کتاب ماجرای فکر آوینی
معرفی کتاب ماجرای فکر آوینی
کتاب ماجرای فکر آوینی نوشته وحید یامینپور است. این کتاب گفتارهایی در شناخت مفاهیم بنیادی تفکر شهید سیدمرتضی آوینی است. سید مرتضی آوینی، حکیم هنرمندی بود که بیشک مقام او، مقام «معلم» است. معلم اندیشهها و سلوک فکری و فرهنگی کسانی که در ساحت انقلاب اسلامی راه میپیمایند.
درباره کتاب ماجرای فکر آوینی
کتاب ماجرای فکر آوینی مجموعه درسگفتارها و مصاحبههایی است که نویسنده طی چند سال اخیر در تبیین اندیشه و چارچوب نظری شهید آوینی داشته است. درسگفتارها در «موسسه طلوع حق» ارائه شده و سیری است کوتاه و فشرده از مهمترین مفاهیمی که مقالات تحلیلی، تبیینی و انتقادی شهید آوینی بر آنها استوار شده است. طبعاً درسگفتار، استحکام و نظم یک کتاب مستقل را ندارد ولی متن پیش رو سه بار ویراستاری شده تا مباحث یکدستتر و منسجمتر باشند.
مخاطبان اصلی کتاب ماجرای فکر آوینی جوانانی هستند که در آغاز راه مطالعات فرهنگی و تمدنی هستند و غالبا دغدغه این را دارند که فهم و تحلیل رخدادها و تحولات سیاسی، تاریخی و تمدنی را از چه نقطهای باید آغاز کنند. تلاش شده حتی المقدور از ذکر مباحث فلسفی پیچیده که مورد اشاره شهید آوینی بوده پرهیز شود و با ذکر مثال و تطبیق مباحث بر برخی مسائل روز، طرح کلی فکر شهید آوینی توضیح داده شود.
مصاحبههای انتخاب شده برای کتاب ماجرای فکر آوینی هم با توجه به دقت پرسشهای مطرح شده در مصاحبه، تنوع مسائل مد نظر شهید آوینی و تحولات مهم سالهای اخیر بوده است و مطالعه آنها تکمیل کننده مباحثی است که بعضا در متن درسگفتارها به خلاصه بیان شده است.
بخشی از مقالات و یادداشتهای شهید آوینی به تناسب موضوعات در کتاب آمده و همچنین به فراخور مباحث تعدادی کتاب برای مطالعه بیشتر معرفی شده اند.
خواندن کتاب ماجرای فکر آوینی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به تمام علاقهمندان به شناخت شهید آوینی پیشنهاد میکنیم
بخشی از کتاب ماجرای فکر آوینی
طی این چند صد سالی که تاریخِ قبل از مسیحیت است، همچنان تمدن روم باستان سیطره دارد. روم باستان از جهت فرهنگی و تمدنی، ادامهٔ تمدن یونان به حساب میآید؛ در فرهنگ، اقتصاد و حتی شکل سیاسی حکومت. میگویند نسبت آمریکا به اروپا، شبیه نسبت روم به یونان است. مقایسهٔ هوشمندانهای است، چون روم باستان در واقع اغراقشدهٔ یونان باستان است؛ چه از نظر شئون تمدنی و چه زیادهروی در تمتعات تمدنی.
اروپای مدرن در واقع اروپایی است که مادرِ فرهنگ مدرن است؛ مادر لیبرالیسم۲، پارلمانتاریسم۳، فرهنگ جدید، هنر مدرن، کاپیتالیسم۴ و اقتصاد مدرن است. آمریکا نه مولّد این شئون تمدنی مدرن، بلکه مصرفکنندهٔ آنها بود. اما وقتی اینها به آمریکا رفت، آمریکا شد امّالقرای مدرنیته و لیبرالیسم؛ یعنی آمریکا طفلی را که اروپا متولدش کرده بود، پرورش داد و امروز در شئون تمدنی مدرن از اروپا پیش افتاده است و دارد اروپا را پشت سر خودش میکشاند؛ تا جایی که اروپاییها اصطلاح «تهاجم فرهنگی» را دربارهٔ آمریکا استفاده میکنند. پس نباید گمان برد که تهاجم فرهنگی را فقط ما دربارهٔ آمریکا و اروپا به کار میبریم.
