کتاب ما هیچ وقت مدرن نبودهایم
معرفی کتاب ما هیچ وقت مدرن نبودهایم
برونو لاتور نویسنده، جامعهشناس و فیلسوف فرانسوی در کتاب ما هیچوقت مدرن نبودهایم، نظریهای تحت همین عنوان را بیان میکند. برونو لاتور معتقد است فرهنگ انسانی از جهان غیر انسانی جدا نیست و لازم است تا مجدد در زمینه پیوندهای میان طبیعت، فرهنگ و انسان مدرن تفکر شود. کتاب ما هیچوقت مدرن نبودهایم توسط رویا منجم به فارسی ترجمه و نشر علم آن را منتشر کرده است.
درباره کتاب ما هیچوقت مدرن نبودهایم
برونو لاتور در کتاب ما هیچوقت مدرن نبودهایم که در سال 1991 منتشر شد نظریهای با عنوان انسان هیچوقت مدرن نبوده است را مطرح کرده و حول این نظریه بحثهای فرهنگی پیرامون مدرنیته مطرح میکند. لاتور در این کتاب به تمایزگذاری میان انسان و طبیعت در نظریههای مدرن و نتایج آن اشاره میکند. بهعنوان مثال نتیجه مدرن شدن انسانها باعث نابودی جنگلها، گرم شدن کره زمین و مسائلی از این دست شده است. برونو لاتور معتقد است توجه دقیق متفکران مدرنیته به جهان هستی و تمایز گذاری بین طبیعت و جامعه، ذهنیت و عینیت، مردم و چیزها در سایه سیاست، علم و تکنولوژی در هم می آمیزد و مفهومی ناواضح از مدرن شدن را ارائه می دهد. برونو لاتور در کتاب ما هیچوقت مدرن نبودهایم، انسانها را تفکر در رابطه با پیوندهای میان طبیعت و فرهنگ و تمایزاتشان ترغیب میکند.
جملاتی از کتاب ما هیچوقت مدرن نبودهایم
منتقدان سه نگرش متمایز را به سخنگفتن در بارهی دنیایمان رشد دادهاند: طبیعی کردن، اجتماعی کردن، شالوده شکنی. بیایید از ویلسون، پییر بوردیو و ژاک دریدا ـ اندکی نامنصفانه ـ به عنوان شخصیتهای نمادین این سه راه سود جوییم. هنگامی که اولی از پدیدههای طبیعیشده سخن میگوید، جامعهها، ذهنها و تمامی شکلهای گفتوگو ناپدید میشود. وقتی دومی از میدانهای قدرت سخن میگوید، علم، تکنولوژی، متنها و درونمایههای فعالیتها ناپدید میشود. هنگامی که سومی از اثرات راستیودرستی (حقیقت) سخن میگوید، باور به هستی واقعی نورونهای مغز یا بازیهای قدرت، سادهانگاری شگرفی را برملا میکند. هر کدام از این شکلهای نقد به خودی خود توانمند است، اما ترکیب آن با دوتای دیگر ناشدنی است. آیا کسی میتواند مطالعهای را به خیال درآورد که با سوراخ اوزون همزمان به شیوهای طبیعیشده، اجتماعی شده و شالودهشکنی شده برخورد کند؟ مطالعهای که در آن سرشت پدیدهها ممکن است به شدت پابرجا شود و راهکارهای قدرت پیشبینیپذیر، اما چیزی جز تأثیرات معنا که توهمات دلسوزیآور طبیعت و سخنگو را فرافکنی میکند، به خطر نمیافتد؟ اینگونه وصلهپینه کردن غیرعادی و مسخره (گروتسک) خواهد بود. زندگی روشنفکرانهی ما تا زمانی بازشناختنی است که شناختشناسان، جامعهشناسان و شالودهشکنان ما در کنار هم باقی بمانند و نقد هر گروه خوراکش را از ناتوانیهای آن دوتای دیگر فراهم کند. ممکن است از علوم، بازیهای قدرت تجلیل یا باور به واقعیت را مسخره کنیم، اما نباید این سه اسید سوزآور را درهمآمیزیم. «برای خواندن جملات بیشتری از کتاب ما هیچوقت مدرن نبودهایم، بخش نمونه کتاب را رایگان دانلود کنید.»
درباره برونو لاتور
برونو لاتور جامعهشناس و فیلسوف فرانسوی معاصر است که در سال ۱۹۴۷ متولد شد و در حال حاضر نیز در قید حیات است. از برونو لاتور بهعنوان نظریهپرداز فرانسوی در زمینه علم، فناوری و سیاست یاد میکنند که نتیجه فعالیتهای وی به توسعه و بسط نظریه شبکه کنش و ظهور مطالعات علم و فناوری در اروپا منتج شد. این فیلسوف کتابهایی نیز تالیف کرده که مشهور ترین آنها در دنیا عبارت هستند از: زندگی آزمایشگاهی، ما هرگز مدرن نبودهایم، علم در عمل
مسلماً از اهمیت برنولاتور سخن راندن امری اجتناب ناپذیر است و این کتاب یکی از مهمترین کتابهای این نویسنده است. ولی متاسفانه، ترجمه بسیار بد هست و متن غیر قابل خوانش است.