کتاب اخلاق و مدرنیته؛ انسان مدرن چه چیزی را در زندگی از دست داد؟
خواندن نظراتمعرفی کتاب اخلاق و مدرنیته؛ انسان مدرن چه چیزی را در زندگی از دست داد؟
اخلاق در دنیای مدرن چه جایگاهی دارد؟ آیا مدرنیته که خود به وجودآورنده نوعی اخلاق است زمینه های به کارگیری آن را نابود نمیکند؟ یا سادهتر بگوییم آیا در دنیای مدرن میشود با اخلاق بود؟
نویسنده «اخلاق و مدرنیته» نگاهی نو به برخی موضوعات مشابه در فلسفه اخلاق معاصر کرده است. موضوعاتی مثل فایدهگرایی، کانتیسم، لیبرالیسم، حقوق، فضیلت، واقعگرایی، اخلاقگرایی و برخی موضوعات با بن مایههای سیاسی، مانند قدرت، جنسیت، نیستانگاری (نهیلیسم) و ملیگرایی.
راس پول این موضوعات را مطرح میکند و برخی از دیدگاهها و پاسخهای انتقادی فلاسفه و جامعهشناسان معاصر را نیز درباره این موضوعات به نقد میکشد.
راس پول معتقد است که اگر فلسفه اخلاق قرار است دوباره از بلندپروازیهای سنتی خود دفاع کند تا جایگاهی در مسائل مهم اجتماعی روز برای خود تثبیت کند، باید محتوای اجتماعی خودش را جدی بگیرد.
راس پول در واقع دنبال یک طرح جدید برای زندگی خوب است برای همین در فصل آخر در مورد تفسیر جدید از «خوبی» میگوید:
«نقطه آغاز این تلاش [برای رسیدن به زندگی خوب]، جهل ما نسبت به مفهوم خوبی است. اما این جهل ممکن است به دو طریق تفسیر شود. ممکن است که ما ندانیم خوبی ما چه هست زیرا ما فاقد یک بخش خاص از دانش هستیم. تلاش ما برای یک زندگی خوب جستوجو در یک معنای لغوی است و هدف آن کشف یا بازکشف چیزی است که تاکنون وجود داشته است. در واقع ما مانند باستانشناسانی هستیم که در تلاش برای کشف طرحی از شهر پنهانشده در زیر مخروبههای تاریخ هستند.»
اگر به مسایل جامعهشناختی و فلسفه مدرن علاقهمند هستید و به ویژه موضوع اخلاق در دنیای مدرن را دنبال میکنید. این کتاب دریچه های تازهای برایتان باز خواهد کرد.
گفتمان
ایدئولوژی و ساز و برگهای ایدئولوژیک دولتلویی آلتوسر
نیچه و پست مدرنیسمدیو رابینسون
جنون و مرگ در فلسفهفریت گوون
حقوق بشر و امپراتوریکوستاس دوزیناس
بهنظرم نویسنده تقسیمبندی خوبی داره و استدلالهای منسجمی آورده، اما ترجمهٔ کتاب بعضی جاها اصلاً روان نیست و گاهی، کلی باید بخونی یه جمله رو تا بفهمی دقیقاً چی میگه!
کتابی بسیار خوب با ترجمه بسیار بد. غیر قابل خواندن