کتاب فهرست کارهای انجام ندادنی
معرفی کتاب فهرست کارهای انجام ندادنی
کتاب فهرست کارهای انجامندادنی نوشتهی رولف دوبلی با ترجمهی امید حسینی و صدرا صمدی دزفولی، اثری در حوزهی خودشناسی و توسعه فردی است که نشر میلکان آن را منتشر کرده است. این کتاب با رویکردی متفاوت و طنزآمیز، به جای ارائهی توصیههای مرسوم برای موفقیت و خوشبختی، فهرستی از کارهایی را پیش روی مخاطب میگذارد که انجامدادنشان میتواند زندگی را به سمت ناکامی و نارضایتی سوق دهد. دوبلی با الهام از سخنرانیها و تجربههای شخصی و همچنین بهرهگیری از مثالهای تاریخی و علمی، ۵۲ قانون را مطرح کرده که هرکدام بهنوعی هشدار یا ضدتوصیهاند. ساختار کتاب بهگونهای است که هر فصل به یک عادت یا رفتار مخرب میپردازد و در پایان هر بخش، با عنوان «نجوای عقل»، راهکار یا نگاه واقعبینانهای ارائه میدهد. نسخهی الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب فهرست کارهای انجام ندادنی
کتاب فهرست کارهای انجامندادنی اثر رولف دوبلی، مجموعهای از ۵۲ فصل کوتاه است که هرکدام به یکی از اشتباهات رایج و مخرب در زندگی فردی و اجتماعی میپردازد. نویسنده با نگاهی وارونه به توصیههای موفقیت، بهجای آنکه راههای رسیدن به خوشبختی را فهرست کند، مسیرهای شکست و ناکامی را برجسته کرده است. این رویکرد، که به «وارونسازی» معروف است، الهامگرفته از سخنرانی چارلی مانگر و آموزههای فیلسوفان و دانشمندان مختلف است. دوبلی در هر فصل، ابتدا با زبانی طنز و گاهی گزنده، یک رفتار یا عادت منفی را بهعنوان راهی برای بدبختی معرفی میکند و سپس در بخش «نجوای عقل»، با استدلال و مثالهای علمی یا تاریخی، اهمیت دوری از آن رفتار را توضیح میدهد. ساختار کتاب بهگونهای است که هر فصل مستقل است و میتوان آن را بهصورت پراکنده مطالعه کرد. موضوعات متنوعی از جمله بیبرنامگی، بدقولی، خودخواهی، پرتوقعی، اعتیاد، دخالت در زندگی دیگران، منفیبافی و حتی نحوهی برخورد با فضای مجازی در این کتاب بررسی شدهاند. هدف اصلی کتاب، آگاهکردن مخاطب نسبت به دامهایی است که معمولاً نادیده گرفته میشوند و تأکید بر این نکته که دوری از اشتباهات رایج، گاهی مهمتر از تلاش برای موفقیت است.
خلاصه کتاب فهرست کارهای انجام ندادنی
کتاب فهرست کارهای انجامندادنی مجموعهای از قوانین و ضدتوصیههاست که هرکدام بهنوعی به رفتارها و عادتهایی میپردازد که میتوانند زندگی را به سمت ناکامی و نارضایتی سوق دهند. دوبلی با رویکردی طنزآمیز و وارونه، به جای آنکه راههای موفقیت را آموزش دهد، مسیرهای شکست را به تصویر میکشد. او در مقدمه توضیح داده است که الهامبخش این رویکرد، سخنرانی چارلی مانگر با عنوان «چطور زندگیای سرشار از بدبختی بسازیم» بوده است. هر فصل کتاب به یک رفتار یا عادت خاص اختصاص دارد؛ برای مثال، بیتوجهی به نگهداری و ترمیم امور شخصی، میداندادن به تنبلی و بیانگیزگی، بدقولی، خودخواهی، پرتوقعی، بیبرنامگی، تخریب روابط، جازدن در برابر مشکلات، دورویی، چسبیدن به عادتهای بد، تعیین هدفهای اشتباه، اعتیاد به الکل و مواد، دخالت در زندگی دیگران، بیتوجهی به تجربههای دیگران، افراط در فضای مجازی، بداخلاقی در رانندگی و جمعکردن آدمهای منفی دور خود. در هر فصل، ابتدا با زبانی کنایهآمیز و گاهی اغراقآمیز، رفتار مخرب شرح داده میشود و سپس در بخش «نجوای عقل»، نویسنده با استدلال و مثالهای علمی یا تاریخی، اهمیت دوری از آن رفتار را توضیح میدهد. پیام اصلی کتاب این است که بسیاری از اشتباهات و عادتهای منفی، بهسادگی قابل شناساییاند و با پرهیز از آنها میتوان کیفیت زندگی را بهطور چشمگیری بهبود داد. دوبلی تأکید کرده است که موفقیت و خوشبختی، بیش از آنکه به دنبالکردن توصیههای مثبت وابسته باشد، به دوری از دامهای رایج و پرهیز از اشتباهات تکراری بستگی دارد.
