کتاب شاهنشاه
معرفی کتاب شاهنشاه
کتاب شاهنشاه نوشتۀ ریشارد کاپوشچینسکی خبرنگار معروف است. این کتاب را انتشارات ماهی منتشر کرده است.
درباره کتاب شاهنشاه
کاپوشچینسکی، روزنامهنگار مشهور لهستانی، در آستانه انقلاب ۵۷ پا به ایران گذاشت و از نزدیک شاهد فروریختن نظام پادشاهی بود. این کتاب گزارشی است جذاب از این تجربه او؛ از بیست و هفتمین انقلابی که این روزنامهنگار کارکشته به چشم خود دیده بود.
خواندن کتاب شاهنشاه را به چه کسی پیشنهاد می کنیم؟
خواندن این کتاب به علاقهمندان تاریخ و آثار کاپوشچینسکی پیشنهاد میشود.
درباره ریشارد کاپوشچینسکی
ریشارد کاپوشچینسکی در سال ۱۹۳۲ در لهستان متولد شد. او خبرنگار، نویسنده، شاعر و عکاس لهستانی بود. او فارغالتحصیل تاریخ از دانشگاه ورشو بود. در شانزده سالگی، نخستین نوشتهاش در مطبوعات انتشار یافت. در ۲۴ سالگی خبرنگار خارجی شد و مدت ۲۵ سال را، در آسیا، آمریکای لاتین، خاورمیانه و آفریقا در میان شورشیان گذراند. او شاهد دهها جنگ و انقلاب در جهان سوم بودهاست که خیلی از آنها را در کتاب همسفر با هرودوت تشریح میکند و با اتفاقات روزگار باستان ارتباط میدهد. کتاب شاه شاهان وی، حاصل مشاهدات او از انقلاب اسلامی ایران بود. او در سال ۲۰۰۷ از دنیا رفت.
بخشهایی از کتاب شاهنشاه
فعلاً توان تغییر دادن اوضاع اتاق را ندارم، بنابراین میروم طبقه پایین، به تالار خالی و دلگیری که در آن چهار مرد جوان دارند چای میخورند و ورقبازی میکنند. خودشان را گرفتار بازی بغرنجی کردهاند که قواعدش را احتمالاً هیچگاه نخواهم فهمید؛ نه بریج است نه پوکر، نه بیست ویک و نه پین و کل. همزمان با دودست ورقبازی میکنند و در سکوت ادامه میدهند، تا لحظة خاصی که چهره یکیشان مشعوف میشود و تمام ورقها را جمع میکند. مکثی میکنند و دوباره ورق میدهند. کلی ورق روی میز میچینند، در فکر فرومیروند، حساب میکنند و ضمن حساب کردن جروبحث میکنند. این چهار نفر، خدمه پذیرش هتل، با پول من گذران میکنند. نانشان را من میدهم، چون تنها مهمان هتلم. معاش زن نظافتچی هم به من وابسته است، همینطور آشپزها، خدمتکارها، رختشوها، دربانها، باغبانها و تا جایی که میدانم چندتایی آدم دیگر و خانوادههایشان. البته نمیخواهم بگویم اگر در تسویه صورتحسابم تأخیر کنم، همهشان گرسنه میمانند، اما احتیاطاً سعی میکنم حسابم را صاف نگه دارم. تا همین چند ماه پیش، اتاق گرفتن در این شهر چیزی بود در مایه بردن بختآزمایی. بهرغم تعداد فراوان هتلها، سیلی از آدم اینجا ریخته بود، چنان انبوه که تازهواردها مجبور بودند در بیمارستانهای خصوصی تختی اجاره کنند تا صرفاً جایی برای ماندن داشته باشند. حالا دیگر روزگار خوش پولهای بادآورده و معاملههای شیرین تمام شده؛ تجار داخلی غلاف کردهاند، شرکای خارجی دررفتهاند و همه چیز را جا گذاشتهاند. صنعت گردشگری بهکلی از رونق افتاده و تمام آمدورفتهای بینالمللی متوقف شدهاند.
بعضی هتلها را آتش زدهاند و بقیه یا بستهاند یا خالی. توی یکیشان هم چریکها ستاد فرماندهی علم کردهاند. امروز دیگر شهر قرق درگیریهای خودش شده؛ احتیاجی به خارجیها ندارد، احتیاجی به دنیا ندارد. ورقبازها وقفهای در بازیشان میاندازند تا برایم چای بیاورند. اینجا فقط چای یا دوغ میخورند؛ از قهوه و الکل خبری نیست. آدم بابت خوردن مسکرات ممکن است چهل یا حتی شصت ضربه شلاق بخورد و اگر شلاق دست آدم قلتشنی باشد از آن شلاقزنهایی که حسابی عاشق کارشاناند، پشت آدم دربوداغان میشود. پس مینشینیم، چایمان را فرت میکشیم و تلویزیونی را تماشا میکنیم که زیر پنجره آن طرف تالار است. چهره آیتالله خمینی بر صفحه تلویزیون ظاهر میشود.
مطالعه تاریخ و وقایع مهم گذشته، هم مانع می شود که گول شایعات را بخوریم و هم درس هایی برای امروز و فردایمان دارد.
کتاب در ۱۲ فصل راجب به ۱۲ عکسی که در هیاهوی انقلاب گرفته شده به صورت مستند داستانپردازی میکنه اما "طاقچه" هیچکدام از عکسهارو در کتاب نیاورده.
کتاب بسیار جذابی هست. کاملا روان و ادبی شرایط ایران آن زمان را توضیح داده است. هم متن و هم ترجمه بسیار روان بود و من لذت بردم. به ویژه از این خوشحال شدم که کتاب طولانی نبود و چندان
این کتاب هم مثل دیگر نوشته ها و کتبی که انقلاب اسلامی ایران رو از زاویه دید یک تحلیلگر ( و در این کتاب روزنامهنگار) خارجی روایت میکنند حائز اهمیت است و اززش خواندن را دارد. روش نویسنده در روایتش
این کتاب که عکس نداره چجور بعضی ها ازش تعریف کردن؟ ندیده و نخونده مثل فراستی تحلیل میکنید؟ بخریمش عکس ها باز میشه؟ یه نفر جواب بده میخوام بخرمش اگه عکس داشته باشه
کتاب از دیدگاه یک خبرنگار اروپایی داره وقایع نگاری میشه، و اجبار انقلاب رو براساس رفتار و تصمیم های پهلوی ها بررسی میکند.گتاب جالبیه، اما یخ ایراد داره نسخه الکترونیکی، عکسها در نسخه چاپی موجود هست اما در این نسخه
دیدن انقلاب از نظر یک خارجی، لطف زیبایی داره. پس حتما این کتاب رو بخونید
عکس های کتاب کجا هستند؟؟؟؟؟؟
عکساش رو چرا نزاشتید؟
باسلام من پسندیم جای جای این کتاب را چون برای اولین بار بجای بیان وقایع و حوادث با تفسیر و تحلیلی برا پایه تجربیات خود نویسنده و اشراف بر تاریخ ایران مواجه شدم . یا حق