کتاب قانون، قانونگذاری و آزادی (جلد ۳: نظم سیاسی مردمان آزاد)
معرفی کتاب قانون، قانونگذاری و آزادی (جلد ۳: نظم سیاسی مردمان آزاد)
«قانون، قانونگذاری و آزادی» مجموعهای سه جلدی به قلم فریدریش فون هایک(۱۹۹۲-۱۸۹۹)، اقتصاددان اتریشی انگلیسی برنده جایزه نوبل اقتصاد با تأکید بر موضوع عدالت و اقتصاد سیاسی است. عنوان فرعی این کتاب، گزارشی جدید از اصول آزادیخواهانه عدالت و اقتصاد سیاسی است. جلد سوم این مجموعه «نظم سیاسی مردمان آزاد» نام دارد.این جلد پس از بررسی تاریخچه شکلگیری نهادهای سیاسی، به روند تکامل این نهادها و نوع ارتباط دولتها و حاکمیت سیاسی با بازار و اقتصاد میپردازد. در بریدهای از کتاب پیرامون نقش رقابت در بازار میخوانیم: «چه در داخل و چه خارج از حوزه اقتصاد و بهصورت کاملا عام، تنها در صورتی که از پیش ندانیم چه کسی بهترین نتیجه را خواهد گرفت، بهکارگیری رقابت رویهای خردمندانه خواهد بود. با این حال، رقابت در بازار به مانند امتحانات یا مسابقات ورزشی تنها نشان میدهد که در فرصتی خاص چه کسی بهترین نتیجه را به دست آورده است، نه اینکه همه ضرورتا بهترین کاری را که در توانشان بوده انجام دادهاند ـ هرچند که رقابت یکی از موثرترین انگیزهها برای موفقیت است. رقابت انگیزهای برای انجام بهتر کار نسبت به نزدیکترین رقیب ایجاد میکند، ولی چنانچه این رقیب خیلی عقبتر باشد، در این صورت نفر اول، برای تصمیمگیری نسبت بهشدت تلاش خود از آزادی عمل گستردهای برخوردار خوهد بود. نفر اول تنها زمانی حداکثر تلاش خود را بهکار خواهد بست که نفر دوم خیلی به او نزدیک باشد و در ضمن نداند که چقدر از نفر دوم بهتر است و تنها در صورتی که تغییر کمابیش دائمی در درجهبندی تواناییها وجود داشته باشد و همه مشتاق بهدست آوردن بهترین رتبهای باشند که در توانشان است، هرکس مراقب خواهد بود که مبادا نفر بعدی به او برسد.»
درباره موسی غنینژاد؛ مترجم کتاب
موسی غنینژاد، یکی از چهرههای برجسته و تأثیرگذار در تاریخ اندیشه اقتصادی ایران، با تأکید بر آزادی اقتصادی و نقش بازار، به یکی از اقتصاددانان شناختهشده و جنجالی کشور تبدیل شده است. وی در سال ۱۳۳۰ در اهر متولد شد و تحصیلات خود را در رشته اقتصاد در دانشگاه سوربن پاریس به پایان رساند. پس از بازگشت به ایران، به تدریس و پژوهش در دانشگاههای مختلف پرداخت و با تألیف و ترجمه آثار متعددی در زمینه اقتصاد کلاسیک و نئوکلاسیک، به توسعه گفتمان اقتصادی در کشور کمک شایانی کرد.
غنینژاد از طرفداران سرسخت اقتصاد بازار آزاد است و بر نقش حداقلی دولت در اقتصاد تأکید دارد. وی خصوصیسازی، آزادسازی تجارت و کاهش دخالت دولت را از راهکارهای اساسی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور میداند. با این حال، دیدگاههای او با انتقادات متعددی از سوی اقتصاددانان، سیاستمداران و فعالان اجتماعی روبهرو بوده است؛ از جمله نادیدهگرفتن نابرابری اجتماعی، سادهانگاری مسائل اقتصادی و عدم توجه به شرایط خاص ایران.
غنینژاد با تألیف آثاری مانند تجددطلبی و توسعه در ایران، اقتصاد و عدالت اجتماعی و ترجمه کتابهای تأثیرگذاری چون قانون، قانونگذاری و آزادی اثر فردریش هایک، تأثیر قابلتوجهی بر مباحث اقتصادی ایران گذاشته است. او با ایجاد فضای نقد و گفتوگو و ترویج اندیشههای لیبرالی، به شکلگیری گفتمانی جدید در اقتصاد ایران کمک کرده است.
پیشنهاد میکنیم بیوگرافی موسی غنی نژاد را در صفحه این نویسنده در طاقچه مطالعه کنید.
حجم
۲۹۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۲۶۴ صفحه
حجم
۲۹۹٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۲
تعداد صفحهها
۲۶۴ صفحه