«اسطوره و واقعیت» اثر ارزشمند میرچا الیاده (۱۹۸۶-۱۹۰۷) اسطورهشناس و دین پژوه بزرگ رومانیایی است. کتاب با تعریف اسطوره، این پدیده همواره بحثانگیز و مشترک در حوزههای فرهنگ، دین، انسانشناسی و باستانشناسی آغاز شدهاست ، در ادامه الیاده به مطالعه اسطوره در جوامع ابتدایی پرداخته و نقش مهم اساطیر قومی در تاریخ را که تلاش نمودهاند این پدیده درزمینه اصلی اجتماعی- دینیاش قرارگیرد پرداخته است. معناهای گوناگون اسطوره در عهد باستان و جهان مسیحیت در این کتاب بررسی شدهاند و نقش اسطوره و اسطوره سازی در دنیای مدرن کنونی در حوزه ادبیات و رسانه، یکی دیگر از بحثهای جذاب این کتاب است. این کتاب در نه فصل تدوین شده است: «ساختار اسطوره»، «قدرت جادویی و اعتبار خاستگاه»، «اساطیر و آیینهای نوزایی»، «آخرتشناسی و کیهانزایی»، «میتوان بر زبان غلبه کرد»، «اسطورهشناسی و هستیشناسی و تاریخ»، «اساطیر حافظه و فراموشی»، «عظمت و انحطاط اسطورهها» و «بقایا و پوششهای اساطیر». در بخشی از کتاب آمده است:
اسطورهها نه تنها ماجرای آفرینش گیتی و منشأ پیدایش جانوران، گیاهان و انسان را تعریف میکنند بلکه همه آن وقایع ازلی و آغازینی را نقل میکنند که انسان در نتیجه آنها به آنچه که امروز هست، تبدیل شده است؛ یعنی موجودی میرنده، دارای جنسیت (مرد یا زن)، سازماندهیشده در جامعه، مؤظف و مجبور به کار و تلاش برای زندگی و کار کردن طبق قوانین و قواعدی مشخص. اگر این جهان وجود دارد و اگر انسان وجود دارد برای این است که موجودات فوق طبیعی در «ابتدا» قدرتهای خلاق و آفریننده را به کار گرفتند. اما پس از این کیهانزایی و آفرینش انسان، وقایع دیگری رخ داد و انسان آنطور که امروز هست پیامد و نتیجه مستقیم آن وقایع اساطیری است و آن وقایع انسان را شکل دادهاند. انسان میرنده است زیرا واقعهای ناخوشایند در ازل رخ داد. اگر آن واقعه رخ نمیداد، انسان میرنده و محکوم به مرگ نمیشد. او به زندگی جاودان و نامحدود، مثل سنگها و صخرهها، ادامه میداد یا شاید میتوانست مرتباً پس از دورههایی معین، مثل مار پوست بیندازد...
برای تجربهای بهتر در دانلود کتاب اسطوره و واقعیت و خواندن آن، اپلیکیشن طاقچه را بهصورت رایگان نصب کنید. در اپلیکیشن میتوانید مطالعهی خود را شخصیسازی کنید و لذت خواندن و شنیدن کتابها را همیشه و همهجا تجربه کنید. علاوهبر دسترسی آسان، امکان خرید هزاران کتاب صوتی و الکترونیکی با تخفیفهای ویژه و بهترین قیمت هم فراهم است.
ممنون میشم اگر سایر کتابهای این نویسنده رو هم در کتابخانه قرار بدید.
وحید شعبانی
۱۳۹۹/۰۲/۱۸
کتابی بسیار عمیق و جالب در مورد نقش و تحلیل اسطوره ها در تاریخ زندگی بشر با ترجمه ای روان و گویا
پیام
۱۴۰۰/۰۱/۰۵
این کتاب را انتشارات توس هم با نام «چشماندازهای اسطوره» با ترجمه استاد جلال ستاری منتشر کرده است.
۱۴۰۴/۰۴/۲۸
اگه به اسطوره شناسی علاقه دارید کتاب خیلی خیلی خوبی هست اما بهتره یه پیش زمینه ای ( خیلی کم ) داشته باشید و هر وقت ارجاعی داده میشه روی ارجاع مکث و سرچ کنید.
کاربر زنده
۱۴۰۵/۰۳/۰۳
نویسنده چه تلاشی کرده که اسمی از ایران و اساطیر ایرانی نیاره و همه چیز رو به مصر و یونان یا هند نسبت بده. جالبه کسی که ادعای تحقیق در مورد اسطوره ها و ادیان رو داره تابحال به ایران...بیشتر
مطمئن نیستم.
۱۴۰۳/۰۹/۰۶
ترجمه ی کتابای این بشر ضعیفه ارتباط گرفتن سخته و فقط کتاب داستان وار ترنسلیت شده
محسن
اسطورهها نباید تعریف شود مگر در طی دوره زمان مقدس (معمولاً در پاییز یا زمستان است و فقط در شب). این رسم حتی میان اقوامی که از مرحله فرهنگ ابتدایی عبور کردهاند هم باقی مانده است.
Behrouz
... اگر گاوها و اسبها یا شیرها میتوانستند با دستشان نقاشی کنند و مانند انسانها مجسمه بسازند، آنوقت اسبها خدایانشان را بهشکل اسبها نقاشی میکردند و گاوها بهشکل گاوها و هر کدامشان پیکر خدایان را بهشکل پیکر خود میساختند.
