کتاب بیماری خانواده میم
معرفی کتاب بیماری خانواده میم
کتاب بیماری خانواده میم نوشتهٔ فائوستو پاراویدینو و ترجمهٔ سارا عصاره، رضا رضایی و رحمان سهندی است. این کتاب توسط نشر نی منتشر شده است. بیماری خانواده میم یک نمایشنامه ایتالیایی است که روابط پیچیده خانوادگی و مشکلات انسانی را به تصویر میکشد. بیماری خانواده میم یک نمایشنامه در ژانر تئاتر معاصر است که به مسائل خانوادگی و روابط انسانی میپردازد. این اثر بخشی از مجموعه نمایشنامههای پاراویدینو با عنوان "Teatro: Gabriele. 2 fratelli La malattia della famiglia M. Natura morta in un fosso. Genova 01. Noccioline" است که چندین نمایشنامه از این نویسنده را در بر میگیرد.
درباره کتاب بیماری خانواده میم اثر فائوستو پاراویدینو
کتاب بیماری خانواده میم روایتگر داستان خانوادهای است که در شهری کوچک در ایتالیا زندگی میکنند. این نمایشنامه به موضوع بیماری، روابط خانوادگی پرتنش و مشکلات ارتباطی بین افراد میپردازد. مکان داستان در سکونتگاههای کوچکی در کنار بزرگراههای اصلی ایتالیا است که نویسنده آن را به غرب وحشی تشبیه کرده است. زمان روایت بین پاییز و زمستان است، با آب و هوایی که نویسنده آن را همچون آدم غمگین و افسردهای توصیف میکند که هر از گاهی با باران و برف خودش را خالی میکند. این نمایشنامه از جمله آثار مهم تئاتر معاصر ایتالیا محسوب میشود و در سالن معتبر کمدی فرانسز پاریس نیز به اجرا درآمده است. فائوستو پاراویدینو هشتمین نویسنده ایتالیایی است که اثرش در این سالن معتبر اجرا شده است.
خلاصه داستان بیماری خانواده میم
داستان این نمایشنامه حول محور خانوادهای متشکل از یک پدر سالخورده به نام لوئیجی که مبتلا به آلزایمر است و سه فرزندش به نامهای ماریا، مارتا و جانی میچرخد. ماریا دختری بیست تا بیست و پنج ساله است که نامزدی به نام فولویو دارد. حضور فولویو و دوستش فابریتسیو در کنار این خانواده سبب میشود که تنشهای تازهای میان افراد شکل بگیرد. راوی داستان، دکتر کریستوفولینی، پزشک محلی است که خود را اینگونه معرفی میکند: "من همونیام که یه وقتی بهش میگفتن «دکتر بهداشت» اما حالا صداش میکنن «پزشک عمومی» یا «پزشک خانواده»". او به عنوان ناظر بیرونی، روابط این خانواده و مشکلاتشان را روایت میکند.
دکتر کریستوفولینی در مقدمه نمایشنامه به نقش خود به عنوان پزشک اشاره میکند و میگوید که وظیفه اصلی او بیش از درمان جسمی، گوش دادن به درد دلها و مشکلات مردم است. او میگوید: «رو همین حساب دارم به این نتیجه میرسم که وظیفهٔ اصلی من از بیخ و بن یه چیز دیگهست: گوش کردن.» در طول نمایشنامه، مشکلات و تنشهای خانواده میم آشکار میشود. بیماری آلزایمر پدر خانواده، روابط پیچیده بین خواهران و برادر، و حضور افراد غریبه (فولویو و فابریتسیو) همگی عواملی هستند که بر پویایی روابط خانوادگی تأثیر میگذارند.
کتاب بیماری خانواده میم شامل بخشهای زیر است:
یادداشت مترجم (نوشته سارا عصاره)
معرفی شخصیتها
مقدمه (از زبان دکتر کریستوفولینی)
متن اصلی نمایشنامه
فولویو: مردی بیست تا سی ساله، نامزد ماریا
فابریتسیو: مردی بیست تا سی ساله، دوست فولویو
دکتر کریستوفولینی: پزشک محلی و راوی داستان
چرا باید کتاب بیماری خانواده میم را بخوانیم؟
بیماری خانواده میم یکی از نمایشنامههای مهم معاصر ایتالیا است که نگاهی عمیق به روابط خانوادگی دارد. این اثر از منظر پزشکی که نقش شاهد را ایفا میکند، روایت میشود و به مخاطب این امکان را میدهد تا از زاویهای متفاوت به مشکلات انسانی و روابط خانوادگی نگاه کند. پاراویدینو در این اثر هسته اصلی داستان را در صحنههای به ظاهر کماهمیت قرار میدهد، در جاهایی که شخصیتها دارند درباره هیچی حرف میزنند و همین شیوه روایت است که اثر او را متمایز میکند.
