دانلود و خرید کتاب مرجعیت و روحانیت عبدالحمید دیالمه
تصویر جلد کتاب مرجعیت و روحانیت

کتاب مرجعیت و روحانیت

انتشارات:نشر معارف
دسته‌بندی:
امتیاز:
۵.۰از ۱ رأیخواندن نظرات

معرفی کتاب مرجعیت و روحانیت

مرجعیت و روحانیت مجموعه مباحث شهید دکتر عبدالحمید دیالمه درباره مرجعیت و روحانیت است که در دفتر نشر معارف به چاپ رسیده است.

درباره کتاب مرجعیت و روحانیت

سال های ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۷ نقطه عطف انقلاب اسلامی است. چرا که در آن سال ها اسلامیت نهضت در حال هویت یابی و انقلابیون مسلمان در حال نیرومند شدن بودند. شعارهای اسلامی و خط مشی های رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی (ره) برای توده های مردم بیش از پیش اهمیت یافت و گرایش ها به سمت و سوی باز فهمی ارزش های اسلامی بود.

چنین گرایش و اقبال عمومی در فضای اجتماع، به ویژه در میان قشر دانشجو و فرهیخته، بستری مهیا کرد که افراد وگروههایی نیز دینی آمیخته با خواسته های حزبی و فردی و گروهی خود را به جامعه عرضه کنند.

نامتوازن بودن رشد سیاسی جوانان با رشد دینی، درست اندیشیدن را در معرض تهدید سیاست زدگی قرار داده بود؛ در نتیجه هر جریانی عده ای را به راهی فرا می خواند.

در این میان گروهک های انحرافی با جدیت، در تصرف قدرت و تسلط بر جایگاههای فرهنگی و انقلابی می کوشیدند و این همان چیزی بود که شهیددیالمه را درباره آینده اسلام و انقلاب اسلامی به شدت نگران می کرد. افتادن انقلاب به دست نا اهلان!

دیالمه با نگاه جامعش به ضعف ها ی فکری و انحرافات موجود در جامعه آن روز چاره را در دو حرکت همسو دید

۱- تدوین مفاهیم صحیح دینی و تبیین آن برای نسل جوان.

۲- به نقد کشیدن افکار واندیشه های انحرافی و التقاطی

او سنگرسازی برای حفط و اعتلای اندیشه دینی را از آشفته ترین بازار آن روز که دانشگاه نام داشت آغاز کرد و «معیار دهی» ویژگی مهم کلاس های درس شهید دیالمه بود تا مخاطبانش را با شاخص ها و موازین دینی آشنا کند؛ با این هدف که در دام گروه ها و جریان های ضد اسلامی مطرح آن روز جامعه گرفتار نشوند.

باید توجه کرد که مخاطبان شهید دیالمه نسل جوان دانشگاهی بودند که اطلاعات دینیِ اندکی داشته و معیاری برای شناخت حق از باطل نداشتند. از همین رو نگاه شهید دیالمه موضوع محور نیست تا هر بحثی که خود برآن تسلط دارد بیان کند، بلکه مسئله محور است بنابراین بیش از آنکه بیندیشد چه بگوید؟! در پی این است که چرا بگوید؟؟ و محتوایی که در کلاس درسش مطرح می شود پاسخگوی کدام نیاز مخاطب است؟

مروری بر عناوین سخنرانی های شهید از این زاویه؛ اثبات کننده این حقیقت است.

شهید دیالمه با طرح مباحثی چون: انسان خلوت وخلوت انسان، طراح هدایتی، مذهب در بوته تاریخ، انسان درقالب زمان، الیناسیون (از خود بیگانگی جامعه) و.... در پی ترسیم انسان شناسی اسلامی و نقش مذهب در زندگی آدمی بود ودر این راستا نظریات و دیدگاههایی که نیاز به مذهب را در نظریاتی چون نظریه ترس؛ طبقه حاکم؛ طبقه محکوم؛ نظریه فروید و ...مطرح می کردند؛ به چالش کشید.

او برای اولین بار در سطح دانشگاه به جای مباحثی همچون: جامعهٔ بی طبقه توحیدی، خود سازی انقلابی و ......که عناوین رایج در آن روز بود از " صیرورت انسان بر صراط مستقیم " سخن گفت و با طرح ضوابط حرکت بر این راه ازجمله زهد و آزاد اندیشی، صبر، توکل، شفاعت، فقر، قضا و قدر، امام و انتظار، مفاهیم اصیل و دقیق شیعی و تفاوت آن با مفاهیم دیگر را بازخوانی کند ۱، تا هم نقشهٔ راهی که قران کریم برای سعادت انسان بیان داشته ترسیم شود وهم نشان دهد که دغدغه ها و دل مشغولی های او از سنخ دیگری است.

