کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ یاکوبی
معرفی کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ یاکوبی
کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ یاکوبی نوشتهٔ جورج دی جووانی و ترجمهٔ محمدمهدی اردبیلی است. گروه انتشاراتی ققنوس این کتاب را منتشر کرده است؛ جلد ۶۶ از مجموعهٔ «دانشنامهٔ فلسفهٔ استنفورد».
درباره کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ یاکوبی
کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ یاکوبی (Friedrich Heinrich Jacobi; The Stanford Encyclopedia of Philosophy) جلد ۶۶ از مجموعهٔ «دانشنامهٔ فلسفهٔ استنفورد» است. این اثر شما را با زندگی و آثار و آرای «فریدریش هاینریش یاکوبی» آشنا میکند؛ متفکری همعصر با گوته.
دانشگاه استنفورد انتشار این دانشنامه را در سال ۱۹۹۵ میلادی آغاز کرد. پس از مدتی متن کامل مقالات را در اینترنت در دسترس علاقهمندان قرار داد. کسانی که در تدوین این دانشنامهٔ بزرگ نقش دارند، از استادان و مؤلفان بهنام در حوزهٔ فلسفه هستند. این دانشنامه به سرپرستی دکتر «ادوارد ن. زالتا» صدها مدخل دارد و یکی از بهترین راهها برای آشنایی مقدماتی با مباحث فلسفی است. «مسعود علیا» در سال ۱۳۹۲ با همکاری انتشارات ققنوس، تصمیم به ترجمهٔ بعضی از مدخلهای این دانشنامه گرفت. او بههمراه مترجمانی نامآشنا آخرین ویراست مقالات دانشنامهٔ فلسفهٔ استنفورد را با حفظ سبک و زبان به پارسی برگرداند. انتشارات ققنوس این مجموعه را با کسب اجازه از گردانندگان این دانشنامه (بهویژه دکتر زالتا) منتشر کرده است. عناوین بعضی از این جلدها عبارت است از «مفهوم شر»، «فلسفهٔ دین»، «عقل به روایت کانت»، «زیباییشناسی فمینیستی»، «ژاک لکان»، «اخلاق ارسطو»، «باروخ اسپینوزا»، «فیشته» و «پدیدارشناسی».
خواندن کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ یاکوبی را به چه کسانی پیشنهاد میکنیم
این کتاب را به دوستداران فلسفه پیشنهاد میکنیم.
بخشی از کتاب دانشنامه فلسفه استنفورد؛ یاکوبی
«نخستین مجلد از مجموعه آثار یاکوبی در سال ۱۸۱۲ منتشر شد؛ و مجلد دوم آن در سال ۱۸۱۵. مجلد دوم بهویژه حائز اهمیت است، زیرا خود یاکوبی پیشگفتار جدید مفصلی بر آن نوشت که به متن دیوید هیوم اضافه شده و، همانگونه که از عنوانش پیداست («پیشگفتار و همچنین مقدمهای بر مجموعه آثار فلسفی نویسنده»، ۲۵, vol. ۲ - Jacobi ۱۸۱۲)، یاکوبی آن را همچنین بهمنزله مقدمهای بر فعالیت فلسفی خویش در طول زندگی در نظر داشته است. در این نوشته یاکوبی کوشید تا سفر پرماجرای فکری خود را با تشریح دغدغهای جمعبندی کند که انگیزه این سفر از ابتدا تا انتها بود، و بدین وسیله همچنین آنچه را در غیر این صورت، ممکن بود مجموعه نوشتههای فلسفی پراکندهای به نظر برسد، به قالب وحدتی نظاممند درآورد. یاکوبی آشکارا نسبت به اتهام عقلستیزی که سالها مکرراً علیه وی مطرح میشد حساس بود، و مشتاق بود تا آن را بیاعتبار سازد. وی به تمایز میان «عقل» و «فاهمه» متوسل شد که از حدود سال ۱۸۰۰ اختیار کرده بود تا همانگونه که پیش از این در کتاب در باب امور الهی گفته بود، استدلال کند که باید آن نوع از شناخت را که قبلاً تحت عنوان «ایمان» عرضه کرده بود محصول «عقل» دانست ــ البته «عقلی» که به معنای حقیقی کلمه، یعنی به عنوان قوهای شهودی برای دریافت بیواسطه حقایق ازلیـ ابدی مانند خیر، حقیقت و زیبایی، فهم شود (۲۵, vol. ۲; ۱۸۱۵, - Jacobi ۱۸۱۲ ۶۳ - ۵۹ و در جاهای مختلف). بر این اساس، وی نسخه ۱۷۸۷ متنِ دیوید هیوم را ویرایش کرد و آنچه را عدم قانعکنندگی گفتگو میدانست به برداشت هنوز وضوحنیافته خود از مفهوم «عقل» در زمان ویراست نخست نسبت داد. یاکوبی یادداشتهایی مفصل به این متن افزود و حتی برخی قطعات تعیینکننده خود متن را جرح و تعدیل کرد تا آشکارا طبیعتگرایی مسلما نهفته در متن اولیه را رفع کند ــ این جرح و تعدیل از قضا نزد بخش اعظم مفسران بعدی نادیده گرفته شد. (۱۹) یاکوبی بدینسان خود را از هر گونه مدرکی که بتواند وی را طبیعتگرا معرفی کند مبرا میکرد و در عین حال، میکوشید این اتهام را نیز که وی ضد علم است دفع کند، اتهامی که برخی اوقات حتی دوستانش نیز مطرح میکردند. (۲۰) او اکنون، همانگونه که پیش از این در کتاب در باب امور الهی اعلام کرده بود، از نو اظهار میداشت که بدون نیروی فاهمه برای ترکیب محتوای احساسات از طریق بازنماییهای انتزاعی، عقل، دقیقا همانند حواس، هیچ صورتی از خودش و، در نتیجه، هیچ شناختی از خودش نخواهد داشت (۲۵, - Jacobi ۱۸۱۲ vol. ۲, ۵۸, ۱۱۰) و از این طریق کوشید تا سخنی را که در گذشته بارها بیان کرده بود جبران کند، یعنی اینکه علم چیزی نیست جز نوعی بازی انتزاعیات (۲۷ - Jacobi ۱۷۹۹, ۲۲).»
حجم
۱۱۶٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۵
تعداد صفحهها
۱۲۰ صفحه
حجم
۱۱۶٫۵ کیلوبایت
سال انتشار
۱۳۹۵
تعداد صفحهها
۱۲۰ صفحه