کتاب یادداشتهای امیراسدالله علم؛ دفتر دوم
معرفی کتاب یادداشتهای امیراسدالله علم؛ دفتر دوم
کتاب ۷ جلدی یادداشتهای امیر اسدالله علم در ۲ دفتر و به همت علینقی علیخانی و همکاری انتشارات مازیار منتشر شده است. این یادداشتها یکی از مهمترین آثار تاریخ معاصر ایران به شمار میروند و قبلا بارها تجدید چاپ شدهاند. مجموعهای که پیش روی شما است، کاملترین نسخه یادداشتهای علم است.
درباره کتاب یادداشت های امیر اسدالله علم
اسدالله خان عَلَم امیر قاینات متولد مردادماه سال ۱۲۹۸ در بیرجند و متوفی در ۲۵ فروردین ۱۳۵۷ در آمریکا، مشهور به اسدالله علم، یکی از مهمترین چهرههای سیاسی دوران محمدرضاشاه پهلوی و وزیر دربار و نخستوزیر ایران از سال ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۲ بود.
در آذر ماه ۱۳۴۵، عَلَم به جای حسین قدسی نخعی به وزارت دربار محمدرضاشاه منصوب شد و این سمت را قریب ۱۱ سال، یعنی تا چند ماه مانده به پایان عمرش حفظ کرد. در ۲۸ تیر ماه ۱۳۵۶ عَلَم برای آخرین بار به عنوان وزیر در دربار حاضر میشود و سپس برای ادامه درمان راهی فرانسه میشود، دو هفته بعد شاه به عَلَم تلفنی توصیه میکند به علّت کسالتش بهتر است از کار کنارهگیری کند و علم هم استعفای خود را مینویسد و ارسال میکند. ۲ روز بعد دولت جدیدی به ریاست جمشید آموزگار بر سر کار آمد و علم با شگفتی فراوان آگاه شد که امیرعباس هویدا به جانشینی او منصوب شده است.
اسدالله علم از زمانی که وارد سیاست شد هر روز خاطرات خود را به صورت محرمانه در دفتری جداگانه ثبت میکرده است ولی آنچه را ما امروز به آن دسترسی داریم و به گفته علینقی عالیخانی خانواده علم در اختیارش گذاشتهاند مربوط است به دیماه سال ۱۳۴۷ تا شهریور ماه ۱۳۵۶ است.
عالیخانی در ابتدا خلاصهای از مطالب این مجموعه را در حدود ۴ هزار صفحه به انگلیسی ترجمه میکند تا در اختیار انگلیسی زبانان قرار گیرد. در بهار ۱۳۷۱، گروه مترجمان انتشارات طرح نو متن انگلیسی را به فارسی ترجمه میکنند که در دو جلد زیرعنوان «گفتگوهای من با شاه؛خاطرات محرمانه امیر اسداللّه علم» در ایران منتشر میشود. آنچه امروز خواننده در اختیار دارد، متن اصلی خاطرات اسداللّه علم است که به علاقمندان تاریخ معاصر ایران تقدیم شده است.
آنچه به عنوان یادداشتهای علم منتشر شده، تنها حوادث ۱۰ سال از ۱۱ سال وزارت دربار او را در برمیگیرد و درباره یک سال اول وزارت دربار و همچنین ۲۰ ماه نخستوزیری که مهمترین سالهای فعالیتهای سیاسی علم بوده است. مطلبی در این یادداشتها دیده نمیشود.
خواندن کتاب یادداشت های امیر اسدالله علم؛ دفتر دوم را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به تمام علاقهمندان به تاریخ معاصر پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب یادداشت های امیر اسدالله علم؛ دفتر دوم
«افزایش بیسابقهٔ درآمد نفت که از پایان سال پیش آغاز شد به راستی سرگیجهآور و همچون رؤیای شیرینی بود که ناگهان واقعیت یافته بود. درآمد نفت از تقریبا ۲.۴ میلیارد دلار به قیمتهای جاری در ۱۹۷۰ با جهشی چشمگیر به حدود ۲۱ میلیارد دلار در ۱۹۷۴ کم و بیش برابر با ۱۳۵۳ رسید. دستیابی به چنین ثروت عظیمی دولت و مردم را خوشبین کرده و باور همگان این بود که در آیندهای نه چندان دور ایران از ردهٔ کشورهای در حال رشد جدا و به جرگهٔ کشورهای پیشرفته خواهد پیوست. تنها سوآل این بود که چه گونه و با چه شتابی ایران برای همیشه از تنگدستی و عقبافتادگی رهایی مییابد. شاه که تعطیلات نوروزی را در جزیره کیش میگذراند به علم میگوید "هنوز خیلی امیدها دارم. باید این مملکت را به پایه بزرگترین کشورهای دنیا برسانیم، نه این که در خاورمیانه اول باشیم.
