کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ فلسفه دین
معرفی کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ فلسفه دین
کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ فلسفه دین نوشتهٔ چارلز تالیافرو و گری جان بیشاپ و... و ترجمهٔ مسعود علیا و مریم خدادادی و امیرحسین خداپرست و مهدی اخوان و مهدی محمدی اصل و مریم هاشمیان و یاسر میردامادی است. گروه انتشاراتی ققنوس این کتاب را منتشر کرده است؛ جلد ۴ از مجموعهٔ «دانشنامهٔ فلسفهٔ استنفورد».
درباره کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ فلسفه دین
کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ فلسفه دین (The Stanford Encyclopedia of Philosophy) جلد ۴ از مجموعهٔ «دانشنامهٔ فلسفهٔ استنفورد» است. این کتاب مقالاتی به قلم چارلز تالیافرو، گری جان بیشاب، «ریچارد ایمبزبری»، «استیون اِونز»، «دیوید بِیسینگر»، «جان هِر» و «لاورنس پاسترناک» را در بر گرفته ست.
دانشگاه استنفورد انتشار این دانشنامه را در سال ۱۹۹۵ میلادی آغاز کرد. پس از مدتی متن کامل مقالات را در اینترنت در دسترس علاقهمندان قرار داد. کسانی که در تدوین این دانشنامهٔ بزرگ نقش دارند، از استادان و مؤلفان بهنام در حوزهٔ فلسفه هستند. این دانشنامه به سرپرستی دکتر «ادوارد ن. زالتا» صدها مدخل دارد و یکی از بهترین راهها برای آشنایی مقدماتی با مباحث فلسفی است. «مسعود علیا» در سال ۱۳۹۲ با همکاری انتشارات ققنوس، تصمیم به ترجمهٔ بعضی از مدخلهای این دانشنامه گرفت. او بههمراه مترجمانی نامآشنا آخرین ویراست مقالات دانشنامهٔ فلسفهٔ استنفورد را با حفظ سبک و زبان به پارسی برگرداند. انتشارات ققنوس این مجموعه را با کسب اجازه از گردانندگان این دانشنامه (بهویژه دکتر زالتا) منتشر کرده است. عناوین بعضی از این جلدها عبارت است از «مفهوم شر»، «فلسفهٔ دین»، «عقل به روایت کانت»، «زیباییشناسی فمینیستی»، «ژاک لکان»، «اخلاق ارسطو»، «باروخ اسپینوزا»، «فیشته» و «پدیدارشناسی».
خواندن کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ فلسفه دین را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران پیوند فلسفه و دین پیشنهاد میکنیم.
درباره گری جان بیشاپ
گری جان بیشاپ (Gary John Bishop) در گلاسگوی اسکاتلند به دنیا آمد و در سال ۱۹۹۷ میلادی به آمریکا مهاجرت کرد. پس از این هجرت بهسمت دنیای توسعهٔ شخصی، دانشهای پدیدارشناسی و هستیشناسی سوق پیدا کرد و چندینسال بهطور جدی در این زمینهها تحقیق و پژوهش کرد. این نویسنده و محقق، پس از اینکه سالها مشغول ارائهٔ برنامههای کمکرسانی به هزاران نفر از مردم جهان بود و نیز پس از آموزش و تأثیرپذیری از فیلسوفان بزرگی همچون مارتین هایدگر، هانس گئورگ گادامر و ادموند هوسِرْل، نظریهای به نام «فلسفهٔ مدنی» را عرضه کرد. «خودت را به فنا نده» و «ایمان و ایمانگرایی» از کتابهای گری جان بیشاپ است.