این مباحث که از قبل انقلاب در سالهای ۵۲-۵۶ در جمع های کوچک دانشجویی آغاز شده بود، پس از پیروزی انقلاب اسلامی با مساعد شدن فضای دانشگاه، در جلسات گسترده تر مطرح شد و جنبه عمومی و رسمی یافت. در تنهایی ثقلین، رساله حقوقیه امام سجاد (ع)، اگر فاطمه (ع) نبود، جایگاه و موقعیت زن در جامعه اسلامی و دهها عنوان دیگر.. که امروز به سهولت بر زبان می آید، در میان جوانان هم عصر او مطرح نبوده و درنسل دانشگاهی غریب می نمود.

آنچه ضرورت تأمل در حیات شهید دیالمه را بیشتر می کند آن است که مطالعات دینی؛ تخصص دانشگاهیِ او نبود ۲، در واقع او دانشجوی رشته الهیات و گرایش های مرتبط یا طلبه حوزه علمیه نیست تا تلاشهای او حرکتی در راستای فعالیتهای علمی -تخصصی او به شمار آید؛ بلکه آنچه دیالمه را واداشت تا اینچنین به مباحث دینی ورود پیدا کند؛ احساس تکلیف دینی به عنوان یک مسلمانِ پیرو مکتب اهل بیت ع است. او براین باور بود که که فهم دقیق دین ومسوولیت ترویج آن به قدر توان؛ تکلیف همه مسلمانان است ونه فقط قشر و گروهی خاص؛ لذا با سبک زندگی خود افقی را فراروی نسل جوان ترسیم کرد که در آن مسوولیت دینی فراتر از هر تخصص و رشته علمی، محور همه تلاشها ومعنای زندگی است.

در این میان آیندهٔ اسلام و انقلاب اسلامی به رهبری اندیشه های شیعی از نگاه تیزبین شهید دیالمه مستور نماند زیرا دستهایی که نابودی این حرکت را هدف گیری کرده بود، به خوبی شناخته بود.

مباحثِ اسلام قدرت بزرگ فردا، آمریکا طراح استراتژی سقوط، اسلام و مبارزات ضد امپریالیستی، آزادی چیست؟، مرجعیت و روحانیت، ولایت فقیه و .... ناظر به همین حساسیت و آینده نگری شهید بود. خطری که او از ناحیه خطوط التقاطی حس کرد؛ سبب شد که برخی گروهها و جریانات انحرافی، به دلیل داشتن مواضع رسمی مکتوب و منتشر شده بطور مستقیم در معرض طرح و نقد شهید قرار گیرند.

«مرامنامه های کمونیستی»، «تبیین جهان»، و «تعمیم امامت و بعثت دائمی »،" قیام موسی، طلوع زن مسلمان " و.... از جمله اندیشه‌های مکتوبی بودند که شهید دیالمه در آنها امتزاج و التقاط حق و باطل را به خوبی دید وبا برگزاری جلسات مشروحِ نقد، فاصله آن ها با حقیقت اسلام را به خوبی تبیین کرد؛ حرکتی که به مفهوم واقعی برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه و در متن جامعه بود.

اکنون با گذر بیش از سه دهه از زمان طرح این مباحث، همچنان جامعه اسلامی تشنه کلام زلال شهید در ترسیم خط اصیل اسلامی شیعی و مبانی انقلاب اسلامی است، امری که ضرورت چاپ ونشر آن اندیشه ها را بیش از گذشته آشکار کرده است.

بر این اساس در دورهٔ دوم انتشار سلسله سخنرانیهای شهید عناوین: طراح هدایتی، انسان در قالب زمان، از خود بیگانگی جامعه، مذهب در بوته تاریخ، ربوبیت معرکه اصلی انبیاء، مرجعیت و روحانیت، ولایت فقیه،، اسلام و مبارزات ضد امپریالیستی، اسلام قدرت بزرگ فردا تقدیم نسل جوان گردید ه است.

گرچه مطالعه این مجموعه لذت شنیدن و جرعه جرعه نوشیدن تمامیِ لحظاتِ حضور در درس شهید را ندارد؛ اما تردید نداریم که حتی گزیده ای مکتوب از آن فریادهای خالصانه، همچنان روشنگرِ راه جویندگانِ حقیقت خواهد بود.

خواندن کتاب مرجعیت و روحانیت را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم

علاقه‌مندان به مباحث عقیدتی مخاطبان این کتاب‌اند.