دلیلی ندارد که نشود، هم قدرت داریم و هم مواد اولیه داریم. مگر دیگران چه کردهاند که ما نتوانیم بکنیم؟" یادداشت ۱۴ ـ ۱ فروردین ۵۳. شاه به خوبی آگاه بود که سرسختی او برای افزایش بهای نفت در پایان سال پیش، مقام ایران به عنوان دومین صادرکنندهٔ نفت جهان و همچنین موقع استراتژیک ایران، او را به صورت شخصیت سیاسی طراز اولی درآورده است. سران، نخستوزیران، وزیران و سیاستپیشگان بسیاری از کشورهای جهان برای نزدیک شدن به شاه و تفاهم با او با یکدیگر همچشمی میکردند. در یادداشتهای علم هفتهای نمیگذرد بیآن که یک یا چند تن از این کسان در تهران برای دیدار شاه یا دست کم بلندپایگان دولت تلاش نکنند. هدف کشورهای پیشرفته این بود که از یک سو از خوان نعمت کشورهای صادر کنندهٔ نفت بیبهره نمانند و از سوی دیگر به موازات رفع نگرانی در زمینهٔ تأمین نفت موردنیاز، فرصتی یابند تا از وابستگی خود به کشورهای اوپک بکاهند.
ایران و سایر کشورهای عضو اوپک میکوشیدند نشان دهند که افزایش بهای نفت عملی خودخواهانه نبوده و تنها حق را به حقدار داده است. برای جلوگیری از تبلیغات منفی کشورهای پیشرفته که ناگهان برای کشورهای فقیر که توان خرید نفت گران را نداشتند، دلسوزی میکردند، اوپک صندوقی برای کمک به کشورهای در حال رشد برپا ساخت و مبلغ قابل توجهّی نیز به صورت سپرده در اختیار صندوق پول بینالمللی قرار داد تا با شرایط مناسبی برای کمک به موازنهٔ پرداختهای این گونه کشورها داده شود.»
**مطالعه نسخه چاپی** در مورد ارزش تاریخی کتاب به اندازه کافی گفته شده و من به دو نکته دیگه اشاره می کنم. اول طنز خفیفی که در کلام علم هست و خوندن متن رو جذاب می کنه و دوم شاعر مسلکی علم
مثلاً یکی پیدا میشد این دو جلد رو میخرید و به من هدیه میداد ... آخ آخ آخ آخ 😁
سلام وقت بخیر اندکی در ارتباط با کتاب یادداشت های علم؛ در ابتدا باید بگویم این کتاب گزارشات خود اسدالله علم(جزئی از نزدیک ترین افراد به شاه) است که بر طبق وصیتی که به دختر خود کرد بعد از مرگ
قیمت این دو جلد خیلی بالاس.تخفیف بدید.
بسیار جالب و عالی
خیلی جالبه دیدن نمای داخلی روابط دربار
همانطور که برایذجلو اول تخفیف گذاشتید لطفاً جلد دوم را هم تخفیف بگذارید. ممنون
با سلام کتاب خوبی هست.
این کتاب یکی از اسناد مهم تاریخ پهلوی دوم است ،که اعلم بخوبی روز نگاری کرده و طنز و شاعر مسلکی اعلم و خصوصا تسلط همه جانبه اش بر سیاست و روابط خارجی و اقتصاد ستودنی است .روحش شاد که
سلام ایکاش تخفیف به جای جلد دوم برای جلد اول این کتاب ودیگر کتابها هم اعمال میشد. نه اینکه جلد اول بدون تخفیف۶۰۰۰۰تومن وجلد دوم با ۸۰در صدتخفیف به شود۱۲۰۰۰ تومن. این طرفند تبعات خوب وزیبایی ندارد.