کتاب بیماری خانواده میم را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب را به علاقهمندان به ادبیات نمایشی، تئاتر معاصر، و آثار اروپایی پیشنهاد میکنیم. همچنین برای افرادی که به موضوعات روانشناختی، روابط خانوادگی و مسائل انسانی علاقه دارند، این نمایشنامه میتواند جذاب باشد. دانشجویان رشتههای تئاتر، ادبیات نمایشی و روانشناسی نیز میتوانند از مطالعه این اثر بهره ببرند.
درباره فائوستو پاراویدینو
فائوستو پاراویدینو، نمایشنامهنویس، بازیگر و کارگردان ایتالیایی، در سال ۱۹۷۶ در جنووا به دنیا آمد. او در آکادمی هنرهای دراماتیک جنووا تحصیل کرد، اما پس از مدتی ترک تحصیل کرد و با چند همکلاسی گروه تئاتری در شهر رم تاسیس کرد. پاراویدینو در سال ۱۹۹۸ نمایشنامهٔ «دو برادر» را نوشت که در سال ۱۹۹۹ برنده جایزه توندلی شد. در سال ۲۰۰۱ برای همین نمایشنامه جایزه پریمو اوبو را دریافت کرد. در سال ۲۰۰۴ جایزه ویتوریو گاسمن را برای نمایشنامهٔ «طبیعت بیجان در یک چاه» به دست آورد.
پاراویدینو فرزند دو پزشک است و این زمینه خانوادگی بر نگاه او به مسائل بیماری و سلامت تأثیر گذاشته است. شخصیتهای آثار او اغلب با مشکلات سلامتی مواجه هستند - از خودبیمارانگاری گرفته تا بیماریهای واقعی، درمانپذیر یا درمانناپذیر، مادرزادی، اکتسابی یا روانتنی. او در عرصه سینما نیز فعالیت داشته و در سال ۲۰۰۵ اولین فیلم خود با عنوان «تگزاس» را کارگردانی کرد. این فیلم در بخش افقهای شصتودومین جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد و جایزه پازینتی را دریافت کرد. همچنین نامزد جایزه دیوید دی دوناتلو در بخش کارگردانی و جایزهٔ نوار نقرهای در بخش کارگردانی و بهترین فیلمنامه شد.
جوایز و افتخارات نویسنده و اثر
فائوستو پاراویدینو با نمایشنامه بیماری خانواده میم هشتمین نویسنده ایتالیایی بود که اثرش در سالن تئاتر کمدیفرانسز پاریس به اجرا درآمد. این موضوع از اهمیت و ارزش هنری این نمایشنامه حکایت دارد.
سایر جوایز پاراویدینو:
جایزه توندلی در سال ۱۹۹۹ برای نمایشنامه دو برادر
جایزه پریمو اوبو در سال ۲۰۰۱ برای نمایشنامه دو برادر
جایزه ویتوریو گاسمن در سال ۲۰۰۴ برای نمایشنامه طبیعت بیجان در یک چاه
جایزه پازینتی برای فیلم تگزاس در جشنواره فیلم ونیز
نامزدی جایزه دیوید دی دوناتلو و نوار نقرهای برای فیلم تگزاس
بخشی از کتاب بیماری خانواده میم
«صحنهٔ اول
محل پاتوق. عصر. آسمان صاف. ماریا و فولویو.
ماریا: تو دوستم داری؟
فولویو: آره، چطور مگه؟
دکتر.
دکتر: خب، این فولویوئه، پسر سیگارفروش، خیلی نمیشناسمش، فقط یه بار اومده پیشم، میخواست ازش تست اچآیوی بگیرم. اونجا بود که فهمیدم گاهی، شبها، وقتی دوستهاش مجبورش میکنن بنوشه، پاک فراموش میکنه نامزد ماریاست. به هر حال جواب تستش منفی شد. اون دختر، ماریا میم، نامزدشه. با لوئیجی، پدرش ـمریض وفادارم ـو مارتا و جانی، خواهر و برادرش، زندگی میکنه. ماریا ـبرای خودش یه پا ملکهٔ حاملگیهای ختم به سقطه. همین هم باعث میشه فکر کنم اون هم گهگاهی برای فولویو ارزشی قائل نیست.
ماریا و فولویو.
ماریا: بعضی وقتها احساس میکنم منو به هیچجات نمیگیری.
فولویو: الان هم؟
ماریا: نه، بعضی وقتها.
فولویو: کِی؟
ماریا: چه میدونم، سخته گفتنش. یه حسه.
فولویو: فهمیدم، فقط میخوام سر در بیارم چیکار میشه کرد.
ماریا: نمیدونم... وقتی با دوستهاتی یه آدم دیگه میشی، اون وقت حس میکنم به هیچجات نیستم.
فولویو: خب، اونها قبل از تو بودن.
ماریا: میدونم.
فولویو: دلم نمیخواد رابطهمو با اونها خراب کنی.
ماریا: باشه.
مکث.
فولویو: فقط همین بود؟
ماریا: نه.
فولویو: آهان، حدس میزدم. دیگه چیه؟
ماریا: دلت نمیخواد حرف بزنی.»