآوری درگیر نویز باشند. در ادامهٔ بحث نیز ایدهٔ «حسابرسی نویز» مطرح شده که برای اندازهگیری میزان اختلافنظر بین متخصصان پیرامون یک موضوع واحد طراحی شده است.
در بخش دوم به بررسی ماهیت قضاوت انسانی و چگونگی اندازهگیری دقت و خطای آن پرداخته شده است. قضاوتهای انسانی هم در معرض سوگیری و هم در معرض نویز قرار دارند. در این بخش آمده است که نوعی همارزی قابلتوجه بین ۲ خطای مذکور وجود دارد. همچنین مفهوم «نویز موردی» که به تغییرپذیری قضاوتهای افراد یا گروهها پیرامون موضوعی واحد در شرایط مختلف اشاره دارد، بررسی شده است.
بخش سوم به نوع خاصی از قضاوت انسانی پرداخته که اخیراً در پژوهشهای مختلف موردتوجه فراوان قرار گرفته است: قضاوت پیشنگرانه. در این بخش همچنین مزیت اصلی قواعد، فرمولها و الگوریتمها نسبت به قضاوتهای انسانی بررسی میشود. نهایتاً در این بخش سعی میشود به سؤالی اساسی پاسخ داده شود: اگر خطای نویز تا این حد فراگیر و قابلردیابی است، پس چرا تابهحال به آن توجه نکرده بودیم؟
در بخش چهارم با بهرهگیری از روانشناسی، دلایل اصلی ایجاد خطای نویز شرح داده میشود. این دلایل عبارتاند از تفاوتهای میانفردی ناشی از عوامل مختلف اعم از شخصیت و سبکهای شناختی متفاوت بین افراد، تفاوتهای برخاسته از طرز فکر افراد در هنگام ارزیابی مسائل مختلف و نیز استفادههای متفاوتی که افراد از معیارهای ارزیابی دارند. همچنین در این بخش آمده که چرا افراد از خطای نویز غافل بوده و چرا از رویدادها و قضاوتهای غیرقابلپیشبینی جا نمیخورند.
بخش پنجم سعی دارد به این سؤال عملی پاسخ دهد: چگونه میتوان قضاوت انسانی را بهبود بخشید و از خطا جلوگیری کرد؟ خوانندگانی که عمدتاً به کاربردهای عملیِ کاهش خطا علاقهمند هستند، احتمالاً از بحثهای مطرحشده در بخشهای سوم و چهارم صرفنظر کرده و مستقیماً به سراغ این بخش میروند. در این بخش راهحلهایی ارائه شده که میتوانند خطای نویز را در زمینههای مختلف از جمله پزشکی، کسبوکار، آموزش، بخش دولتی و... به حداقل برسانند. همچنین در این بخش به معرفی چند تکنیک کاهش نویز پرداخته شده که «بهداشت تصمیمگیری» نامگذاری شدهاند. افزونبراین در این بخش ۵ مطالعهٔ موردی پیرامون سیستمهایی که در آنها سطح بالایی از خطای نویز وجود داشته و تلاشهای متفاوتی برای کاهش آن به انجام رسیده است، ارائه میشود.
وجود چه مقدار از نویز در سیستمهای انسانی قابلقبول به نظر میرسد؟ در بخش ششم به این سؤال میرسیم. برخلاف آنچه تصور میشود، این حدِ مطلوب برابر صفر نیست. بهعبارتی در برخی مواقع، حذف کامل این نوع از خطا امکانپذیر نبوده و در پارهای از موارد نیز بسیار هزینهبر است. از طرفی، گاهی ممکن است تلاش برای بهحداقلرساندن نویزها، ارزشهای رقابتی مهمی را به خطر بیندازد.
در کتاب نویز، دنیل کانمن، الیویه سیبونی و کاس آر سانستین اثرات زیانبار نویز را در زمینههای مختلفی همچون پزشکی، حقوق، پیشبینی اقتصادی، علم پزشکی قانونی، واگذاری، حفاظت از کودکان، استراتژی، بررسی عملکرد و کارگزینی پرسنل نشان میدهند و در نهایت راهکارهایی برای کاهش نویز و اتخاذ تصمیمات بهتر ارائه میکنند.
شنیدن کتاب صوتی نویز را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
شنیدن این کتاب صوتی را به دوستداران حوزهٔ روانشناسی عمومی و موضوع سوگیری و نویز پیشنهاد میکنیم.
بخشهایی از کتاب صوتی نویز
«مجازاتِ کاملاً متفاوت برای افرادی که به اتهام مشابهی محکوم شدهاند، قابل قبول نیست؛ مثلاً یکی به پنج سال حبس محکوم شود و دیگری آزادی مشروط بگیرد. بااینحال، در اغلب اوقات چنین اتفاقاتی میافتد. تردیدی نیست که سیستم قضایی دچار سوگیری هم هست، اما تمرکز ما در فصل ۱ بر نویز خواهد بود و به طور خاص به این موضوع خواهیم پرداخت که چطور قاضی مشهوری متوجه این موضوع شد و آن را شرمآور دانست و مبارزاتی علیه آن به راه انداخت که به معنایی جهان را تغییر داد (گرچه نه به حد کافی). این ماجرا دربارهٔ ایالات متحده است، اما تردید نداریم که ماجراهای مشابهی در سایر کشورها نیز وجود دارد (و خواهد داشت). احتمالاً مشکل نویز در بعضی از این کشورها از ایالات متحده هم بدتر است. تا حدی به این خاطر از مثال کیفردهی استفاده میکنیم که نشان دهیم نویز میتواند موجب بیعدالتیهای بزرگی شود.
کیفردهی قضایی به طور خاص موضوعی دراماتیک است، اما بخش خصوصی را هم مد نظر داریم که آن هم موضوع پرمخاطرهای است. برای شرح این مطلب در فصل ۲ سراغ یک شرکت بزرگ بیمه میرویم. در آنجا بیمهگر به تعیین حق بیمهٔ مشتریان بالقوه میپردازد و کارشناس تعیین خسارت باید دربارهٔ مبلغ خسارت حکم کند. احتمالاً پیشبینی شما این است که چنین کارهایی ساده و مکانیکیاند و کارشناسان مختلف تقریباً به اعداد و ارقام مشابهی میرسند. ما آزمایشِ بهدقت طراحیشدهای -بهعنوان نویزرسی- اجرا کردیم تا این پیشبینی را محک بزنیم. متوجه شدیم که نویز زیاد هزینهٔ مالی هنگفتی را به شرکت تحمیل میکند. از این مثال استفاده میکنیم تا نشان دهیم نویز میتواند باعث ضررهای اقتصادی بزرگی شود.»
زمان
۱۹ ساعت و ۸ دقیقه
حجم
۷۸۸٫۹ مگابایت
قابلیت انتقال
دارد
زمان
۱۹ ساعت و ۸ دقیقه
حجم
۷۸۸٫۹ مگابایت
قابلیت انتقال
دارد
نظرات کاربران
فکر میکردم بهتر از این باشه. کتاب تفکر سریع و کند از همین نویسنده بسیار بهتر و آموزنده تره.
ترجمه و گویندگی خیلی خوب. خیلی ممنون