روم باستان چنین نسبتی با یونان داشت. وقتی حاکمیت سیاسی یونان باستان نابود شد، استقرار حکومتی سیاسی در رم (پایتخت کنونی ایتالیا) و شکلگیری امپراتوری مقتدر روم، باعث شد که تمام شئون تمدنی و فرهنگی از یونان باستان به روم انتقال یابد. بین این دو شباهتهایی وجود داشت، ولی در حجم و اندازهٔ نهادها فاصله بسیار بود؛ مثلاً در نهادهای سیاسی، در تفریح و فرهنگ جنسی، یونان باستان با روم باستان بسیار متفاوت بود؛ نیز ورزشها، بازیها، جنگها و... . امپراتوری روم باستان دشمن فرهنگیِ بسیار جدی و مهمی داشت که «مسیحیت» بود. از همان زمان که حضرت مسیح (ع) رسالت خود را در فلسطین ابلاغ کرد، با شمشیر امپراتوری روم۵ -که بر فلسطین حاکم بود- مواجه شد. در این میان، یهودیها هم بیتأثیر نبودند. با اینکه یهودیان در روم باستان، خود تا دورههایی منفور، مظنون و تحت تعقیب بودند، با لو دادن مسیحیان، دلالی میکردند. تاریخ نشان میدهد با وجود فشارهای عجیبوغریب امپراتوری روم، مسیحیت نضج پیدا کرد و شکلی به خود گرفت که در آیندهٔ آن اثرگذار بود.
تصور کنید دینی داشته باشید که چندصد سال، زیرزمینی باشد. چه بُعدی از آن رشد میکند؟ اسلام اینطور نبود. اسلام سه سال مخفی بود، دَه سال تحت فشار بود و از سال یازدهم رسماً حکومت تشکیل داد. پانزده سال بعد هم جهانی شد؛ یعنی نیمی از دنیای متمدنی را که انسان در آن زندگی شهری داشت، تصرف کرد. تاریخ اسلام با تاریخ مسیحیت بسیار متفاوت است. مسیحیت دستکم تا سیصد و اندی سال بعد از تولدش، دینی زیرزمینی به حساب میآمد؛ یعنی هرجا مسیحی میدیدند، مصلوب یا تبعید یا شکنجهاش میکردند. طبیعی است که وقتی دینی مجال خودنمایی نداشته باشد، مجال تأسیس حکومت نمییابد و در مقابل، ابعاد معنوی و اخلاقی و زاهدانه و ریاضتیاش گسترش مییابد. تعلیمات حضرت مسیح (ع) که مبتنی بر زهد و ریاضت بود، به علت اقتضائات روزگار، تفاوت معناداری با تعلیمات حضرت موسی (ع) و پیامبر اسلام (ص) داشت. بنابراین، مسیحیت دینی به شدت عاطفی و زاهدانه مینمود و مسیحیان «مرتاض» خوانده میشدند؛ یعنی مسیحی کسی بود که اهل ریاضت و گریز از دنیا باشد. خداوند در سورهٔ «حدید» به افراط در رنج دادن به نفس و رهبانیتی که بدعت مسیحیان بود، اشاره میکند.
حجم
۲۵۶٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۸
تعداد صفحهها
۲۶۰ صفحه
حجم
۲۵۶٫۳ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۸
تعداد صفحهها
۲۶۰ صفحه
نظرات کاربران
عالی بود، برای شناخت مبانی تمدن غرب و مبانی علوم انسانی غرب عالی هست. و اینکه شیوه رویارویی ایران با تمدن غرب رو تحلیل میکنه. خیلی مفید بود. دیدتون رو نسبت به مصادیق تکنولوژی و پدیده های پیرامونی تون تغییر میده. نگاه
کوتاه میگم!!! این کتاب منو مسحور کرد. دو بار خوندمش. خلاصه هم کردمش.
یه کتاب عالی برای شناخت مکاتب غرب و شناختن این که دقیقا انقلاب اسلامی ما هدفش چی بوده و جز کدام مکتب حساب میشه از خوبی این کتاب هر چی بگم کم گفتم . کلا یه طرفه به موضوع نگاه نکرده و وضع
یک دورهی فشردهی غربشناسی است شدیدا به کسانی که علاقهمند به مبانی انقلاب اسلامی هستن توصیه میکنم. نثر کتاب بسیار روان و جذاب هست.
بسیار عالی،به نظر لازم هرکسی این کتابو نه یک بار بلکه چند بار بخونه تا برای همیشه در ذهنش ماندگار بشه.و اینکه بفهمیم چقدر تو زندگیمون تحت تاثیر مدرنیته بودیم و از اصل خودمون جاموندیم.
جا داره چندین بار مطالعه بشه افرادی که با مکاتب فکری آشنایی دارند حتما این کتاب را تجربه کنند
کتاب خیلی خوبی است برای دانشجویان و کسانی که خواهان افزایش توان فکری خود هستند مناسب است
چقدر این کتاب عالیه هیچ خطی نیست خونده بشه و مطلب درخور فکری درش بیان نشده باشه. آفرین به نویسنده که انصافا در تشخیص مسئله و بیان آن به تمام معنا عالی عمل کرده است.
عالی خیلی تو حوزه فکری تاثیر گزاره
چرا صوتی این کتاب ها رو نمیگذارند فقط راوی خوابش نیاد ها مثل یک سری کتاب های صوتی آدم خوابش میبره صداش انرژی داشته باشه بالا پایین بشه اینه بدون موسیقی زمینه باشه لطفا، اه