درباره مسعود علیا
مسعود علیا در سال ۱۳۵۴ به دنیا آمده است. او مترجم و پژوهشگر ایرانی حوزهٔ فلسفه و نیز استادیار گروه فلسفهٔ هنر در «دانشگاه هنر تهران» است. کتاب «جنبش پدیدارشناسی» با ترجمهٔ او برندهٔ جایزهٔ کتاب سال شد. او دورهٔ کارشناسی زبان و ادبیات فارسی را در دانشگاه تهران و دورهٔ کارشناسیارشد فلسفه را در دانشگاه شهید بهشتی گذراند. از میان موضوعاتی که مسعود علیا برای پژوهشهای خود بهسراغ آنها رفته است میتوان به گستره راز و تقلیل آن به مسئله در فلسفهٔ گابریل مارسل و نیز موضوع اصالت تجربه و دگرگونی در منابع مابعدالطبیعه در فلسفه گابریل مارسل اشاره کرد. او در تیرماه ۱۳۸۷ دورهٔ دکتری فلسفه را با نگارش رسالهای تحتعنوان «شرط امکان اخلاق در اندیشهٔ لویناس» به راهنمایی عبدالکریم رشیدیان در «مؤسسه حکمت و فلسفه» به پایان برد. بخشی از ترجمههای مسعود علیا عبارتند از «هنر بهمنزلهٔ تجربه» نوشتهٔ جان دیویی، «وضع بشر» نوشتهٔ هانا آرنت، «آشنایی با هگل» نوشتهٔ پل استراترن، «الفبای فلسفه» نوشتهٔ نایجل واربرتون، «اگزیستانسیالیسم و اخلاق» نوشتهٔ مری وارنوک، «هرمنوتیک فلسفی و نظریه ادبی» نوشتهٔ جوئل واینسهایمر، «مسیح و اساطیر» نوشتهٔ رودلف کارل بولتمان و «دیباچهای بر فلسفهٔ قرون وسطی» نوشتهٔ فردریک چارلز کاپلستون. بخشی از تألیفات مسعود علیا عبارتند از «فرهنگ توصیفی فلسفهٔ اخلاق»، «کشف دیگری همراه با لویناس»، «عطار»، «سهروردی»، «فرزانگان خاک». او دبیری مجموعهٔ «دانشنامه فلسفه استنفورد» (از گروه انتشاراتی ققنوس) در ایران را بر عهده داشته است.
بخشی از کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ فلسفه دین
«دین و اخلاق، از آغاز ادیان ابراهیمی و فلسفه یونان، به نحوی تنگاتنگ در هم تنیده بودهاند. خواه تا فلسفه یونان به عقب برگردیم خواه تا مسیحیت، یهودیت و اسلام، این درهمتنیدگی وجود دارد. مدخل پیش رو نمیکوشد پا از این محدودهها فراتر نهد، چرا که مدخلهایی دیگر نیز در باب تفکر شرقی وجود دارد (از باب نمونه، بنگرید به مدخلهای اخلاق در آیین بودایی هندی و تبتی و اخلاق چینی). این مدخل بنا دارد به ترتیب زمانی پیش رود و بیشترین تأکیدش بر دوران معاصر است. در محدوده حاضر، مدخل پیش رو نمیتواند سودای جامع بودن در سر داشته باشد. اما میتواند گزینههای اصلی را به ترتیب وقوع تاریخیشان توصیف کند. با پیشبرد تاریخی بحث میخواهیم این مدعا را اثبات کنیم که اخلاق و دین تا همین اواخر از هم جداناشدنی بودند، و واژگان اخلاقی ما هنوز هم عمیقا متأثر از این تاریخ است. چون از نظر تاریخی به شیوههای متفاوتِ بسیاری میتوان رابطه اخلاق و دین را لحاظ کرد، به دست دادن شرحی صرفا اجمالی و گونهشناختی احتمالاً نمیتواند چندان هم قرین توفیق باشد. این مدخل نمیکوشد تا در نظریات اخلاقی فلاسفهای که به آنها اشاره میشود غور کند، زیرا این دانشنامه پیشاپیش شامل مدخلهایی خاص در مورد آنها هست؛ در عوض، بنا دارد بر آنچه ایشان در مورد رابطه اخلاق و دین گفتهاند تمرکز کند.»
حجم
۴۲۵٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۴۴۷ صفحه
حجم
۴۲۵٫۴ کیلوبایت
سال انتشار
۱۴۰۱
تعداد صفحهها
۴۴۷ صفحه