محمد طاهر پسران افشاریان
اسطوره یک نوع تاریخ مقدس را حکایت میکند و واقعهای را بازگو میکند که در زمان ازلی آغازین یا همان زمان اساطیری «آغازها» رخ داده بود. به عبارت دیگر، اسطوره توضیح میدهد که چگونه بهواسطه اَعمال موجودات فوق طبیعی، واقعیتی به وجود آمد، چه کل واقعیت یا همان جهان هستی و کائنات باشد و چه فقط بخشی از واقعیت ـــ مثلاً یک جزیره، گونهای از گیاهان، نوع خاصی از رفتار انسانی، رسم یا آیینی رایج. پس اسطوره همیشه روایتی از یک «آفرینش» است و روایت میکند که چگونه چیزی ایجاد شد و به وجود آمد. اسطوره فقط چیزی را تعریف میکند که واقعاً رخ داده و خود را کاملاً آشکار ساخته است. نقشآفرینان در اسطورهها، موجودات فوق طبیعی هستند. آنها عمدتاً بهخاطر کارهایی که در دوران رازآمیز و فراتر از تجربه و شناخت بشری در «زمانهای آغازین» انجام دادهاند شناخته میشوند. به این ترتیب است که اسطورهها عملکرد آفرینشگر خود را آشکار میسازند و تقدس (یا صرفاً «فوق طبیعی بودن») کارها و نتیجه عملکردشان را نشان میدهند.
Behrouz
نیازی به بررسی ماهیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی این جنبشها نیست، چون به قدر کافی آشکار است. اما اقتدار، نفوذ و خلاقیت آنها فقط به این عوامل اجتماعی ـ اقتصادی مربوط نمیشود. اینها جنبشهایی دینی هستند. هواداران و پیروان آنها در انتظار پایان جهان نشستهاند و فرارسیدن آن را رسماً اعلام میکنند تا به وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهتری دست یابند ـــ اما بیش از همه به این خاطر است که آرزوی آفرینش دوباره و بازسازی جهان و بازگشت سعادت بشری را در سر میپرورانند. آنها سخت مشتاق مال و اموال دنیوی هستند ـــ اما ضمناً آرزومند بیمرگی و جاودانگی، آزادی، رستگاری و سعادت بهشتی هم هستند. پایان جهان از دید آنها شرط اصلی برای برپایی نوعی از حیات بشری است که سرشار از سعادت و خوشی و همراه با کمال و جاودانگی خواهد بود.
علی
شنیدهاند که زمین با لابه و التماس به او میگفت: ''من تاکنون جسدهای خیلی زیادی را خوردهام که بیش از حد و ظرفیت من بوده و اکنون انباشته از جسد و خسته و فرسوده شدهام. این وضع را به پایان برسان ای پدر من! آب هم از آفریدگار میخواهد که اجازه بدهد تا استراحت کند و دیگر آزار نبیند، و همینطور هم درختان... و همینطور هم همه ارکان دیگر طبیعت. مشکل بتوان بیانی تأثیرگذارتر برای خستگی و فرسودگی جهانی و تمایل به استراحت مطلق و مرگ پیدا کرد
محمد طاهر پسران افشاریان
همه میدانند که از زمان گزنوفانس (حوالی ۵۶۵-۴۷۰ قم) اولین کسی که تعاریف و تعابیر «اساطیری» از الوهیت را که هومر و هسیود به کار گرفته بودند مورد انتقاد قرار داد و مردود دانست ــ به بعد، یونانیان دائماً به خالی کردن میتوس یا اسطوره از همه ارزشهای دینی و فوق طبیعی ادامه دادند. میتوس هم در تقابل با لوگوس] کلمه، سخن منطقی [و هم بعدها در تقابل با هیستوریا] تاریخ، داستان واقعی[، سرانجام معنای «آنچه نمیتواند وجود واقعی داشته باشد» به کار گرفته شد. در کنار آن، فرهنگ یهودی مسیحی هم بر هر آنچه که در کتاب مقدس («عهد عتیق» و «عهد جدید») توجیه یا تأیید نشده بود، مهر «دروغ» و «توهم باطل» کوبید.
Azadehana
اسطوره یک واقعیت فرهنگی فوقالعاده پیچیده است که میتوان از دیدگاههای مختلف و مکمل یکدیگر با آن برخورد و آن را تعریف کرد.
Azadehana
اسطوره در فرهنگ ابتدایی نقش یا کارکردی لازم و حیاتی را تحقق میبخشد: ایمان و اعتقاد را بیان میکند، توسعه میدهد و تدوین و تنظیم میکند؛ اصول اخلاقی را حفظ و تقویت و تحمیل میکند؛ کارآیی آداب و مناسک آیینی را تأیید و تضمین میکند و حاوی قواعدی عملی برای هدایت انسان است.
amir
همانطور که انسان امروزی (مدرن)، خودش را برساخته و شکلگرفته «تاریخ» میداند، انسان بومی در جوامع ابتدایی هم خودش را محصول و نتیجه تعدادی از وقایع اسطورهای به شمار میآورد
عالی بود. شدیداً ترغیب شدم مطالعه در زمینه اساطیر رو ادامه بدم. دنیا با وجود اساطیر جای قابل تحمل تری بود... ممنون میشم اگر سایر کتابهای این نویسنده رو هم در کتابخانه قرار بدید.