بخشی از کتاب مرجعیت و روحانیت

صحبت‌كردن در جمعی كه سخنران دقیقاً نمی‌داند مستمعان با آگاهی نسبت به موضوع تشریف آورده‌اند یا نه؟ كار بسیار مشكلی است، چون اصلاً فلسفه‌ی آگاهی‌دادن و نوشتن عنوان و توزیع اعلامیه همین است كه نشان بدهیم، سخنرانی درمورد چه موضوعی است، تا افرادی كه تمایل دارند، تشریف بیاورند. مشكل دیگر اینكه، اكثریت افراد، در جلسه‌ی قبل نبودند و یا به سبك وسیاق سخنان ما آشنایی ندارند وما تازه باید ببینیم که این مسائل مطرح بشود یا نه؟ در این مورد حرف بزنیم یا نزنیم؟ لذا از شما می‌خواهم قبل از هرگونه پیش‌داوری نسبت به مطالبی که می‌شنوید، به خاطر داشته باشید که این جلسه یك جلسه خاصّی درادامه‌ی جلسات قبل است و مسلماً افرادی كه افکار صددرصد اسلامی ندارند یا مسلمانانی که مسائل اسلامی، صددرصد برایشان حل‌ نشده و شبهه‌ای در ذهنشان مطرح است و شاید مسائلی را ضروری‌تر از مسائلی كه ما امروز مطرح می‌كنیم برای خودشان می‌بینند، این حق را به ما وجمع شنوندگانی که جلسات را پیگیری می‌کنند، بدهند كه حداقل دراین جلسه دنباله‌ی همان مطالب را مطرح کنیم و اگر قرارشد جلسات دیگری در خدمتتان باشیم، مطابق آن چیزی كه جمع احساس نیاز بیشتری می‌كند ـ كه مسلماً نمی‌تواند از اعتقادات اسلامی و از اعتقاد ما و آنچه كه در نهضت اسلامی امروز درجریان است جدا باشدـ بحث کنیم.

بنده سعی می‌كنم به اختصار چند كلمه‌ای راجع به مباحثی كه قبلاً صحبت¬كردیم عنوان-كنم تا هم رشته كلام به دست افرادی كه تازه این بحث‌ها برایشان مطرح می‌شود بیاید و هم برای آن دوستانی كه در جلسات قبل بودند یادآوری باشد.

در جلسات قبل عنوان كردیم كه در بُرهه‌ای از زمان و در مرحله‌ای از دوران مبارزات قرارگرفته‌ایم كه همة نیروهای دشمنان علیه سه موضوع اساسی متمرکز‌شده‌اند و نوک تیز حمله‌شان را روی این سه موضوع گذاشته‌اند و سعی می‌كنند كه با قدرت هرچه تمام‌تر این سه را از بین ببرند. اولین موضوع «امامت» بود.


نظری برای کتاب ثبت نشده است
شفاعت؛ ضابطه حرکت بر صراط مستقیم
عبدالحمید دیالمه
مذهب در بوته تاریخ
عبدالحمید دیالمه
امام؛ ضابطه حرکت بر صراط مستقیم
عبدالحمید دیالمه
اسلام قدرت بزرگ فردا
عبدالحمید دیالمه
صبر؛ ضابطه حرکت در صراط مستقیم
عبدالحمید دیالمه
اسلام و مبارزات ضدامپریالیستی
عبدالحمید دیالمه
زهد و آزاداندیشی
عبدالحمید دیالمه
خط انتقال معارف
علی صفایی حائری
فقر؛ ضابطه حرکت بر صراط مستقیم
عبدالحمید دیالمه
ربوبیت؛ معرکه اصلی انبیاء
عبدالحمید دیالمه
انتظار؛ ضابطه حرکت بر صراط مستقیم
عبدالحمید دیالمه
از خود بیگانگی جامعه (الیناسیون)
عبدالحمید دیالمه
حقیقت حج
علی صفایی حائری
جمع ها و حاصل جمع ها
علی صفایی حائری
تطهیر با جاری قرآن؛ تفسیر سوره‌های آل عمران و مدثر... (جلد سوم)
علی صفایی حائری
انسان در دو فصل
علی صفایی حائری
بررسی
علی صفایی حائری
امام (ره) و حیات باطنی انسان
سیدمرتضی آوینی
عوامل رشد، رکود، انحطاط
علی صفایی حائری
مبانی معرفتی اندیشه امام خمینی(ره) : با تاکید بر انسان‌شناسی و نظریه فطرت
علی جعفری هُرستانی

حجم

۶۷۵٫۷ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۶۰ صفحه

حجم

۶۷۵٫۷ کیلوبایت

سال انتشار

۱۳۹۸

تعداد صفحه‌ها

۶۰ صفحه

قیمت:
۳۰,۰۰۰
۱۵,۰۰۰
۵۰%
تومان