کتاب دفتر روشنایی
معرفی کتاب دفتر روشنایی
«دفتر روشنایی» که از مجموعه میراث عرفانی استاد شفیعی کدکنی است به سرگذشت و احوال بایزید بسطامی، عارف نامی قرن سوم هجری میپردازد. اصل این اثر با نام «کتابالنور» نوشته محمدبن علی سهلگی، از علمای بزرگ قرن پنجم هجری است که شفیعی کدکنی آن را ترجمه کرده و مقدمه جامعی در معرفی نویسنده و فصلی هم در معرفی اصطلاحات عرفانی و سرگذشت بایزید بسطامی بر آن افزوده است.
خلاصه کتاب «دفتر روشنایی»
متن اصلی «کتاب النور» یا «دفتر روشنایی» عبارت است از مجموعه روایاتی درباره بایزید بسطامی از زبان نزدیکان و مریدان او و مشایخ نامدار صوفیه. در این اثر هم با احوالات و سخنان بایزید بسطامی آشنا میشوید و هم اطلاعات جالبی درباره شکلگیری مجموعه بایزید بسطامی که در شهر بسطام، کنار مزار او واقع است، به دست میآورید.
جملاتی از کتاب «دفتر روشنایی»
«از بعضی خویشاوندان بایزید شنیدم که گفت از پیشینیان خویش شنیدیم که گفتند مادرش او را در محلّهای به نام محله موبدان بزاد، و موبدان نیاکان او بودند. سپس به محله وافدان بازگشتند و وافد نامِ آن اعرابیی بود که ساکن آن محله بود و آن محلّه بدو منسوب است. و همان است که امروز به نام محله بویزیدان خوانده میشود.
در آن محلّه مسجدِ کوچکی بود که بایزید بدان رفت و آمد میکرد و به مسجد ابیالحسنان که در جوارِ او بود نمیرفت. گویند، و خدای داناتر است، که ازاین روی بود که چون میخواست بدان مسجد درآید راهش بر تازیانی بود که در پیرامون آن مسجد مینشستند و به احترام او بر پای میخاستند و این کار بر او سنگین میآمد. یک شب از خاطرش چنان گذشت که ای کاش آن مسجد که در آن نماز میگزارد فراختر از این بود و خدای در دلِ وافِد چنان افکند که انبارِ کاهی که در جوار مسجد داشت ضمیمه آن مسجد کند.»
کتاب «دفتر روشنایی» برای چه کسانی مناسب است
مخاطب این کتاب همه علاقهمندان به تاریخ عرفان اسلامی و شرح حال عرفا هستند.
درباره محمدرضا شفیعی کدکنی
محمدرضا شفیعی کدکنی ادیب، نویسند، شاعر و استاد دانشگاه ایرانی و خراسانی و متولد ۱۳۱۸ است. او پژوهشها، کتابها و مقالات زیادی در عرصه ادبیات، نظریه ادبی و عرفان و مجموعه اشعار کلاسیک و نوی زیادی منتشر کرده است. او از جوانی شعر میسرود و با انتشار دفتر شعر «در کوچهباغهای نیشابور» نامآور شد.
زمزمهها، شبخوانی، از زبان برگ، بوی جوی مولیان، از بودن و سرودن، مثل درخت در شب باران، هزاره دوم آهوی کوهی، صور خیال در شعر فارسی، موسیقی شعر، با چراغ و آینه (در جستجوی ریشههای تحول شعر معاصر ایران)، تصحیح اسرارالتوحید نوشته محمدبن منور، تصحیح تاریخ نیشابور نوشته حاکم نیشابوری، تصحیح آثار عطار نیشابوری، تصحیح مختارنامه، تصحیح مصیبتنامه، تصحیح منطقالطیر، تصحیح اسرارنامه، تصحیح دیوان عطار و ترجمه آفرینش و تاریخ نیز از جمله آثار محمدرضا شفیعی کدکنی است.
حجم
۲۱۲٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۴
تعداد صفحهها
۴۰۲ صفحه
حجم
۲۱۲٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۸۴
تعداد صفحهها
۴۰۲ صفحه
نظرات کاربران
دفتر روشنایی تصحیح جناب کدکنی، می تواند نسخه مرجع بسیاری از پژوهشگران بعد از این باشد. دفتر روشنایی مهم ترین و دست اول ترین منبع موجود از بایزید بسطامی است و از این رو بی همتا و بسیار ارزشمند، چه
شاهکاری بی نظیر از استادی بی نظیر