کتاب سه سال در دربار ایران
دستهبندی:
امتیاز:
از ۲۷ رأیخواندن نظرات
خواندن نظراتمعرفی کتاب سه سال در دربار ایران
«سه سال در دربار ایران» دربردارنده خاطرات دکتر ژوانس فووریه (ژرار فوریه)(۱۸۹۵-۱۸۴۲)، پزشک فرانسوی ناصرالدین شاه قاجار است. این کتاب میتواند تصویری از دربار ناصرالدین شاه قاجار، از دید یک پزشک اروپایی باشد.
کتاب فووریه علاوه بر شرح خاطرات سفر یک اروپایی به ایران، به لحاظ توصیف مکانهای تاریخی و بیان موقعیت جغرافیایی مناطق و شرح و بسط مسایل اجتماعی از دیدگاههای عرفی و مذهبی و بیان وضعیت مردم ایران در عهد ناصری حائزاهمیت بسیار است.
دیدن وضعیت اسفبار نقاط مختلف ایران و ایرانیان در عصر ناصری، فووریه را به تأسف واداشته و او در جای جای خاطرات خود به این مسأله اشاره کرده است. چنانکه در ابتدای ورود به ایران در گذر از تبریز که پایتخت دوم ایران و مقرّ ولیعهد بوده، به اوضاع نابسامان شهر تبریز و نیز وفور گدایان در این شهر اشاره میکند. همچنین فووریه در توصیف وضعیت اسفبار اقتصادی ایرانیان که با وطنفروشی دولتیان تغذیه میشد، به کوتهنگری و برداشتهای سطحی مردم از مسایل، دوروییها و دودوزه بازیهای رجال درباری در کسب مقامات و سرکیسه کردن بیشتر رعیت و دیگر بدبختیها اشاره کرده است.
او دو عامل عمدهی عقبماندگی مردم ایران را فروش امتیازات و حراج مقام و منصب ذکر کرده است. گویا در عصر ناصری کسب مقام در گرو لیاقتهای فردی نبود، بلکه داشتن مقام و منصب در گرو میزان پولی بود که به شاهنشاه پیشکش میشد.
از دیگر نکات قابل توجه کتاب ترسیم تصویر شخصیتهای دورهی ناصرالدینشاه توسط نویسنده است. فووریه با معرفی شخصیتهایی چون محمدحسنخان اعتمادالسلطنه که جزو فهیمترین افراد عصر قاجار بهشمار میرفت، نقاط ضعف دربار را نشان داده است. نقش طبقهی روحانیت در جامعهی عصر قاجار، وضعیت حرمسرا و نفوذ زنانی چون امینه اقدس در دربار که تمام توجه شاه را به برادرزادهاش ملیجک معطوف داشته بود، نیز از جمله مطالبی است که در کتاب به تفصیل آمده است.
تاریخ مشروطه ایران
تاریخ بیداری ایرانیان (جلد ۱)ناظمالاسلام کرمانی
کودتامحسن عسکریجهقی
ایران گیت؛ ماجرای مک فارلینعباس شادلو
امیرکبیرعباس اقبال آشتیانی
خانه دایی یوسف: وقایعی تکان دهنده از مهاجرت فدائیان اکثریت به شورویاتابک فتحاللّهزاده
زندگانی شاه عباس اول (نسخه کامل دو جلدی)نصرالله فلسفی
مکتوبپائولو کوئیلو
خاطرات یک مغپائولو کوئیلو
هم دیوارمیترا داور
گام، آرپژ، آکورد، تمرینبهزاد شیرزادی فولادی
در واقع بیشتر یه سفرنامه است تا خاطراتی از زندگی درباری. اما برای من از دو منظر جالب بود. یکی توصیف شهرهای قدیم و روستاها و دیگری بخش تحریم تنباکو.
کتاب بدی نبود در کل. مقایسه شهرها جالب بود البته بیشتر شبیه سفر نامه بود
من خیلی دوست داشتم درمورد زندگی قاجار بخونم ولی به شدت ترجمه ی گنگی داشت خوب شاید اصل کتاب این طوری باشه ولی جذب کننده نبود کلمات گنگ بودن
کتاب خوبیست اما بیشترین تمرکز روی شهر ها و نقاط دیدنی ایران و مسیر سفر به ایران است اطلاعات کم و معمولی درباره دربار ارایه میدهد
بیشتر یک دفترچه خاطرات بود... از اینجا به اونجا رفتیم و... بدون دقت در فرهنگ و سیاست و...
در کل کتاب جالبی بود
بیشتر توصیف جزئیات طبیعت بود تا دربار ولی باز هم اطلاعات خوبی میداد
برای علاقهمندان به دوره قاجار کتاب مناسبی است هرچند نویسنده در بسیاری از موارد اعمال نظر های شخصی از باب ملیت کرده که زیاد جالب نیست
با توجه به تخصص نویسنده یعنی علم پزشکی بیشتر به بررسی جغرافیای مناطق راه سفر و گاها کسل کننده می پردازد. نکات خاصی در خصوص عوامل حکومتی بیان نمی کند و بیشتر در مدح و ستایش ناصرالدین شاه می پردازد.
اولین کتاب خاطراتیه که دارم میخونم و به نظرم بدک نیست...