کتاب گورستان اهل فرنگ
معرفی کتاب گورستان اهل فرنگ
معرفی کتاب گورستان اهل فرنگ
کتاب الکترونیکی «گورستان اهل فرنگ» (ادبیات جهان؛ ۷۴، رمان؛ ۶۱) نوشتهٔ «ریچارد دولینگ» با ترجمهٔ «جواد سید اشرف» و از گروه انتشاراتی ققنوس، روایتی است از تقابل فرهنگها در بستر آفریقای غربی، بهویژه کشور سیرالئون در دوران استعمار. این رمان با محوریت ماجرای ناپدیدشدن یک داوطلب آمریکایی در دل جنگلهای سیرالئون، به بررسی مناسبات اجتماعی، باورهای بومی و مواجههٔ غربیان با جهان ناشناخته میپردازد. نسخه الکترونیکی این اثر را میتوانید از طاقچه خرید و دانلود کنید.
درباره کتاب گورستان اهل فرنگ
«گورستان اهل فرنگ» در فضایی میان دهههای پایانی قرن بیستم و اوایل استعمار سیرالئون توسط انگلیسیها روایت میشود. عنوان کتاب اشارهای است به لقبی که استعمارگران به این سرزمین داده بودند؛ جایی که آبوهوای ناسالم و بیماریهای استوایی، بسیاری از سفیدپوستان را به کام مرگ میکشاند. نویسنده با الهام از تجربهٔ زیستهٔ خود در روستاهای سیرالئون و آشنایی با قبایل مِنده، داستانی را شکل داده که در آن برخورد دو فرهنگ کاملاً متفاوت، یعنی غرب مدرن و آفریقای سنتی، محور اصلی است. روایت، همزمان با ناپدیدشدن یک داوطلب آمریکایی در دل جنگلهای سیرالئون، به دغدغههای استعمار، هویت، جادوگری و مناسبات قدرت در جوامع بومی میپردازد. کتاب با نگاهی موشکافانه، هم به زندگی روزمرهٔ مردم محلی و هم به ذهنیت و بحرانهای شخصیتهای غربی میپردازد و در خلال آن، به مراسم آیینی، انجمنهای سرّی و باورهای جادویی قبایل اشاره میکند. این رمان، علاوه بر روایت ماجرایی پرکشش، تصویری از وضعیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی سیرالئون در آستانهٔ تحولات معاصر ارائه میدهد.
خلاصه کتاب گورستان اهل فرنگ
هشدار: این پاراگراف بخشهایی از داستان را فاش میکند! داستان با معرفی «راندال کیلیگان»، وکیل موفق آمریکایی، آغاز میشود که پسرش «مایکل» پس از پیوستن به سپاه صلح، برای کار داوطلبانه به سیرالئون رفته و در یکی از روستاهای دورافتاده ناپدید شده است. راندال که درگیر پروندههای حقوقی و زندگی پرتنش خود است، با دریافت بستهای مرموز از آفریقا و خبر گمشدن پسرش، ناگهان با بحرانی عمیق مواجه میشود. در سوی دیگر، «بون وستفال»، دوست صمیمی مایکل، پس از دریافت نامههایی نگرانکننده، تصمیم میگیرد از آمریکا به پاریس و سپس به سیرالئون سفر کند تا سرنوشت دوستش را پیگیری کند. روایت، همزمان با جستجوی بون در میان شهرها و روستاهای سیرالئون، به لایههای پنهان جامعهٔ بومی، مناسبات قدرت، جادوگری و انجمنهای سرّی میپردازد. بون در مسیر خود با شخصیتهایی از جمله داوطلبان سپاه صلح، بومیان و پژوهشگران غربی روبهرو میشود و هرچه بیشتر در فرهنگ و باورهای محلی غرق میشود، مرز میان واقعیت و افسانه برایش مبهمتر میگردد. داستان، با تعلیق و ابهام، مخاطب را درگیر پرسشهایی دربارهٔ هویت، استعمار، حقیقت و اسطوره میکند، بیآنکه پایان ماجرا را بهروشنی افشا کند.
چرا باید کتاب گورستان اهل فرنگ را خواند؟
این رمان با ترکیب عناصر ماجراجویانه، اجتماعی و روانشناختی، تصویری چندلایه از مواجههٔ غرب و آفریقا ارائه میدهد. روایت، همزمان که ماجرای گمشدن یک داوطلب آمریکایی را دنبال میکند، به بررسی مناسبات قدرت، نقش استعمار، تأثیر فرهنگ بومی و باورهای جادویی میپردازد. خواننده با مطالعهٔ این کتاب، نهتنها با داستانی پرکشش روبهرو میشود، بلکه با لایههای پنهان تاریخ و فرهنگ سیرالئون و چالشهای هویتی شخصیتها نیز آشنا خواهد شد. اثر، فرصتی برای تأمل دربارهٔ مرز میان واقعیت و افسانه و تأثیر برخورد فرهنگها فراهم میکند.
خواندن کتاب گورستان اهل فرنگ را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم؟
این کتاب برای علاقهمندان به رمانهای اجتماعی، ماجراجویانه و داستانهایی با محوریت تقابل فرهنگها مناسب است. همچنین کسانی که دغدغهٔ استعمار، هویت، مناسبات قدرت و جادوگری در جوامع بومی را دارند، از خواندن این اثر بهره خواهند برد. مطالعهٔ آن برای دوستداران ادبیات جهان و روایتهای چندلایه توصیه میشود.
بخشی از کتاب گورستان اهل فرنگ
«در اوایل دوران استعمارِ سیرالئون توسط انگلیسیها، اکثر میسیونرهای مذهبی و کارمندان سفیدپوست اداره مستعمرات بر اثر آب و هوای ناسالم این سرزمین و انواع بیماریهای استوایی تلف شدند. انگلیسیها در آن سالها کشور سیرالئون را به طعنه «قبرِ مردِ سفید» یا «گورستانِ اهل فرنگ» مینامیدند. شیطان آن زمان که در قلب انسانها فتنه میکند هزار بار هولناکتر از هنگامی است که در هیئت اصلی خود ظاهر میشود. ناتانیل هوتورن یادداشت نویسنده در اوایل دهه هشتاد قرن بیستم حدود یک سال در روستاها و شهرهای کوچک کشور سیرالئون زندگی کردم. مردم قبایل مِنده با سخاوت تمام مرا به خانههایشان راه دادند، غذایشان را با من تقسیم کردند و مرا با فرهنگ، سرگرمیها و نحوه زندگیشان آشنا نمودند. در اکثر قریب به اتفاق موارد میزبانان من روستاییان فقیری بودند که بهرغم تنگدستی حاضر نشدند در ازای میهماننوازیشان وجه یا کمکی قبول کنند. نوشتاری که پیش رو دارید داستان است. برداشتِ آزاد یک نویسنده کنجکاو آمریکایی است از برخورد دو فرهنگ کاملاً متفاوت در دوران تقابل فرهنگها. در نوشتارم مراسم آیینی برخی از انجمنهای سرّی قبایل مِنده را توصیف کردهام، اما ذکر این نکته را لازم میدانم که هیچ یک از اعضای این انجمنها حاضر نشد سوگند رازداری خود را بشکند و اسرارِ انجمن را در اختیار من بگذارد. من این بخش از نوشتارم را عمدتا از کتابهای معتبری استخراج کردهام که در باره قبایل مِنده کشور سیرالئون منتشر شده است.»