چرا باید کتاب فهرست کارهای انجام ندادنی را بخوانیم؟
این کتاب با رویکردی متفاوت و طنزآمیز، به جای ارائهی نسخههای موفقیت، به مخاطب کمک میکند تا اشتباهات رایج و مخربی را که اغلب نادیده گرفته میشوند، شناسایی کند. ساختار فصلبندی و مثالهای متنوع، باعث میشود هرکس بتواند بخشی از رفتارهای خود یا اطرافیانش را در این فهرست پیدا کند و نسبت به آنها آگاهتر شود. فهرست کارهای انجامندادنی نهتنها برای کسانی که به دنبال رشد فردی هستند، بلکه برای افرادی که علاقهمند به شناخت خطاهای ذهنی و رفتاریاند، منبعی آموزنده و کاربردی است. همچنین، لحن صمیمی و روایتهای کوتاه و مستقل هر فصل، مطالعهی کتاب را برای مخاطبان پرمشغله یا کسانی که به دنبال مطالب کوتاه و قابلدرک هستند، آسانتر میکند. این کتاب فرصتی است برای بازنگری در عادتها و تصمیمها و یافتن راههایی برای بهبود کیفیت زندگی از مسیر پرهیز از اشتباهات.
خواندن این کتاب به کسانی پیشنهاد میشود که دغدغهی خودشناسی، بهبود کیفیت زندگی، مدیریت عادتها و پرهیز از اشتباهات رایج را دارند. همچنین برای علاقهمندان به روانشناسی، توسعه فردی و کسانی که به دنبال رویکردی متفاوت و طنزآمیز در حوزهی موفقیت و زندگی بهتر هستند، مناسب است.
بخشی از کتاب فهرست کارهای انجام ندادنی
«بعضیها صفحهی گرامافون، کنسولهای بازی یا لباسهای آنتیک جمع میکنند. من هم چند سال است قصههای شکست جمع میکنم؛ یعنی قصهی تلاشهای ناموفق در کار، زندگی خانوادگی، ازدواج و در کل، زندگی. رمان جاودان آنا کارنینا از لئو تولستوی با این جمله شروع میشود: «خانوادههای خوشبخت همه مثل هماند؛ اما خانوادههای شوربخت، هرکدام بدبختی خاص خودشان را دارند.» معنایش این است: کتابی که فقط از خوشبختی آدمها بگوید، ملالآور است. خوشبختی یکنواخت و تکبعدی و روان است؛ مثل ظرف تفلون. اما شوربختی قصههای بیشتری دربارهی دنیا برایمان میگوید. بدبختی تاروپود دارد و به ما درس میدهد. برای همین با اشتیاق زیادی قصههای مصیبت و بداقبالی را جمعآوری میکنم. کالجها و دانشگاهها در مراسم فارغالتحصیلی دانشجوهایشان، از یک سخنران مهمان دعوت میکنند تا از بینشها و خِرد زندگیاش برای جوانان کمتجربهای بگوید که میخواهند وارد دنیای کار شوند. این سخنرانها معمولاً دانشآموختگانِ سابقِ همان مؤسسه هستند که در حرفهی انتخابیشان به موفقیت زیادی رسیدهاند. سیزدهم جونِ ۱۹۸۶ هم اینگونه بود. از چارلی مانگِر که آنموقع ۶۲ سال داشت، دعوت کرده بودند در شهر لسآنجلس، سخنرانی مراسم فارغالتحصیلی دانشگاه هاروارد را انجام دهد. این سرمایهگذار امریکایی، با همکاری وارن بافت، به عقیدهی خیلیها موفقترین شرکتِ مادرتخصصی تاریخ را بنا کرده: برکشایر هثوی. سخنرانی مانگر بینظیر بود. حتی عنوان سخنرانیاش جذابیت خاصی داشت: «چطور زندگیای سرشار از بدبختی بسازیم.» او بهجای اینکه توصیههایی به شنوندههایش بدهد تا دستاوردهای فردی بهتری داشته باشند، برایشان از چهار روشِ بیبروبرگرد برای نداشتنِ هیچ دستاوردی در زندگی گفت. همهی نصیحتهایش را واژگون ارائه کرد. این روشی بسیار هوشمندانه برای الهامبخشی بود. هرچه باشد، اصول منفی اثرگذارتر و ملموستر و بهیادماندنیتر از اصول مثبتاند.»